Az előítélet olyan, mint a fing: mindenkinek a sajátja még tulajdonképpen elfogadható, indokolt és érthető. Hallgatunk róla: hátha nem veszik észre. Másét észleljük? –attól függ! Nem vagyunk kötelesek ugyebár mindenkiét tolerálni. Kit rajongunk, annak ~-ja is illatos a számunkra! A ~ és a fing párhuzama abban is kitetszik, hogy emberek bizonyos csoportjainál nem is feltételezzük létezését. Például köztudott, hogy nők nem finganak, és az olyanok, akik már fhhű-dde egy „liberálisok”-nak gondolják magukat, hooogy is lennének ~tel! És az ~ lehet alattomos is. Óvatosan körülfogalmazott, sőt, szövegfelszínen ellentétes. Az ~ megítélése hagyományokon alapul. Zsidózni pl nem illdomos, de zsírtrakotorsgazdáni, azt hogyne is! Ha kétségtelenül pszichésen terhelt, olcsó demagógiákkal befolyásolható, tulajdonképpen hóttbuta embertársunk piros-fehérsávos textilt csavar a nyakába és hőzöng, akkor jól lenácizzuk, de ám nem vagyunk mi ~esek, mert ugye a lenácizás és az ~ség kizárja egymást.

Nem beszélnek erről, de van „pozitív” tartalmú és irányú ~ is. Például A Haza Javaiért Nemhátrálunk Párt egyes tagjai valóban  az adott földrajzi területen élő embersokaság rovására az adott terület javaiért egyesülnek magasabb jólétben. Mikoron ezek az emberek (un. menedzsmentdemokraták) kiállnak a nép elé és kenetes hangon, kissé S-alakban vonaglva imígyen szólnak: „Mi csak a maguk javait akarjuk, hölgyeim és uraim!” Akkor a tömeg lelkesen tapsikálni kezd, és ünnepli az ő jóakaróját, és pozitív ~tel van, hogy akkor a párt más tagjai is A Haza Üdvére tevékenykednek. Vagyis belátható, hogy az ~ is kapcsolatai is olyan természetűek a pozitív és negatív előjelekkel, mint a diszkriminációé. A diszkrimináció is, akár pozitív, akár negatív, káros.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr66382802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása