célzatoslekérdezés - un. "közvéleménykutató" kisvállalkozások által, leginkább politikai lekomm végjátékához igazolási céllal készített  felmérés. Segíti a kommunikációs cél valós társadalmiténnyé hazudását. A közvéleménykutató kisvállakozás szivesen definiálja magát intézet -ként, mert az tudományosan hangzik. Honlapján megfogalmazza a vállalati üzenetben a politikaielfogulatlanságát és semlegességét. Politológiai diákszlengben az ilyen "intézeteket" gyakran közvéleménydeformálóknak is nevezik.

Ha kellő gyanút fogtunk a "közvéleménykutató" honlapján a vállalatiüzenetből, lecsaphatunk magára a célzatoslekérdezésre, melynek láb vagy fejrészében feltétlenül ott foglalja a drága helyet a common , miszerint a lekérdezés jajdemegfelel valamilyen szakmai kritériumokat támasztó normarendszernek, évszám. Pedig ezen a drága felületen azt is föl lehetne tüntetni, hogy az 1034-es mintából a vidéki falusi lakosság szegmensét Csömör, Budajenő vagy Csobánka községek képviselték-e. (Eme mondatom egyben díszpéldája a célzatoslekérdezés technikájának: lehet választani három községet A Város szűkrevett agglomerációjából. Szándékom aljas, hiszen az is lehetséges, hogy a minta vidéki kisközség merítése egészen Maglódig vagy Tárnokig elment...)

A célzatoslekérdezés a véleményformáló médiában is kedvelt. Primitív kétváltós, igen-nem kérdéspárt állítanak. A bulvár és gagyimédiában teljesen átlátszó ürüggyel az emeltdíjas sms-eken keresztüli profitnövekményért. A "független tájékoztatási média" célzatoslekérdezései burkoltak. Itt a kötelező elem a mondat: "Lekérdezésünk nem reprezentatív." Ettől függetlenül a másnapi megmondómédia úgyis hivatkozni fog rájuk. A  közvéleménydeformáló műsor  rendszerint a lekérdezés célzatába vágó riportfilmmel segíti a kívánt eredmény elérését: a műsorvezető az ügyes-ségén kelt  felfuvalkodottsága miatti jóllakott úttörő -képét alig képes meglepett-re lappasztani. A legalja zsíregyabunkóan mély magyarban sokszor az a kétely támad, hogy nincsen annyi hülyeember, aki welness-hétvége és feliratospóló reményében képes résztvenni egy ilyen kinetmtudja, mivégre s mivégű álszavazáson. Persze az ilyen emberek műveletlenek és azt sem tudják, hogy statisztikai szakzsargonban mit jelent a reprezentatív. Az ilyen emberek gondolkodása primitív és kőbunkó, pl azt hiszik, hogy a képernyő megmondóembereit nem is az igazság érdekli, aminek harcosaiként állítják be magukat, hanem a pénz, és jópénzért alákérdeznének még az ördög öreganyjának is, csak adasson érte Pulitzer Emlékdíjat.

A szavaztatás a kattogásmarketing része is. A célzatoslekérdezést az álcázott nyalóblogok koch-olómesterei kedvelik a leginkább.

A politikai célzatoslekérdezés és a piaci közvéleménykutatás között alapvetően az a különbség, hogy termelő vagy bankiszférából érkező megrendelő szemét komoly termék, pl perforált illatosított wc-papír vagy lakás célú megtakarítás esetében nem lehetne 1034-es mintával kiszúrni. Igaz, hogy többet is áldoznak a piackutatásra annál a rongyos 3-4 milliónál, amit egy politikaicélzatos 1034-es mintájú lekérdezésre szánnak. Ami alapján aztán másnap a megmondómédia az egész ergyának és bunkónak nézett mélymagyar népet (általában 3-4 millió embert) nyír, vág és aprít mint répát.

Egy mosópor piackutatására szánhatnak 30milliót, viszont egy felmérésre, ami alapján fél Magyarországot le lehet tahózni, messzemenő politikai következtetésekre jutni, a búsmagyarsors szálait kártolni, ványolni, fésülni, fonni, szőni,  max 4 millát, ha áldoznak.

A politika iránt még érdeklődő, tehát nyilvánvalóan beteges ember, ha végigondolja, hogy a politikus megrendelők micsoda aprópénzekkel, júdásgarasokkal szúrják ki a "közvéleménykutatók" szemét, arra téves következtetésre jut, hogy ezek az "intézetek" abból élnek meg, hogy vasárnap zárva tartanak. Esetleg képernyő-és mikrofonképes tulajdonos-munkatársaik jópofáskodásaikért a megmondó-és véleménydeformáló médiától emelt gázsit kapnak. Azonban sok esetben a véleménydeformálás piacán éppenséggel a vasárnap a legmelósabb nap. Ha a véleménydeformáló intézet média-nagyarca befaragaott a jóslataival, kiderült pl. hogy a vidéki ergya mélymagyar szegmensben nem csak Érd képviseli a vidéki kisvárost, de Kunszentmiklós is, akkor különösen elégedetten hányja-veti magát a kamerák előtt a székén, a nézőben irígység sajdul, ő is szeretne szedni olyan valamit, amitől ennyire felhőtlenül boldog tud lenni egy egyébként ólmosan súlyozott vasárnapeste, a szempillája nem rebben a jónevű közvéleménydeformálónak, amikor azt hazudja, hogy lám-lám, az exitpool lekérdezések őket igazolták, valóban az történt, amire számítottak is.

A mélymagyar, totális és intézményesített korrupciót jól ismerő azonban arra hajaz, hogy egyes "közvéleménykutató intézetek" cégtulajdonosai más cégükben viszont mint kormányzati tanácsadók tevékenykednek és szakmányban írják megrendelésre a 40-60 oldalas tanulmányokat, amikért általában 4-6 milla esik le kormányzati forrásokból. Imígyen viszont van miből mazsolát teríteni a vasárnapikuglóf tésztájára, sőt, futja a lakás és kocsi törlesztőrészleteit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr99893474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaul 2009.01.21. 21:20:54

Szerkesztőúr, duden, régóta kiváncsi vagyok, ki és főként leginkább milyen céllal irja ezeket a (legalábbis a hozzászólások számából ítélve)kevéssé olvasott krokikat.
Ami ide tartozik még, hogy én hálás vagyok érte, mert szeretem olvasni, bár egyre elszomorítóbb.

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 06:29:22

Kedves gaul.A blog-pont-hun nem nagyon szokás kommentelni, mert itt, többségben lévén a "teljesen független és szabadgondolkodók" azok csak előzetes moderálás után engedik föl a kommentet. Teszemazt a téma a kedvelt mélymagyar népsport, köztársoságielnökköpködés, és mondjuk valaki egy egyszerű hozzászólást tesz, ami nem köpi a köztársasági elnököt, akkor azt Tokfalvi moderálja. Ha azonban valaki jó nagyot harákolva lecsulázza a köztársasági elnököt, akkor azt nemmoderálja.

Az a gyanúm gaul, hogy ön a blogoszféra egy másrészéről érkezett, ahol sok a komment, nagyban dúl. Itt a blog-pont-hun most jöttek rá a hajóhíd májerei, hogy sivár a kattogásszám kommentek nélkül, ezért a radar szolgáltatással ezt óhajtják élénkíteni.
Nagyjából hetente, vasárnap késődélelőtt, a leglátogatatlanabb órában néha címlapra kerül egy szösszenetem.
Egyébként, rendkívül indiszkrét kérdésére válaszolva (blogoló úriember s hölgy szivesen tárgyalja ki szexuális életét, haviciklusát, diaréja állagát is, de havijövedelméről vagy látogatottsági adatairól nem beszél) a napi látogatóim száma kb 100 és egy látogató legalább négy czikkelyt nyit meg. Hogy elolvassa-e? Nem tudom.
Célom belátható a jobbfölső ficakban látható képről, amíg Papp Oszkár Thyl Eulenspiegel borító-metszetét meg nem szerzem fölhasznáható minőségben illusztráció gyanánt.

Kedves gaul, köszönöm a látogatást, legyen máskor is szerencsénk!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 07:13:28

az egyik legújabb szerint a magyar társadalom 2/3-a szerrint nem is volt igazi rendszerváltás, és a régi káderek ülnek ugyanazokban a székekben, csak máshogy hívják a hivatalt (vagy céget), 2/3-a szerint meg mindenért a cigányok/zsidók a felelősek.
vagyis van 1/3, aki szerint volt rendszerváltás, és utálja a cigányokat/zsidókat, 1/3, aki szerint volt nem volt rendszerváltás, és utálja a cigányokat/zsidókat, és 1/3 szerint meg nem volt rendszerváltás, de nem utálja a cigányokat/zsidókat.
és ilyet leírnak a népszabadsgában.

a kommentekről meg: 3 hónapja csinálod. hagyjál már. az elején nekem az volt a ritka, ha volt komment, most meg az, ha nincs, és közben szigorodtak a szabályok.

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 09:29:45

Meglepő, de pl a társadalom nem mindig annyira hülye, ahogy az a [célzatos]lekérdezések alapján kitűnik. Ki nem tudja pl, hogy egyes minisztériumok dolgozói állományát az un. Szetey-Rt-kbe szervezték ki, és most is állami pénzen tartják el őket nemállaminak látszó vállalati keretben. Aztán a tanácsadói hálózat.

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 09:32:30

A szabályok annyiban szigorodtak, hogy a frottőrista tourettekóros "faszistákok" letörésére csak bejelentkezetten lehet kommentelni. Viszont a radarozás azért csak turbózza a kattogásszámot...

Lassan egy éve csinálom ... viszont még mindig nem tanultam meg, hogy lehet bejegyzést ajánlani :)))
kiírja, hogy adjak meg feedback-et, de mi az? [ :)) ]

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 09:38:49

egy vée? március meg november között meg hol vannak a posztok?
a radarozás lehet, hogy növeli a kattogásszámot, de a reklámok megjelenésének a számát nem feltétlen, mert a radar felületen nincsenek.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.01.22. 10:44:07

bs395 -ne adj tippeket!!! :D mondjuk firefoxal, és a hozzá tartozó noscript és flash blocker pluginnel amúgy sincsenek reklámok, amitől furcsán felgyorsul a dolog. Vizuálisan is nagyobb élmény, mert nem kell bámulni a béna reklámokat. (stirlitzblog.blog.hu/2008/12/27/elhiznak_a_rokkerek)

A fíídbekk jobb oldalt található az admin felületen (Speciális tulajdonságok). Igen hasznos dolog, mert elkülönül a kommentektől - származik az őskorból, amikor az ide-oda linkelgetés fontos volt. Valójában kevesen értik a lényegét, igen vicces magyarázatait találtam már. Talán az a kategória, ami annyira egyszerű, h nehéz elmagyarázni. Na ezért most elmagyarázom: ha nem kommentben akarsz véleményt mondani, hanem egy egész postot szánsz rá, megteheted - ráadásul nem lehet moderálni ugye, azonban a feedback eltávolítható, mint link.
A radar is hasznos, mert kissé oda hat, h ha az ember beleugat valamibe, utána követni tudja az ugatság sorsát... :) - természetesen van üzleti vetülete is. Miért ne?

Crouch 2009.01.22. 12:53:10

A közvélemény kutatóknál nagyon szeretem amikor különböző statisztikai módszerekkel(ilyen-olyan súlyozás meg mittudomén) mindegyik bebizonyítja hogy neki tulajdonképp kúrvára igaza volt, esetleg egy tévéműsörban egymással pajtiznak és bizonygatják hogy valójában mindegyikük erre az eredményre számított, csak hát azok a fránya statisztikai hibák.

Egyébként pedig szegény szerencsétlen tanulmányszerzők még csak nem is 7-es BMW-vel járnak, ahogy én szoktam őket látni, ideje ezen segíteni.

magyar-magyar szótár 2009.01.22. 16:27:55

A 7-es bömös snassz, kultúrember annyiért Saab-ot vesz, mert az nem feltűnő vagy Lexus-t, mert azt senki nem tudja mi a Toyotán terem :)
süti beállítások módosítása