stróman –(ném. strohman [szalmabábu]) név-és személyiségrejtve maradó vállakozáshoz nevét adó személy. (Esetleg fedő vállakozás. Rég.magy.: aladár)

Pl. Magyarországon a hivatalosan külföldiek tulajdonaként nyilvántartott termőföldeknek a többszöröse van már nyugati, pl osztrák vagy német befektetők kezében úgy, hogy azokat névlegesen magyar állampolgárságú strómanok birtokolják.  Ezért az új támogatási rendszerben nem a földet beművelő bérlők, hanem a strómanok fognak a támogatási  összegekhez jutni, mert papíron ők a tulajdonosok. Az MSZP-nek 17 éves törekvése, hogy a külföldi gazdaságitársaságoknak lehetővé tegye a földtulajdonszerzést Magyarországon. Érdekes módon legutóbb az SZDSZ akadályozott meg egy eléggé átlátszó MSZP-s trükköt a parlamentben, de mivel a Metróövezeten belül viszonylag kevés az érintett, valahogy elsikkadt ez a bloggizmus témamócsingcsóccsái közepette.

Az első ~k a kárpótlási törvény után jelentek meg Magyarországon. Kedvelt alakjuk a Nyugatról hazatért ’56-os disszidens befektető. Ismertetőjegyük a nem új, de a laikus számára még pöpec  S-Classe Mercedes feltétlenül valami nagy terepjáróval párosítva, bőrmellény, laza copf, kovbojkalap vagy feketebőrszerkó.  Volt közöttük olyan, aki  életében Villachnál délebbre nem járt, de azt regélte, hogy százezerholdas haciendáját adta el Argentínában , hogy itthon korszerű nagybirtokot alapítson.  A ~ a kiszemelt településen strómant fogadott föl  a kárpótlási jegyek felvásárlására. Segítette a strómanok munkáját a politikai környezet. Népszerű volt Saskabaré Jaóska naótája, hogyaszongya mit hogyan lehet kitörűűnii a kárpótlási jeggyel. Az emberek Magyarországon addig látnak el, mint búvár a bányatóban, föl nem fogják, hogy a termőföldnek nem csak termése van (vagy odalesz, de akkor is művelni kell), hanem tartósbefektetés is. Főleg pedig az elmúlt 17 évben az egyik legjobb befektetés. Persze azért a strómannak is csurran-cseppen valami. A highfej értelmiségiek már akkoriban is fhhúúdenagyon értettek a mezőgazdálkodáshoz, és azt sugalmazták, hogy ugyan honnan lenne a kis és középparasztnak gépe a földek beműveléséhez.  (Ha 35 éves Belarusz-MTZ-je volt a parasztnak, az volt a baj, ha 20 éves Fendt-et vett, akkor de megy már neki, ha meg új Massey Fergusont, akkor az csípte a szemét a Metróövezeten belüli mezgaz -és traktorszakértőknek.) Természetesen az akkori politikai közhangulatban szó sem lehetett dán-holland típusú drága nagy mezgaz’ gépek vásárlására  alakuló szövetkezetekről –ilyen szövetkezetnek nem is adtak volna hitelt a bankok.  Ráadásul a mezőgazdálkodás körül megjelent egy populista politikus, egy budapesti ügyvéd, akiről csak a pályafutása legvégén lehetett megsejteni, hogy valójában politikai ~… és hogy kiknek a ~-ja. Vannak országosan ismert ~ok –olyan pl, aki bánatos pofival nyilatkozik is akár, pl a Figyelőnek, hogy ő tan’képpen egy szabályos vállakozó, aki egy tökre véletlenül szokta egyedül találni magát a parketten, amikor ajánlatot tehet… vagy már be se kell tennie a lábát a virtuálistőzsdére se, mert véletlenül csak ő kap lehetőséget vételi ajánlat tételére. Kicsit kancsal is ez az ember, de az arca nagyon ártatlan ám! Egyik évről a másikra olyan 10-30 milliárdosokat szokott ugrani a „100 leggazdagabb magyar”„ című és parasztvakító célzattal vetített listán, de a kutya se kérdezi meg tőle, hogy csinálja. Hobbija nyugdíjasok öntevékeny társaságának a támogatása. ~ját egy ilyen ügyletben Schmuck Andornak hívták. Az embernek ilyenkor ácsorog el az esze, hogy derék tényfeltáróújságíróink munka , téma nélkül lődörögnek 2004. óta…

http://www.vvd.dattenberg.net/assets/images/Strohmann_klein.jpg


agitprop (1) ágytálpénz (1) aladár (1) állam (1) állvapisilés (1) anekdot (1) arrogancia (1) a_cigány (1) baloldali (1) batyuzás (1) bender (1) bérmackó (1) bérnyalnok (1) beteg (1) blöff (1) brainstorming (1) cibak (1) cinikus (1) civilkurázsi (1) család (1) csepegtetés (2) csőcselék (1) dezonionista_zászló (1) diáklánykategória (1) dögész (1) elhárítótiszt (1) entrópia (1) feminizmus (2) fogyi (1) fórumozósbetegség (1) foxi_maxi (1) frigyesmester (1) görény (1) gründgens (1) gründolni (1) gyűlöletteloperálás (1) haladóbaloldali (1) haza (1) hirig (1) hírlapíró (1) igasságosminiszter (1) illat (1) ingyensörakarózás (1) jólesznagyon (1) kádár_eskü (1) kamatoló (1) kisebbségvédő (1) kitanult (1) komancs (1) kotta (1) közbeszerzés (1) kreatív (1) kurucinfó (1) kútadó (1) kutyagumi (1) leösszeesküvéselméletesezés (1) lobby (2) magyar_kártya (1) médiageci (1) megfelelőgép (1) mélymagyar (1) molotov_koktél (1) munkaerőkölcsönzés (1) nácizás (1) náci_kártya (1) nagypofa (1) neofeudalizmus (1) népnevelő (1) népszaga (1) néptáncos (1) netokrata (1) nőgyógyászok_öröme (1) nőipraktikák (2) obstrukció (1) ombuccman (1) öngecizés (1) orbanizálódás (1) őrezred (1) ősreformer (1) papagájgép (2) papírozás (1) parasztházatvettünkvidéken (1) paternalista (1) péniszgyűrű (1) picsa (3) picsaizmus (2) pinokkiózás (1) pizsi (1) poletár (1) polgárjenő (1) politika (1) politikaiélőhulla (1) proletár (1) pukkasztásivágy (1) refóm (1) reform (1) rémhírgyártás (1) stréber (1) süldőlány (1) szobabiciklista (1) szociálista (1) szopjkultura (1) szótár (74) téeszelnök (1) tótawériánus (3) triszmegisztosz (1) vágykiélés (1) vonal_alatti_pr (1) vörösáru (1) wassalbertezés (1) wehrmacht_fazon (1) zónijó (1)

11 komment

Címkék: stróman

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr66785809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gitáros 2008.11.24. 18:11:33

"név-és személyiségrejtve maradó vállakozáshoz nevét adó személy."

Ezt azért olvasd át még egyszer.
Gyenge kezdés, erős visszaesés.

Herlock Sholmes 2008.11.24. 18:23:21

Biztos a valódi szerző strómanja írta.
Felhetetőleg norvég az illető és hat hete tanult meg kicsit magyarul

Murderface 2008.11.24. 19:04:28

Diszgráfia?

nick: 2008.11.24. 20:39:41

hú gitáros, végre vmit te is hozzá tudsz szólni!
gratula!!!

...pedig nem is kellett volna

Dr. Kocsis lászló · http://naczivadasz.blogspot.com/ 2008.11.24. 21:48:07

Legközelebb a zsidókat javait kérdőjelezed meg nácikám?

Gyorsan zárd be ezt a blogot. De addig is, tegyél egy-két sortörést a cikkedbe, enyhít a bűneiden!

magyar-magyar szótár 2008.11.25. 06:33:48

Gitáros úr, a gyenge kezdés is már eleve copy. Nekem sem teszik az első mondat, de hát ez van: vannak személyiségrejtve maradó vállalkozások, és ezekhez adhatja nevét személy, most mit csináljak? Ha nem így lenne, akkor szerződések és gazdaságjogi fogalmak kiagyalására nem jogászokat, hanem nyelvészeket, stilsztikusokat vagy éppen Önt fogadnák meg. Csakhogy nem csupán a jog és az igazság jár különutakon, de a nyelvészkedés meg főleg... Hát mé a stilisztika. Ezért könnyebb az olyan nyelveken jogászkodni, melyekben a macska fel van mászva a fára.

magyar-magyar szótár 2008.11.25. 06:37:14

Kocsis úr felizgatott ezzel, honnan szedi ki ebből a szövegből, hogy én az ő kicsinyítőképzős nácikája vagyok?

Kb annyira vagyok én náci, mint a valószínűleg szomorú édes anyukája Önnek, aki nem tudja hogy ennyire síklogikus értetetlen fiacskája van. Én mindenesetre, ha ilyen ostoba lennék, mint Ön, nem merészelnék nácivadász blogot nyitni. Akkor az ön trófeagyűjteményében ezek szerint mackók is lóghatnak, hiszen a mackó gyorsolvasatban, a sebesség lázában és jujjizgalomban nackó is lehetne.

magyar-magyar szótár 2008.11.25. 06:41:01

Azt javaslom az uraknak, hogy mielőtt engem diszgráfiásoznak le, olvassanak peppet, mondjuk napi 30 oldalas etapokban Tom Wolfe-t, javallanám A kandírozott mandarinzselészínű áramvonalat, az szórakosgató is, bár borzolhatja a nyelvhasnyálat.

Dr. Kocsis lászló · http://naczivadasz.blogspot.com/ 2008.11.25. 20:46:57

Ínye, Te tényleg egy ostoba diszleksz-náczi vagy! Van olyan, hogy irónia, minden bizonnyal kihagytad az irodalom órát is, nem csak a nyelvtant.

Ejnye fiam, ülj le! Egyes!

magyar-magyar szótár 2008.11.27. 09:41:06

Ach, Kocsis úr, én azután , hogy Szinópei Diogyenes-t vettük, kibuktam a suliból. Mindig is irígykedve tekintettem az olyan elsöprő géniuszokra, mint Ön.
Szabad kérdeznem?
süti beállítások módosítása