baumgartnerizálódás - Adósságaikba lassan belefulladó autó-márkakereskedők végső reménye. A kifejezés a Renault Hungária vezérképviseletének   nevéből [Baumgartner] származik. A Baumgartner család (igen, a Zsolt famíliája...) tulajdonolta Renault Baumgartner -kereskedéseket a Renault Hungária jópénzért, a névhasználati jogért is fizetve, fölvásárolta.

A baumgartnerizálódás hírhedt példája a győri Leier-Márton VW-Audi márkakereskedés, ami a ~ után két évvel persze már a Porsche Győr nevet viselte.

A helyzetük baumgartnerizálódásában reménykedő autókereskedők persze a buliból nem szállnának ki, hanem régi szalonukban már mint fizetett alkalmazottak, a menedzsment, tevékenykednének a helyzetük rynart-izálódásának reményében, vagyis a hülye tulajdonost, akire rásózták a svédtípusú hullámbádogból összetákolt, szemre tetszetős és csillogó, elsősorban a vezérképviseleti előírások figyelembevételével, ám a saját kockázatukra épített szalont, ott lopnák meg, ahol tudnák.

>>Én a Kelet Bojárja vagyok!<<

/Ősz György, az Auto Eskort tulajdonosa, Debrecen/

Mit se sejthette ő ekkor [1998.] még hogy Kelet mai Bojár-ja, Hovány Marci bá' már puceválta puskáját a bojárbundája prémezéséhez.

A baumgartnerizálódás egyik főoka az, hogy a kettéosztott árréses rendszerben a kereskedőknek sokszor szinte semmi nem marad a saját árrésükből, aminek a rovására hirdeti meg pl a vezérképviselet az "országos akció"kat. Mókás az a vezérképviseleti gyakorlat, miszerint az újautók rendelését egy magoss irodában jólképzett megfelelőgyerek végzi, tetszik neki az óceánzöld  szín-fantázianév, exhas  rendel belőle 600 darabot, aztán meg is érkeznek sorban...

A zónijós normáknak az autókereskedelemben való bevezetésével, a szabad vállalkozás -szerű autókereskedelem elterjedésével a baumgartnerizálódás egyszerű vágyálom marad, az erősebb kutya eszi meg a túróspalacsintát, egyrészt a vezérképviselet a sajtáttulajdonú kereskedésével szemben már nem támaszt olyan követelményeket, mint a vállakozóval, akit a szabadkereskedelem elve előtti időkben adósságspirálba kényszerített az újabb s újabb követelményeivel. Másrészt külföldiek vásárolják be magukat egy-egy jobb márka kereskedőihálózatába [Pappas Autó Magyarország], akiknek vagy tőkéjük van, vagy bátorságuk fittyet hányni a vezérképviselet követelőzéseire.

A vezérképviseletek menedzsmentje is visszasírja azt a boldogidőt  a baumgartnerizálódás előtt-ről, amikor még 300ezer békebeli (1994-es) Ft vezérképviseleti menedzserzakózsebbe csúsztatása után márkakereskedői szerződést írtak alá az Autó Fehér Murva Kft-vel (ami eredetitőkéjét a nagy autóbehozatali booomban, a  gorenjekorszak végén, 1988-89-ben alapozta meg), majd a viszonylag prosperáló cég menedzsmentje tisza-tavi motorhajóorgiákkal, budaőrsi sétarepülésekkel, csütörtökből keddhajnalba kunkoródó tanyasi hosszúhétvégékkel kedveskedett a vezérképviselet főbb embereinek. Kisebb márkakereskedések tulaja a a külön e célra alkalmazott tutajos pultoscsajszival szaxiztatta le a vezérképviseleti akvizitort.

 A rynartizálódás végősoron speciálisan altaj-mongolid nyugat-ázsiai hagyomány: a menedzsment kilopja ennsegge aló a céget, oszt tavasz, hujjrá a következő cégre. Természetesen nem csak a céget lopják ki maguk alól, de a dolgozókat is meg, nem fizetik be utánuk a járulékokat, sőt, a fiatalt be se jelentik, az autóértékesítőket lehetőleg 3 hónapos próbaidőre veszik föl, majd szépen annakrendjemódja szerint ki is rúgják őket, hiszen az autót a vélekedésük szerint nem az értékesítő, hanem a cég adja el, ami egyébként: ők maguk. (A rynartizálódás a biatorbágyi Rynart szakszerű lefosztása emlékére született szakkifejezés. ) A nyugat-európai vállalatimarketingben a keleteurópai korrupció alapismereteiben is képzik a  dolgozókat, de a rynartizálódás még a legválogatottabb kereskedelmi cselvetésekben ősi hagyományokkal rendelkező hollandusoknak is lecke volt.

1977-ben egy kisbőröndnyi fütyülőskvarcórát meg logaritmikus zsebkalkulátort kellett magammal cipelnem kelet-európai üzleti körútjaimon a megfelelő szerződéskötéshez, ma már elég egy BMW papírjait is magammal vinnem, de mégjobban járok, ha virtuál utalom a pénzt az illető keleti úr nagyon is svájci bankszámlájára... /Herr Frei cukorgyári berendezés értékesítő szives közlése, 2001./

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr87894937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.02. 19:51:45

ismerős cégét a lízingcég vette át, ami most a fut a pénze után.
imserősnek azóta volt még pár másik cége, a fent említettekéhez hasonló profilú.

magyar-magyar szótár 2009.02.03. 02:45:40

Igen, azért is vettem elő a süllyesztőből ezt a kifejezést, hogy környűlírásából elősejllék, miszerint nem a netokrata spekulalisták találták ki ezt a műfajt, hanem eőshmagyar szinte.
süti beállítások módosítása