békepap - ma, amikor a blogoszferiális kultursportok egyik legnépszerűbbike a vallásfikázás , ami mélymagyarban lényegében a puszta  antiklerikalizmus, merész letámadása a misbor mértéktelen vedelésétől  részeg, szakácsnőjüket kúrelgató haspók papoknak, nem is gondolnánk, hogy az ateista propaganda népszerűvé válásának kezdetein amikor minden valamirevaló jógyerek pufók, pirospozsgás arccal dallta a Rákosi a legjobb apa/minden dógozó a fija -kezdetű népindulót, nem csak rossz papok voltak, akik szabotázsra buzdították a kulák eszmékel megfertőzött parasztságot és retrográd ideológiákkal mételyezték a dolgozó munkásosztály kispolgári elemeit, hanem voltak ám megfelelőpapok is. Ők voltak a békepapok, akik annak ellenére, hogy a múltcsökevényeiként klerikális nézeteket vallottak, ám a béketárbor hasznos tagjaivá is tudtak válni.

copy a wikipediáról Az 1950. augusztus 1-jén egy „békegyűlésen” Kádár János irányításával szovjet mintára létrehozott mozgalom célja az egyház megosztása és a hívők elbizonytalanítása volt. Ennek módszere az volt, hogy az uralkodó rezsim a Szentszék befolyási körén kívül eső kulcspozíciókba saját embereit ültette. A rendszer ellenségeinek tekintett papokat pedig nyomás alatt tarthatták azzal a fenyegetéssel, hogy békepappal leválthatók.

A békepap-mozgalmat a kommunista blokk országai számára központilag tervezték, nemzetközi intézményeket hoztak létre hozzá, de sehol sem sikerült elérni az egyházak szétzilálását. Romániában megalapítani sem sikerült, Jugoszláviában létrejött, de szinte látszat nélkül, végelgyengülésben múlt ki, Lengyelországban nem tudott elérni jelentős befolyást, Csehszlovákiában feloszlatták.


Magyarországon évtizedekig működött.


Hamvas Endre érsek, békepap beszél
az Opus Pacis békepapi gyűlésén a hatvanas évek elején
(Foto: Lerner)forrás

Dr Radó Polikárp A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://magazin.ujember.katolikus.hu/Archivum/2004.11/07_1.jpg”.békepap pl Szovjetúnió béli utazáson vett részt -ám békepapi szolgálata kereteiben tartott előadását a kispapok szabotálták 1959-ben. 

 

 

 

 

Békepapnak lenni nem jellemhiba volt -egyszerűen az ember csak boldogulni akart a szakmájában, mint a mai nyalóbloggerek,aki a MÁV vagy a BKV -fikázás üzletágban jógyerekesekednek. Kap az kétpúpúteve a lappatag kis pupu-jába egy kis zsírot, vesz belőle ücsit, rágcsit, esetleg egy zacsivacsira is futja a mekiben. A politikaiéletben békejobbsik ( "MDF" -fantázianéven)  is vannak, akik a hármas koalában, ha az egyik külsőpartner nem akar benyalni, beugranak helyette.

3 komment

Címkék: békepap

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr24890314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.01.21. 07:38:43

Vannak ám olyan jóegyházak is, amiket sem az ág nem húz, meg a jógyerekek sem :))
süti beállítások módosítása