A nemzeti sorskérdésekkel való szüntelen foglalkozás köcsöggé tesz.

/Tóta W Árpád/

Őszödi Beszéd – A mélymagyar haladóbaloldal sírbeszéde. Elmondta Gyurcsány Ferenc. Akit az MSZP fantázianevű pártkonglomerátum egyetlen valóban haladóbaloldali részegységének ideológusa, Vitányi [Néptáncos] Iván talált ki a párt élére azzal:

Demagóg áfiom ellen a legjobb gyóccer egy demagóg.

Az eredeti tervek szerint a mór, miután megtette kötelességét, mehetett is volna, s A Pisti marad. A Pisti páratlanfelkészültségű történész. Kiválasztásakor tudományos ismeretei nyomtak a latba, nemkeveset. A történészek gyakori balesete az, hogymivel átlátják a politikai hazugságszövevényt, a jelentörténelmének mozzanatait, azt hiszik, ez a képesség a politikaigyakorlatban is elegendő lesz. Végzetes tévedés azt hinni, hogy a tanári retorika megteszi politikairetorikának is.

A később megfelelő időzítettségben, nyilvánosságbadobása következtében gyújtóhatású, igazságbeszéd -nek lekommunikált megvezetés pozitív, felemelő része arról győzi meg a hallgatóságot, hogy most majd azok a reformok következnek, amiket politikaihovatartozástól függetlenül pénzügyi szakemberek, bankárok, pénzügykutatók, gazdasági elit követelnek.

Ezért a beszéd írója nem felejti el megkisebbíteni az esetleg még tekintéllyel rendelkezők neveit. Nehogy azt gondolja már pl az MSZP vezérkara, hogy az eredeti terveknek megfelelően valamilyen Pisti lesz a miniszterelnök, egy tudós ember, és akkor pl Surányi Györgyöt a Surányi Gyurit meghívják pénzügyminiszternek, aki majd a monetáris fegyelem őre lesz a reformkormányban. Hiszen az MSZP körül szakértők százai eszmei alapon szívből, igazán, mert azt hitték, hogy A Párt egésze is a Vitányi-frakció nézeteit vallja, álltak ki. És akkor a Kormány Kormányoz, élén pedig Kétségtelenül Okos Pisti.

Ez is a magyar politikaibeszédtörténet e kis remekének egyik üzenete: A beszéd ismeretlen szerzője könyörtelen retorikai logikával közelít rá Gyurcsány Ferenc üzenetére: Nem, nem fog távozni, mint mór, hanem marad. Főspirálja ez beszéd főüzenetére való reá-közelítésnek.

Cinkosok vagytok! ez a beszéd másik szála. Fölsorolja az MSZP és az MSZP vezetés főbűneit. Saját bűneit apsztrofálja, helyesebben idézőjelbe teszi. Sőt: a cinkossátétellel azt is elfogadtatja A Nagy Orátor, hogy ebben a kormányban már szakember nem lesz, csak látszatemberek, beszélőfejek. A reform ügye diktálta szükségszerűség: centralizálni kell a döntési folyamatokat. A miniszterelök energiája ne vesszen el a tárcákkal való viadalozásban… (A hallgatóság, profi politikusok, szépen be is veszik a jólcsomagolt maszlagot…) A hazugság önbevallását aztán a lekomm'ban gyorsan totálisá nagyították, s elmagyarázták a jónépnek, hogy az egész politikai életre vonatkozik, A Nagy Feltisztulás ohajtása.

“Everything I say is a lie” has long been a favourite puzzle for philosophy students. But it took a Hungarian politician to turn a logical conundrum into a political strategy. Ferenc Gyurcsány’s admission in 2006 to a closed session of the Hungarian Socialist party that he had “lied morning, noon and night” to win the election, was swiftly leaked. It provoked riots in Hungary.

Amazingly Mr Gyurcsány managed to soldier on as prime minister and only stepped down a couple of months ago. But Hungary, a country of just 10m people, now faces an economic and social crisis so deep that its fate is being watched with interest and alarm from Washington to Brussels.
 

     /Gideon Rachman, Financial Times [online]. 2009. május 11./

A beszédet trágárságok szinezik. A trágárság itt nem sima koprolália, nyelvi frottőrizmus . Mint egyébként mai köznyelvünkben. A trágárság célja hangulatilag föllazítani a súlyos vádak közepette a hallgatóságot. Nyolcosztályt végzett téeszelnököknek is volt annyi esze, ha lebaszták a téeszvezetőséget meg a tagságot, néhány „őszinte kifakadás”-sal is lazítottak a dörgedelmek közepette. Maga az Igazságos Kádár János is szivesen alkalmazott olyan retorikai fogásokat, mint őszinte emberigesztus vagy az Isten emlegetése. Kádár egy-egy Istennek hála - megjegyzése hónapokig volt téma , lám lám, az Öreg is, hogy kifakadt! Marika néni is istenezett, és állítólag őrzött egy rózsafűzért, amit a pápától kapott. (Gyurcsány a bérmálkozásairól való emlékezésével igyekezett hatni a hívő szocialisták szegmensére)

Gyurcsány a Medgyessy-válság (ismertebb nevén Kulcsár-ügy) után, belső puccsal került hatalomra az MSZP-ben. Ezért a Jó Pasi Miniszterelnök–projektet is bírálja és az MSZP jelenlévő vezérkarának nyakába varrja vissza.

Ugyan többes szám első személyben beszél, „elkúrTUK” , de az ismeretlen beszédíró éppen azért is sorolja az MSZP bűneit, hogy amúgy a szövegből kitessék: „Elkúrtátok! - de nem én!” – Hiszen Gyurcsány politikaipályafutását afféle MrBean-figuraként a sportminisztériumban kezdte, és még tájékozatlanabb haladóbaloldali újságírók is megmosolyogták törtetését. Csetlett-botlott Gyurcsány, de még rá is játszva. Hogy az Őszödi Beszéd milyen hatással volt az össztársadalmi koproláliára, mintpéldául mire hivatkoztak az Őszödi Beszéd kapcsán csacsogi, hülyelyányfrizurcsis lánykák, amikor a [nemlétező] összesfaszuk kiszopására szólították föl hülyeseggtanaraikat a buziköcsög iskolában, most nem térnék ki…

Az elkúrtuk!-csapdába aztán persze a „nemzetiellenzék” belelépett s felemlegetésével folymatos – bár kétségtelenül önkéntelen - reklámot csap A Magyar Politikaibeszéd Kolosszusának. Ha a nemzetisorkérdéssekkel való nfoglalkozástól elköcsögösödött rosszgyerekek bármit támadnak, akkor azt jógyerekeknek illik elfogadniuk. Ha pl a köcsög jobbosok a szarevést bírálnák, akkor a magyar szellemiélet legkiválóbbjai a szarevés dicséretében törnének ki, pl megemlékeznének arról, hogy a vidékinammami baromfiudvarán mennyi tyúkszart ettek meg, és lám mégis itt vannak, József Attila-díj, Kossuth -díj, egy hajszálra a Nobel'től, de Kertész a legjobb haverjuk azért. Néhányezer agyérelmeszesedéses kispolgári jobber háborgására ellennyomásként többszázezer politikaialkalmas megfelelő kúreloz rá boldog daccal. (Ennél már csak a pinokkiózás a röhejesebb, ami a Permanens Hazug-ot az egyszerihazug kis mesehős édes kis face-ébe fényezi.)

A politikaművészet alapja a mogyoró errecsörgettetése közben a dió csendbeni amott kikapása.

A civil [polgári] életben ezt hazudozásnak nevezik, a szleng kifejezés, a vetítés pontosabb. Komikus politikusok előtt hazugság-ról beszélni, a politikában ez érthetetlen fogalom. Volt egyszer egy orosz pénzügyminiszter, kiállt a Duma [igen, szlengbéli dumánk ebből a gyűlés szóból származik] elé és őszintén kimondta: a küszöbön a válság. Ezt a beszédet a világ brókerei televízión nézték világszerte: Azonnal rá is rogyasztották az orosz gazdaságra a saját szahha-rahha-háját.

A politika művészetében vidéki termelőszövetkezeti aktívák [politikai továbbképzés alapszervezeti párttitkároknak] szintjén jártas lelkes nyugdíjasok innen nem értik a beszéd hatását. Hiszen A Párt üdülőjében a mainevén téeszelnöktagozat prominensei is részt vettek. Ugyanis a 2006-os választásokat az urbanlegend, a néphülyítésben [Pannon Puma ill Lendületben az Ország] aktívan résztvevő véleménydeformálók hintette tévhittel ellentétben konkrétan a téeszelnöktagozat, azaz az MSZP vidéki képviselői nyerték meg, nem pedig a jógyerekújságírók, Gyurcsány korszakosan zseniális kommunikációja. A „billegő” körzetekben, ahol az első választási fordulót követően csak kis különbség volt a két nagy párt képviselőjelöltjeire leadott szavazatok között, jólcélzottan a szegény településeket keresték meg s ott élelmiszert osztogattak. Csodálkoztak is aztán a véleménydeformátorok, mi is lehetett az oka a második forduló változásainak. Innen elvileg annak kellett volna következnie, hogy a téeszelenöktagozat valamelyik agyalágyulája fölpattan: Ne bassza meg a jósiten a kurvaeget, Ferikém! Csakhogy mindenki csendben ült, s hallgatott[???] megigézetten a beszéd hatásától – vagy a hangrögzítő eszköz volt túlközel a Csudálatos Orgánum hangforrásához, mondjuk ajak-mellyzseb-távolságra. Talán Búzaégető Karsai sziveskedett önellenhatóan támogatni gyurcsányt a kekeckedésével. (Ha Karsai nem lett volna, akkor ki kellett volna egy műfelháborodottat találni… bizony, a jó beszédhez szerencsés körülmények is kellenek.)

A beszéd írója a megkisebbítés eszközével legyurizza Surányit és nemfelejti el anekdotisztikusan nyomatékosítani, hogy Gyurcsány lényegében annyira okos a pénzügyi reformokhoz, hogy a Surányi a Gyuri se tudhat újabb okosságot kitalálni, mint ő.

Itt azonban rá kell mutatnom a párt téeszelnöktagozatának önellenható ostobaságára: Gyurcsány legfőbb bázisa a pártban éppen ez a vidékitéeszelnöktagozat volt, akiket Vitányiék ki is hagytak a Nicht vor dem Kindern pártkamarillizmusból. A bunkaja, minek azoknak mindent tudni. A vidéki téeszelnöktagozat számára újdonság volt az, hogy a Pannon Puma, az csak Elkúrelt Kacsa. Az ország nemhogy lendületben nincsen, de egyenesen rosszak a gazdaság mutatói. És bosszújukat A Pisti-n kívánták kiélni, A Pisti vérét követelték, Pöfe Pifti köpni-nyelni nem tudott, ő is Vitányi embere volt. És Vitányi kiállt mögüle. Meg az ország eszetokjai is. Így Pisti miniszterelnöki ábrándjai szertefoszlottak. Ennyit látott a téeszelnöktagozat, ezért nem intett ácsit a történelmi háttér ismerete nélkül, önmagában nézve brilliánsan összehazudott un „igazságbeszédnek”.

Van ennek az igazságbeszédnek egy főmotívuma, amiről a lekomm'ja erősen hallgat. Még legnagyobb íróink is ügyesen átugorják a beszéd jövőbemutató orális főpillérjét. Azt, hogy Gyurcsány fő célja: Történelmet írni. Vagyis: elhazudni, hiszen a politika nem más, mint az egzakt történet elhazudása a valóságból. Még kitalálója, Vitányi Iván is kap egy eléggé aljas, orcátlan bökit: "Fogok majd én és szép könyveket írni a magyar haladó baloldal történetéről." Hatvan éves kora után.

Természetesen, mint minden jelentősen mély magyar történelmieseményhez (Szent László erdélyi hadjárata, Mátyás király adórendszere, Dózsa-féle zsírparasztanarchia, Mohácsi csata, Buda ostroma, 1848, 1914-18, 1919-1920, 1938-39, 1944-45, 1956) ehhez a sekélyebbhez meg pláne, népmesék és népmondák fűződnek. Az Igazságos Toller László népmonda jóformán minden magyar előtt ismert. Toller „oldal”-függetlenül [Magyarországon nincsen hagyományosértelembe vett baloldal/joboldal, de ez mástészta ide] hősi alakká emelkedet balesete után. A monda szerint azzal térült elméjéhez az Őszödi Beszéd végighallgatása után, addig nem nyugszik, amíg el nem éri, hogy Gyurcsány oda kerüljön vissza, ahonnan kitalálták. Mint a Baranyai Frakció prominense, nyilván nem íly keresett szavakkal adott hangot felháborodásának. (Csak úgy mondom, politikaiszociológusoknak, hogy egyszer érdemes lenne az MSZP konglomerátjait a trágárságuk felől is megvizsgálni.) Persze Toller profi politikus volt, a nagynyilvánosság előtt [média] hűségesküt tett Gyurcsány mellett, hogy majd harcol, meg ilyesmi.

A technogeek jógyerek számára, aki nem figyel történelemórán, mert akkor is azon agyal, hogy A Vas-át hogyan turbózhatná meg, milyenprocesszorok és pótwinchesterek,   a politikai is értelmezhetetlen. Honnan sejtené egy önkéntes nyalóblogger, hogy a politika lényege a mogyoró errecsörgetése a dió csendbeni kikapásának fedezéséhez. Ez tehát „zavaros” és „önellentmondásos” az ááttatlanoknak, hogyan lehetett a Baranyai Frakció ellenséges Gyurcsánnyal. (Jövőre Pécs, a Baranyai Frakció fellegvára Európa kulturális fővárosa lesz, és Dumaországban, ahol a látszatra adás a lényeg, nem volt pár vacak milliárdocska „sajátoldalikormánytól” a város megsegítésére? – még mindig nem értik a róbertgidafrizurcsis, politológiailag rövidnadrágos jógyerekek, miért… Valamint a Baranyai Frakció utolsó veszélyes figurája vagy nyer, s úgy, vagy nem nyer a pécsi polgármesterválasztáson, s akkor azért veszít politikaifajsúlyából… ) A TótaW-féle agymosórajzfilmecskékre többet költöttek, mint az EP-főváros projectre.

Az Őszödi Beszéd csendes munkája ennyi volt. Gyújtóhatása pedig a magyar történelem egy másik fontos kis epizód-láncolatát robbantotta be. Álvita folyik a történelemben tudatlan, a politikához oktondi bekajáltatottak és a népetető Felnőtt Bácsik között atekintetben, CUI PRODEST, hogy kinek állt érdekében Az Őszödi Beszéd gyűjtóhatását igénybevenni.

http://entellektuel.freeblog.hu/files/kossuthter.jpg

Beszéljünk csak a Csöndes 2006-os Nyár-ról, aminek nyitánya volt ez a beszéd. Minden haladógondolkodású, a reformokat előkészítő, abban hívő ember számára világos volt, hogy 2006. nyara más lesz, mint a többi, munkás, dóógos, szabi nélkül - a reformok halaszthatatlanok.

Ezzel szemben 2006. nyarán ugyanúgy nem történt semmi, mint ahogy a semmi történt 2002. és 2004. tavasza, majd 2004. októbere és 2006. márciusa között is. Csak a duma – tett semmi. Csak a hazudozás – lényegi változás nélkül. Csak a lekommunikálása a reformoknak – nomeg brainstorming ezerrel. Senki nem volt az eszénél az ország főeszetokjai közül? Hiszen nem kellett semmi brainstorming, már minden terv megvolt konkrét reformokhoz? Augusztusban a pártsajtó, a Népszabi is szellőztette: Az MSZP prominenseinek igen tele voltak a tökei Gyurcsány új kormányzási technikájával. Minden hatalom a Miniszterelnöki Hivatalban (kancellárián – kamarillisztikus kormányzás, amiben a „kormány” csak a lekomm’ ban kap szerepet) koncentrálódott. Az MSZP-s hajjakendek, nem csak a téeszelnöktagozat, fölháborodtak, hogy lobby-zni jóformán csak a MeH-ben lehet, ott viszont 2-3 hetes határidőket kapnak. 2006. szeptember elejére Gyurcsányt nyíltan bírálták A Párt-ban.

Az Őszödi Beszéd zavarospocsolyába dobásával A Párt összezárt Gyurcsány mögött, a bírálók kussoltak, mindenki pártszerűen viselkedett a „veszély óráiban”.

A Felnőtt Bácsik között aligha vitatott a cui prodest, azért a jógyerekek előtt nyitva hagyják a kérdést, hogy az Őszödi Beszéd piacradobása Orbánék jellegzetesen önellenható ostobasága volt, amivel súlyos csapásokat mértek ennmagukra. Túlnyerték az önkormányzati választásokat az önkormányzatok „reform”-ként lekommunikált széjjelverése előtt, amik ráadásul a helyilakosság előtt be is mossák a pártot, amire totemisztikusan [a szavazólistán a neveket nem olvasták, csak a párttemhez X-eltek] szavaztak.

Én jógyerek olvasóimra hagyom, döntsék el ízlésük szerint ki dobta be az Őszödi Beszéd-et 2006. tavaszán. Felnőtt Bácsik meg úgyse olvasnak ilyen zavaros fasságot, összefüggéstelen, a szövegkohézió hiánya miatt olvashatatlan tendenciózus szöveget.

Nem utolsó kérdés: Egyáltalán nem az az érdekes, hogy icc. kicsoda volt a láncolat végén, aki lebuktatható e beszéd piacradobásával. Számomra sokkal izgalmasabb kérdés az, hogy Őszödön, már félig meddig bepiálva [az idültalkoholistákban bővelkedő MSZP-főségben ez tkp természetes állapot a nap estével]  az MSZP főemberei hogyan tűrték ezt a dumát egy "a te kurva anyád, Feri!" rikkantás nélkül? Ki gyomlálta ki a felvételről az óhatatlan böszme kurjantásokat? Családi körben pl szokásom ökörködni azzal, hogy Totó kutyus hallgatta ezt a beszédet a szemlőhegyi úti konyhában, midőn Ferenc gyakorolván felvételt készített róla.

 

Epilógus 2010. március 5-én. És a gyűlés folytatódik! A Nagy Kombinátor [és Orátor] Kecskeméten a minap:

A beszédet szerényen "az elmúlt húsz év legbátrabb és legigazabb beszédének" nevezte, de tagadta, hogy beismerő vallomás lett volna.

"Aki ezt gondolja, az ugyanolyan bolond, mint az a lány, akinek a szerelme azt mondja, hogy lehozom neked a csillagokat az égről, erre azt gondolja, hogy a fiú asztronauta."

 

NE TAPSOLJANAK! A GYŰLÉS FOLYTATÓDIK!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr39976815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.05.26. 07:24:21

Szépen kifundált dolog volt pedig.
Basszus, megnyerték a választásokat, de hát üres a kassza, nincs miből finanszírozni a népjólétet, nyugdíjat, a szavazóbázist.
Hát, akkor gyorsan szivárogjon ki a bajság, úgyis ráugrik a bukott ellenfél. De közben rá kell szervezni a politikai elégedetlenségre egy kis balhét, így az ellenzéket a pógárok egy kalap alá veszik majd a csürhével.
Az embereket könnyű rövid távon manipulálni, erről szól a politika, meg a vallás.
A vallási ígéreteket a földi élet alatt nem nagyon lehet számonkérni.
A politikai fasságot viszont igen.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.05.26. 09:28:32

Részemről az első magyar politikai nagyhúzás azért Árpádhoz köthető, aki úgy lett első egyeduralkodója a magyaroknak, h uralkodótársát 904ben a bajorok "orvul" megölték, mire nem félelmetes bosszúhadjárat következett, hanem Árpád tíz évre megtiltotta a bajorországi hadjáratokat, és frappánsan megalapította az Árpád-házat. Persze bizonyára korábban is voltak hasonló politikailag zseniális húzások, de ez annyira ott van, hogy az ember kénytelen elmorzsolni egy könnyet a szeme sarkában..

Frkó pedig bevonult a történelembe, ő lett Hazudós Frkó, a hazudós bohóc a porondon, aki rendesen kiütötte az mszp-t, meg önmagát is, és megkímélte Pistikét, hogy az kiüsse saját magát, hiszen csendesen a háttérben lopkodhatta a szentem a kultúrára és oktatásra kapott Uniós pénzeket - meg amit ért. Most pedig ott áll a startvonalnál a másik nagy kaliber, egy-két beszédben már meg is villogtatta veres akrilban fürdő kardját, amiből kiderült, hogy az évek során mit sem kopott tehetségtelensége. Az mszp legnagyobb támasza ma is orbánviktor:
"Uraim, önök az Egyesül Államok hadseregének tisztjei. A világon egyetlen hadsereg tisztjei sem mondhatják ezt el magukról. Gondolkozzanak el ezen!" - az emberek rövid ideig gondolkodtak a dolgon, majd egy tiszthelyettes lépett az ezredeshez, és a fülébe súgta, hogy ez a legénységi állomány, Uram. Az ezredes büszkén állapította meg, mit sem veszített félelmetes tehetségtelenségéből, majd döngő léptekkel elvonult. - Joseph Heller, A 22-es csapdája. (Sajnos fejből kellett idéznem..)

magyar-magyar szótár 2009.05.26. 10:45:11

@ibusibus: A Catch 22 biblikus alapmű. Olvasom is folyamatosan, mint a bibliát. Lehetne is idővel zanzája egy rész a bibliából. Ismétlés, de itt is elmondom: Milo Minderbinder tojásügyletét ha bajnai Gordon NFÜ-jénél találták volna ki. Heller még, mint abszurd elemet alkalmazta a könyvében, ma banális leisztingerkedés Magyarországon.

magyar-magyar szótár 2009.05.26. 10:54:56

@ekkerjoz: A politikai faszságról. Az a Mario és a varázsló c mesében van, hogy a fiú ráébred , stb.
Nem. Aki a politikai cipollák faszát bekapta, az mindhalálig fogja azt mondani, hogy az virsli volt és nyami. Ez a régi ördögsegg szindróma: Mind, aki az ördög seggét megcsókolta, mindhalálig azt vallja, tündéri leányarc volt az.

Kenguru 2009.05.28. 15:00:37

"aktívan résztvevő véleménydeformálók hintette tévhittel ellentétben konkrétan a téeszelnöktagozat, azaz az MSZP vidéki képviselői nyerték meg, nem pedig a jógyerekújságírók, "

Es bizony a helyi szocik, akik egyebkent polgarmesterek IS voltak, szepen elvesztettek a kovetkezo onkormanyzati valasztasokat.

Es Gy ferekc meg holmi posztok osszeferhetelensegevl is csesztette oket.

Jeh, es anno a 2006-os parlamneti valszatasokra nagyreszuket ugy kellett rabeszelni. Jobb szerettek volna maradni az onkromanyzatokban.

bunko_jobbos 2009.06.06. 21:55:14

"Nicht vor dem Kindern"

Nem vagyok valami tudós, de szerintem többes számban n van, egyes számban meg m:

"Nicht vor den Kindern" vagy
"Nicht vor dem Kind"

Fenehorizont 667 2009.11.27. 16:53:29

kurvajó ez az egész blog, jópár bejegyzést elolvastam mán, és naggyonörülök, hogy rátaláltam.

magyar-magyar szótár 2010.03.05. 07:16:41

Ne tapsoljatok! A gyűlés folytatódik!
süti beállítások módosítása