Joszip Broz Tito, Jugoszlávia Atyja azoknak, akik beálltak a partizánseregébe, a sváb és magyar fasiszták földjeiből ígért odaföl Vojvodinában.

 részletesen, bőséggel, adatokkal

A crnagoracok a montenegrói szerbek, azelőtt, már Sándor király alatt is feljártak szekérrel Vojvodinába (rosszgyerekül Vajdaság il. Délvidék) , fölfelémenet a náluk korábban érő fekete szőlőből vitek egy szekérderékkal, visszafelé pedig a részibe' tört kukoricából.

 

A táj azonban idegen volt nekik. A szabadkai magyar televízió készített az 1945. utáni állapotokról egy igen jó filmet: Az elüldözött magyar vagy svábfasizta (azt hiszem, egy állatorvos) házába betelepített crnagoracok csákánnyal verték föl a fürdőszoba keramitját, hogy ne csússzon meg a kecskék körme. Később aztán a család felkerekedett, mert nem szokhatták meg idegenben, vágytak az ő fekete hegyeik közé vissza, ahol leginkább a domb-és hegyoldalakon vadul burjánzó szőleikben szerettek gyönyörködni, a művelés az volt, hogy bozótvágóhoz hasonlatos jatagánkákkal estek neki s vágták venyigéstől (rendesen művelt szőlő kiszáradt volna, a burján árnyékolta a talajt...) szilvát termesztettek, ez is afféle gyümölcs, amivel leginkább szüretkor van munka. Na, meg a kukorica... amiből sose termett elég.

A magamfajta idegen kölyök is, elcsandalikázván egy szabadkai olaszpiac turnéról, hamar elkülönböztetthette a II. világháború előtt szerb ős[ibb] lakosokat a crnagoracoktól. Akik a dudvavert utcaszakaszon az omladozó ház előtt, amin semmit nem javítottak 1944. óta, a tökmagot köpködték ücsörögvést, meg cigiztek, magamfajta kölykök szakadt ruhákban (a szerbek legszegényebbje is az ősi szokások szerint a legújabb digó divat szerint kényes-fényesen pompázott) , azok volta a crnagoracok. Ők is tudtak magyarul, csak valamivel kevesebbet, mint a régi szerbek. Ennyi volt a magyar szókincsük: bazdanyadmacsar pinafasz baszaaja, faszome , gecíje, picsa. Ezt mind el is sorolták.

 

Később volt szerencsém egy népi folklor műsorhoz Ruzsa Magdi fődgyében járvást, a nemzetiségek gyermekei léptek föl a szinpadon, míg a crnagorac fiatalság vidáman sörözött a szembeni kocsmában, a crna gora-crna gora! kezdetű crnagorac édesbús hazaffyast magyar és [régi, ős]szerb-magyar gyermekek dalolták, így a crnagorac szerb akcentust nem tanulmányozhattam.

 

Őseimnek mindene odalett, főleg crnagoracok körmei között. Nagyanyám mindig azt kívánta, Tito, több, mint száz évig éljen, igen elkeserítette tehát, amikor Tito idejekorán meghalt. Jóban voltak a részes-kukoricatörésre érkező crnagoracokkal, vásároltak a szőlőjükből- Nagyanyám szerint a szerbek eleve jólelkü, önzetlen, nem irígy és vidám népek, de a crnagoracok méginkább jó emberek, jólelkek. (Nemhiába, ősiföld Montenegro)

Játékos feladat: Találja ki a kedves olvasó, milyen nemzetiségű volt a nagyanyám!

5 komment

Címkék: crnagorac

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr701480558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.12.12. 08:43:51

Az áttelepülő montenegrói népességből egy családot nem találsz, aki a tengerparti halászfalvakból költözött volna el a Vajdaságba. Azok mentek, akiknek mennie kellett, és akik sose voltak ingatlanhoz kötve. Nem is sokat változtak hatvan év alatt. Szóval, én ismertem nagyanyádat szerintem, és a világért se bántanám meg cigányolással, de az újvidéki, szabadkai cigányok se mind montenegróiak voltak.
Amúgy a szerbek tényleg vidám népek, a montenegróiak pláne, szeretem montenegrót. Mondjuk én a tengerpartot ismerem, meg ami addig útbaesik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2009.12.12. 18:41:08

Miért keserítette el nagyanyádat, hogy Tito megfelelő időben halt meg?

Igaz, nem volt 100 éves.

magyar-magyar szótár 2009.12.13. 03:41:31

@radiologus.hu: Ez igen érdekes kérdés! Nagymamám a hatvanas éveiben járt Tito halálakor és nem sejthette, hogy önmagának mennyire igazat ad majd 90 évesen. Mert ágyhozkötött utolsó éveiben méginkább ezt kívánta violta Tito-nak: százhúsz évig élt volna bár... Én is száz évet kívántam Kádárnak, de ép elmével, tiszta tudattal és a lehetőség szerinti jó látással. Vannak az életnek titkai az orvosok előtt is, amit ő egyszerű kis kollapszusnak lát mintegy 6 mp terjedelemben, megélve lehet ám vergődés A Folyosó elején a növények fény-tudatával, az élebe "vissza a vízszint fölééé!!!" érzésben.

87 évesen azok a reggelek, amikor az ember 4ó 37 és 39 között két percig azt se tudja, hogy a föld melyik tekéjén tartózkodik, tél-e a nyár.. Az ilyen élmények szinte megszokhatatlanok. Kéznél a lakkfedeles imakönyv a szentképekkel s akkor attól, mint kályhától, pár negyedpercalatt visszatekeredik a világ a helyére, mint kígyó, aki rétes akar lenni... Van ennek az érzetnek orvosi leírása, tudom, de beleérezhetni-e?

magyar-magyar szótár 2009.12.13. 03:46:23

Tito esete ugyanaz, mint Kossuthé vagy Kádáré, hogy még a legkomolyabb tudóstörténészek is találnak tény-alátámasztást a legendához. Mint egy... rosszorvosság, ami tünetszerűen mégis javulást mutat.. pedig aztán annálistragikusabban fokozza azt aminek áfioma volt inkább, semmint gyógyszere. Az áfiom ugyanis nem egyszerűen, hanem csalókán-gyógyszerszerű méreg. Még apám is, mint szigorú reálpolitikusról beszél Tito-ról. Az "addig volt jó, míg Tito élt..."

magyar-magyar szótár 2009.12.13. 03:55:39

@Humanic: Minden "gyüttment" népség kiszakítván idegenkörnyezetben "cigánynépség". Az 1944-es év ismeretlen történetében ottvannak a bukovinai és egyéb székelyek, akik aztűán a bonyhád környéki svóbházakban montenegróiasan viselkedtek 1946-ban (évekig hányódtak a menekülő székely szekerezők...) A svób asszonyok régente pl lazán a konyha téglapadozatára hámozták a zöldséget, krumplit, azaz a magyarasszonyok szemében mondhatatlanul "piszkos fajták" voltak... Egy svób asszony napjában háromszorannyi időt dolgozott, mint egy becsűűlettess magyarasszony, aki a napja felét az árokparton vagy a háézfal tövén gugorászva tökmaghköpkedéssel és beszélgetéssel töltötte... a "piszkos" azonban a svábaszony vót, mert nyáridőben vizes ronggyal nem törölgette át a "gang" síkra járt agyagját... Idegen szagok: büdösség. A svóbasszony, ha volt 30 dkg kristálycukra, valami cukroskalács vagy süteménfélét készített a családnak, míg a becsűűúűletes magyarasszony szépen meghintette vele a zsíroskenyeret vastagon, hagy egye a gyerek. Ha, akkor a lyányoknak is jutott...(variáció: vizescukroskenyér, ha nem volt zsír)
süti beállítások módosítása