dzsóbácsi - Az Állam fogalma még oly fiatal az emberek lelkében, alig negyven éves. Az egyszerű dolgozótömegek lelkületében Az Állam Apa  és Fasz, tehát, ami nem csak elvesz, de ad is . (vesd össze: "Téé is a Kádár faszán  nyőtté, fiam!") Ebből a metszésből a dzsóbácsi az Állam, mint adakozó (tehát: megfelelően hülye) amerikai nagybácsi-ra utaló pártszleng-kifejezés volt.

Példamondat a foxi-maxi szemináriumairól:

"Az állam nem dzsóbácsi!"

Például az állam nem úgy volt dzsóbácsi, ahogy azt a megfelelő osztályöntudatal rendelkező városi dolgozótömegek képzelték. Azt azonban a pol'képzések kereteiben, méghozz politikai okokból, nem árulták el, hogyan nem volt a fejletlen osztályöntudatú téeszparasztsággal szemben dzsóbácsi az állam.

A jól gazdálkodó, eredményes termelőszövetkezetek nem használhatták föl beruházásra, beszerzésre eredményeiket, zárszámadásra [évvégi prémium az eredményből] sem oszthatták ki [a vezetők, főleg egymásnak]. Hanem az úgynevezett Központi Tartalék Alap-ba kellett befizetniük, ahol  is az Állam használta föl, töredékéből fizetve a gyöngén gazdálkodó termelőszövetkezetek hiányait.

Ha azonban az eredményes termelőszövetkezet mégis beruházni akart, kettőt tehetett:

-vagy kamupályázat keretében átverte Az Államot (mint szegény kelet-európai rokonyok Jani/Dzsó bácsit a kunyerálóleveleikkel) és megpályázott valami központi hülyeséget, amire pénzt lehetett nyerni. Pl csibetelepre, és a megnyert pénzből meg műanyagfröccsöntő melléküzemágat alapított

-vagy hitelt vett föl Az Államtól 16%-os kamatra, miközben Az Állam a téesznek a KTA-ban heverő pénzére 2-3% kamatot adott...

Ha valakinek ismerős a fenti szituáció,  pl aki pályázott már tavaly-tavalyelőtt valamire, amihez a pályázat mellé pénzt kell befizetni, nem sokat téved. Más tészta, hogy a lekomm-ban viszont a kommunikátor olyan a rizsával tálalja a losztást, hogy a hallgatóban, ha kellően jógyerek, az az illúzió támadhat, hogy a kormány megint fűhhdedzsóbácsi volt, aztaaa!

Pl az NKA amikor könykiadást támogat, akkor abból a pénzből teszi, 50-50ezer Ft-okból pl, amit a pályázó kiadóknak be kell fizetniük a pályázatuk mellé. Ha ügyes-ek, akkor nyernnek 300ezret, ha nem, akkor bukta. Az NKA sem dzsóbácsi.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr64870356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása