-Most pedig reformerőink előképét mutatjuk be. Ki gondolná, hogy 77 éve is már volt, aki a gazdasági reformok előrevitelén munkálkodott!

Osztap Bender (1900-193?) Oroszországban született. Már kora ifjúságában megismerkedett a munkásmozgalom alapjaival. Mindig korán tett hitet az éppen aktuális reformok mellett -1917-ben a polgári demokratikus átalakulást, majd a baloldal előretörését támogatta.

Osztap Bender szobra Szentpétervárott

Osztap Bender matematikai képességei miatt szerényen csak A Nagy Kombinátor -ként neveztette magát. A képen munkatársai, Panyikovszkij s Balaganov körében látható.

 

 

KOMBINÁTOROK:
összecsukható...

...ügyes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Osztap Bender nagy fontosságot tulajdonított a kommunikációnak. Munkatársaival gyakori meetingjeiben jelszava

-A gyűlést folytatjuk!-

szállóigévé vált.

Sok politikai tartalmú támadás érte Bendert munkássága során. Leszögezzük: Minden út nem az első lépéssel kezdődik, hanem folyamat s a folyamat egészét kell tekintenünk, a fejlődést!

Ez a pompás gyerek már azért is pompás, mert - gyerek. Számunkra varázsvessző a fiatalság, forrást fakaszt sziklánkból. Osztapunk 27 éves. De ő még koránál is fiatalabb, most született, alig hogy felütöttük a könyv lapját, nem sulykolja semmiféle mult. Minden kalandjával megújhodik, ha megölik se hal meg, újjászületik, mint a boldog istenek. Eredete is mítikus: testszerinti szüleiről mitsem tudunk, - de ősei közé sorolhatja a nagy Don Quijote-t, kinek folytatója és egyben ellenlábasa is. Don Quijote, a romantikus lovag, megtagadja a valóságot és a makulátlan Eszményt kergeti. Don Bender még rejtettebb cél kutatására indul: magát a Valóságot akarja megtalálni. Dulcineája az egészséges, piros-pozsgás Élet, ki önként kínálja lágy kenyerét és kemény kebleit szerelmesének. Egyesülésük útját a Társadalom állja el. Don Bender nem lankad, félelmesen sokat bír ez a «rettenetes gyermek», ha szíve szerint jól akar lakni. Ősi fiatalságának személyén kívül eső titka is van. Egy vajúdó, bűneiben is reménykedő világ szülötte. Kipusztíthatatlan ifjúságú népből ered, melynek minden fia játszik, mint a gyermek. Ott még a hősök, a gyilkosok, a mártirok és a mérnökök is játszanak. Hisznek a vágy mindenhatóságában és tagadják az anyag ellenállását. Akarom - akarod - meglesz. Hogy a játék vérre megy, az ő szemükben nem cáfol meg semmit. Ki tudná megszabni a játékösztön termékenységének határait; mit köszönhetünk neki? A mesét és a művészetet, a sportot és talán felfedezéseink legkiválóbbjait.

-írta Lesznai Anna néni tanulmányában Benderről.

Bender élete első sikerkorszakának hajnalán csaknem áldozat lett! Gyilkosai, bizonyos Ilf és Petrov, sorshúzásban döntöttek életéről. Gaztettüket azonban keresztülhúzta bizonyos dr Mihail Afanaszics B. orvos És Petrov bátyja Katajev V. -ezért a gyűlés folytatódhatott! Sőt, tulajdonképpen élete ekkor ért delelőjére.

Szabadidejében az autóversenyzésnek hódolt, hasonló géppel:

Autóversenye azonban nem öncélú szórakoztatás volt, hanem a vonal alatti PR -ben is úttörően mutat máig utat!

Sajnos Osztap Bender professzor reformelképzeléseiből csak viszonylag kevés valósulhatott meg a maga korában. A szovjet paternalista állam építése közben a bontás még nehézségekbe ütközött.

Jelentős eredményeket ért el a NEP-korszak szovjet vállalatirányítási rendszerének korszerűsítésében. A vízfejű, túlbürökratizált válalatokban túlságosan sok kézen -közön tűntek el az állami pénzek -ezt koncentrálta kevesebb fő alkalmazásával és egyszerűsített leosztási technikákkal Bender.

Közben végig mély figyelemmel a kommunikáció és a minőségbiztosítás iránt.

Osztap Bender életéről és munkásságáról magyar televíziós sorozat is készült a '70-es években, de az akkori reformok megtorpanása miatt (1973-után) a Darvas Iván főszereplésével forgatott filmet Bánhidy Laci bácsi legendás Anyám tyúkja parafrázisa (Anyám libája címen) ellenére levették a műsorról -és a gugliban írmagját sem lelni már e csodás alkotásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr45397241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása