vallomás: a cím címlapmarketinges blickfang persze. És jellegzetesen jógyerekes.

az eredeti cím alább:

Tízmillió Sertés Országa

 avagy

a száraz statisztikai adat

kiegészítés a szocialista reláció szócikkhez

A múlt század '70-es éveiben a Magyar Népköztársaság A Tízmillió Sertés Országa volt. Persze még a statisztika akkor is és mindig is kevesebbet mutatott. Naaaammammmarország sertésállománya pl a XIX. század végén nem érte el az ötmilliót (akkoriban még makkoltattak is, ki fene statisztikus gyalogolt vóna föl a Bakonyba, ha az  adóügyi perzekútor se...)  Csak azért nem lapozom elő az akkori statisztikai adatokat a sertések számáról, mert nemhogy a papírnál is kevesebbet érnek, mint amire nyomtatták, de annyi joule energiát se érnek meg, hogy fölálljak és ebben az elképesztő rumliban előtúrjam a duplánrakott könyvespolc zugából az almanachot.

Alulnézetben ez úgy látszott, hogy a tízmillió sertés csak a magánszektorból került a földolgozókhoz. 1978-ban egy kilogramm sertés, bocs' a szakkifejezés, élősúly előállítása kb 35 Ft-ba került. Aki leadott egy sertést, az élősúlykilogramm után kapott 32Ft50Ft-t. Aki termelőszövetkezeti dolgozó volt, a háztáji fejadagként kapott gabonáját föletette a disznókkal, hozzá tápot vásárolt, így a képzetes vesztesége igazából azért nyereség is . Mert a fejadagját bőrében adta el. Ha szemesként adta volna el, nem kap érte annyit, mint így, a hízóval föletetvén. A termelőszövetkezetek bonyolították a fölvásárlást, cserébe a 32Ft50 f-ből még le is vonta 1Ft50f-t. Ebből 1 Ft álttalában a téesz-alkalmazott felvásárlókn zsebébe ment, 50fillért a téeszvezetők sikkasztottak el, majd még ugyanők a képzetes adatok alapján a nemlétezőbevételből jutalékot is kaptak.

(A felvásárlók aztán az 1990-es évek elején a 30 év alatt összelopott pénzükkel, mint "vállalkozók" és koraivadkapitalisták bukkantak föl a "rendszerváltás" utáni évek statisztikáiban. Addig ugyanis nem merték még költeni se a pénzüket... és nem is volt mire. De pl a Fostarisznya becenevű zeneiműsor szerkesztője A Rádióban 40ezer [1984-es] Ft-ért szerkesztette payoláskodta be spontán a magyar termelő popnótáját és nem is mert, csak Opel Kadettet tartani... A tészvezetők először káeftékbe rabolták széjjel a termelőszövetkezeti vagyont, majd kifosztották a maradék tagságot és csak azután kezdték el habzó szájjal Torgyán kurvannyát szidni, aki szerintük széjjelverte a téeszeket, majd ebből a hazudozásból nagyon hamar búbánatosan romantikus haladóbaloldali urbanlegend is lett, ma pedig már, mint politikotörténelemtudományi tényt kezelik...)  

 Vagyis a statisztikai évkönyvekbe, a táblázatokba a termelőszövetkezetek lepapírozásában futó sertések automatikusan a termelőszövetkezetek rubrikáit gazdagították. Sík Endre -alakú statisztikusok már akkor is voltak ill. Sík Endre kb akkor kezdte az ipart. A termelőszövetkezeti sertésállomány kb a statisztikai adatok 20%-át tehette ki. Jónéhány termelőszövetkezet pl sertéstelep építése címén vehetett föl állami kölcsönt 16 % kamatra, miközben eredményéből nem ruházhatott be szabadon (azaz nem építhette meg a melléküzemág épületeit) hanem azt  Állam Bácsinál kellett elhelyeznie kb 2-3-4%-os kamatért. Vagy a Központi Tartalék Alap-ba fizette be, amiből az Állam a Dzsóbácsi szerepet eljátszhatta, hogy ti. az Állam tartja el a téeszeket -ez egy akkori jógyereklegenda volt ésbizony ezt gyakran az arcába kapta A Párt vezetősége városi, tehát eredendően magasabb osztályöntudatú aktívákon. Ezekett a képzetes kvázisertéstelepeket is a ma'szek'-tól [Magán Szektor] kölcsönzött adatsertésekkel töltötték meg a ravaszdi téeszkönyvelők. MIndeközben valami iparitevékenység folyt az épületben, pl nejlonzsákhegesztés. (Itt jegyzem meg érdekességképpen, hogy az is előfordult, hogy a téeszfőkönyvelő még a 7-8. osztályról szóló bizonyítványát is a funkciójára tekintettel kapta meg, fősikolai végzettségét pedig a foximaxi jelentette... és volt valami tanfolyami papírja.. azért a '70-es évekre már annyira bonyolult volt a gazdasági helyzet, hogy a főkönyvelő kénytelen volt 2-3 főiskolát a fizikaipiacon is elvégzett irodistát maga alá beosztani...)

Pár évvel később alkalmi munkaként statisztikai adatgyűjtést vállaltam. Ez jószágösszeírás volt, amit itt nem is részleteznék, hiszen pl ez a munka a személyes adatvédelem teljes mellőzésével folyt. Ui ez a bezzegóperenciális jógyerekség akkor még nem volt piacibevezetve Magyarországon. Az emberek viszolyogva néztek a "régi reflexek" miatt a diákra, hiszen a népnevelők többsége is diák volt. A diákban [itt: fiatal értelmiségi -a szerk. haj. tép.] Az Állam kinyújtott keze karmának leghegyét vélték látni. Ezért a kor megfelelő haladógondolkodású emberei a tényleges állomány felét, a jobboldali elhajlók, klerikálisok és egyéb gyanús egzisztenciák (-> maszektéesz) pedig az állomány 75-100%-át jelentették be.

Azaz mégse nem túlzok, ha azt mondom, hogy Magyarország 1983-ban a Tizenötmillió Sertés Országa volt.

Csak kapásból, a Mindenhatooo segítségével 2008-as adatot halászok elő, miszerint
Tavaly 3 százalékkal, 3,86 millióra csökkent a sertésállomány az előző évhez képest - írja az MTI a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ágazati összegzésére hivatkozva. 
 
 
  
Az anyakocák száma 2007-ben 262 ezer volt, ez 10 százalékkal kevesebb a 2006-os adatnál. A múlt évben a sertéshústermelés 300 ezer tonnát tett ki, ami mintegy 60 ezer tonnával volt kevesebb, mint 2003-ban, és az elmúlt öt évben folyamatosan csökken. Az élősertés-behozatal viszont 2007-ben 8 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest, és 64 ezer tonna körül mozgott. Az import élő sertés aránya 15 százalékot tett ki a felvásárlásban.

 A sertéshúskivitel a termelés mintegy harmadát adta a múlt évben, 93 ezer tonna volt, ami hatszázalékos növekedés 2006-hoz képest. A vágósertés felvásárlási ára 2006-ban még kilónként 290 forint volt átlagosan, élősúlyban számolva. Tavaly ehhez viszonyítva 11 százalékos volt az elmaradás. Jelenleg 334 forint az úgynevezett hasított melegsúlyra számított kilogrammonkénti ár, ez 8 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Forrás: Napi Gazdaság
 
 
Megjegyzések: a hasított melegsúly, az már egy húsipari belső képzetesadat. A felvásárlási ár meseszerű. Az eladó hat hét-három hónap várakozás után kapja meg az árat a leadott sertéséért -ekkora a terméket már meg is emésztette a vásárló

frissebb copy:
Kinyírja az import sertés a hazait
2009.11.10. 13:15
Drámaian csökken a sertés felvásárlási ára - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara keddi közleményében, amely szerint a csökkenés néhány hét alatt elérte a 15-16 százalékot.

A kamara szerint annak ellenére csökkent a felvásárlási ár, hogy az elmúlt mintegy 60 évben nem volt még ilyen kevés állat az országban. A vágóhidak is több mint harmadával kevesebbet vágnak, mint néhány éve. A kamara úgy véli, hogy az áresés a forint erősödése, valamint a nyugat-európai import miatt következett be.

 

A Magyar Agrárkamara állattenyésztési osztályának elemzésére hivatkozva azt írják, ma a vágóhidak 30 százalékban importált állatot dolgoznak fel. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a kamara azt írja, hogy a sertések száma 2009 első félévében 6 százalékkal csökkent, június 1-jén nem érte el a 3,2 milliót. Az állomány nagysága az egy évvel korábbinál 14 százalékkal volt kevesebb. Az anyakocák száma 225 ezer, 10 százalékkal csökkent az elmúlt egy év alatt.

 

A sertésállomány 69 százalékát gazdasági szervezetek, 31 százalékát egyéni gazdaságok tartják. A gazdasági szervezetek sertésállománya 271 ezerrel, 11 százalékkal, az egyéni gazdaságoké 232 ezerrel, 19 százalékkal fogyott az elmúlt 12 hónap alatt. A gazdasági szervezetek anyakocáinak száma 2008 júniusa óta 17 ezerrel, 10 százalékkal, az egyéni gazdaságoké 9 ezerrel, 12 százalékkal csökkent. Ennek ellenére szeptemberben az árak mintegy 3 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, és 13 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt.

 

Jelenleg kilogrammonként 280-300 forint között mozognak az élősertés átvételi árak, holott augusztus elején még 340 forint volt az országos átlag. Ez 15-16 százalékos esés. Az idén augusztusig a vágások száma is mintegy 20 százalékkal csökkent. Szeptember közepéig a külföldről behozott sertések aránya az összes vágáson belül mintegy 30 százalékot tett ki. A kamara szerint ez ad magyarázatot arra, miért is képes ilyen negatív állományadatok mellett is esni a felvásárlási ár.

 

A forint erősödött, a nyugati sertés és sertéshús behozatala már gazdaságossá vált, így a vágóhidak, kereskedők ismét nagy mennyiségben importálják e termékkört - állapítja meg a Magyar Agrárkamara. Az EU-27 átlagában a vágósertés árak októberben elmaradtak a 2008 hasonló időszakában jellemző áraktól. A vágások száma az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2009-ben 2,5 százalékkal csökken 2008-hoz képest, és 2009 negyedik negyedévében várható csak az árak stabilizálódása. Az EU, több tagállam, köztük Magyarország kérésére sem vezet be exporttámogatást, hogy az áresést megállíthassák.

 

A vágások száma szinte minden tagállamban jelentősen csökkent 2009 első félévében. A takarmányárak július-augusztusban csökkentek, szeptemberben és októberben stagnáltak, és a következő hónapokban a takarmányárak további stagnálására lehet számítani. A bizottság álláspontja szerint, a takarmány- és vágósertés árakat figyelembe véve a sertéságazat jövedelmezősége egyelőre kielégítő. A vágósertés árak az Egyesült Államokban szeptember-októberben jelentősen csökkentek, és jelenleg nagyon alacsony szinten vannak, ami az amerikai export versenyképességét jelentősen javítja. A sertés árak Brazíliában jelentősen emelkedtek, de még mindig nem érik el az EU-27 átlagát. A bizottság előrejelzése szerint az amerikai sertés árakban a következő hónapokban jelentős áremelkedés várható.

Forrás: MTICímkék: Élelmiszeripar | Magyarország

Megjegyzés: Az import sertések Lengyelországból, Szlovákiából és Hollandiából érkeznek. A holland vagy dán iparisertéstartás körülményeire tekintettel, anélkül, hogy tovább ragoznám, jegyzem meg, hogy azokra már igencsak illik a kedvenc kifejezésem, a természetazonos... A bezzegóperenciális úniós ipariparaszt ugyanis nem csak az érdekérvényesítésben ravaszabb, de igyekszik ráelőzni a húsiparra a csapvíz bevitelében:olyan "takarmányt" etet az állatokkal, ami lehetővé teszi a természetesnél nagyobb mennyiségű víz tartós tárolását a sertés szervezetében. A disztribúciósvonal legvégsején, sertésflekken sütése közben, a bezzegóperenciális  háziasszony szeme felé az olajból kicsapó vízcsepp formájában távozik ez a víz. (A magyar ravasz téeszparaszt is külön ólban hízlalta a saját fogyasztásra szánt sertést, külön "elavult" takarmányozási megoldásokkal...) Természetesen ma is létezik magyar exportsertés, ez a "csere-bere" afféle, mint a magyar tejexport esetében is. A magyar extratej 4,2 zsírszázalékkal bezzegóperenciántúl mint biotej kerül csomagolásra ill feldolgozásra. Ill reexportban lesz ebből a mi polcainkon import bezzegóperenciális biotej. (Csókolom, Kartal Zsuzsa néni, jó a rúzsa!) A növényolaji maradék'ból tejsavóval vegyianyagbevitel mellett hamisított műtej pedig olcsó importtejként pl szlovák vagy lengyel "átmosás"-ban kerül Magyarországra, jó étvágyat, gyerekek!

 

Megjegyzés tapló-tahó hajdú, alföldi & cselédmentalitású  rosszgyerekeknek: A lengyel jógyerek parasztok, amikor semmit se tartanak be az úniósnormákból, protekcionistábbak a bezzegóperenciás osztrák parasztoknál, lehegesztik a magyar vasútikocsi kerekét a lengyel határon, mert magyar kukoricát szállítana be (amire pedig igen éhesek Európa egyik legszegényebb területe, a mazuri vidék sertései...) akkor azzal kezdik a mondókájukat, hogy őket német dúlta, szovjet dúlta, svékus dúlta , pedig Európa kereszténybástyája voltak törökkel szemben, tatárral s mongollal szemben és A Gótika utolsó bástyája, satöbbi.. satöbbi [maimarketing] és ők csak szenvedtek, és az elcsatoltterületek [Lemberg] és hol a kárpótlás. Bezzeg mi ám bűnös , fasiszta nemzet vagyunk, és ezt nem is győzzük miattatok hangsúlyozni, büdös pesszimista rosszgyerekek! Mi nem érdemlünk semmit, mert mi feszt a múlttal foglalkozunk, ahelyett, hogy a jövőbe néznénk, ami tudvalevőleg nagyon szar lesz, bár még nincsenek konkrét statisztikai adatok , de hogy negatívak lesznek nagyon, az biztos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr732052524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barát József guru 2010.06.03. 07:14:34

Remek! Végre valami új&üdítő téma.
Ha még azt a vonulatot is sikerülne mérsékelni, amiben az alföldimentalitású a rosszgyerek (tehát jógyerek).
sőt, egyáltalán kevesebbszer szerepelne benne a jógyerek - rosszgyerek szófordulat.
próbáld használni a nyelvi erődet! ;)

Frick László Emlékzenekar 2010.06.03. 08:10:43

@Barát József guru: Nem lehet egyszerre kint is és bent is lenni. Bent ilyen változékony időjárásban csak jógyerekek játszhatnak, mert ők nem szorulnak felügyeletre (és persze az óvónéni kislánya is jókislány és a boltosnéni kislánya is, mert a boltosnéni tesz félre az óvónéninek Gitár márkájú cigit) A többieknek mars kifelé az udvarra! Te akarnál rosszgyerek lenni, amikor ilyen időben csak a járdán szabad le-föl? És a gazdasági mutató, amiket csakis a fidesz tudhat legörbíteni 6,5 %-ra???

Frick László Emlékzenekar 2010.06.03. 08:13:22

@Barát József guru: Fogadjunk, hogy ha én mérném föl, akkor sokkal nagyobb lenne a faszista vidéki egyetemisták aránya, mint így, különös tekintettel a hippikre, más békelibákra és a klerikális reakcióra!

Barát József guru 2010.06.03. 09:27:49

félreértesz, én csak annyit mondtam, hogy túl gyakran használod a jógyerek - rosszgyerek szót
variálj egy kicsit, rokonértelmű kifejezések és hasonlók:)

Frick László Emlékzenekar 2010.06.03. 10:36:17

@Barát József guru: A Mi Liberálisok! -nak szinonimje a Kellenek a kerékpárutak! -?
Azt, hogy jógyerek, hogy lehet mégszebben mondani.
A rosszgyerekre van jó sok szinonima.
Amikor háborúsat játszottunk, mindig a németekkel kellett lennem, úgyhogy nem vártam meg, amíg rámkiabáltak, hogy már meghaltam, hanem elsikoltotam magam, hogy HILFEAAAA felugrottam, ploatty aztán elmentem békákat lesni az árok vizében. Sajnos azonban túlzó alakításaim miatzt, ha elfogytak a friccek, visszahívtak és megint meg kellett halnom.

Barát József guru 2010.06.03. 14:25:25

@Frick László Emlékzenekar: nem tudom, hogy lehet szebben mondani, de úgy tudom, kettőnk közül neked nagyobb a nyelvi erőd, én csak egy nyeretlen kétéves vagyok. Találd ki, hogy lehetne változatosabbá tenni;)

magyar-magyar szótár 2010.06.03. 14:42:35

@Barát József guru: Ezt már csak Joe Sarian hdgy (akit Heller Yossariannak írt) tudná változatosabbá tenni, rögtönelőször azokat a számotokra kellemetlen szavakat, amiket nem akartok olvasni, az eltérő vagy a túlságosan is viszketősenismerős szavakat.Utána a névelőket. Utána a kötőszavakat. Utána az ABC betűit aszerint, hogy a kocka mit vet ki, utána a központozást. Aztán a neveket. Aztán a számokat. Aztán lassan semmi se maradna és akkor aláírnám, Washington Irwing. Vagyis, bocsjav báró Jósika Miklós. Ha megúnom: Miklós Józsika báró

2010.06.03. 15:14:02

Sertésügyileg kettő szakértés;
1. Tízéves koromig kertes,disznóólas, sőt disznós házban laktam.Minden évben egy ideig(2-3 hónap)válogattunk az ennivalóban (na ,azért nem nagyon). A maradék 9-10 hónapban zsíroskenyér,tea.De azért nem éheztünk (sokszor).(50-es évek)
2. Nagy ipari üzemben dolgozván volt egy (persze sok, de egy közeli)munkatársam, aki otthon kétlakizott, disznózott.Mindíg hullafáradt volt, és egyszer prémiumkor meghívtam egy sörre, és megkérdeztem, hogy kiszámolta-e, hogy megéri?
Számokkal bizonyította, hogy meg.Mikor számszakizott, természetesen a saját,és családja idejét, munkáját nem számolta.
(70-es évek)

Ma ezekre mondom; régi szép idők...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.03. 20:54:00

Nem eszem disznót. Legfeljebb véletlenül.

magyar-magyar szótár 2010.06.04. 11:25:46

@méhészborz: Igen ez a paraszti haszonszámítás alapja [in.: "ravasz a paraszt"] nem veszi figyelembe a bevitt munkája értékét, de a hozzáadottértéket se. Józan paraszti számítás szerint az ember elment tápért, de nem szállt le a bicikliről, hanem két sarokkal odébb befizette a takarékszövetkezetben, mindezt tiszta, üde, illatos ruhában, és hazafelé is hajthatott, nem pedig tolta a zsákot, nem kavarta a moslékot ésígytovább... akkor jobban járt, minth ha beletette a disznóba és a hízókba.
Igazából a háztáji fejadag-gabona bőrében való értékesítésében volt valami üzlet, mert ha mindenki eladta volna, nem keletkezik kereslet...

A gondot abban látom, hogy ha nincsen sertés, nincsen disznótrágya. Az idén nem adtam friss habos disznótrágyát a barackfáimnak, azaz "legyengültten" kevésbé álltak ellen a tafrinának, több permetezésel [< ktg] kevesebbet értem el. Felénk inkább lúgos és kötött a talaj, aminek a jó savas disznótrágya élegye.. lenne... Disznót kell tartanom, de kinek adom el a malacokat?

2010.06.04. 17:37:44

@magyar-magyar szótár: Egy malacra vevő vagyok. A tafrina mocsok dög.Csak úgy irtható, ha szennyezed a környezetet, de nagyon.Disznótrágyával viszont (mármint igazi) sajnos nem szolgálhatok.
Ez a 'ravaszparaszt' dolog érdekes, mert az a gyanúm, hogy aki nem elég 'ravasz', az régen is meg most is éhendöglik.

magyar-magyar szótár 2010.06.05. 07:16:27

@méhészborz: De az úr már akkor éhenhal, amikor a paraszt még csak kezdi azzal, hogy nem szarik.

Tafrina ellen biosziszifuszi védekezés: sok disznótrágyya és lecsippentgetni a leveleket, amikor kezdi (+ "elfelejti" beírni a naplójába, hogy Vectafid-dal mosott le...)A sok disznótrágyától édesebb lesz a hajtás, több tetvet hordanak föl a hangyák, és az embernek minden este trágyaződ lesz a keze a cukros tevtetemektől...

magyar-magyar szótár 2010.06.05. 07:17:12

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Hach, a mélymagyar pesszimizmus és busongás, hach!

Kenguru 2010.06.13. 23:34:10

Azt azért az erdeti témához hozzátenném, hogy a Magyar Húszövetség(LOL) vezetője a minap azon berzenkedett az inforádióban, hogy a hazi forgalmazású tőkehús FELE már feketén, KSH és ÁFA mentesen forog a piacon.

Azt már nem merte mondeni, hogy ennek egy része ÁNTSZmentes telepeken és vágóhidakon készül.

Evvan.
Olcsóbb. Nem kicsit, nagyon.

magyar-magyar szótár 2010.06.14. 05:59:56

@Kenguru: Azt meg végképen nem meri, hogy zugalvállakozásai ezek a maszekvágóhidak sok legálisnak. Valamint vidéken ma már a feketevágást üldözik, de pestországban pl elhagyott strandon fasza zugvágóhíd is működhetett, azt hiszem egy Újpest nevű kisvárosias részen...

Az árral már nincsen baj, olcsóbb a holland vagy szlovák magasvíztartalmú természetazonosnak LÁTSZÓ sertéshús, mint az, amit idelent a zug-tőkéről veszünk. Olyan ez, mint a devizahitel:
az olcsóbb akkor lesz drága, amikor kisütöd és a serpenyőből valami vikunyaszar szerű micsodákat veszel ki, amit motorosszemüvegben kellett figyelned a forróvíz-olaj-freccsenetek sziporkájában.

A Dán Módszert Kovács Imre óta istenítik magyarországon [-> szövetkezeti mozgalom] Nos, pl TU-2345 frszmú dán autót láttam, a dán paraszt megteszi azt, hogy a Brennertől egy dunántúli étteremig egy sertéssültért elkerül, és ha az a sertéssült magyar sertés húsából van, akkor erősödik a véleménye, hogy valamit baszni kell ezekkel a magyarokkal, ha étteremben félpénzen biosertés minőséget adnak...

magyar-magyar szótár 2010.06.14. 06:01:34

@Kenguru: A hus-iparban husok-kal [-> gabinaszövetség: "buzák" ]foglalkozna, lehetne a hus-szövetség Magyar Husok Szövetsége s akkor nem wahwahhol a s-sz-
süti beállítások módosítása