Egy éve jelent meg a Súlyszivárvány, Thomas Pynchon regénye Széky János fordításban...

 Gyors kanyar Székyhez: a legjobb amerikás fordítónk (maitagozat), ő fordította Pynchontól A 49-es't. Kolozsvári Papp László egyszer merő nyalásból Korunk Osvátjának mondta, viszont véletlenül beletrafált, ennek megfelelő Széky sorsa is, hiszen a Szaturnusz gyűrűje nem a jegy-gyűrűje: a 90-es évek elején vezette szimultán az Élet és Irodalom néhány rovatát, 1991. hideg telán tán hármat is [a kolofonban olvasható nevek harmada végzett munkát is -a szerk. kieg.] , majd az Encicklopedia Britannica Hungarica fő szerkesztője, hiv. lektora lett, majd vissza az ÉS-hez, a méd-levelek tárcasorozat írója, majd utóbb a munkájához kapott valami rovat-címet .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

részlet a szerkesztőség műhelyfaláról [a szerk. kémfotója]

A Mindenhatoooo [ -pont-hu -oltár ] keresőszó javaslata ellenben: Szószivárvány

 

  Pynchonra az olvasás bajnokainak azt ajánlanám, viselkedjenek úgy, mint a motorversenyzők bukáskor: Hemperedjenek szépen, adják meg magukat a szövegnek, NEM KELL elsőre mindent megérteni valamint vannak 10-20 oldalak, amiket fölösleges is.

Nem kell agyonjegyzetelni meg térképezni, a netokratív pynchonolvasó-testvériség eredményei engem nem érdekelnek annyira.

Zeneműként is lehet fogyasztani a Súlyszivárványt, vagyis többrétűen értelmezhető és több ellentétesértelmezés is elfogadható. Valamint egy olvasás nem elég, én most egyszer olvastam, azt hiszem mondhatom, hogy olvastam, aztán még párszor fogom.

Az Ulyssesre adott mondolatként is értelmezem a Súlyszivárványt, vagyis ellenben igenis van tovább tehát s ez vígasztaló (a Finnegans Wake noway volt..)

  A borító nem tetszik, de az üzlet, az üzlet.

Úgy számítom, hogy kb 10 olvasás után jelenthetem ki majd azt, hogy bevégeztem az olvasás munkáját.

Motorversenyzőknek is kell gyúrni, tehát fekvőtámaszok, felülések, futás, gimnasztika, így semmiképpen, a magyarul elérhető
Entrópia c. elbeszélés
valamint A 49-es tétel kiáltása
olvasása UTÁN következhet a Súlyszivárvány, azért én javallanám beiktatni Vonnegut Ötös számú vágóhíd-ját is. "Nem áll szóba" Vonegut-tal Pynchon, de mindenesetre a Súlyszivárvány születése fogantatása körüli időben robbant az Ötöszámú vágóhíd, a Súlyszivárvány, ha akarta ezt Pynchon, ha nem, vág oda, ahhoz a mondolathoz

...Vehetjük teljesen hagyományos amerikaiháborúsregény-ként is, sőt, az első harminc (hetvenöt stb) oldalon még sziveskedik is Pynchon bevezetni az olvasót.

 Kell valami érettség is, ugyebár ma élegyem Sosztakovics vagy Sztravinszkij vagy Prokofjev zenéje , 20 éve meg felállt a hátamon tőlük a berzem...

...ha pedig hagyományosamerikaiháborúsregény, akkor abban zseniális Pynchon, hogy valósidőben képes ábrázolni, azaz folyamatában megélve s nem a MEGTÖRTÉNT VÉG felől visszadramatizálva. Talán a hagyományos holokausztábrázolásoknak [ Semprum] minden szörnyűséget a végefelől tekitünk, pedig néha "elölről" mutatja az igazándi szörnyű képét, az elviselhetetlent, ez a Kertész-féle [a Tadeusz Borowsky Sejtés] fölvetés, erre járt neki a nóbel-bon-bon, hogy ti. a V2 támadások szörnyűségei alatt is az emberek, mint általában és mint mindenütt, mindenkorban, élni akartak, pl dugni is és össze is jött egyeseknek egy jó dugás...


Már Vonnegutnál fölbukkan az a lágerábrázolás, ami Kertésznél, hogy ti. az elsőknek egyszerűen esélye van és kész és "őshonosak" azaz nagy az esélyük a túlélésre (angol hadifoglyok hawájja) És megint, mint Vonnegut-nál (biztos here out-ja van ettől az okoskodásomtól egy pynchonistának...) NINCSEN MINDEN KIÍRVA hanem az olvasóra van bízva nagycsomó gubanc..

És milyen rendes Pynchon, az olvasó figyelme feldobására bedob mindig valami pornót, de már korszerűen pisikakit s más perverzet is, valamint gondol [a nem magyar ] női pornófogyasztókra is [magyar nő nem néz SOHA pornót]... És ezek egyben vehetők úgy paródiának, ahogy a  Nádas Péter értelmiségipornóját dédelgető kritikusaink sziveskednek paródiának tekinteni Nádas vágykiélő betétjeit... Ha nem vagyok fekalofil, akkor átlapozom a fekalofil részt és semmit nem veszítettem. Vagy ha nem vagyok fekalofil, akkor elolvasom és annyi, majd a második olvasáskor már az a rész megvan, azzal is időt nyerek, hogy átlapozom.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr381494700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - KERINGŐ 2011.02.22. 09:42:33

– Nagyon szép. Mi ez?– Sosztakovics. Második keringő – felete a kipirult arcú férfi, és megigazította a kottát.Csakugyan nagyon szép volt. Másnap is meghallgattam számítógépről, szimfonikus zenekar előadásában, de az már nem volt ugya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.01. 08:57:27

Pynchonnál a pornóbetétek olyan, mint Jancsónál a meztelen csajok?

Barát József guru 2010.02.01. 15:03:37

Az olvasás munka? Eddig valahogy másképp gondoltam az olvasásra.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.02.01. 17:24:22

be van tervezve

(majd ha elmentem nyugdíjba, találn sorra kerül...:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.02. 08:28:14

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ja, én is eképpen gondolom. esetleg ha sikerülne egy2? hónapot eltölteni egy lakatlan szigeten, hőfehér homok, pálmák stb, akkor oda ezt a könyvet vinném.

magyar-magyar szótár 2010.02.03. 06:34:23

@Barát József guru: Bizony munka!
Nemkevés mai halványbennetonződharisnyás lány úgy jár a nagyregényekkel, mint az anális sex-szel, megnéz egy ilyen vidijót és már aztán csak úgy, minden edzés , gyakorlat és beöntés, meg babaolaj nélkül elkezd pucsítani az éppen aktuális nagynevű írónak.
vagy ahogy Cserna Szabó András járt, amikor azt hitte, hogy este félrészegen ágybadőlve félórás etapokban majd kiolvassa Hamvas Karnevál -ját, szegényke, beh unalmasnak is találta.
süti beállítások módosítása