Néhány ismerősöm, akik korábbi ávátáráimban ismertek már, meglepődtek, látván ezt a blogomat, ezek szerint ugyanis a HTML-imbecilitásból fölfejlődni látszom a sima gyogyo kategóriba, aki viszonylag önállóan rá tud kattintani a forrás-gombra a szerkesztőben. (Megjegyzem, fatengelyes gépem youtube-ot nem lát, csak a címmezőt a jobbficakban, amúgy fehér alapon fehér négyzet a video..)Nem, hanem van egy csendes társam, aki   a HTML-hártyaírást, sablonigazítást végzi, pl ő illesztette föl a jobbfölső ficakba egy XVI. századi népköny, [Till Eulenspiegel kalandjai]   , egyik illusztrációjának repro-ját addig, amíg használható minőségben meg nem lesz Papp Oszkár pompás Charles de Coster Thyl Ulenspiegel borítóképe.

A múltkor a rádióban hallottam a Bezzeg a finnek! -kategóriában a Hét finn mondás-sort. Amit most harrybottler jóvoltábol bogalkalmasan idecopyrok:

Egy finn házat épít, és szaunát és pálinkafőzőt hozzá.

 

Két finn együtt zenél (és iszik).

 

Három finn könyvtárat hord össze, minden pénteken együtt szaunáz, és iszik.

 

Négy finn énekkart alapít, és amatőr színházkört, művészeti akadémiát (minden pénteken együtt szaunáznak,  isznak, énekelnek, minden kedden kiállításmegnyitót, minden szerdán színielőadást tartanak, vagy akadémiai gyűlést)

 

 

 

...öt finn a túlnépesedésről kezd elmélkedni (akkor is ha testvérek)...

Hat finn tudományos konferenciát tart.

 

Hét finn egy  várost alkot  -a finnek szerint, akkor építetted jó helyre a házad, ha nem látod a szomszédét - tehát ha hét finn már látja egymást, az egyértelműen város, ráadásul feltételezhetjük, h az erdőben jelen van még 30, akit nem látni, és nem is szeretné, hogy lássák, ezért senki nem is keresi őket, sem bizonyítékot az ottlétükre. Kiemelten nagymértékű illetlenségnek tartaná minden rendes finn ember, ha ilymódon beleavatkoznának azoknak az életébe, akik nem
szeretnék azt, ha őket lesnék valakik.


...nyolc finn szétköltözik (lásd: Hét testvér)

 

Bezzeg a finnek nem erdélyeznek! Nem, ők karéliáz-nak.

13 komment

Címkék: hétfinn

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr16916459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.01. 23:20:47

Laktam Helsinkiben finn családnál, ahol a nagymama karéliai volt, úgyhogy ismerős a pálya.

Azért az se rossz, amikor három finn meg egy taxisofőr (szintén finn) kerül össze a helsinki éjszakában egy 244-es Volvoban, ahogyan az megesett Jarmusch filmjében, az Éjszaka a Földön-ben.

hairybottler 2009.02.02. 11:05:30

Najó, ha már kikerültem a csendességből, akkor íme: Karélia sorsa és az egész második világháború errefelé kicsit máshogy ment, mint mifelénk Erdélyé: amikor az oroszok megindultak Karélia felé, az ottani finnek összepakolták a cókmókjukat, szekérre asszonyt, gyereket, és átküldték őket belsőbb területekre, ahol földet, házat, stb. kaptak. A finn gazdák befogadták őket, földet adtak a földjükből. A férfiak maradtak. (sátánruszkija, véres fejjel mész el innen..) Külön figyelni kellett arra, h a visszavonulási parancsokat végrehajtsák, mert jellemzően nem vonultak vissza. Aztán amikor kitört a nagy háború, akkor még Helsinkiből, és a nagyobb városokból is felcédulázva átküldték a gyerekeket Svédországba, de ekkor már az asszonyok is maradtak. Helsinki légvédelme jobbára nők kezében volt: a férfiak kint voltak a fronton.
A karéliai háborúban harcolt néhány magyar önkéntes is. Itt az ő emléküket is őrzik, de Tallinban is találkoztam olyan második generációs magyar emberrel (pappal), akinek az apja akkoriban került oda - harcolni, nem szájjalkaratézni.

Amikor a Szovjetunió összeomlott, a Finnországban élő karéliaiak egyszerűen elkezdték visszavásárolni őseik földjeit, a szülházat, stb. Nem nagyon érdekli őket, melyik országhoz tartozik a hely (a ruszki medvével nem lehet vitatkozni), de megvették a földet, iskolákat építettek, ahol természetesen (finn tankönyvekből) finnül is tanulhatnak a gyerekek, és bizonyos összegeket juttatnak a helyi önkormányzatoknak, amit azok természetesen könyékignyúlnak - de hát ilyen a ruszki, ismerjük. Karélia ma is jobban néz ki, mint Oroszország többi része, a többivel nem foglalkoznak. Az oroszok is tudják, h a finnekkel nem érdemes balhézni, mert betonfejű népség, a második vh szaldója kb. 10x-es orosz veszteség volt (igaz Sztálin a gulágokból is toborzott ide ágyútölteléket), és végül Karélián kívül orosz katona csak hivatalos látogatáson járt Finnországban).

A finnek nem erdélyeznek, ők karéliáznak, és automatikusan jár az állampolgárság, ha bizonyítani tudod, h valamelyik nagyszülőd finn volt - akkor is, ha nem beszélsz finnül. Nekik ez egyértelmű. Persze azért nem kell elfelejteni, h "fiatal" népről van szó, nem igazán van feudális múltjuk, elég jól elvoltak a hatalmas erdeikben évezredeken át és 338 145 km²-en élnek 5,2 millióan, Északon meg ott vannak azok a számik, akik a mai napig nomádok, mennek, amerre a rénszarvas vonul.. Országhatár? Hehe.. (Majd ha a szarvas észreveszi, akkor lesz..)

A túlzott népsűrűség kísérletek szerint kannibalizmushoz vezet a fehéregereknél.

A feudális múlt azért lényeges, mert ugye nemesi tudattal rendelkezők sem igazán vannak errefelé, a gazdagok hagyományosan svédek voltak, így jellemzően a finn nem kedveli, ha valaki a vagyonával, hatalmával villog - mert hát az a buzisvédek szokása, rendes finn ember nem csinál olyat.

A ruszkimedve meg ruszkimedve (olyan, mint az adóhivatal), vigyázni kell vele, de félni nem kell tőle. Egyáltalán félni csak a környezetrombolástól kell, a többi dolog kofalárma.

És a szétköltözés egyik legszebb példája: hu.wikipedia.org/wiki/Mikael (megjelent magyarul is...)

Röviden, az árnyoldalakat nem említve... :D

magyar-magyar szótár 2009.02.02. 11:42:15

Köszönöm HarryBottler, engedelmeddel a főszöveg részének tekintem, ami úgyis a tiéd! ;)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.02. 11:44:50

@harrybottler: jaja, olvastam a Mikaelt. Nagyon szép könyv.

Amúgy meg respekt a kimerítő információkért.
Én a finn mentalitást és életérzést többnyire közös piálások során ismertem meg jobban, na meg a vasárnapi istentiszteletek utáni kávézások során :))))

@magyar-magyar szótár: csak egy kis vizuális bemelegítő az említett Jarmusch filmből:

www.youtube.com/watch?v=P7wa9kSI5Ew

itt pedig egy kis bónuszvidejó:

www.youtube.com/watch?v=wMAaBlcNy74

ps. bocs hogy annyit linkelek

hairybottler 2009.02.02. 12:15:36

Jaja, Jarmust én is linkeltem, sajna csak ez az egy, ami megtalálható, azonban meg kell mondanom, ez Helsinki - letagadhatatlan (kár, h nincs feliratozva, mert a duma is hatalmas). Aztán fűztem még egy rövid tanvideót én is, a valódi finn-szaunáról... (szerintem szöveg nélkül is érthető...) ;)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.02. 12:27:41

@harrybottler: ja, bocs! most láttam csak hogy te is linkelted azt a trailert.

Amúgy ez a finn faházépítés emlékeztet arra a tevékenységre, amit az utóbbi időben Székelyföldön lehet tapasztalni: fiatal építészek vezetésével kalákában újítják fel a régi falusi fürdőket arrafelé.

hairybottler 2009.02.02. 15:35:19

Jó dolognak tartom én ezt, több olyan ismerősöm is van, aki ahogy az országot járta, itt-ott talált valami lepusztulófélben lévő faházat, beszélt a tulajjal, megvette, megszámozta a gerendákat (mindegyik másképp van faragva, csak egyféleképp lehet összeilleszteni őket), elbontotta a házat, majd a saját telkén, vhol Dél-Finnországban felépítette. Olyan ismerősöm is van, aki úgy építette meg a nyaralóját, h egy közeli fáról belógatta az ablakot, amiben biztos volt, h azon szeretné nézegetni a tájat, majd köré építette a házat.. :) Szóval elég nagy hagyománya és becsülete van az ilyesminek errefelé. Nevezhetnénk ezt hobbinak is, mert általában apuka az, aki egy-egy ilyen épületen dolgozik éveken keresztül szabadidejében, egyedül, így aztán amikor az épület elkészül, általában igen alaposan meg van építve, tele olyan ötletekkel, amik munka közben jöttek (rejtett fények, padlófűtés, kandalló, stb., stb.) - nem tákolnak, és nem kapkodnak, igen alaposan megterveznek minden részletet. Kinek van ideje ilyen munka közben politizálni? Kit érdekel, ki van éppen kormányon - tegye a dolgát, és kész.

Ha jól tudom, Finnországban régen úgy ment ez a dolog, h a kiszemelt helyen az első nyáron az ifjú férj megépítette a szaunát, előkészítette a lakóházhoz szükséges dolgokat - erdőt kellett irtani, stb. Majd a következő évben megépítette a lakóházat, ahova aztán beköltözhetett a család. Néhány nemzedékkel ezelőtt a finnek még szaunában születtek.. Nincs is nagyszerűbb érzés, mint amikor az ember kint áll, és fáklyaként gőzölög a -14 fokos hidegben, és körös-körül csak erdő.. (Ismerek olyan finn embert, aki Mozambikban dolgozott, és hordozható szaunája volt. :D)

hairybottler 2009.02.02. 15:39:43

jut ezsembe: a finn politikusoknak nem jár audi... biztosan azért, mert annyival rosszabb munkát végeznek, mint Magyar kollégáik, vagy a finnek egyszerűen hálátlan disznók, míg a magyarok igazi gavallérok. talán ettől lehet. talán a gavallérság a kulcsszó.

magyar-magyar szótár 2009.02.02. 17:05:01

Szerintem Finnországban nem az őrezred dönt az ilyesmiben. Az őrezred érve ez, hogy a finnek nem dobálják meg tojással a politikusaikat.
Viszont lehet, hogy finnországban nem nézné 89 újságíró bariboriként, hogy 20-nak számolt 13 szőrsapós néni, hajláéktalanforma meg ilyen zoknibombagyáros-gyanús alakok ráközelítsenek az eseményt boldog örömmel kiváró miniszterelnökre.

hairybottler 2009.02.02. 18:36:04

azt hiszem, Finnországban a garázdaság garázdaságnak minősül, és ilyenkor begyűjtik a zsernyákok (akiket egyébként tegez az egész ország) mindazokat, akiknek elgurult a gyógyszerük, vagy sokat ittak rá. de ennek utána kéne néznem, mert mintha lett volna itt is valami lövöldözés, meg az anarchisták is rásegítettek egy régen vitatott foglaltház bontására néhány teherautónyi autógumi felgyújtásával, hogy égig érő füstoszlop volt Helsinkiben egy napig, és valami állatvédők meg kikapcsolták az áramot egy csibefarmon, és megfulladt több ezer csirke, vagy liba, vagy nem tudom.. de különben a tojás ellen az esernyő is véd, nem?

aztán meg, mióta dönt az őrezred arról, h mennyiből vehet autót? annyiból kell gazdálkodni, amennyi pénzt kap. persze miért lenne itt más, mint ahogy megszoktuk: a szűkös keretből veszünk pár csicsás kocsit, a fiúk meg gyakorolják addig ásóval, kaszával az alakizást (az ezredes elvt. nyaralóján).. Finnországban kb. három évig tartott, mire a hadsereg kikönyörgött magának 7-10db F-16-ost. Megjött az első gép, erre elkezdték pedzeni, h kéne ám rá rakéta is... - újabb 3 év. Amikor kaptak pár rakétát, jött, h a modern hadviselés mindenképpen megköveteli a helikopterek alkalmazását - na neeee...! kezdődött a könyörgés. nem tudom, megkapták-e a helikoptereiket, ha jól emlékszem arról volt szó, h bérelhetnek párat... :D

azonban nekem mindenképpen Vonnegut jut erről is az eszembe, a Mesterlövész, amikor a kiccsákó apja magyar huszártiszti egyenruhában mászkál, mert azon párducbőr van, vagy ilyesmi.. mert Magyarországon annyi a párduc (főleg az Alföldön nem lehet férni tőlük). meg a magyar huszárság szerepe sem lekicsinyelendő az első vh-ban. és az a figura jut eszembe az egyik Vonnegut könyvből, aki naponta hat-hét felvonuláson is masírozik, és mindig egy kocsmai WC-ben öltözik át Szent Tülköt hordozó gárdagenerálisból a Legszentebb Kard Érinthetetlen Nagymesterévé... és amikor ezek eszembe jutnak, kicsit el is szomorodok, hogy amit groteszknek gondolt az ember fiatalkorában, és felszabadultan röhögött rajta a moszkva-téri kétlyukúban, az a szeme előtt lesz megélt valóság, ami mellett egyesek képesek érvelni is. (mé a Vonnegut zsidó volt, nem?)

magyar-magyar szótár 2009.02.05. 18:07:30

Nekem az tetszik, amikor hóttkomolyan beveszi valaki, hogy egy 300-400ezer km-t futott Audi, BMW Mercedes "veszélyesen el van öregedve"

A párducbőr kacagányhoz: Oroszlánok-párducok ie.1000-ig igen futkáztak a mediterranumban,még Görögföldében is. Importból oldották meg a párducbőr kacagányt, hajdúkat látni ilyenben XVII. századi metszeteken. Szerintem a törökökkel boltoltak. (Ment a kóperáció a dalszerzésben is, végvári dalok török feldolgozások, ad notam Balassi is hivatkozik valami sünsüz-re..

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.06. 02:58:01

@harrybottler: klassz++


énnekem egy élményem van, nem rövid, de elfér

repültünk ki helsinkibe, hogy skandináv túra interraillal ('88-ban járunk)

repülőtéren utastárshölgy tört magyarsággal elvisz magukhoz, apuanyuháromgyerek,
reggel kerékpárral visszük (én és ~Ülonnen a gyerekeket oviba, majd pár nap után továbbállunk
két évvel később - egy levelezőlapra- beállítanak az esküvőnkre, férjestülháromgyerekestül

na ilyenek a finnek
süti beállítások módosítása