Abony? –hiszen az már Pest megye: szinte: Pest!

/Dr Nyáry Gál/

provinciális - lokális érvényű tudati beszűkülés. Messziről jött ember azt mond, amit akar. A Felvég örökös nyírták-vágták vitája az Alvéggel provinciális, mert idegenszem átszáguldván az egyutcásfalun azt se tudja, melyik az al és melyik a fel.

A tanulatlan alvégesit a tátott szájáról ismerni meg: Jön föl a metróból a baromarcú, riadtszemű, és les, futkos, nem tudja, hová induljon. Ahol elfogy a metró, onnan nincsen neki felvég tovább.

Hát még az alvégesi bunkaja, ha autóval jön föl A Felvég-re, nem tud közlekedni, a forgalomtól elzárt területről vág ki zöldnél eléd és ezért megtorpan a sor, meg előrerohan az üres , Üllői' felé kunkorodóra és a végén meg eszébe jut, hogy Buda balra van és bepofátlankodik a zöldnél balra... Az alvégesiek miatt van a szmog, mert mindenért felrohangálnak A Felvégre, ahelyett, hogy otthon intéznék az ügyeiket meg a vásárlásaikat!

A tanult alvégesi frusztrált. Állandóan valami mély sértettség bánatában hánytorgatja föl a felvégesiek procc nagyképűségét. Ő tudja ám, hogy a sárga izék vasrudakon, amik gördülnek, villamosok és a pestinek is füle van, mint a tepsinek -ilyen alpári tahóságokkal humoralizálnának…

Akár tanult, akár tudatlan az alvégesi, még a város határát sem ismeri. Például az érdit meg a csepeli Pomázi Marcit, és egy csömörit is pestinek mond , nem beszélve a budaiakról. Rendszerint az alvégesiek vásárolni jönnek föl   A Felvégre azzal, hogy még mindig föl kell járkálniuk, mert itt nagyobb a választék. Pedig már 20 éve szabadpiac van és mindenütt minden kapható az országban. Vége a hiánygazdálkodásnak.

Ha a felvégről az alvégre lemegy az ember, rendszerint a nagy semmit látja. Na jó, Nyíregyházán egy kicsit meglepődik.

Azért vannak már az alvégen is elfogadható  területek. Például Észak-Balaton. Vagy nyáron pár napig Kapolcs és a művészetek völgysége. És kulturáltság is valamennyire. Vagy már kisebb alvégesi üzletekben is kapni kutyakaját meg kutyasampont is. De egyébként az ellátás pocsék, reggel háromféle ehetelen péksütemény. Vajaskifli ohne. Szezámmagos zsömle ohne. Búzasör, fenyőmag, szójaolaj vagy hasonlóak, szóval, ha az ember az alvégesi házikójában vendégeket fogadna és főzne nekik valamit, akkor vásároljon be még a felvég világos tiszta, szélesválasztékú üzleteiben, ahol délután kettőkor is raknak ki illatos péksütiket. És az embernek nem kell megmagyarázni, hogy mit akar a mogyival, ha ücsit kér, akkor nem sámlit,  és mi a kesüdió, amit úgyse kapni az alvégen. Ráadásul egy csomó répa vagy akármilyen zöldség, meg hús, minden sokkal drágább egy alvégesi üzltben, mint a felvégen, és még vacak is. Egy kiló kenyér az alvégen 225 Ft, amikor az ósonban csak 139. Az az egyféle gyűrött vizeszsömle vagy pláne a gyanúsan ropogós, 25Ft.

Van még az alvégesieknek egy csúnya szokása, feszt a keresetekől kérdezősködnek, meg rinyálnak, hogy tizenegyórás munkaidőben melóznak és hozzá még napi 3 óra az utazás, havi nettó kilencvenezerért, de azt nem teszik hozzá, hogy az alvégen minden olcsó, az egész élet, vannak piacok kendős nénikékkel, háztól lehet hordani a tejet, ami ugyan büdös fűszagú és zsíros, de főzés-sütés kellékeként megteszi. Az alvégen a művelődés semmibe se kerül még ma is, a felvégen meg egy szombat estére tízezer, az bizony vékonyka összeg.

Az alvégesiek nyelvi műveletlenségére példa, hogy a tanyán lakókat alpárian tanyasinak mondják és lenézik. Nem haladnak a nyelvifejlődéssel, még elavult száz éves módon fgalmaznak, mint ötÖDIK kerÜLET ahelyett, hogy mondanák szépen ötkerületbee, nyolckerületbee lakik a sógorom, akit kersek. Olaszbaaa helyett is azt mondják, Olaszországban. Sok alvégesi elsőgenerációs, szülei még a tanyán laktak, azért kirekesztőek a tanyaiakkal. De elárulják magukat, amikor pl juhpörkölt helyett nyelvikulturálatlanul azt mondják, birkapörkölt, és még nekiáll a vén tudatlan műveletlen juhász a nyelvésszel vitatkozni, hogy a juh tenyészállat és vín, rágós a húsa, csak a birka jó pörköltnek... Akadémiai szótárt sem láttak még ezek a szerencsére kiveszőfélben lévő mucsai juhászok. Elmehetnek csontváznak kaszával a múzeumba az édyke dínók mellé!

Az alvég kulturális igénytelensége nem változott, sőt, azelőtt voltak filmszinházak, ócska szotyolabűzt árasztó mozik, meg valami műsor a kulturházban, ma már semmi sincsen, az ember naplementével lehúzhatja a rolót és nézheti a tévét. Vagy a háznéni tisztaszobájából kérhet valami könyvet olvasni. Van még a kocsma, az ember lesi a DVD-t a házimozin, megiszik 3000 Ft ára italt, aztán már este 9, záróra, mehet is haza. 10 után semmi, csak a bosszantóan fel-felvonító és ugató kutyák felegetős kórusa. Na, meg nyáron a békák és szúnyogok. De télen, különösen leszálló légáramlásnál, az alvég elviselhetetlen, lecsapódik a füst, az emberek mindenfélékkel tüzelnek a kazánokban, karcinogénekkel, pl autógumival, és mindennel , ami éghető és befér. Pedig ma már mindeki kaphat távhőtámogatást. Ha igényli. De hát az alvégesiek igénytelenek…

anekdotok, elvégelésre:
első levonás: Halálút, érd-diósdi emelkedő. Szereplők: Kaminyonos Álatt, Sziszamisza

SZISZAMISZA: Szia!! Pesten vagy még?

KAMINYONOS : Á, dehogy, már megyek az M7-es felé, végeztem Budafokon...

SZISZAMISZA: De jó, hogy még Pesten értelek! Szaladj már be a Nagy Lajos Király útjára a nyomtatópatrikért!

---fütty-fütty----

második levonás:

SZISZAMISZA II. (Nagy L. kir. ú.): Nem jöttek meg a patrik. Lent vannak a vidéki telephelyünkön.

KAMINYONOS Hol? Nagykanizsán?

SZISZAMISZA II: Nem,  Halásztelken. Maga is vidéki nem?

KAMINYONOS : Hatra Nyékládházán kell lennem a bányában!

SZISZAMISZAII.:Na, mondom, hogy vidéki! Leszalad akkor a patrikért Halásztelekre! Tudja, a Penny után a második utca és a  presszónál balra.

(a kamionos képzeletében megjelenik a tipikus A Város környéki szűkenvett agglomeráció egykori üdülőtelkekből umbuldázódott alvó előfaluja,   a hat méter széles utcák másfél méter magasan összehajló gyümölcsfás romantikája, filmszakadás)

--fütty-fütty----

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr71297647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.08.10. 11:02:55

Évekig játszottam egy olyan tragikomédiában, ahol sziszamisza volt a tulaj lánya, én meg a kamionos.Akkor ment tönkre a fogam, annyit csikorgattam...
Más.
Ez nem a Te stílusod.Kár...

2009.08.10. 15:13:23

Döglött céget nem reklámozunk! (tudom,voltmár jobban vicces is)Hálisten,nem dolgoztam náluk,de az ott dolgozó ismerőseimnek előrevetítettem. Sajnos igazam lett.
Más(stílus, ami , mint tudjuk, az ember)...
A szótárat (szótárt?) először a stílus mián kezdtem olvasni.Azt vettem észre, (sólyomszem,naná!)hogy nemrég többen lőni kezdtek emiatt.Ezt követően tűnt fel (naná!)a szoftosodás.
Szerintem ez a kár.

2009.08.10. 15:19:58

Ja, kösz a linket, teccett, kár hogy elmerült.

magyar-magyar szótár 2009.08.10. 15:29:52

@méhészborz: Ha megNÉZted, akkor mindjárt kitörlöm azt a kommentemet. Hálisten, nem merült el, egyébként Gyenes D. Pitta bá' halála után is még simán blogolt (www.radiogyenes.blogter.hu) de erről majd nem itt írok neked.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.08.10. 16:38:42

off
tessen meghallgatni, ez egy koncertfelvétel

hannibal.blog.hu/2009/08/10/szolnoki_koncert

oszt bátran véleményezni

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.11. 17:26:00

az alvégen még fokhagymás kifli is van, biza. felvégen meg nincs. csóró felvégiek.
süti beállítások módosítása