retikül [ridikül] - kisebb női kézitáskácska, újabban (tehát az elmúlt 50 évben) válszíjjal is. A réticule francia szó a latin reticulum szóból származik, ami kis háló, római hölgyek hajukat fogták össze vele éjszaka ill. nappal munka közben.

ridikül   - a franciák is használják ezt az alakot, ridicule , a kézitáska jelölésére, legalábbis 1801 óta. A szó jelentése: nevetséges. Így tehát szójáték is a két hason szóalak...

diszkótáska - apróbb retikül hosszú vállszíjon -Falusi okoslány, akit anyukája csak diicsérni tudott, hiszen hétvégéi szinte semmibe se kerültek, ebbe dobta bele a két szál szofi't (Sophianae cigaretta, az első magyar tömegforgalmú aktív szénszűrős cigaretta) két szál papírzsebkendőt , egy postinort és egy tampont. Jólyány ennyivel elvolt egy hosszúhétvégén, semmibe se került a családjának. Tüzet csak kapott, ha nem kínálták cigivel, egy pár kupica édes -re meghívták a presszóban vagy a diszkó büféjében, és ha a sors úgy vetette, hogy a városi diszkóban kötött ki, mindig akadt egy piros- vagy ződzsigulira való (5-6) hülye és részeg pasi, aki hazafuvarozta. A Postinor (esemény utáni tabletta, a maszek angyalcsinalók gyásza)az ilyen ingyenes hazafuvarok járulékos következményeként megeső partibavágás után kellett.

Toshio Shakei grafikája

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr83894788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása