Pompásan szórakoztam imént az inverz mária-antoinettizmón, hol-máshol, mint az internetes hülyepicsaizmus kútfőjénél a marketinges "Mária blog"-ban. A picsa nálam pozitívnegatív fogalom, aminthogy ugye a világ nem állna fönn másképpen, csakis mindent az ellentettje tart fönt, tehát az  igazságokat is.  Tehát van jó picsa, hasznos picsa Gaia Ős Anya Picsa mai származéka, meg van pusztító süllyeteg europid ostobapicsa, a vak, a fúria, a romboló, a visszatáplálni képtelenül emésztő.

tétel: Magyarországon a szexuális élete vagy ürítése avagy menstruációs ciklusa titkairól ["ekkora darabokban gyün belűlem, mint a vályog"]  is hamarabb szivesebben, néha pedig önként beszél a pógár, de a jövedelméről csak hallgat. A főokok pedig végigfejthetőek a Hunyadi Mátyás uralkodása utáni időkből a Törökmagyarországon, a Kéfejű Fenevad  [két rossz közül választani] korán által a Felhomályosulás, a korai vakkapitalizmus, a világháborúk, a rákosizmus, a kádárkoron által az ún. "rencervátás" történelmén keresztül, világosan.

 

tízezerből megélni [-e]



Ssép maimarketinges példa, mindenki, aki  d o l g o z i k  a kereskedelemben (tehát

http://img.index.hu/cikkepek/0712/gazdasag/tesco4.jpg odalent és nem az, aki a dógozói összekovácsolást tartja írótáblával a kezében sztyuardeszkék kiskosztümben, segglyukig hátul felsliccelt miniszoknya, nyaknálzárt blúz.. a HP ugye..) tudja, hogy Nyugdíj Fizetés Napján a lényegében nagyközségalakú kvázi városka "treszkaó"- jában hemzsegve jelennek meg a marketingszempontból éédes nyamilni való[óan ostoba és befolyásolható, önállógondolkodásra képtelen, szegmensekbe könnyedén csokrozható félanalfabéta] 18-47 év közötti "aktívak" és vásárolnak, mint állat, csupa nem a 47-és halálközötti, marketingszempontból  semmirevaló korosztályokra jellemző árucsoportokból a nemnyuggerjellegű cikkeket úgymint energiaital, csillámpónifaszsikosító, tejberizsa PE-csészében egy kila rizsa áráért... ángyom bokája, etwas. Még a csopper meg is jegyzi a pénztárosnak, hogy "Baaazmeg, megint lefosztották a zéhező nammamikat az onokák!"-
namost a nyugdíjasok, akik halál' panaszkodnak az orvosi váróban meg a buszmegállóban az éhezésre és nyomorra, hivatalosan a 47.800 Ft-os nyugdíjukból élnének meg ugye, amiből azonnal a nyugdíjjal érkez postás sziveslátása után az onokáknak leosztják a havipézt. Ki nem ismeri a jelenetet, megérkezik a busz és a sok, az imént halálos betegségekre panaszkodó, fulladó, a gerincén a vándorveséjét lapigató nénike fiatalos lendülettel tiporván egymás lábfejére könyökli dagadó májon egymást a tülekedésben az előbb feljutáshoz.

Honnan tudná azt Márja Antojanyette, hogyan képes megélni egy falusi nyugdíjas néni 10000 Ft kp-ből, ha ismeri az ősi, még a fogysztói (hülyepicsa) társadalom (perwoll a farzsebből) előtti korok "spórolási szokásait"  .
Mondok egy példát:
Joli néninek a tyúkfalkája bábolna tetra előnevelt -félékkel sose keveredvén egyenesen a lyánykori tanyjáról származik, ahová az ük-ük-ük anyák kotlói alól. Tehát:
elkotlanak maguknak költenek csibéket
-jobb takarmányhasznosítók és táp egyáltalán nem kell nekik

-már eleve kiscsibeként alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben nevelhetőek gond nélkül, a kotlóval

-a kakas részt vesz a csibenevelésben, nehezen felkaparható helyeken tucatszám rúg elő a csibéknek fehérjét apró rovarokat, férgeket, "kukacokat"
-a fehérjét pl akár maguk kapirgálják elő a kertből még félpihés korukban

ergo: tésztakészítéskor a gyári teszkótojásból egy adag tésztába be kell keverni 12-t, hogy "nyolctojásos" tésztát kapjunk
a néninek elég hat tojást bekeverni

fölöslege keletkezik

amit olcsóbban ad, XXL tojást, a teszkóbéli M-esnél olcsóbban...

Megközelíthetjük a problémát a falusi viszonyok közepette is elharapózó "szervezett szemétszállítás" felől. Szemét-alapdíjat minden önkormányzat mindenkitől szeretne szedni és a tisztviselők harcolnak az antimarketinges sunyinger öreganyók ellen, akik ellenállnak azzal, hogy őnáluk elszállítandó szemét nem keletkezik. Ugynevezett "civilizált ember"-nek is nehezen magyarázható meg az, hogy a néni nem hazudik és valóban alig keletkezik nála szemét, elszállítandó. Ha elkezdjük a levesből gondosan előszűrt szálkákat hasogatni, miközben a szervezett környezetkárosító bűncselekmények tevekaravánjaira ugyanúgy szarunk rája, m int a sajtó és a hatóság munkásai, azt tapasztaljuk, hogy a néni, ahelyett, hogy a hulladékot kukába helyeztetvén juttatná a pl szemétégetőbe, ő maga fűti vele az alsókonyháját a spórhétban. Ott tartunk, hogy a fiatal falusi önkormányzati tisztviselő követelvén a nemcsatornázott porta csatornadíját rákérdez a sertések trágyájának elhelyezési problémáira -amit persze Lali bá' azon frissiben szokott kitalicskázni a gyümölcsfák alá. Ott tartunk, hogy agrárdiplomás képes aggodalmának hangot adni amiatt, hogy a friss sertéstrágya majd "kiégeti" a gyümölcsfákat! Ott tartunk, hogy egy 10 éves gyakorlattal rendelkező állatorvos  a juhbetegségekről egy 44 éves , alkoholizmus miatt már félagyú öregbojtárhoz képest is tökhülye. A maradék tudós juhászemberek a tudományukat a sírba fogják magukkal vinni, ahelyett, hogy az egyetemi katedráról oktatnák a professzorokat az ősi tudás maradékaiból.

 

Ugyanez a márja-antojanyettizmó bukkan fel a szennyvíz-és csatornadíjak esetében is.

Azt már korábbi bejegyzéseimben megmutattam, többszázezer vidékinyugdíjas a vízárak emelkedése óta nyáron sem nyitja ki a kerticsap fagyvédelmi reteszét. Azaz: nem használ jóformán semmi vezetékes vizet. (Ettől fügetlenül persze Mária főkosunk találna ásványvizes palacokat a háznál eleget, pl amikor a temetőbe megy locsolni az efféle antimarketinges sunyinger nemfogyasztó nyuggernéni, a falu egyik még meghagyott ártézi kifolyójánál a biciklijén magával vitt vizeskantát megtőőőti ivóvízzel, majdpedig az onokák által otthagyott ásványvizes palackokat, mert azokkal könnyeb bánni, minmt a tízliteres vizeskannával.

gon. megj.: Ilyen vizeskannát jaaajdefejlettemán  moder'gondolkodású jógyerek már csak az ősi cigánykultúrával átitatódván szokott látni valami alter helyen, ha éppen a Szilvásy Gipsy band-nak kedve szonnyan alaménijomkannázni is.. .

Tkp ha lene magyar riport.. meg valamirevaló sajtómunkásságunk, akkor riportozná ezeket az öreg nénéket és bácsikat, akik szinte biodinamikusan, szionte bio módon, szinte semmi visszanemalakítható elvéve a kínálatból a lehető legkisebb környezeti károkozással élnek. Nem öntik pl a használtolajat a lefolyóba -mert nem is vásárolnak sajtolt és vegykezelt étolajat. Hanem disznózsírral főznek, ami disznók viszont legújabban legalábbis mangalica keverékek, azaz zsírjuk kifejezetten egészséges, alacsonyhőfokon kiváló, Omega-% zsírsavakat tartalmazó és a magosanfejlett márjablogírógondúkodássújakok a hypermarketek gondoláiban prémiumáron vásárolják meg a jajdefejletten bijódinamikkus szemléletüknek (meg havi 400-as fizujuknak) köszönhetően.

 

Szoktam a patkó.hasonlatot  alkalmazni az ősi paraszti és az új biodinamikus szemléletre. Miszerint igen-igen közel áll egymáshoz a kétféle szemlélet. Csak azt a közeli és  egyenes utat   -ezek szerint????- lehetetlen megtenni, hanem a Butaság, a Hülyítés és a Maimarketing uitját messze körbe be kell járni, előszötr el kell mindent pusztítani úgy, ahogy a "Moder' Fogyasztói jajdefejlett Nyugati Kuttúrák"-ban tették, majd, amikor már írmagja sem marad, akkor könyvből megtanulni a normális életet...

 

Pont ez az, amit a maimarketingtől az értelmiseggjeink hülyítéseitől meg észosztásaitól nem láthatunk be: Az, amit Nyugaton őrültmód keresnek, élesztenének föl és küszködnek érte: nekünk még MIND megvan. nem most, hanem a téeszvilág bukása után a német biokultúra egyesület sok esetben a Hétéves Pihentetés szabályától eltekintve már 3-4 éve bioműbeés alatt álló területeken is megadta a minősítő pecsétet. Mert Magyarországon a talaj sokkal gazdagabb , mint az agrokémia által élettelenné tett német fődek.

 

De nem csupán a mezőgazdasággal van ez így, hanem a mindennapi életünkkel is.

 

Nem igaz az, hogy a falusi nénike 10000-ból megél. A teljes igazság az: 10000 kp [készpénzből] él meg, ennyi elég neki a nyugdíjából, a többit "fölosztja" a családban. Ami már a "fogyasztói társadalom" álságai közepette, iszonyú pazarlásban a maimarketing hülyítésében él. És lenézi a nammami móccereit.

Ahelyett, hogy tanulná.

 

PS.: most nem szeretnék arra kitérni, hogy ráadásul politikai ügyet is kocholnak, kreálnak, krampácsolnak meg hisztériáznak is ebből a 47000-ből megélni históriából a kicsodák, ugye, a kicsodák, a tuggyukik... pl pont a hupizőggyeink...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr564285607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr Steinmann 2012.03.03. 07:24:38

Az én felmenőimnek boltja volt egy nagyobb faluban régen (értsd 70-80 éve)
Az volt a család aranykora az ötvenes évek nyomorához képest, annyi mindent összevásároltak a vidékiek. Ezek szerint großpapi maimarketingelt nekik:D vagy már egy ideje mégsem vagyunk önellátóak? Persze, szőhetnénk is, meg magunk faraghatnánk a bútorokat és akkor arra sem kell költeni. Szerintem egy vidéki öreglány csak a patikában otthagy havonta egy tizest.

magyar-magyar szótár 2012.03.03. 07:42:25

@dr Steinmann: Ott lehet hagyni a patikában egy tizest, persze, attól függ, hogy mennyi az onoka. De nem csak az alkoholból és a cigiből fogy ma már Lyukmagyarországon sokkal kevesebb, de a patikaáruból is. Új mozgalom a gyóccernemevés. Erről ráadásul írtam neked magán'ban is . Ma egy még viszonylag népszerű boltban is a piásüvegekről törölgetni kell le a port. A kocsma előtt egy-két bicikli, töküres az ivó. csak az elite" kocsmák, ahová autóval jár inni a jutyúbtőtelék fiatalja... (ilyent is linkeltem, de minek)

magyar-magyar szótár 2012.03.03. 07:47:14

@dr Steinmann: ugye a napiprampam. Megy az uszítá és hazudozás az Ócsai Kitelepítés örvén.. ja, de amúgy pont jóoldali politikailagmegfelelő szociológusok rögzíteték a tényt, a panelproletáriátus kis-agglomerciós tanyavilágba menekülését, mert ott óccsóbb az élet. Benépesülnek a puszták, pl a felsőbabádi egykori AG (mezgazRt) tanyabokrai. Mén a ótókupec tallózóban, hát a tanyasiak egy fene egy kúttúráttan beszílnek, tiszta tanúttemberek, csak csudálkozik, milyen tanya jez, számjtógép a kiskonyhában. Ugye, az indexizmus... Dópeman tévvére, faszozni picsázni szarozni jarra van píz. De olyan mindenüvé odagyugósra meg nincsen. A médelyákoktúl elkoptatottnevű falurú valaó riportot is hogyabbahagyták a ötödinélse...

magyar-magyar szótár 2012.03.03. 07:52:13

@dr Steinmann: Oszt akkor csudálkozunk a budapesti márja-antojanyetteken, hogy nem értik, mi a faszér ül össze öt saagarasszony egyótóba elótózni a lidlibe, mért nem a sarki CBA-ba [Zolibót] vásárol, mint egy rendes budai úrhölgy. Hátugye főleg azért, mert ha mind az öten vinnének annyiára bérzintet az ótóba, a buszjegy árábú Kecskemétig elmehetnének odavissza, nembeszéve arrú, hogy a Zolibót árszinvonala 20-25%-kal magasabb. Valamint minden Budapesten a legolcsóbb, az árakon kifejeződik a szállítási távolság, egy budapesti Auchanban pont annyival olcsóbb ugyanaz a termék, mint a kecskemétiben, amennyibe per/kg a szállítás kerül. De még Budapesten se mindegy, hogy a biatorbágyi TESCO központtól milyen messze van az a tesco .. mondom ugye ezt neked a gazdaság Tudósnak, aki tanítani szokott engem.

magyar-magyar szótár 2012.03.03. 07:55:11

@dr Steinmann: Másrészt amit pógár nem sejt.
Az Állam lássaja kiadásaibú a pógárnak a titkolt jövedelmeit (tehát hogy Joli nyénnye a tojásbú bevesz havi 10ezret, meg tyúot is ad el, meg befőzteket is a cigányoknak dínopmdánomra meg feketemunkákat is végeztet bartellban ésígytovább. És az Állam mindenkorikórmánnyaji ám pályáznának a pógárok titkospézeire. Ami pályázás nyomása mégnagyobbtitkolózásra és nyállal garázsolt sírásrívásra ösztönöz.

dr Steinmann 2012.03.03. 08:03:19

..a panelproletáriátus kis-agglomerciós tanyavilágba menekülését, mert ott óccsóbb az élet...
egy lakótelepi távfűtéseshez képest biztos olcsóbb. Egyébként ezért költöznek tanyára, mert eladja 10 milláért a pesti lakást, kettőért vesz egy tanyát és a maradék nyolcat feléli. Azért az évekig kitart.

...Oszt akkor csudálkozunk a budapesti márja-antojanyetteken, hogy nem értik, mi a faszér ül össze öt saagarasszony egyótóba elótózni a lidlibe, mért nem a sarki CBA-ba [Zolibót] vásárol, mint egy rendes budai úrhölgy..... már megszoktam, hogy a pesti származás és egy bizonyos társadalmi réteghez tartozás az Skarlát Betű. természetes, hogy a vidéki eccerű népek azok mind sokkal okosabbak, ügyesebbek, szebbek, stb. nálam. Ezzel kell együttélnem, na. Rossz származásomért szégyellem magam - majd leírom ezt százszor.

magyar-magyar szótár 2012.03.03. 08:23:57

@dr Steinmann: Nem a származással van baj, hanem a belátásoddal. Egyébként egy "normál községben" sokal többe kerül a fűtés+ melegvíz, mint Budapesten. A tanyán majdnem ingyen van a fütteő ( leginkáébb lopják. Meg is nézheted, pompásan látszianak a falopások a Google Earth-ön, a kiserdök közepébe vezetnek be a fatolvajok csapásai. De tanyán lehet legálisan is majdnemingyen fűteni. Egyre több magyart látni, ahogy lopják a fát, csak ők nem tudják olyan jól megrakni a biciklivázat meg szégyelik tolni, elegantan felülnek, a kezdők pokróccal takarják el a faágakat.

A nagyáruházak kíbnálatában a 27000 ft-os benzines nyugat-kínai "láncfűrésznek látszó tárgyak" növejkvő kínálatán lehet lemérni.

A szenyvíziszapszivattyúról is vót mán szaó. Mérlegelés: ha a szart kiszivattyúzza a dudvás kertbe joszt bótbú veszi a zöccséget
(Joli néni zöldsége kikel, mert ő soha nem vásárol boltban vetőmagot. a bolti vetőmag meg vagy ki se ke, vagy nem érdemes szedni a magját, annyira hybrid-manipulált, hogy a 2-3. generáció már nem szaporít tovább)
Csak ugye Joli néni a fogyasztói (a fagyasztói) társadalom ellensége. Mert nem fogyaszt [eleget és nem pazarlóan .. Laja bá fogja oszt kiműti a tévéból az elkopott főkapcsolót, berak egy másikat oszt nem kell újtévve)].

dr Steinmann 2012.03.03. 08:39:07

@magyar-magyar szótár: értem, tehát az a mai marketing ellenszere, hogy lopni kell a fát. Mindig tanul az ember:))

A gazdálkodásról - szerintem egy odaköltözött városi ember, aki félig alkoholizmus és egyéb lecsúszás miatt köt ki tanyán NEM tud gazdálkodni, növényt termeszteni, állatot nevelni. Honnan is értene hozzá. Persze, majd hirtelen biokertész lesz. Van az a sorozat, amikor a városi fószer elkezd gazdálkodni, talán a spektrumon.

nagyon_buta 2012.03.03. 09:02:41

A mainstream - remélem jól írom- viselkedés összes vonását látom.
1 szidni valakit a "jóoldalról" (teljesen érdektelen, hogy az említett blog bejegyzés ugyanolyan tudatlan mint a kormány- nem csak a mostani, a régiek és a leendők is- a szegénységről), a zemberek készpénzét, itt a fogyasztói társadalom vadkapitalista balkánján kiépült renccerek nyúlják le (bankok, közmű szolgáltatók, önkormányzatok, állam), az összeg amit fixen lenyúlnak egy hónapban attól függ, hogy az adott állampolgár mennyire van "szemelőtt"-.
2 Emlegetni a magyar "népi" tudást ami semmivel sem más mint bárhol a világon földet művelők megélni tudása, a japán/kínai/skót stb. ugyanígy nem pazarol, igyekezik csökkenteni pénzforgalmát/adóját/ügyeskedik (bár ez nem jelenti azt, hogy nem kellene tanulni állami/önkormányzati szinten)
3 a magyarföld mítosza, amely kb a XIX század második felétől nem igaz, ugyanolyan intenzív (magyarul termőföld kizsákmányoló) termelés valósul(t) meg mint bárhol (USA, Argentína, Brazilia stb), melyhez hozzájön a csökkenő nagyállattartás miatt csökkenő szervestrágyázás stb mely a föld kimerüléséhez, nitrit/nitrát terhelésének megemelkedéséhez vezetett.
A termelési mód változásához fajta változás járt(állat és növény), mely további káros hatással jár(t).
Szeretem írásaidat

ekkerjoz 2012.03.03. 09:45:36

@magyar-magyar szótár: öcsém, neked felelősséged van ebben az egészben, mármint hogy fogalmuk nincsen a Mária-féliknek a világról, mer nem teszed helyre magadtól a dolgot.
Az, hogy belekommentelsz a néni blogjába, kicsi dolog. Az is, hogy a magad blogján foglalkozol vele.
Látjuk páran, annyi.
Már régen meg kellett volna csinálnod a magad Tiszatáj-át, oszt az arcukba tolni, nem itten kigondoltamozni, meg egyebekben trollkodni. Mert írhatol amit akarsz a neten, ha nem tetszik, troll vagy.
Namindegy, nem az én dolgom, de az idő telik.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.03.03. 10:12:21

@ekkerjoz: Na, kívácsi vagyok, erre mit fog Dudi mondani.
Régebben volt ez a kezdeményezésünk, a tartalmas.
tartalmaskor.blog.hu/http://tartalmaskor.blog.hu/
Ami kb. ilyesmi céllal jött volna létre, amit mondasz, persze, Dudin kívül volt még benne pár igazán jólíró tag, és néhány ilyen töltelék, mint én, aki csak a kattintások és a kínálat szaporítására kell.
Minden adott lett volna, a címlaptündér is a nagy reménységek között tartott minket számon, de Dudi ebben az időben kezdett egyre látványosabban Kinyaltamozni. (vagy tán épp ezért?) Így végül postok helyett csak a huzakodás volt a tartalmas körül, és szétesett.
Régebben én is mindig próbálkoztam Dudinál, hogy térjen vissza a szépirodalomba, meg írjon szociológiai témákat, de ilyenkor lehegyibeszédezett. És valahol igaza van, ő tudja mit akar. Szerintem leginkább semmit.
Volt régen egy cigarettareklám, amikor még lehetett reklámozni, amiben egy pasi ül a napsütötte vidéki háza előtt, és az volt a szöveg, ma végre azt csinálom, amit szeretek – SEMMIT.
Van, aki így érzi jól magát. Nem az a fontos, hogy az ember ismert legyen vagy sikeres, hanem hogy azt csinálhassa, amihez kedve van. Dudinak sajnos a trollkodáshoz és a kinyaltam szintű humorhoz van kedve.
Mindegy, azért szeretjük:)

öregbuksi 2012.03.03. 10:13:13

@nagyon_buta: Az 1. pontról gőzöm sincs.
A 2. említettről saját tapasztalatom is van. Volt kolléga, aki gazdálkodott is, télen, hétvégén azért nem túlórázott, mert a vegyes tüzelésű kazánban égette a hulladékot. Így jobban járt, mintha dolgozott volna.
A 3. hoz, az átkos szocializmusban premizálták azokat a mez.vezetőket akik több m.trágyát szórattak ki a földekre.
Városunkhoz közel valamilyen Társulás fejősmarhákat és azok szaporulatát tartja, tenyészti (h.friz fajták). Legeltetnek, a földeket bérlik, és igen gondosan művelik, kellően trágyázák. Kukoricát silónak termelnek, alkalmazzák a vetésforgót. Kalászos, szotyi és repce. Hidd el, a földek színe sötétedik, a felület mint az asztallapja. És ami nekem a legkedvesebb, kevés a szúnyog, (pedig az Alsó-Szigetközről beszélek) mert rengeteg a FECSKE.
Én is kedvelem Szótár úr írásait!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.03.03. 11:54:19

nem védeném máriát, de erre nem válasz a posztod, sőt:

"A riportból megtudjuk, hogy az áramért 18.400 forintot, a vízért 11.000 forintot, személyi kölcsön részletére 25.000 forintot, havonta 10 mázsa fáért 23.000 forintot kellene fizetniük havonta."

ekkerjoz 2012.03.03. 12:57:55

@Budai Hella: egyáltalán nem így látom, de mondom, nekem mindegy, mindeki úgy bassza el, ahogy akarja. Én is, más is.

ekkerjoz 2012.03.03. 19:01:09

@Budai Hella: arra gondoltam, hogy a neten bárkit le lehet trollozni, aki másként tudja, -mondja.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.03.03. 20:48:24

@ekkerjoz: trollügyben egyetértek

reggel elolvastam én is ezt a Mária blogot, már akkor valami 400 hozzászólás volt
Ezek szerintem nem igazi postok, mint ahogy az itt rendszeresen emlegetett "Vecám" sem igazi írásokat tesz fel, ez nem más, mint fórumozás. A blogszerzők semmi mást nem akarnak, mint jó sok beírást, véleményt, vitát. De mint tudjuk, a fórumozók nagy része nem teljesen normális, és szerintem ezekbe a postokba tökfölösleg beírni, mivel értelmes beszélgetés vagy vita úgysem bontakozik ki. Persze, lehet, rosszul látom, mivel kb. kéthavonta nézek be egy ilyen fórumozós postba.

magyar-magyar szótár 2012.03.04. 04:23:21

@nagyon_buta: @Budai Hella: @ekkerjoz:
Fontosak a trollok, mert kommentvihart provokálnak. Tehát alapvető kattogásmarketing fogás a trollok beprovokálása (lásd a Tóta blogfejléc JELeit) És lásd az Őrjöngjünk Vecám blog jókislányait, amikor sopánkodnak azon, hogy mégse gyöttek trollok, na, akkor nagynehezen bejön egy troll, lelkesen nekiesnek. Sokszor az a gyanúm, hogy vannak fake-trollok -arra az esetre, ha már végképpen nincsenek.

magyar-magyar szótár 2012.03.04. 04:34:14

@nagyon_buta: Jó, akkor, ha a magyarföld ugyanolyan, mint bármelymásföld, essünk neki. Én felvállalom 100 Ha magyar földből a kövek kihordását, te pedig az ugyanolyanmint bármimás-föld alapon hordjad szépen egy hektár görög földből. De kézzel, szépen ánglius módiban a mezsgyére. Pl a ciprsi föld, az olyan murva, amiből nálunk a lakóparkokban az aszfalt alá terítenek. A német földben a kukoricagyökér szép fehére, pár év alatt a uszta celluóz, megmarad, rothadatlan, mert hiányoznak a celluózfaló baktériumok, nálunk meg ha őszel szakszerűen betárcsázzák, tavaszra (hacsaknem valami jó kis szuper ex-álamigazdasági föld vót) eltűnik. Ezeket nem az ujjamból szopom, csa ugye a jellegzetes magyar mindenszarizmus (mármin ami magayar az szar)
még as magyar mindenszarizmnus is szar, az a baj :D

A magyar föld nem attól jó, mert magyar, hanem különböző véletlenek összjátéka folytán, a folyóhordalékokkal feltöltött medencén az egykori végtelen tőlyerdőségek, mocsarak.. még a rétfőggyeink is jók. még a szikes legelőink se annyira rosszak. Milyen jó lett a kiskun homok csak az elmúlt százévben mennyit változott.

Még a magyar szar is a legkülönb, egy nemzet szara nem ilyen zsíros, és gazdag, mint a miénk. És egy kis jellegzetesen bezzegmásréttyeződebbes magyarkodás: Bezzeg a kínai a szara egy csöppjét nem hagyja kárbaveszni, pedig messze nem oly zsíros, mint a miénk.

És még egy érdekes dolog, erre egy kamionos hívta föl a figyelmemet és mennyire igaz! A szintén gazdag talajú Pó síkságot általmessvén K-NY irányban nem lesz nyáridőben annyira bogaras a szélvédő, mint a magyar feődeken által 20 km-en.
Vagy kérdezzem azt.. hogy mely európai tájban közönséges látvány még télen 20-30as őznyájakat látni vegyest 60-80-10 nyúúlakkval?

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.03.04. 07:20:35

@magyar-magyar szótár: szerintem én is pont ezt mondtam a kattogásmarketingről és a trollokról itt fent, csak más megfogalmazásban, fórumozós post-nak nevezve az ilyen csekély írásértékű cikkeket
NEM ez volt itt a fő felvetés, hanem Ekkerjozé a Tiszatáj-ról

ekkerjoz 2012.03.04. 09:30:24

@magyar-magyar szótár: amit az nagyon_buta nickkel írt, azt ő valószínűleg tanulta, ez a hivatalos agráregyetemi álláspont is valahol.
Pedig ilyen heves föld kevés van a kontinensen, tán még ukrán területen akad hasonló.
Alföld közepén Tiszától keletre olyan 25-30 aranykorona az átlag, Tiszaföldváron a legjobb, 30-35 között se ritka.
Napsütéses órákban is jók vagyunk, nem rosszabbak, mint az olaszok.
A napfok persze más, úgy értem, a napsütéses órák és a hőmérséklet szorzata pár helyen azért jobb Európában.
Amiben viszont rosszabb a földünk, az aszályok miatt, Tisza szabályozás miatt.
Azt most hagyjuk, hogy a szervestrágya-műtrágya mit tesz, az adottságokon igazán sokat nem javít, vagy ront.
Egy tízfokos, északra lejtő lankát trágyázhatol tudományosan, akkor is szar lesz a termésed.
Szóval a magyar termőtalaj ereje nem afféle nemzeti mítosz, igenis jobb, mint Európa nagy részén, ezért is került külföldi kézbe a nagyja.

nagyon_buta 2012.03.04. 15:49:01

köszönöm, hogy elolvastátok amit írtam
nekem is az a véleményem, hogy fontos lenne a tudóknak az ismereteiket közzé tenni
más:
ötször futottam neki, hogy válaszoljak és mindig kitöröltem ugyanis nagyon összetett kérdéskört kellene megvitatni, amit a mai politikai helyzet nem tesz lehetővé (a felvetéseket azonnal, minden felől támadások érnék, pedig csak szakmaiak lennének), csak szeretném ha elgondolkodnátok a következőkön:
a magyar gazda amerikai kukoricát, búzát vet, amerikai, angol almát, barackot stb. ültet, ugyanakkor sem a világ, sem az európai piacon nincs "becsületünk" (pl.:előrébb van a tizenezer kilométerről hozott újzélandi alma), termésátlagaink, termésstabilitásunk vajon világszínvonalú? Hol jelenik meg a magyar föld extra tulajdonsága?

ekkerjoz 2012.03.04. 16:22:28

@nagyon_buta: hagyjuk már ezt a "magyar gazda kukoricát, búzát vet" dolgot.
Szajkózni tetszenek mindenféle fogalmakat, fogalom nélkül.
Magyar gazda alig van, a piacképes, nagy parcellák, szépen kimért földterületek régóta külföldi kézen vannak.
Magyar gazda az osztatlan közös tulajdonban lévő bérelt földön gazdálkodik, száz hektárnak van ezerötszáz tulajdonosa. Hát mialófaszt vessen, évelőt nem tud, semmi olyasmit sem, amihez öntözni, árnyékolni, fóliázni kell.
Amíg a tulajdonszerkezet át nem alakul, ne tessék a magyar gazdát basztatni, amiért gabonán kívül mással nem foglalkozik.
Ugyanakkor mégis csak van pár szövetkezet, ahol 300-500 MFt körüli a szuperintenzív almás telepítésének költsége, diós erdőket képeznek, magyartarka tehenet embrionálnak ezerszám. Nyilván megvan a piacuk.
Mégmás kérdés a vetőmag jogdíjának a dolga, pár multi esik egymás torkának, a gazda pedig bármikor ki van téve a genetikának, illetve a genetika hiányának.
Különben pedig a faszomnak se hiányzik, hogy világszínvonalú legyen statisztikánk, nekem elég, ha a vízilabda világszínvonalú. A retek legyen ehető, a káposzta, krumpli, meg a pár csirke, amit veszek a piacon.

nagyon_buta 2012.03.04. 16:57:30

@ekkerjoz: látod, ezt próbáltam megelőzni, nem az a probléma, hogy amerikait vet, az a helyzet, hogy ha az argentin és az új-zélandi is azt veti akkor hol az extra magyar föld hozadéka?
És ekkor jön a tulajdonviszony?

ekkerjoz 2012.03.05. 07:20:26

@nagyon_buta: Kérem, az öntözőcsatorna egyik oldalán a volt állami gazdaság százhektáros parcelláit (50-100ha volt a korábbi alkalmazottak végkielégítése) megvásárolta egy ír-német tulajdonú csoport, magyar cégbejegyzésű vállalat műveli a földet.
Intenzíven öntöznek (nagyjából annyi vízzel, mint NZ csapadéka), ki tudják fizetni a vízjogi engedélyt, fenn tudják tartani a lineár öntözőberendezést.
Termésátlaguk éppen duplája a csatorna másik oldalán lévő földnek, ami korábban a téeszé volt, és amit osztatlan közös tulajdonban hagyott a kárpótlás. Ezeket egy osztrák tulajdonú magyar cég béreli, de mivel csak öt évre tud előre kötni földhaszonbérletre szerződést, nem érdeke megvásárolni a lineárt, és a kellő engedélyeket.
Nemzeti termésátlagról pedig teljes fogalmatlanság szólni, minálunk azt is nehéz megállapítani, hogy mekkora területen vetnek búzát, azt pedig lehetetlen, hogy mennyi termett.
A régi rendszerben is manipulálták a statisztikát, főleg a politika miatt, most még inkább manipulálják, főleg az áfa miatt.
süti beállítások módosítása