"A XIII. századi oklevelekben olvasható Feguernec név nem a királyi fegyvernökökre utaló, hanem inkább egy ősmagyar, mindmáig ismeretlen szó lehet."

/Kézsmárki Zoltán, a helység történésze, 1984./

[mai helyesírás szerint a cim: a helyesírásról ]

Ha ki akar velem cseszni a címlaptündér és fölpincsiz az index[lap]kiajánlóba, a címlap'irigységből tétnélküli fikanickjeikkel idetévelygő jógyerektrollok a helyesírásommal szeretnének baszogatni. Mindig igyekszem tisztességes válaszokat is adni nekik, de azért az olvasási képességeikkel is  tisztában vagyok. Ezért legyen nekik video:

Tehát csak tiszta forrásból: hallgassuk meg A Mestert, kb 3:00-tól, mi a véleménye a nyomdaitisztaságról

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr113279278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PesszimPista 2011.10.05. 20:39:03

A gyermek és a részeg mondja meg az igazat.
"Itt nincs pávián se', . . . . meg jó cikk se'." mondta az . . . . aki az igazat szokta.
No de mindegy, de hát "olyan nagy tétje annak sincsen".
Ez émelyítő. A pusztulás szaga lengi be.
Szomorkás lettem.
És hát Hannibál után szabadon: nagyot lőttél.

2011.10.05. 21:37:04

Jaja, történelmi jelentőségű dokument.

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 04:48:39

@ifsz: Sokakat izgat most az index sorsa. Van ugye a természetes netokratív túlfejlődési folyamat . (Ez az oka annak, hogy az igazi netokrata olyan, mint az iwiw-et kiagyaló jófiúk, már fél év múlva azt lesik, kire sikerül rálőcsölni a bótot még az igazgatótanács ,megalakításának szükségessége előtt. Az index viszont egy csúszás-os országban aféle féligeddig sajtótermék is volt an Népszabadság Szabály-nak megfelelve, tehát a palimadárnak jobbernek vagy pedig "szakmai befektetőnek [Ringier] kellett lennie, akit majd a szerkesztőség jól és gyakran megszopat, á lá magyar menedzsment [Rynart, baumbgartnerizálódás, E.on, Eni stb)

tessék ifsz, olvas el Szily művészúr gyöngyszemét, a tökrészeg Szily találkozik a részeg Dezsőfivel. Dezsőfi!4 érted? eddig azt hittem az én háztáji monomániám ez, de ha már Dezsőfi (igaz részegen, de a részeg ember őszinte is..)
Aki esetleg kételkedne Szily részegség miatti szavhihetőségében: Az idült alkoholizmusnak azon fokán, amiben Szily tévelyeg, nem csak az idő szűnik meg, mint olyan, de a tudat meg kettéhasd és a belsőfél VÉGIG józan marad, a kiütés előtti pillanatokban is ép. Ez az oka azzak a tévképzetnek, ami miatt az idült alkoholista csak akkor szembesül idültalkoholizmusával, ha először ébred arra, hogy súlyosan összeszarta magát a Kóma című film forgatása alatt.
Most pedig a Szily szöveg:

hogy ünnepeltük Jáni barátom lányának a születését, jól becseszve beszélgettem éppen az Etelével, amikor a semmiből materializálódott Dessewffy Tibor egykori kormányszociológus és elkezdett pofozgatni, nem ütve hanem direkt úgy undorítóan érintgetve, de átláttam a szitán és nem basztam arcon, hanem békésen néztem rá, ezért később azt is mondta, hogy ha egy éve találkozunk, akkor beverte volna a pofámat. És valami olyat magyarázott fél órán át, hogy az Index a negatívság, a fikakultúra és a kulturális kódok megsemmisítésének az Antikrisztusa és hogy mi semmisítjük meg a közbeszédet meg a sajtószabadságot és azt is mondta - direkt visszakérdeztem, hogy komolyan-e, és igen - hogy nekem személyes felelősségem van a Jobbik megerősödésében. Utána még pofozgatott egy rövidet és elment. Csodálatos ember, végig olyan kifejezéseket használt, mint egy György Péter-cikk valami kibaszott unalmas múzeumról, ami különböző szimbolikus terekben konstruál dolgokat. Ezt nevezem értelmiségi bulizásnak!

2011.10.06. 08:38:12

Nyilván, most történések vannak az Index körül, hogy elment a főszerkesztő, meg a publicista nagyágyú, de miért is ekkora durranás ez? (nem kekeckedem, kérdezem - nem követem élőben az eseményeket)

Mária 2011.10.06. 09:11:30

hehehe...:)

Freud idejében a péniszirigység volt a személyiségzavarok egyik alapvető oka és egyben kiváltója, a mai modern világban a CÍMLAPIRIGYSÉG lépett a helyébe.

Hová tart a világ XD

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 09:12:24

@ifsz: 1. Válságban van az index. Uj nyiltan is beszélt erről, nyilt kritikák is érték az indexet. Kb még addig simán mentek a dolgok, amikor a nyalásváltás után Bajnait kezdték el fényezni és GYurcsányról kezdték a "fanyar iróniásakat" (ezzel jelezve, hogy megvabn a váltás és Feri már nemszám, volt az a fodrászos cucc is)

A valódi válság a payolablogok az ilyen GYerekszoba fesön Malackaraj Csajok és Pasik Velvet Bulvársáv ez kezdett el kötésen (tökön) felül érni a cégnek. SZERENCSÉRE jöttek ezek (mármint ugye a sajtószabadság vége) és ez pompásan alkalmas vpolt arra, hogy meg lehessen UGYANAZZAL magyarázni, mért keres újkihívásokat Uj és mért ragaszkodik az unalmas régikihívásaihoz Tóta. Fasza, nem?
Tőbcéllal is használható eszköz, olyan, mint a svejcibicska, mindig az, amire kinyitom, hol reszel, hol vág.

És senki , mert ugye A Mesterről van szó, a tútorról, aki sajátpénzét áldozta és a hőskor (ezt fejtegettem vóna ekkerjoz-nak) meg minden és Tóta folytatja és meg tudtak lepődni és hajrá Árpád. Namost, ha én barátja lennék Árpádnak, gyásztáviratban kondoleálnék szegénynek.
És itt van Szily esete Dezsőfivel. Egyszerűen, mint egy blogger is, nem ért a szóból.
"Mért bántjátok szegény Árpádot?"
Miért is lehetne gecizni azt, aki jaj annyirasokéven át volt másokkal geci, sőt ócskageci?

Ez olyan, mintha nem lenn szabad az elhízott és sörözésbe butult Fáy Miklós-t megkritizálnom azért, mert borostával slankítaná a pofáját. Mért, csak ő foglalkozhatott zenekritika címén egységsugarúfelhasználói benyomásokkal (meg kell hagyni, publicisztikailag jólfogalmazva, de ugye egyébként amit csinált, az nem NEM zenekritika, hanem valami más... mintha lótenyésztési szakcikket a turf egyik lelátótölteléke írna. Hall ezt-azt, de ganajt nemsokat szagol és a lovak fogsorához se ért...)

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 09:13:39

@ifsz: pedig érdemes lenne az index eltunyacsáposodását kitárgyalnnia a magyar értelmiseggeknek

budai zöld 2011.10.06. 09:24:15

@magyar-magyar szótár:
Gratulálok, hogy sikerült a blog.hu sztármarketingesét (lásd még versenyszférából jött szakértő) is betoborozni kommentelőnek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.10.06. 09:55:27

Az a baj veled, Dudi, hogy nálad nem hiszem el, hogy ez a hogyismondjamcsak, sajátos helyesírás a gyorsaságból és az információk szakadatlan átadásának kényszeréből fakad, ám sokkal inkább hiszem modornak, fura bájnak, kecsnek kellemkedésnek. Én a nyelvtant inkább tekinteném játszótérnek, mint marhakarámnak. Ölellek.

Szumi 2011.10.06. 10:11:29

Az igényes ember szabatosan fogalmaz, igyekszik magyar kifejezéseket alkalmazni, helyesen ( a szabályok szerint) írja le gondolatait, élőszóban pedig ügyel a kiejtésre, hangsúlyokra - érthetően beszél. Hogy ezt baráti társaságban teszi, blogot vezet, újságcikket, netán könyvet ír, rádiós, televíziós műsort vezet, vagy alkalmi szónok - az mindegy is. A blogok többsége telített a helyesírási hibáktól - de nem ám kacifántos szavak esetén - minden hétre jut egy-egy "jappán", "közönbös", stb. Blogíró és kommentelői oldalról egyaránt. Ez nem magyarázható sem időszűkével, sem egyébbel. Ez maga a bizonyítvány.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 10:30:39

@Szumi: az ilyen ember unalmas, érdektelen - könyvelőnek vagy jegyzőnek való, nem ír... bloggernek

2011.10.06. 10:33:12

@magyar-magyar szótár:

Mondjuk az biztos, hogy nem tanulságnélküli történet és nem csak az Index miatt. UP nem csak az Index válságáról beszél, hanem úgy általában a sajtó válságáról. Megemlíti a videón a Huffington Post-ot, amit történetesen ismerek. Emlékszem, amikor párszor nézegettem, találtam rajta egy két nagyon is érdekes cikket, de ha folyamatosan követni akarnám, az heti sokszáz postot jelent, ez lehetetlen, még akkor is, ha szűrök bizonyos témák szerint. És még hány ilyen van.

Szóval marad a facebook, twitter, google news és hasonlók, ha naprakészen tájékozódni akarok, csak ezzel meg olyan súlyos gond van, hogy már tudományos nevet is adtak neki: Filter Bubble. Röviden arról szól a történet, hogy ezek a rendszerek, amelyek személyreszabottan ajánlak tartalmakat, követik a felhasználó személyes ízlését és bár jót akarnak, végül információs gettóba zárják a szerencsétlent. Az otthonszülést támogatónak otthonszüléspárti, ateistáknak ateista, az istenistáknak meg istenista cikkek jönnek, ha rákeres valamire. Hatása jól meg is látszik az internetes vitákban, ahol mindenkinek igaza van, a többiek meg tévednek.

Én személy szerint arra jutottam ezzel az egész problémakörrel, hogy a naprakész tájékozottság egy túlértékelt dolog. Rendszeresen követek egy pár blogot, újságot, egyebet, ami kezelhető mennyiségű tartalmat gyárt, valamint érdekesnek és egyben hitelesnek is tartok, és kész. Ha valami fontos dolog van, arról úgyis értesülök előbb-utóbb. Ha belegondolok, még így is jobb a helyzet, mint annak idején: régen a vonaton ingázva elolvastam egy napilapot meg 2-3 hetilapot és meg voltam győződve, hogy tájékozott vagyok, most meg legalább tudom, hogy nem.

alfabela2 2011.10.06. 10:44:02

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

A tartalmat miért azonosítod a formával (a megfogalmazás módjával)? Egy rendesen, olvasható formába öntött szöveg nem biztos, hogy unalmas.

Ha valamilyen magaskultúrájú blogger álértelmiségit játszik, úgy, hogy direkt rossz helyesírást használ, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ott mélyebb mondanivaló van.

Shopping 2011.10.06. 10:48:23

Bár nem tudom ki az akit "mester"-nek neveznek, de egy biztos.

Nem azért ír valaki helyesen mert az a "szabály", hanem azért mert igényes a saját magával és a munkájával szemben...

Nekem fájna leírni azt hogy papagály. Nem tudom miért, de rosszul érezném magam, és zavarna hogy mások mit gondolnak rólam.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 10:55:47

@alfabela2: nem azonosítom

viszont csak a szonettnél jó, ha a forma visszahat a tartalomra

a helyesírás meg nem cél, max eszköz

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.10.06. 10:57:47

@alfabela2: Azon gondolkodj el, hogy ha egy alacsonykultúrájú blogger 182 cm magas álmunkásnak adja ki magát és bár nem tud helyesen írni de úgy tesz, akkor mi van?

dr. trafik nomac 2011.10.06. 10:58:46

Ki az az oltonyos hulyegyerek ?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 11:20:08

@nomac: én csak zakóst látok:)

a mandiner főszerkje, TuRuL_2k2

A BKF - Fortély Klub keretein belül Hirschler Richárd, Uj Péter és Balogh Ákos Gergely vitatják meg a minőségi újságírás kritériumait.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.10.06. 11:24:43

@Mária: Már megint baromság, amit írsz. Ha egy olyan majom, mint Te címlapot kaphat a semmitmondó, üres frázisaival, akkor a mérce igen csak alacsony. Tehát pont azok nem kerülnek ki (vagy csak ritkán), akik megérdemlik. Nekik ott vannak a törzsolvasók, nem is kell más. Valakinek (pl. nekem ) egyáltalán nem vágya, hogy címlapra kerüljön. De a férjem (purga) is a privát e-maileket szereti a legjobban az olvasóktól :)

@Szumi: Így van.

Mária 2011.10.06. 11:31:55

@mutant:

Pontosan erről beszéltem :)

A hozzád hasonló idiótákról :)

Hát persze hogy soha nem szeretnél címlapra kerülni :)))

Szerencsés vagyok, hogy a saját példádon szemlélteted, milyen egy hisztis, klimaxos, pénisz- és címlapirigy picsa :)

Szumi 2011.10.06. 11:38:48

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Legyen hát. De ne felejtsétek el - főképpen a bloggerek: Miután manapság az ifjúság (is) gyakrabban olvassa az interneten fellelhető blogokat és egyéb információkat, mint bármely egyéb írott terméket, felelősségetek is van, nem csak vélt, vagy valós mondanivalótok. Mentségetekre szóljon - bár valójában nem az - hogy a manapság kiadott könyvek java úgyszintén hemzseg a stilisztikai, fogalmazási, időrendi és helyesírási hibáktól. Meglehet, hogy az "átkosban" a könyvválaszték sokkal szűkösebb volt, de amit kiadtak, az legalább olvasható nyelvezettel bírt. Nem egyszer fordult elő, hogy a frissen vásárolt könyvet képtelen voltam elolvasni - mert bár talán a történet megérdemelte volna, a nyelvtani hibák miatt olvashatatlan volt. Mint egy helyes, szép arcú, jó testű nő / férfi, koszosan és büdös szájjal.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.10.06. 11:53:29

@Szumi: Nem A bíbor palást hercege II-t kellet volna megvenni 150-ért az aluljáróban és akkor nem kellene itt sopánkodnod.

Szumi 2011.10.06. 11:57:04

@Csiken Disztroly: Nem talált. Könyvesboltban kapható termékekről írtam. Riposzt: Ha járnál akár egybe is, tudnád.

RomBold! (törölt) 2011.10.06. 11:58:02

Máriát valaki dugja már meg!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 11:58:58

@Szumi: régen minden jobb volt

régen még a régen minden jobb volt is jobb volt

alfabela2 2011.10.06. 11:59:23

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

"nem azonosítom"
Dehogynem. Szumi az igényességről (forma) írt, erre pedig te azt válaszoltad, hogy az akkor unalmas (tartalom) is.
Tóta W. sem a rossz helyesírásával akart kitűnni a tömegből, megtette helyette ezt a stílusa.

"a helyesírás meg nem cél, max eszköz"
Igaz, hidd el, én sem vagyok helyesírás-fetisiszta. Ha rajtam múlna, még az ly-t is megszüntetném, és az egybeírás-különírás szabályain is lenne mit finomítani.

De azért van valami alsó küszöb is, remélem. Fórumokban időnként előfordulnak 5-10 soros gondolatömlések, mindenféle központozás, meg szóközök nélkül. Aztán még legjobban a beküldők vannak felháborodva, ha nem válaszolunk azonnal a kérdésükre, mert a tagok nem állnak neki kihámozni a lényeget. Ha meg még szóvátesszük a problémát, egyből jön a nyelvtannácizás.

Oké-oké, "magánemberként" még úgy-ahogy elmegy, hiszen az utcán sem állunk meg pofozkodni, ha káromkodást hallunk. Na de egy blogger, aki pénzt kap a reklámból? Nem is szólva az internetes cikkek íróiról? Ha nemcsak írná, hanem a "küldés" gomb előtt elolvasná a saját(!) cikkét, máris sok hülyeséget ki lehetne szűrni.

Ez általános vélemény volt. Hiszen ez a blog direkt a rossz, régieskedő helyesírásra épít. Mint a kortárs művészet, ahol az a szép, ami hétköznapi szemmel csúnya.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.06. 12:00:20

A videót nem néztem meg, annyit nem ér ez a poszt.

Csak egy apróság:
"fikanickjeikkel idetévelygő jógyerektrollok a helyesírásommal szeretnének baszogatni. "

Nekik megengedett. Aki publikációkat tesz közzé, az nem hibázhat. Régen, abban a sokat szidott átkosban volt a média minden területén egy megfelelő ember, akinek az volt a dolga, hogy ellenőrizze azt, ami nyomdába, adásba megy. Ez az ellenőrzés a nyilvánvalóan politikai tartalmi szűrésen felül azzal is együtt járt, hogy hiba nem kerülhetett a nyilvánosság elé.
Elképzelhetetlen volt az az igen érdekes állapot, mikor a tudományos műsorairól híres adó műsorában a birtok bejáratától történő cirka 15 perces autózással a rezidenciához érkezés után feltett "mekkora területen gazdálkodik" kérdésre "1300 négyzetméteren" válasz érkezzen. Mindegy, hogy a fordító, vagy akárki hibázott, ez egy minimum 10 fős hazai stábon keresztülverekedte magát.
Vagy említsük az egyik nagy hazai "médiaóriás" informatikai műsorát, ahol a szövegmondó kisiparos a karakterkészletek szabványával kapcsolatosan lazán elereszt egy "áescé kettes karakterkészlet" dumát, ami szintén átverekedte magát egy legalább 10 fős, a műsor jellegéből adódóan feltételezett szakmai jártassággal rendelkező stábon.

Szóval ne a trollokon problémázz, ezen konstellációban mindig a trollnak van igaza, ha a médiát a helyesírás szükségességére hívja fel.

Mária 2011.10.06. 12:11:53

@RomBold!:

Anyádnak keress szexpartnert, ha kérhetlek.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.10.06. 12:14:10

@mutant: Teljesen igazad van, ne fáraszd magad a pontagyúval.
@RomBold!: Bassza meg az ipari áram!

RomBold! (törölt) 2011.10.06. 12:15:16

@Mária: Köszöni, de neki van egy, és azzal pont be is éri.

RomBold! (törölt) 2011.10.06. 12:16:59

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Jujj... az ipari áram? Hát az fáj, meg még sérülést is okoz...

Én tényleg jót akarok a hölgynek!

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.10.06. 12:31:03

@Szumi: Már ne is haragudj, de ha így van ahogy mondod, én a helyedben ennek a Riposzt nevű könyvesboltnak a közelébe se mennék. Nekem az egyik ügynököm hozott a múltkor három méter bőrkötéses aranyszegélyes kiváló minőségű könyvet. Nem mondom megkérte az árát, de biztosíthatlak hogy azokban egy hiba sincs. Nem lehet manapság olcsójánoskodni, ha minőséget akarsz!

Circus 2011.10.06. 12:33:04

@luciferko:
"ami szintén átverekedte magát egy legalább 10 fős, a műsor jellegéből adódóan feltételezett szakmai jártassággal rendelkező stábon."

Van egy elméletem, miszerint ilyen stábokban kettőféle ember létezik mostanság (Univerzális elmélet amúgy, miután eddig szinte mindenhol megtaláltam a bizonyítását).

Az egyik, aki manager/menedzser lévén nagy ívben tesz a bármilyen fokú szakmaiságra, hiszen ő csak menedzseli az egészet, neki nem kell értenie hozzá. Itt létezik egy altípus a fiatalabb és elsősorban hímivarú egyedekből, akik még nem azok, de erősen oda tartanak, a menedzserinasok. Utóbbiak már eleve úgy szocializálódtak, hogy nem is akarnak érteni semmihez, ami munkával és bármilyen energiaráfordítással jár.

A másik főcsoport pedig az az egyre kevesebb főt számláló, és ezáltal kiöregedésre-halásra ítélt állomány, amely némi frusztrációval az elnyomódása miatt, más lehetősége nem lévén kvázi szántszándékkal hagyja az előzőeket szénné égni, pl. ilyen aescékettes megszólalásokkal.

Ezen gondolatmenetet megértem, csak erősen korlátozott eredményű, tekintve, hogy az egyszeri emberek A, nem biztos, hogy értik az adott szakmát, B, már le is vannak tompítva, hogy fel se vegyék az ilyesmit, tehát belterjessé téve a szívatást, nem érnek igazán célt.

Megoldás? Na, azt még nem találtam.

cso zsi 2011.10.06. 12:43:27

Meg lehet különböztetni a humornak szánt "heje sírási hubát" a tanulatlanságból-műveletlenségből fakadó rémségektől.

@luciferko: Manapság bármely kereskedelmi tévékanális képernyőre ereszt beszédképteleneket, tetézik, hogy a képaláírásokban is elírások vannak, mindenféle ce(n)zúra, és lektorálás nélkül.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.06. 12:45:31

@Circus:

Kiegészítés az első csoporthoz:
Jelen említett szituációban fontos személy a manager nőnemű toldaléka főszerkesztő titulussal, kivel nem csak munkaidőben éli életét. Ergo minden hiba megbocsátva, hiszen máshol megfelelően teljesít szájszerve "szakértelmével".

Második csoporthoz:
Tökéletes meglátás. Magam is művelem és úgy vagyok vele, ha a tulajdonosnak megfelel a szakmaiatlanság, a hozzá nem értés és az ebből adódó többletköltség, akkor miért én problémázzak azon, hogy neki kevesebb az osztaléka mert a tudatlan "kisfaszkalapok" miatt több a kiadása. Volt olyan, hogy jeleztem, tán nem kéne az ötven forintos javítás helyett 250 ezerét új készüléket venni, de miután majdnem kirúgtak miatta, inkább abban maradtam magammal, hogy csesztetem ugyan tisztességgel a bandát és elég sűrűn tudatosítom velük miszerint a papíron elfoglalt pozíciójukkal és titulusukkal ellentétben hol a valódi helyük, de amíg fizetést kapok, addig nem érdekel a balfaszkodásuk.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.06. 12:48:00

@cso zsi:
Lektorálás általában mindenhol van, csak ugyi az átvevő sem sokkal tud többet, mint az elíró.

Volt olyan, hogy híradó vagy 3 hétig ment egy névaláírással. Függetlenül az éppen bemondó nemétől és személyétől. Minden este átment az "átvevőn".
Ennyit tudnak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 13:09:46

@alfabela2: nem pont azt írtam
de úgy értelmezed, ahogy akarod

(btw a videón éppen erről is beszél UP...)

egy komment, sőt egy poszt is éppen nagyjából az élőbeszédre hajaz

de nem a 'jól' megírt, felépített szónoklatra, hanem a beszélgetésre

legalábbis én azt szeretem

ezt szeretem

Secnir 2011.10.06. 13:13:29

lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de khm., kik ezek?

RomBold! (törölt) 2011.10.06. 13:16:50

@Secnir: Kicsit följebb @A Hannibal Lektűr-attitűd: már mondta.
Mindhármat én se ísmertem föl...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 13:23:39

@Secnir: balról jobbra (és jobbról balra is:): ex-főszerk, főszerk, ex-főszerk

Mária 2011.10.06. 13:56:04

@RomBold!:

Nos hát akkor mássz le anyádról és keress neki egy rendes partnert :)

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 13:59:27

@Mária: Köszöntöm itt, válaszolna nekem Drágám egy kérésre? Ön, mint minden bizonnyal tudomása van erről: hírhedett. Saccolom a nevéből, hogy korpuszab [a nicktulaj] talán természetesen férfi, de ez nem is érdekes, hanem Ön hová sorolja magát? Teháthaúgy portfóliószerűen (és nem nemileg) egy mondatban összefoglalná, előre is köszönöm!

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:00:22

@budai zöld: sztármarketinges az illető? Öhöm.. payola?

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:03:46

@efes: Én is ölellek, szeretlek, hiányoztál. Nem is értem most, mit állítottál, annyira örülök, testvérem, hogy idenéztél, majd reggel munkaidőben érdemben is válaszolok, sajnos azt hiszem rendetlenségről van szó, a Zappai nagy Tanítás semmibevételéről (ő meg Flaubert-től tanulta el) Rendnek kéne itt lenni, minden pedantan az asztalon, jegyzettömbe írni, majd wordbe ki és hhelyesírásellenőrző és vissza jegyzettömbe majd úgy a komment meg a szerkesztőablakba és ilyesmi. De azért ne bassza már meg a Zöregisteny, hogy egy tájnyelvi bar'mság vagy szép archaizmus (áfion lenne ugye növel, de a magyar mösítette!) helyesírási hiba legyen!

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:08:42

@ifsz: Ott kezdődik a baj, hogy megbasszák a hírt, a definíciót és szaporodik. Fogy a szókincs. Egyre kevesebb a szó. Egyre laposabbak az eredeti jelentésüktől messze elcibált kifejezések. Ládd a moderációt. Magukat a legeslegokosabbnak gondoló index4esek UP és Tóta a moderációt a hamis, elmagyarázott nemigazi tartamában értik. Pedig pontosan, hogy moderációra lenne szükség azaz a beszélgetés irányítására és nem DÜRÜLLÉSRE. Dicsekszem, de igaz, hogy ééérdekes módon, ahová én beteszem a lábomat, ott kezdenek a kommentek kurvanyád, bazdmeg büd9összsidó te kommenyista helyett ilyen köpések helyett bővülni és itt nem sok jógyerekértelembe vett moderációra van szükség. Mármint ahogy ők értiki dürűlléssre könyékkel, a magam kommentjeit töröltem és von Kuendue aus Irscha-tól hármat vagy négyet.

Tehát az a baj, hogy vannak esetek, amikor nem forradalom a definíció semmibevétele, hanem visszahúzás, retrográd aljasság...

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:21:23

@Szumi: Amiről Ön beszél, az megegyezés. Addig, amig -úgy, mint Önt is- nem igazán érdekel valakit a nyelvészkedés és nem is érdekli a nyelvénckedés szó stilisztikai különbsége a nyelvészkedésétől, minden rendben. Olyan látszat rend ez, amit takarítónők szoktak tenni. Azonban a precíziósgépgyártásban és más pormentes munkaterületeken férfiak takarítanak, szemre nem annyira jól, mint amennyire tökéletesen tartalmilag. Mert egy számítógépet még a legjobb AAA osztályú takarítónő se töröl le azzal, hogy agyonvágná az áram, ha megtenné, nemdolga.

Vagyis az akadémiánk, amikor A Szótárt megalkotá, egy csomó mindent... el is rontott, a magyar nyelv kücün (azaz kicsiny) és nincsen másik akadémia, akiket meg lehetne kérni lektorálásra. Így hiheti mön azt, hogy a joghurt szó választékos és az aludtej az lompos és slampos. Vagy Ön annyira választékos , hogy juhpörköltet kér az étterembe és az nem szinonimje a birkapörköltnek. A juhász többet tud juhról és birkáról és ha megkérdezték volna az academicus-ok, akkor segíti őket és elmagyarázza, hogy a juh nem váélasztékosabb a birkánál, hanem a birka birka és a juh pedig az értékesebb (idősebb) tenyészállat. A kanász nem kondás. Az Önhöz hasonlóan boldog, mert tiszta emberek pl azt szokták mondani, hogy a kutyuskájuk vagy cicusuk megellett. Holott a tehén ellik és a ló, meg a juh. A birka nem ellik, vagy ha, akkor az a juhász szégyene. A birka tömegtermék a vágásra-nyírásra való nyáj. És mehetnénk egészen beljebb, be az erdőbe és kiderülne, hogy az akadémia ELVETT a nyelvünkből. Iparosította és ezzel rontotta. És ilyen kis országban szerintem nevetséges, mekkora bűn lett a tájnyelviség, diplomás szögedébe valóak csak otthon mernek egy mög-öt vagy köll-t mondani. Az akadémia leölte a magyyar természetesen szép és nem sablonizálható vegyeshangrendüségét: Miattuk lett ekmek nyelv a magyar! Mert Pázmány Péter kora egyik legműveltebb embere volt, de önkényesen (tehát következetlenül) vegyeshangredű a magyarja, gyönyörű magyar nyelv a Pázmányé és akkor ír í-t, ha a hangrendben úgy szép és akkor ír helyette ű-t amikor gondolja (hogy szebb a szó hangzása)

most ezt a kommentemet is csuklóztam, versenyben a blogmotorral, bele az ablakba mert félő, hogy lefagy...
nem fogom vissza se olvasni...
Ne vegye sértésnek, ez a blogmotorral való viadal része...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.06. 14:25:51

@magyar-magyar szótár:
bazz ne már

ez nem a mandíneer

ott divat a modoros Önözés

(a magázás meg nálam:) de csak formailag)

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:27:27

@Shopping: @Szumi:
Például a cím nem helyesírási hibás, hanem archaizmus A Megegyezés előtt így írták. A XIV. században meg a gy hangnak nem volt megegyezéses jelölése és úgy írták, ahogy gondolták, hogy talán jó lesz. A mai ly hangot pl írták lj-nek és li-nek de y-nal is jelölhették.
Erdő ez uraim és minél beljebb megyünk, annál kérdésesebb lesz az Önök naív hiedelme A Rend-ről.

Léteznek steril lakások - meghagyom, hogy valaki steril, baktériummentes. csupa él, cvsupa elvágólagoság, tükör és márványhideg és funkcionalizmus (meg integritás, hogy legyen má' valami ember is)
Soha nem hiszem el, hogy a stílus az ember, mióta találkoztam jógyermekarcú, kifogástalanöltönyös, választékos, halkszavú könyörtelen gazemberekkel.
Egyszerűen nem vagyunk egyformák, én egy konyhát két óra alatt vágok cakkba, nagyanyám megtette félóra alatt.

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:33:08

@luciferko: BNem értem, miért nem érdekes a videó, ha ez a bejegyzés szar. Mi az összefüggés?

A másik: Ma nincsen könyv hiba nélkül. Nem akarok belebonyolódni, de a mai könyvek közül alig van olyan, ami papírt lát. Állítólag Esterházy és Nádas Péter könyvei hibátlanok: kézírásból gépelik be a kihalófélben lévő szakma utolsó mohikánnői. Nincs pénz korrektorokra. Nincen levonat. A helyesírásellenőrző semmit nem ér, szépirodalmi szövegre azt írja ki, hogy túl sok a helyesírási hiba
Nem is érdekel senkit (és tényleg nem a blogokról van szó) Mit akarunk a helyesírástól? a TARTALOM nem érdekel semmit, a TARTALOM mellett elmennek észbevétlen (ez nem elütés, hanem ez a régiesség egyben pontosabb is!) észbevétlen mennek el. Az index címlap címei és becsali szövegei sokszor megcáfolódnak ugyan a főszövegben -de ki nyitja megf?? senki! Így ment az agitprop, az agymosás. Sajtóetikailag ugye utolérhetetlen ... mert hát a cikkben ott az igazság is. De apellált arra a szerkesztő, hogy úgyse nézi meg a kutya se.
Van is itt ilyen cím : mert a sajtómunkás rég nem olvas, hanem megnéz valamit. "Láttalak az Ország Világ-ban."

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:37:58

@mutant: Ön az a mutant, a Blogterről? -mindegy, tudnia kell, hogy a címlaposság az nem minőségi kérdés, elsősorban kattogásmarketinges cucc. valamint abban hasonlít a régi papírvilág publikációira, hogy pl a papírszerkesztőség, ha i akart baszni egy feltörekvő slapajjal, akkor a húsz bgeadottjából a legvacakbbat korrektúrázás nélkül tették be, majd elintézték egy olvasóilevéllel és aztán sajnálkozva behívták: "Van valami szakmáhja, fiam? akkor eredjen.." Ilyen van a címlaposságban is, pl tőlem gyakran piszkál ki molyat a címlaptündér, amiben két hasznot is lát, az egyik a kattogástermelés, a másik meg az, hoigy ezzel megint biztos jól beégek... Ugye jönnek a trollok, jönnek a trollok és böfögnek

Vagy szólnak [kikoránkel egy másik bejegyzésemben], hogy Szabó Albert az nem Árpád és akkor javítom. De egy IGAZI IGAZI IGAZI blogger nem javít ilyet, inkább kiagyal valami ideológiát rá, hogy mért Árpád-nak írta.. és bennehagyja...

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:43:45

@Szumi: Köszönöm az ötletet, lesz egy czikkely az igényes emberről. Az igényes ember igényei elsősorban nemeltérőek. Azt igényli, amit a szegmense java is, így nincsen gond vele. Többnyire 42-es cipő kell neki vagy 43-as, 169-nél magasabb, de nem több 175-nél.

Egy főnöknő azt mondta, hogy igénytelen vagyok, amiért ezzel a koporsóalakú szarral járok, mondom neki, itt a műhely, nézzük meg a károsanyagkibocsátását, semmi baja, nem rozsdás, jól működik, két literrel kevesebbet fogyaszt mint egy igényesen korszerű mai autó és azzal, hogy még minden gond nélkül hajtom, bár 670000 km-t futot, maximálisan kihasználom a belefektetett energiát és nem kell idejekorán reciklálni drága energiával... Ezesetben ki az igénytelen?
Kinek mi az igénye?
A főnökaszonyom igényes volt és egy disznóval élt -aki az igényeit kielégítette. Ami maradt kielégítetlen igénye, pl gyöngédségre is vágyott, nem csak anális szexre... azt meg elhazudta maga elöl...

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:46:31

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Bizonyos üzleti fázisokban, valamint olyanokkal, akiknél esetleg anyázás meg bazmegolás is várható és egyébként Önözni szoktam és hasznos, mederben tartja a párbeszédet. Vagy pl milyen sértés az, ha uram-nak szólítanak. Lánykoromban küldtem valamit Pünkösti Árpádnak és így szólított a telefonban, amikor érdeklődtem, uram. Ez sértés, azt jelenti, hogy menjek a vidéki delectans kurvanyámba jabba!

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:49:30

@cso zsi: Van egy blogbarátom, Rosszindulatú Vászka, ő gondolja ezt humorosnak és tökéllyel műveli is.

Szerintem ennek a bejegyzésnek a címét sokan beszopták heje sírási -nak... pedig XVI. századiasan heljes. Vagy heyes. Vagy heies . Vagy heles.

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:51:32

@Circus: Kimaradt valami, ami az össz sajtómunkásságot [elektronikus/papír] jellemzi:
"Ezeknek? - a sok bunkó, akik ezt a szart lesik [olvassák stb] amit csinálunk? Úgyse veszik észre, minek annyira cizellálni, told be Bogi osz' jóvan!"

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:55:54

@Szumi: Az ifjúság és egyre nem és nem és semmit se olvas. Képernyőről nem is lehet. Keresőmotorozás, megfelelő szót ad a tanárnő, vannak hírhedett wikipédiás tanárok... gogliztatás, de ez nem ám azt jelenti, hogy azért el is olvassa, amit kopíroz! Szmálylik, metajelek és a gügyögizmus, maga a gügyi is metajelcsi. Egy gügyögi szó az szó+szmájli jellegű. Olyan tréfike lesz a gügyögcsitől az egyszavas mondatokbnól álló párbeszéd.

Itt kell talán elővezetnem kedvelt vesszőparipámat a végtelen istállóból, Ön még nem ismeri, ráró-színű, ez Nádasdy tanár úr tanítása, miszerint a nyelv jövője az, ami lesz a nyelvvel és legyen úgy ahogy lesz, mi szemléljük szépen, mert a sors ilyen, ilyen is volt és kész.

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:57:07

@luciferko: nincs lektorálás. Nincs, nincs. Még nyomdaikorrektor se, se semmi. Nincs. Gép van. Képernyő. Namost, aki képernyőről korrektúráz... és a pdf is miket művel!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.06. 14:57:24

@magyar-magyar szótár: Van bennem egy furcsa értetlenség: miért nem állsz át reklámmentes üzemmódra, és akkor végre nem kerülne ki címlapra egy poszt sem. Én persze sajnálnám, mert ez a néha-néha idepillantás sem tesz rosszat senki neten nézelődőnek, még ha csak egyszer el is olvassa és ráböffenti, hogy szar a helyesírása, no de akkor is: nem nekem kell tetsszen és kiszolgáljon a blog, hanem téged. Ha terhes a troll, ne hagyj neki lehetőséget idetalálni. Értek én mindent, csak ezt annyira mégsem.

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 14:58:19

@Secnir: A videón? Tótumfaktumok. A Magyar Sajtó Napjában a fűtők, a Magyar Sajtó Vonata fő kerékpumpálói. (Letettek valamit az asztalra... pl...)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.06. 15:00:55

@magyar-magyar szótár: én korrektúráztam a malackarajt egy rövid ideig, és igazat kell adjak: habár amúgy jó korrektor lennék, de képernyőről... pfff. Olyanok benne maradtak, csak lestem, miket nem szúrtam ki, szégyen az egész... Egy módszer lett volna célravezető: kinyomtatni, leírni kézzel, én magam újra begépelni, kinyomtatni és átnézni az elütéseket.

Nah, mire erre rájöttem, már más okokból fel is hagytam a malackaraj korrektúrázásával. Amennyire gépről olvasva napi félórával át tudtam molyolni, annyira jó helyesíró, fogalmazó és középpontozó Anna is van, önerőből. Puszi neki innen is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.06. 15:02:46

@magyar-magyar szótár: az anális szex meg a gyöngédség nem zárja ki egymást, komolyan mondom.

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 15:05:42

@vészmadár (pica pica): Próbáltam valami népszerűt írni -ez egyébként a Kigondoltam! hatása. Tudom én, ismerem a marketingdumát az anális szexről, hogy a nőimegengedés az odaadás (a szopás is ez a marketingduma szerint) jele... persze, persze. Itt arról van szó, hogy.. szóval durrbele, értesz... Nincs duma, csak TŰZZ

magyar-magyar szótár 2011.10.06. 15:08:05

@vészmadár (pica pica): Az anális szexxel úgy vagyok, mint a motorkerékpárral való medmekszeléssel, biztos jó annak, aki szereti. (Bővebb lével [beöntés fontossága, namost megbaszta a kutya azt a szexet, amikor beöntőkészülékkel kell vacakolni meg vigyázni az étrendre vagy alternatíve: szarszaú ] Frick László Emlékzenekarnál a Kigondoltam!ban)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.06. 15:14:14

@magyar-magyar szótár: vágom én a lényeget, bár ezzel a beöntés-szükségességgel félrevezettek, nah. Nem érdekes. A sugallt képet értettem, csak ez sem 2D, ahogy ugye oly sokszor szemünkre veted (és tényleg jogosan olykor).

cso zsi 2011.10.06. 20:39:15

@magyar-magyar szótár: Igen, többek közt Vászka jutott eszembe.

A "heljes"-essel sincs semmi bajom, elvégre annak az "átkozott" LY-nak valahogy ki kellett alakulnia. :)

@vészmadár (pica pica): Korrektor?
Tény, hogy egy böngésző, vagy egy szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrzője nem mindenható, de elég jó támaszt nyújthat. Persze akinek angolra van állítva a nyelvi készlete, annak úgyis mindent aláhúz, ha kell, ha nem.
Kifejlődtek az informatikai analfabéták is. Azokból, akiket már oktattak is valamilyen szinten.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.06. 21:24:19

@cso zsi: nyilván, az elütések kiszűrésére jó a spellchecker, aminek sztem a kissé hibás magyarítása (helyesírás-ellenőrző, pedig ugye csak egy elütés-ellenőrző), de nem tudom, nem vesz-e el többet, mint amit ad. Ahogy Dudi is írta: egy szépirodalmi szöveg, de egy sima szakdolgozat szennyvíziszap-komposztálás témában kiakasztja, és a rengeteg piros közt sosem fog feltűnni, melyik az elütés, és melyik a buta, algoritmizált nyelvi babona.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.06. 21:25:54

@vészmadár (pica pica): "sztem a kissé hibás magyarítása" ="sztem kissé hibás a magyarítása"

magyar-magyar szótár 2011.10.07. 04:50:29

@cso zsi: Maradjunk abban, hogy a gép nem fog soha gondolkodni, de legalábbis ma még nem gondolkodik. A sakk rossz példa, mert a sakk puszta matematika (ha a mimikát, Fisher trükkjeit Szpasszkijjal szemben hagyjuk..)

A sztakszöveg, a száraz publicisztika, az áttételezettségnélküli még ige, de minél több sűrítés 8azaz metafora, hasonlat, allegóriák.. ezeket a nördtársadalom érthetetlen zagyvaságnak és cikornyának gondolja... mint Shakespeare szövegeit is) vannak azonban prózai szövegek, amik szinte verses, poémai DE PRÓZA tömörítvények, azaz egy szépirodalmi szövegbe zippelődhet olyan tartalom, amit a még uralkodni képes helyesírásellenőrző csak tripla karaktermennyiségben képes kezelni, ha valaki átteszi "rendes publicisztikaiba"
az irodalmitömörítvényre azt írja ki, túl sok a helyesírási hiba.

magyar-magyar szótár 2011.10.07. 04:55:31

@vészmadár (pica pica): A troill nem terhes, hiszen nem aszóznék akkor mindegyikkel. Mindegyik ugyanazzal jő, na jó, kb négyféle vágással. Van az olyan szarul van megírva, hogy a második sor után elment a kedvem (ez elég ravasz különben, mert meghagyja, hogy egyébként a cél vagy a tartalom lehet értelmes, mit tudja ő, nemolvasta/ olvasta, de)
bvannak a lezavarosozók/összeesküvéselméletesezők

az értheteteleneső magadsetudod mitakartál (ők azok, akik megértették és mindent megtesznek, nehogy valakinek kedve legyen elolvasni és megérteni)

Pont abban látom a lényeget, a visszajelzésekben, Hajdanadanada a papírtereken is azt vártam, mikor jön már levél, de nem jött :]

Vagy mint a vendégvárás, végül jön vendég, de sose az, akit várnék

magyar-magyar szótár 2011.10.07. 04:57:34

@vészmadár (pica pica): A vitától fázik a nördbloggerség, nem is tűri. Holott a vita edzi az elmét, nagyon sokat edzettek még a trolljaim is, nemhogy az ilyen blogbarátaim, mint te. nem csak pedagomániám van ugyanis, de szüntelenül tanulni akarok s pl te jó tanító vagy.
Viszont magasfokú értelmiseggek blogjait ha látogatom, Őkegyességeik annyira spórolnak, hogy kommentekben már nem pazarolnak el gondolatokat.
Jó, és most nézd meg, mi folyik a tumbrl-on.

magyar-magyar szótár 2011.10.07. 05:01:59

@vészmadár (pica pica): Ezen már sokat gondolkodtam. Pl autóvezetés közben az én szemem olyan, hogy az újfajta ledes hátsó lámpák képe ide-oda ugrál. Szerinted lehet ilyen pixelugrabugra az oka annak, hogy a képernyőn bennehagyom azt a hibát, ami a papíról ORDÉJJ le. A korrektori olvasás olyan, hogy mint kamaszgyereknek a x-betű a szexuálisfelvilágosító szövegben és a pina meg fasz szóra átugró hasonlóalakúak, úgy világol ki a hiba, mintha már eleve piros lenne.

Márquez olyan rossz helyesíró volt, hogy kéziratai korrektúrázása után a sok pirosból alig látszott valami tintakék... Itt meg a szerkesztő, ha világol neki 1200 karakterből három, kedvetlenül dobja le, beh szar ez is...

cso zsi 2011.10.07. 11:23:58

@vészmadár (pica pica): Azért ennél kicsit többnek érzem.
Legalábbis a Firefoxé elég jól helyén kezeli a dolgokat.
hüje hülye
papagály papagáj
muszáj muszály
uszáj uszály

cserben hagyás - cserbenhagyás (rendben van mindkettő, hiszen két különböző értelmezés)
záróvonalátlépés záróvonal-átlépés
pósta
drótostót
feri Feri béla Béla

Itt már rég nem egy gép gondolkodásáról beszélünk, hanem szövegfelismerésről, értelmezésről. Szoftveresen, tehát ember tanította a gépnek.
Mondják, hogy az új iPhone4S ugyanezt hanggal képes megcsinálni, a szövegkörnyezetet is felismerve.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 11:58:29

@cso zsi: a mai nyelvészek felét már az olyan informatikai cégek foglalkoztatják, mint plö. az apple vagy a firefoxosok, és pont ezek miatt, az új iPhone vagy a firefox ezeket a problémákat egyre hatékonyabban meg tudja oldani. Én magam ordítok az olyan fafejű megállapításoktól, hogy vannak könnyű meg nehéz nyelvek (nem, nincsenek, minden gyerek a mag anyanyelvét kb. ugyanannyi idő alatt tanulja meg. Az más kérdés, hogy egy második nyelvnél, később már nem mindegy, az anyanyelvéhez mennyire hasonlít). Na most, ennek ellenére például a fordítás/helyesírás-ellenőrzés/nyelvhelyesség-ellenőrzés tekintetében viszont letagadhatatlanul hátrányban vannak az olyan agglutináló, ráadásul tőváltós nyelvek, mint a magyar. Ma még nincs, és sztem még vagy 50 évig nem lesz olyan mesterséges algoritmus (nem, nem intelligencia, a mesterséges intelligencia per definitionem antagonikus ellentét), amelyik képes lenne a szövegben aláhúzni, a szövegkörnyezet alapján, az ott nem darvak, hanem daruk. Még szembeszökőbb, ha veszünk egy olyan példát, hogy mondjuk: Zsonganak a szívünkben a temegének. (oké, hagyjuk, hogy negédes szar, nah...). Egy értelmes 16 éves ezt azért visszafejti, egy gép ma még nem, és nem is hiszem, hogy valaha vissza fogja.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 12:02:12

@magyar-magyar szótár: a monitor akár 1280X1024 vagy még nagyobb felbontása kurvára messze van a szemed durván 130 Megapixeles felbontásától. Habár az agy hézagkitöltő mechanizmusa nagyon jó, de a monitorról olvasni (pláne mondjuk galambszürke alapon áfonyakék betűket, rihadt fos times new roman betűtípussal, nah az a szép, garamonddal szedett nyomtatáshoz vagy egy sima kézíráshoz képest olyan, mintha fecskeszaros szélvédőn át olvasnád az utcanévtáblákat, mínuszos szemüvegben

budai zöld 2011.10.07. 13:52:33

@vészmadár (pica pica):
Bár programozási szakértő nem vagyok, elméleti nyelvészetet is összesen három órát hallgattam, de szerintem a "Zsonganak a szívünkben a temegének" visszafejtése nem algoritmus, hanem adatbázis kérdése.

Pont ugyanúgy, ahogy a Mély Kékség sem annyira algoritmusból, hanem inkább adatbázisból verte meg Kaszparovot, már 1997-ben. (Bár utólag Kaszparov azt mondta, hogy bizonyos lépések annyira átgondoltnak és kreatívnak tűntek, hogy az IBM biztos csalt, és emberi beavatkozás is történt a játszmákba...)

Szerintem biztos nem kell ahhoz ötven év, hogy a számítógép tárgyasragozzon, temegénezzen, agglutináljon, sőt, magyar-magyar szótárt olvasson.

Gyerekkoromban olvastam egy Verne sci-fi novellát, 28xx-ben játszódott, és pl. mozgólépcső volt benne.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 14:25:42

@budai zöld: attól nem lehet adatbázis, hogy (bár lehet, rossz volt a példa) egy soha eddig elő nem forduló kifejezés LEHETSÉGES értelmének megtalálásához az akármekkora adatbázis kevés. A sakkautomata sem CSAK adatbázis, ha ugyanis az lenne, veszítene. Az kevés, hogy eddig ki mikor mit lépett ugyanebben a helyzetben. Egyfelől lehetséges kimeneteket kell elemeznie, másfelől ehhez társítani egy valószínűséget. Minden sakkautomata lelke a matematikai modell, amivel leképezi az ellenfelet. Ha az jó (és most már elég jó), akkor meg lehet verni egy nagymestert is. Ellenem persze elég lenne egy sima adatbázis-alapú sakkgép is, nyilván.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 14:27:04

@budai zöld: mondok másik példát: ha egy asztal egyik lábát kitöröd és szamárfület ragasztasz rá, nincs az az automata képelemző szoftver, amelyik képes arra, amire egy 10 éves gyerek: kimondani, hogy ez egy asztal...

magyar-magyar szótár 2011.10.07. 14:39:13

@cso zsi: Babitsnak mániája volt pl a kómikus, a telefón és a mótor
@vészmadár (pica pica): Dr Brendel Mátyás a magyar toddományosattejjizmus pápája aszonta, idő kérdése, a gép mikor fog Bach kantátákat írni. Miközben máig nem tudjuk pontosan, MIT írt Bach, márminthogy miylen volt az, ahogy ő képzelte. Alig jelzett valamit a kottán. Én azt sem hiszem el, hogy lesz valaha gondolkodó gép, nemhogy azt, hogy művészit alkotó. A Synclavier nem tudom, ma hol tart, 23 éve a "belegyugott" kottalapot lejátszotta.
Én totál laikusként fölismerem, ha a kedvenc zongoristáőm játszik, a buillentéséről?? Mit tudom én miről ismerem föl. De 'megnézném' azt a gépet, amibe beledugom a kottát és Fisher Annie .

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 14:45:29

@magyar-magyar szótár: és akkor még tegyük hozzá, hogy a nagy Bach műveiben még így is a legtöbb a matematika és a szakmányban űzött barkács-megoldás. És ahogy írod, még ezzel sem boldogulna semmilyen művi intelligencia.

budai zöld 2011.10.07. 17:12:37

@magyar-magyar szótár:
"Alig jelzett valamit a kottán."
Úgy tűnik, azért elég sok mindent jelzett, amit egy kottán lehet. Azt persze nem fogjuk megtudni, hogy Bachnak az 1955-ös vagy az 1981-es Goldberg-variációk tetszettek volna jobban Glenn Gouldtól. Vagy mondjuk hülyét kapott volna a játékától.

www.google.com/search?q=bach+manuscript&hl=en&client=firefox-a&hs=KeX&rls=org.mozilla:hu:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CBWPToKcK8XTsga7393mDw&ved=0CCwQsAQ&biw=1680&bih=871

budai zöld 2011.10.07. 17:20:12

@vészmadár (pica pica):
Sakkgép:
Nyilván kell hozzá algoritmus, nem is gyenge. De amikor a gép megveri az embert sakkban, akkor az emberi intelligenciával, kreativitással, zsenialitással szemben egy elég jó algoritmus és az emberénél sokkal nagyobb adatbázis, ami nyer.

Persze, előreszámol a sakkgép is 7-8 lépést (algoritmus), de a lényeg az, hogy összeveti a chessbase-ben, vagy hol megtalálható rettentő sok partival (adatbázis), és kiválasztja a lehető legerősebbnek tűnő lépést.

Ezért írtam, hogy inkább adatbázis.

Ezzel nem azt akartam mondani, hogy nincs intelligencia, nincs kreativitás, nincs zsenialitás, csak adatbázis, hanem azt, hogy a számítógép nagyon máshogy működik, mint az emberi agy, de elég sok funkcióját elég jól meg tudja közelíteni adatbázissal, algoritmussal.

budai zöld 2011.10.07. 17:31:51

@vészmadár (pica pica):
Asztal szamárfüllel:
ez aztán már végképp nem a szakterületem, de mintha pont ilyesmit tudnának a hálózatos, párhuzamos vagy milyen processzorarchitektúrák. Vagyis amikor nem 1-2-4 processzormag számolgat, mint a pc-ben, hanem rengeteg processzor van hálózatba rendezve.

Mivel ezek felépítésben jobban hasonlítanak az agyra, sok trükköt tudnak, amit az agy igen, de a "hagyományos" processzor nem.

Pl. egy arc felismeréséhez nem kell pixelenként végigszkennelnie az egész képet, hanem "ránéz", "tudja", hogy mi alapján kell felismernie, és "felismeri".

Szóval sok mindent tudhat a számítógép, pláne pár évtized múlva, de persze, ettől még sem kreatív, sem intelligens nem lesz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 17:33:28

@budai zöld: Bach idejében nagyobbrészt nem jelölték például a basszust, és egyáltalán nem jelöltek akkordbontásokat, sem fordításokat, de meg még akkordokat sem nagyon, csak fokokat, de azt sem annyira pontosan, csak kb. annyira, mintha azt mondanád, "na Bélám, ide nyomd be oda a hangnembe illő szubdominánst vagy mondjuk a tonikát. Díszítések jelölése semmi, temóo semmi, hangerő semmi (nyilván csemballo-n spec az nincs is). Az akkori mesterek kottái nagyrészt mai vagy legalábbis kései átiratok ebben az értelemben, például ellátták őket rögzített szólórészekkel (eredetileg az üres rész volt, amolyan magyar klasszikusfilm-forgatókönyv: "itt majd a Kabos bohóckodik valamit")

RomBold! (törölt) 2011.10.07. 17:37:48

Biztos megint buta vagyok, de szerintem az emberi agy jobb, mint Neumann játékelmélete, de ha történik valami korszakalkotó váltás a számítástechnikában, és véget ér az ENIAC finomhangolásán alapuló fejlődés, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy lehetséges-e mesterséges intelligenciát létrehozni. A jelen technikai alapok csak arra jók, hogy az intelligencia egy részterületén legyőzze a gép az agyat.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 17:38:59

@budai zöld: az adatbázisnál fontosabb a modellezés benne. Ha van egy kis fogalmad, márpedig úgy sejtem, van, a kombinatorikáról, akkor van róla képed, milyen hatalmas szám lenne egy sakkmérkőzés elképzelhető lépéseinek száma. Szerencsére erre semmi szükség, mert egy jól kitalált sakkautomata alapban nem számol olyasmivel (pontosabban: a valószínűségének megfelelő súllyal számol), ami ésszerűtlen vagy kevésbé helyes. Ebben hasonlít a nagymesterre. A nagymester a full amatőrt nem veri meg láthatóan annyival könnyeben vagy kevesebb lépésből, amennyivel profbb, egyszerűen azért, mert a stratégiája feltételezi, hogy a másik lépései ésszerűek, azaz nem számol a holtágakkal. Ez rövid távon és nagyon amatőrrel szemben látszólag lassabb módszer, viszont a hatásfoka 100%...

budai zöld 2011.10.07. 17:41:41

@vészmadár (pica pica):
Olyan marha keveset írtam még, úgyhogy még egy okosság, ami eszembe jutott:

Simán el tudom képzelni, hogy egy jó nagy számítógép, elég jó algoritmussal és marha nagy adatbázissal jobb zenéket írjon tetszőleges stílusban, mint a rádióban hallhatók 90%-a. Nulla kreativitással, csupán azt elemezve, hogy milyen összhangzattani, hangszerelési, dallamvezetési, stb. megoldások mennyire működnek a slágerlistán.

Lehet, hogy kevésbé lenne kreatív, mint a Jól hangolt zongora, de sok embernek jobban tetszene.

Néha úgy érzem, hogy egy-két ilyen gép már működik, csak még csiszolják az algoritmust, meg töltik az adatbázist.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 17:48:27

@RomBold!: én nem azt mondom, hogy eleve lehetetlen. Az agy nyilván pontosan olyan egyszerű alapelvek mentén működik, mint egy processzor, vagy inkább egy processzor-mátrix. Csak az a különbség, hogy minden egyes neuron mögött ott van durván 750 millió év evolúciós szükségszerűség és a szelekciós nyomás. Az evolúció az idő és a valószínűség tudománya, de nagyon nehéz a térben és időben korlátozott aggyal felmérni a nagy időtávlatokhoz tartozó valószínűséget. Ezért is nehéz elfogadni az állításait. És ezért nem hiszem, hogy akár néhány évtized műszaki evolúciója kenterbe verheti.

budai zöld 2011.10.07. 17:50:52

@vészmadár (pica pica):
modellezés:
részben szerintem is, némi kiegészítéssel.
Persze, éppen az adatbázisban keresgélésre kell az algoritmus, hiszen nem nézheti végig az összes parti összes állását minden lépésnél. Fel kell ismernie, hogy milyen partikra/állásokra "hasonlít", amit éppen játszik.

De: saját gyűjtésem szerint már egy közepes sakkozó is pár lépésből felismer egy full amatőrt.

Kombinatorikából tök hülye vagyok, valószínűségszámításból buktam, és csak hármasra javítottam.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.07. 17:56:41

@budai zöld: igen, de ezt sokkal egyszerűbben oldja meg egy ember. Minden sláger a-F-C-G vagy a-F-G vagy valami szekvencia. NEm nagy kunszt

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.07. 20:36:16

@vészmadár (pica pica): nono

van legalább vagy egy tucat szekvencia;)
(összeszedjem őket?:))

de nem ezen múlik, hiszen minden slágeríró tudja a sémákat, mégsem lesz minden dalukból sláger

másrészt van egy csomó szabálytalan sláger is

magyar-magyar szótár 2011.10.08. 07:58:36

@A Hannibal Lektűr-attitűd: szedd össze és meghívlak a sláger c vendégposztra

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.09. 16:18:26

@magyar-magyar szótár: esetleg...)

a legevidensebb(sic!:) ugye a börtön-ablakában-séma

I-vi.-IV-V7 (ahol a kisbetű moll, a nagybetű dúr fokot jelöl, tehát pl C-ben a minden gitáros által jól ismert C-am-F-G7

aztán még evidensebb, annyira evidens, hogy nem is tűnik sémának, és akár a fenti vatiációjűnak is felfogható I.-V-IV.-V7, avagy knocking on the heavens door

és végül a legislegevidensebb, a mezei zárlat, vagyis a twist and shout, a Quantanamera, a La bamba, stb I-VI.-V-V7

a blues kör és számtalan variációja szintén séma (egyszerű népi blues kür, rakenroll kör, bogivugi variáció, egészen az akár tucat harmóniás jazz blues körökig)

aztán van a garázsszlengben latinosnak nevezett kör:
vi.- V -IV - III (am-G-F-E)

a modern talking kör a börtönablakában variációja, amásodik harmónoát iii. fokra cserélve kapjuk meg: (I-iii.-IV-V)

a folytatáshoz több idő kellene...:)

magyar-magyar szótár 2011.10.10. 13:19:35

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Mit kottanalfabéta, Vivaldi bácsinál is sejtek ezt azt. Aztán ott vannak még a XX. aszázad másodikfelében a kislányazongoránál alakúakat szerzők.
Ha tudod, egyszer játszd le Dr Alban One vagy mi love számát (vanlav vagy mi) akkor milyen kontrapunktot hallasz!
www.youtube.com/watch?v=FVlrz-_PVc0