leszerelőzászló – Bevonulásomkor nem értettem, hogyan lehetséges az, hogy a kincstári ződ lópokrócok színével harmonizáló kanári sárga párnahuzatokat s lepedőket kapunk. Végigszoptam a gumikorszakomat, aztán még öregtataként is stüszivadász sivárállat kopirnyó képem volt –ráadásul elvből nem készítettem sose időszakjelzőket, nem volt gumilabdám, gumi marokerősítőm (edzette azt hűséges Marok Marcsám…) – azonban leszerelőzászlókat tömegesen rajzoltam elő.

https://m.blog.hu/tu/tukorutveszto/image/nbh.jpgFőbb képi elemek: Angyalok, trombiták, barokkos felhőtornyok, nyilazott szalagok feliratokkal, a Kossuth-címerből az akkoron tiltott jelképnek számító mai magyar címerre hajazó pajzs, sasok, oroszlánok, körmök, kardok, lövegek, AMD-762-es [magyar, FÉG-gyártmányű AK] gépkarabélyok, kézigáránátok, huszársapkák, lovak, T-55-ös tankok, babérkoszorúk, békelibák, parancsnoki UAZ. Kései kor - kései motivumok –azért haloványan idézik a 70-es-80-as évek ősi zászlóinak képivilágát.

Budapest - Viszlát, főnök - köszöntek el feletteseiktől a Magyar Honvédség utolsó sorkatonái, majd amikor eltávolodtak, hozzátették: Soha többé.A laktanyában ma már borotvált fejű, szekrénnyi civil őrök fogadják az érkezőt. Azt még nem tudják, hogy néz ki a katonai belépő, de a civilre már olyan gyilkos tekintettel néznek, mint egyéb beosztásaikban - kidobóként - a vendégekre.
A leszerelők felvették a rég látott személyit, és irány a civil lét. Előtte búcsú: pia a Keletiben. Az indulására várva előkerülnek a sztorik. A közös berúgások, együtt szívás. - Lehetett volna sz...abb is - jelenti ki Bakó exhonvéd. Rengeteg szolgálatot adtak, így gyorsan telt az idő. Tamás kezében a civil lét szimbóluma: plüssmaci az asszonynak, de a hátán még virít a leszerelőzászló, rajta a felirat: az U.D.M.Á. (Utolsó Dicsőséges Májusi Állomány) dicsőségére!
A srácok nem szomjasak. Egy kis szilvapálesz már bujkál egy ideje a szekrényben. - Mi mást csináltunk volna? - kérdi a tettes, akinek szemtengelyén látszik: örül új státusának. - Az is hülye, aki ezt választja hivatásnak.

leszerelővonat–ról is írhatnék, ha éppen nem a Kóma c. film forgatásának első részén vettem volna részt, mire kiindult az állomásról. Az biztos, hogy az ősi hagyományoknak megfelelően én is kiálltam ordéééééjani , amidőn a régi huszárlaktanya előtt húztunk el…

Az én leszerelőzászlóm alapmotívuma hatalmas emberi petesejt fickánda spermiomok ostromának kitéve, mint Nap-motívum, aztán a kék tengerészkabátomban és parasztkalapomban rajzoltam rá magam, gondolom, arra számítva, hogy a Kóma forgatásán, ha elveszne, összenézhessék a valósággal, kié. 

Persze az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázimának fiúvécéjében pihepuhára desztilálódott tudatú jógyerekek még azt sem értik, honnan eredeztethető Nemzetbiztonsági Hivatal címerének az a számukra heraldikailag meglehetősen horrorisztikus szimbólumrendszere. 

A wehrmacht-fazon czikkelyemben haloványan utaltam arra, hogy a néhai cuccjializmus fegyveres testületeiben a cuccujialistaembertípus leginkább orálisan fejeződött ki, emígy azonban, nézzük csak lábtól, hogy bűzlik, az eszmeiség… khrmmm. Eklektikus volt. Bármely szochazás -tehát elvileg komenyista - tiszttől begyűjthető volt az az ősi völkisches bölcsesség, miszerint nem vót rosszgyerek annyira az a hittlercsávó, csak kár, hogy nem a cigányokkal kezdte.

Annyi fehér lepedő maradt a raktárakban, hogy a ruharaktárosokkal jó kapcsolatot ápoló tiszteseken keresztül végszám lehetett hozzájutni. A MagyarNéphadsereget szivesen állítják be pazarlónak, pedig dehogyis: Fabarakkszámra tároltak pl mosógépeket meg centrifugákat a leselejtezhetőség határidejéig, a tisztek távoli rokonai se tudták már hová rakni azt a sok Hajdú-keverőtárcsásat.. Ultra mosópor 100köbméterszám annak ellenére, hogy a legtöbb ebből habképzésre ment el a motorosfókavizsgákon és szakszerű beöntéseken.

Beöntés, RP.: 5kg ultra a mosógépbe, pár vödör víz, gép bekapcs', s kb félméteres habhurkával tojja tele a körletet, aminek aztán fókákkal, azaz felmosórongyokkal esnek neki a sivárállatok. Az ultrapor aztán hártyát képez a kövezeten, amitől az száradván matt lesz, akkor lehet megint felmosni, mert ugyebár a kő hóttretek. Motorosfóka - felmosófával ellátott felmosórongy. Motorosfókavizsga: a legenyhébb, 44 év alatti hölgyek számára szülői felügyelet nélkül megtekinthető jelenet: kúszni térden-könyökön rohamsisakkal ágyak alatt az ultrahabban]

Sárga leszerelőzászlón ugyebár hogy mutattak volna Márja Országát óvó pufók angyalok. Hol voltak már a ’80-as években a ’70-es évek hajnalának börtönfilozófiákat kifejező motívumai, úgymint subázott díszpárnahuzatok szerencsekocka-stilizáltságban. Gyufaszálakból ragaszgált őrtornyok, munkás-század barakkok és raketták. Ami tilos, az édes – Konkrétan azért a Nagymagyarország még éppenséggel nem jelent meg, de a sasok inkább turulossan görnyedtek a kardokon. 

Érdemes lenne egy czikkelyt áldozni a ludovikás tisztre, nem arra, aki a cuccujaliaizmusban tudatba fobizálva máma is teljességgel elfogadott a jógyerekképzésben, hanem arra, akinek példája szintén a jógyerekek előtt van, éppen csak nem esnek hasra benne: Ottlik Géza. És Örley István. Iskola a határon. A Flocsek bukása. Ha finoman, jógyerekek számára emésztehetően szeretnék fogalmazni, akkor egy LF-t volt hóttifasszista szálasista orgonyista zongorista a ludovikás tisztikar vagy afféle urambátyám dzsentroid. Bármilyen ~istaság a legtöbb tiszt szemébe ungeiles volt, schrecklich. A „ludovikás tisztek” többsége egy olyan korból meg olyan polgáriasuló társadalomból vetődött katonai pályára, aminek még az emlékét is eltörölték. Hunyadi Sándor pompás Bakaruhában novellájából ismerjük a dzsentroid ganyét, aki a cselédlyány fejét elcsavarja, de bizony a 60-as évek novellistájának már nem sok esélye volt ugyenezt, a cselédosztályból a Sánta Ferenc Húsz órájában ábrázolt hintónjáró téeszelnök módjára dzsentroidizálódott szochazás tisztet ábrázolni, ahogy elcsavarja és „orális fajtalankodásra kényszeríti” Presszós Pötyikét. Heőjja nemjaóját: Vaótak bizony ullyan dzsénrojdok a Magyar Néphadsereg tisztikarában, mint a hóttifaszistákok hadseregében. 

A leszerelőzászlók szimbólumai tehát imígyen is kopírozódtak, tudnillik, hogy a kiccsibe is aztat csinájja, amit a naccsibe, csak kicsibe. 

A derék magyar vezetőértelmiségünk benyomásai a Magyar Néphadsereg tisztikaráról leginkább Dr Kovács ÉS-főszerkesztő K. őrgy-ában állatorvosilóizálódtak, a valóságban azonban ezek a vén szochazások alja-páriának számítottak, akiket nem hívtak meg a KISZ-klubba pornóvideózni a wehrmachtsapkás reformkomcsi tisztek. Az elhárítótisztünket meg már fölvázoltam párszor, Adyt szavalt ÜTI-átadáson és Esterházy Péter Kis Magyar Pornográfiájából Dr. Esterházy Mátyás legszebb régi ludovikás [Nagy a hideg, ugye, öreg?], meg ’50-es évek beli [Besze János hentes és mészáros: „Akartok-e rabok lenni?”] anekdotáit adta elő . Nem a Ludovika, a katonai főreál magasabb és szélesebb műveltséget adott, mint egy katonai főiskola a Kádárkor délnapjaiban. 

A Magyar Néphadsereg tisztikarát eleve a kontraszelekció is „züllesztette”: Hiába találta ki Kádár és Szuszlov olyan frappánsan, az 1956. őszére tervezett, szakszerűen kiprovokált ellenfóradalmi [anarchisztikus] megnyilvánulásokra „válaszcsapásként” hogyan is tisztítják meg végre a tisztiállományt a ludovikásoktól, a ’70-es évekre a kontraszelekció miatt (ti. származásuk szerint kétes elemeket rendes főiskolára nem vettek föl, de a Zrínyire vagy a Killiánra igen…) tele lett olyan művelt, intelligens tisztekkel, akik eredetileg öt év szolgált után beadva a leszerelési kérelmüket, valami polgári pályán, pl pedagógusként folytatták volna tovább.. Csak nem számoltak a korai idült alkoholizmusukkal, meg azzal, hogy a lopásakat rájuk hátékázták úgy, hogy csak a „rencervátás” idején tudtak nagy nehezen leszerelni. Nekem pl. olyan intelligens és zeneileg művelt wehrmachtsapkás fazon századparancsnokom is volt, aki még a Deep Purple Füst a víz felett c számának alapsémáját is pengette! Ezek az alakok egyrészt köszönőviszonyban sem voltak a K. őrgy. félékkel, másrészt a „rencervátás” után sokuk a vállalkozói szférában nyomult. Olajbeszerzés és átalakítás, környezetvédelem, fuvarozás, őrzés-védelem, magánnyomozás, etc.

Az őrezred c. czikkelyemben pedig egy olyan nemes&pragmatikus testületet mutatok be, aminek mentalitása semmit sem változott az elmúlt 30 évben. Jó akkor az őrezred, ha jókormányunk van, és vérgeciajjas akkor ha ódizó fidesztaknyok vagy hóttifaszistákokok vannak kormányon. Nemmellékesen ugyanarról az őrezeredről van szó, amelyik állományának ugyanazon sofőrjei ugyanúgy minden indok nélkül is, tökéletesen egyenletes esztelenséggel száguldozzák keresztül - kasul A Várost az éppen aktuálisokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr731077391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retroflexus 2009.04.22. 12:41:24

Én még olyan leszerelőzászlókra emlékszem, ahol a fő motívum egy jelzésértékű - két duda + egy segg - nő (angyalka?) volt.
A rohamsisakos felmosás meg igazán a folyosó takarítóknál volt látványos, amikor a térdén-könyökén sisakos könnyűsúlyú tápost úgy meglökték, hogy 30-40 métert csúszott. Persze ilyenkor a fején is volt sisak, mert sokszor a fal állította meg.

magyar-magyar szótár 2009.04.23. 07:03:13

Hát.. ööö... bőséggel rajzoltam én is guminőalakú angyalkákat :)
Valamint a raketta & löveg, mint fallikus szimbólumok, a sznobságom azonban jelentősen eltérítette motívumaimat a népi hagyománytól, így azokat jellegzetesenek nem mondhatom...

ekkerjoz 2009.04.23. 09:09:23

Nekem nem volt leszerelőzászlóm (a centim is mindig elfelejtettem vágni), nem is emlékszem semmire a leszerelésből, pedig nem rúgtam be. Kiálltam Vasasnál a 6-os főútra, integettem az út túloldalán gyakorló lövész gumiknak, Pestig stoppoltam.
A Nyugatiban baszki, televolt leszerelőkkel, ott találkoztam unokatestvéremmel, Féderer Jóskával. Marcaliból szerelt le, és még mindig alakzatban álltak, két tiszt vigyázott rájok. Odamentem pacsizni, elzavartak. Aszondja a kisebbik, amíg haza nem érek, még katona vagyok, majd otthon leszek civil. Odaintette a váposokat, azok meg sok sikert kívántak a civil életben.
Aznap volt a berhidai földrengés. Minket így engedett el a sereg.
süti beállítások módosítása