kókányolás -a legények játéka volt a kókányolás, a tojásvágás. A tojást letették a fal tövébe, és öt gibiclépés (lábfej) távolságból kellett belevágni a krajcárt. Ha beletalált a pénzzel úgy, hogy az megállt benne, akkor a kókányoló nyerte a tojást.
Az én legénykoromban a legények nem szaroztak már, tengerészterpeszben megálltak a kettesvillanyoszlop előtt a sarkon, naftalinszagú műbőrkabát, műszálas digó trapéz szövetnadrág, digócipő, és a tojásokat a Skála-kópés nájlonszatyorból egyenesen hozzávagdalták a villanyoszlop betonlábazatához, aztán lehúgyálták, ha még célratartani képesek voltak.

locsolóvers: Hosszúútrú gyüttem, a zúton hasraëstem, ëëëfelejtettem a verset, vankőbányaitok? [szabad-ë locsóóni?]

A kókányolásnak az ügyetlen tákolmányos barkácsolás jelentésébe torzulása arra mutat, hogy bőségbeni pocsékolás-féle jelenség is volt ez. (Mint a spanyolok paradicsomdobálós fiestái is ílyesëk...)

A barkácsolás eredetileg famunkákban a fa [rönk]  előkészítése, nagyjázása, bárdolása. A bárdolatlan tehát nyers, faragatlan.

A mélymagyar nemzeti sport, a magyarköpködés hívei azt hiszik, hogy a kókányolás mélymagyar jelenség. Tehát, hogy fogjuk a Zónijó közlekedésfejlesztésre tett igérvényét, ami tkp egy pü-i keret, amiből adHATó majd pénz öszmagyar közlekedésfejlesztésre, aztán a 14 éves előkészítőszakasz ellenére is csak barkácsoltnak tekinthető mélységi [talajvizsgálati]előtanulmányok után nekifogunk úgy a 4-es metró kókányolásának, hogy már az első évben felyűlhaladjuk az 500milliárd Ft-os teljes úniósigérvényt az 50%-ával, már tavaly, év elején 750milliárd volt az, amiről ma senki nem meri megmondani, hogy 1000milliárd. Namost 1000milliárdos metrót befeléi ndítani ÚjBuda urbanológiailag semleges lyuk-ából a hamarosan nyugdíjas lakóparkká örgedő Őrmező s Gazdagrét szomszédságából, amikor a városi nagybevásárlások már a hypermarketövezetbe kifelé irányulnak, ahová viszont a 4-es metró nem fog kiérni és egyébként az is autósműfaj, mint a munkába be-járás Budapestre, ami meg az egyre inkább ki-települő munkahelyek miatt is több, mint érdekes ötlet, hát, akkor ez egy példa kókányolásra... Erről tereli el szépen a figyelmet pl a BKV-köpködés & fikázás, mint néplélektani áfiom [mákony].

Sufniország nem mélymagyar jelenség. A kókányolt, tákolmányos sufnizmus ott kezdődik, ahol a gótika végetér. Mintahogy sok óperenciántúli [Ober-Enns], bergengóc [Bregenz] néplélekista szerint Európa határai addig nyúlnak, amíg a gótika. Foltonkint tehát akár Szászrégenig. A gótika határa ott van, ahol még lehet újságot árulni perselyes nejlonzsákból.

Kókányország maga a szocialista és posztszocialista mélabú. A kontraszelekció. A mesterek a Pannónia motorkerékpárgyár telepén elkészítik egy korszerű  350-es egy[s alumínium!]hengeres, jóformájú piac (export) képes motorkerékpár prototípusát, erre a főnökök hozatnak egy Yamaha motorkerékpárt, és a szocialista termékfejlesztés módszerei szerint  lemásoltatják. A kőleves szerű konstrukcióba eleinte dollár-relációs [dollár alapú import] eredeti Mikuni-porlasztót szerelnek, eredeti japán hátsó lámpával, eredeti japán gyújtással. A többi mind vacak a motorban, mert nincs hozzá anyag. A szocialista kókányolás egyik jellegzetessége, hogy az ötlet kiváló. A szart nem trágyázni  földekre viszik ki, hanem várat akarnak építeni belőle.

Moldova György, a tehetségtelen szépíró, miután a lektűrírás színvonalát (Szilvási-Berkesi vonal) is képtelen volt elérni, a gyermekirodalmunk fellélegezésére nem gyerekírónak csapott föl, hanem hűdenagyon megmondó és tényfeltáróembernek, mert Nyugaton és Lengyelhonban (Kapuczinsky) az divatbajött. Receptje egyszerűbb, mint a rántottlevesé: Menj el a minisztériumba, kérjél papírokat, kisérőket, engedélyeket egy lehetőleg zárt, saját szakzsargonjában sajátos humorral megfogalmazott anekdotakincset ápoló ágazat felkeresésére, jegyezd föl, amit hallasz, futtasd át a cenzúrán, és amit átengednek, azt szerkeszd meg és add elő sajátodként: népszerű leszel. Az Akit a mozdony füstje megcsapott -ban azért benneragadt a lényeg: Kókányországban, ha minden szabályt betartanának meg törvényt meg rendeletet, akkor lebénulna az élet.
Moldova jellegzetes kókányolása és sunyisága pl az Edéztetés, azaz véleményformáláson keresztül a politikailag nemmegfelelő személy ellen hangolni a közvéleményt. Ez az agitprop módszer újvicc a blogoszféra újszülöttjeinek. Az Edé -kkel (DAF-fülkés Rába kamionok) igazából a sofőröknek az volt a baja, hogy nehezebb volt a jobban kiszámítható fogyasztású autóból üzemenyagot lopni, valamint a vacak anyagból készült porlasztócsúcsok max 40ezer km-t bírtak, elkoptak, s a motor a becsöpögés miatt füstölt.

Kókányoraszágban nem is azért hoz a későfeudális despotikus bürokrácia annyi szabályt meg rendeletet, mert azokat be lehet tartani, hanem a cél az, hogy potenciálisan a társadalom minden szegmense bűnös lehessen. Nem tudsz Kókányországban egy bokányit lépni úgy, hogy valamilyen szabályt ne hágj át [meg...] azzal. A szocializmusban is ez volt a vezérelv -tehát a posztszocializmuban is.

Sőt: a posztszocialista agyonszabályizmus nem is bürökrácia, hanem bürök-rácia: kívülről fásult, belülről pudvás, sőt,lyukas: áthágható.

A kókányolt jogrendszerben minden lehetséges és az ellenkezője is. Csak a kishalak akadnak a hálóba. A Csillagszóró hadművelet minden pitiáner, tízezer forintokon csaló kiskereskedőt lebuktat. Csak akik milliárdos tételben csempésznek, azokat nem.

Akkor ne csudálkozzunk, hogy a szabadkereskedelem elvét ott megvalósítják, ahol még nem kéne. Pl olcsóbb az  S/M méretű , import tojás, mint a hazai. Importra szorulunk abból, amiből idehaza bőséggel termelnek. A másik variáció ősi: a nyersanyagot viszik ki innen s importban hozzák be a magasfeldolgozottságú végterméket. A magyar tejmarhatartás, tej-előállítás az olcsó import miatt megy tönkre. Ha nem lehetne behozni olcsó import műtejet, akkor az olcsón felvásárolt magyar tejet lehetne eladni helyette ugyanannyiért, egyébként a szabadkereskedelem elvei szerint, viszont a hazai marha hazai földön trágyázna, és hazai talaj gazdagodna a marhatrágyán.  Ma, amikor ezeket a sorokat billentyűzetbe verem, 50 Ft a tej felvásárlási ára. Az ostoba ergya zsírparaszt, aki akkora marhaállatt, hogy még tehenekkel veszkődik, belemenne a 80Ft-os felvásárlási árba is. Az átvett tejet egyébként nem azonnal fizetik ki, hanem 40-60-100 napos késedelemmel. Tehát a nyerstejet már rég feldolgozták, piacra került, sőt, az emésztő-be, mire a hülyeparasztnak kifizetik. Magasak a költségek: Hoogyne lennének magasak! A tejet ugyanis utaztatják, többszáz kilométert, Szombathelyen miskolci, Miskolcon szombathelyi terméket árulnak az üzletekben, a két teherautó sofőrje már integet egymásnak, amikor ugyanazon az úton, járatban, ugyanazon órán találkoznak. A 100 éves tejgyűjtő hálózatot felszámolták. A gazdák pár ével ezelőttig mindössze 2-4-6 kilométert bicikliztek, autóztak, 20-at a tejjel- A zsírmagyar paraszt ostoba és konok: ha a felvásárló bezárja a tejgyűjtőt , akkor a zsírergyparaszttya összedobja a pénzt kisteherautóra, vesz rá tartályt s úgy szállítja a tejet 50-100km-re, alig győzi őket a későfeudális Hatóság agyonbirságolni.

Úgyhogy, ha az ember belegondol, a kókányolás talán mégse nem távolodott el olyannyira eredeti jelentéstartalmától.

Amúgy dizájncenterileg kifejezvést a kókányolás alapja a szerzés. A szerzés a lopás, tolvajlás és  rablás jellegzetes mélymagyar eufemiá-ja. A szocialista relációban beszerzett anyagot jóleszvalamire-alapon a budapestiparaszt érdi telkén, vidékiparaszt az egykor még seprős udvarán felhalmozza. A mezőgazdasági gépgyárból az acéllemez lapokat, amikből az elemeket sajtolják (kallantyúk, nyirettyűk, csillagkerekek) kerítésnek használja föl. (A gépbeállító úgy is állítja be, ritkásra a kivágót, hogy maradjon anyag a hulladékban...)  A későfeudalizmusban mindenki úgy él, ahogy tud. A budapestiparaszt ereszkedik le a külbudai utcán (1977.) a hajnali órában, a közi' előtt ládákban a tej, ládából tej kiborít' tejesláda csomi'ba bepakk, tőgáz: 30 évig rakja ide-oda érdi telkén, ami azóta lakóövezetté lett, a 77 tejesládát jó lesz majd valamire alapon. Pl az apróbb lopottholmit összerakni. Az érdi házacskát a gangja, mint csiga puha testét mészváza, nyövi körbe-karikába. Sufni volt, ma a hirdetés szerint háromszoba összkomfort. A hűtőgépoldalakból készített teraszt lelambériázta és így ma konyha-étkező hatású.

Blogoszferiailag kedvelt copyrtéma az oroszok autó-kókányolása, az Audi motorral szerelt és Nissan karosszériaelemekkel kombinált Lada Samara. Azért az oroszok autóépítési és karosszériaművészetével foglalkoznak székbenyőtt kartársaink, mert mitse sejtenek arról, hogy Magyarországon nem csak BKV-buszt lehet veszélyes műszakiállapotban levizsgáztatni, hanem bármit. Tízezerszám keringenek poenképek balesetek során szabályosan kettévált autókról. Karosszérialakatos kókányolók művei ezek, a papírosautó kiselejéhez hozzáépíti a csempészett vagy lopottautó nagyhátulját és kész, vizsgálhatják vastagságmérővel, röggönyözhetik, minden lemez szűzanyaegyadta gyárizsírúj.

Egyébként a VolgaM21 BMW  motorral szerelvén,keskenyített oldalüveges tisztaamerika  , mint az orosz autósrófolás* [nashcar building] csúcsa kókányolása olyas, mint a posztmodern irodalom -de ez meg már egy másik czikkely lészen...

*Bartos Tibor szókókányolása Tom Wolfe magyarítottan Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal  [The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby] c. regényéből. Bartos Tibor ártatlan ebben. A kevésszóval [szótaggal] hadari,  amerakikanizmusoktól hemzsegő, jellegzetesen anglosaxo-szóképes-virányos  angolt nehézkes kókányolás nélkül  magyarítani, jó, ha az ember leiterjakab nélkül megússza...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr52902648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.29. 14:24:24

a szerzés az nem ősi katonai mesterség?
egy walkmanből négy pár ndk ablaktörlőt, abból másfél tucat műanyag rószaszín falmingót, abból két kiló műharisnyát, abból meg két walkmant?

magyar-magyar szótár 2009.01.29. 15:07:31

Sőtis, hogy katonai. Mely szépen írandja Móricz Apánk az ő Erdély-ében, Bethlen Gábor békét kötött. Állnak a hadak, mezítláb: most haza kell menni szántani. Rínak is, hát mi lesz a [szerzés]val? Mit mondanak otthon. Ígérje meg a fejedelem, hogy lesz háború. Végül ezzel küldé nagy nehezen haza a hajdúkat az eke szorvájára, hogy majd intéz valami háborút, nemsokára.

budai zöld 2009.02.05. 16:26:13

Gyönyörü ez: "Kókányoraszágban nem is azért hoz a későfeudális despotikus bürokrácia annyi szabályt meg rendeletet, mert azokat be lehet tartani, hanem a cél az, hogy potenciálisan a társadalom minden szegmense bűnös lehessen."
És arról még nem is beszéltünk, hogy munkahelyet teremtünk a betartatóknak, lehetöséget az kikerülöknek, gyárthatunk rá kiskaput, még további szigorítást - és pár év múlva reformálhatjuk.

Asszem amúgy ez lenne a gótika (európai értelemben vett) keleti határa:
www.panoramio.com/photo/777543

De azért az átmeneti övezet a kókányolós sztyeppeövezetbe nyóccáz kilométerrel nyugatabbra elkezdödik.

saclos (törölt) 2009.12.19. 00:53:36

Az Edéztető Moldova tekintélyes kitérője példa az Edéztetésre? Önmagyarázó bejegyzés, üdítő találmány.