A győztesek nem a történelmet írják -csak a történelem tantárgyhoz a könyveket. Az nem a történelem tudása, ha visszanézel és látod a Csőbe ]The Tube] betett diákat és filmeket.

szün.: Újabban a picsatelebíziókon a picsaembereknek "digitális technikával" kiszinezik a korabeli dokumentumfilmeket.

folyt.: Tudni a történelmet azt jelenti, hogy haladványában látod. Jelenidejűségeiben.

Nem ma művészet okosnak lenni Hitlerről.

"Hm. Vajjon tetszeni fog ez az öltözetem Hitlernek?" -Neville Chamberlain, Nagy-Britannia miniszterelnöke az 1938-as Müncheni Konferencia előtt.

Haladványából az időnek, tehát az akkori Jelen-Történelmében talán, ha 10000 ember ismerte föl a valóságot és látta a lényegest.

Az idén lesz egy évforduló, amire Ojrópa vezetői jaj, annyira nem akarnának emlékezni. Az angoloknál pl meg is rendeltek egy pompás történelmi filmet Ch... mint Churchillről.

Pedig az idei év emlékezete Neville Cjamberlain-é.

Nem tudom, ebben a korszakban van-e 1000 ember, aki átlátja ebben a káoszban a jelen történelmét.

"A politika nem a jelen történelme, hanem a jelen történelmének az elhazudozása a valóságból -éss még szerencse, ha csak a réthorika eszközeivel."

Hitler, mint történelmi kép hasonlatokhoz, meglehetősen elkoptatott. Hitler egyes tulajdonságai, amiket pl a Müncheni Konferencia előtt, alatt és utána beszoptak Ojrópa akkori vezetői abban a pókerjátszmaszerűségben, mára már alig ismertek.

Egy Brian Hugh Warner nevű közepesnél gyöngébb képességű rock szakújságíró pl a közhelyes Hitler kép egyes elemeit használja.

"A történelem és a medve nem játék."

Így utólag könnyen vagyunk okosak a játszmáról, Hitler és Sztalin először leblöfföltek mindenkit ...majd Hitler Sztalint is.

Utólag is nehéz okosnak lenni. Akkor ugyanis be kellene ismerni, hogy többezer művész, gondolkodó és szellem-embere előre szólt. Még időben. Ezek az emberek mind nem könnyen voltak okosak utólag, hanem igen sok küzdelem, szenvedés, akár életük árán is és előre már.

1938-ban a hatalom birtoklását az információk megszerzése biztosította. Nagyságrendekkel kisebb információözönben éltek az emberek. Bármit pl lexikonokból lapozgatván kellett előkeríteni. Nem csupán az információmennyisége, de az áramlási sebességük is töredéke volt a mainak. Az informácifeldolgozásra azonban a töredék , mint érzékeltető kifejezés, alkalmatan. Egy nap alatt nem volt képes egy egész titkosszolgálat az ezerdrészét sem feldolgozni azzak a századrésznyi információnak sem, amiket megszerezhettek.

Mindezek sem mentségek az Új Háború (amit II. világháborúnak nevezünk) felelősei számára. A háború vesztesei természetesen a fő feleőssé lettek, a győztes megírta a történelmet -Churchill még irodalmi Nobel-díjat is kapott érte.

A győztesek történlemkönyv diktálás közben meg-megállva tanúságot is tettek a sohatöbbére, pedig lényegében a tanulságok legenyhébb megszívlelése nélkül minden mégraffináltabban, mégfondorlatosabban, mégaljasabban és egyremodernebb eszközökkel folyt tovább.

Ma az információmennyiség kifejezhetetlen sokaságú és ezért a hatalomba nem a megszerzése emel, hanem a megosztása. Ez a netokrácia alaptörvénye. Magában a netokrácia kifejezésben benne van A Megosztó csatorna neve, az internet.

"Az internet elszívja az agyadat"

/Th. Pynchon/

A facebook ebben a csatornában egy olyan különleges sáv, aminek felhasználói közül meghatározó, döntő sokaság már azzal sincsen tisztában, hogy ő internetezne. A Facebook afrikai felmérése szerint az afrikai fészenlógok 66%-a azt vallotta, hogy soha nem internetezik.

Ráklérdeztem erre proletárok között, a dogozók közül a cigányok szerint internetezni csak magyar [buzik] szoktak. Itt kiemelem, hogy romongróul a buzi nem meleg homoszexuális-t jelent, inkább rajongás, fun-ság,  beszűkült tudatú értelevés. Erre az egyik magyar proletár fellátott és fellengzően rákérdezett a cigányra, ha nem internetezik, szerinte, akkor mégis, hogyan tölt le zenéket és filmeket.

"A fészen fönt van minden, minek az internet!"

Sokak számára ez vicces vagy komikus.

A menekültválságban sok-sok motívumról szó esik, de pl a fészbúkról, tehát a hyperkommunikációs boooomról semmi. A menekültválság miatt az ojropidok között kitört polpancser félnaív, főleg érzelmekben tobzódó nyírták-vágták viták egyik fő csatornája a fészbúk , mindenki nagyon tud és megoszt

-de senkinek nem jut eszébe az, hogy a menekültek is fészbúkoznak és a fészbúk fő információ beszerző és továbbosztó csatornájuk.

A kacsaseggszájú botox picsák szelfikulturája pl kimérhetően jelentős sáv a fészbúkon, sokat tudunk ezeknek a lelkinyomorult  szerencsétleneknek az életéről, többmillió példányban kacsapicsacsókolnak a szelfibe, pucsítanak és meresztenek -néha belóg a képbe a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekük.

De mit tudunk a menekültekben élő képekről, mit gondolnak a társadalmainkról, mik a terveik és elképzeléseik, mik voltak a fő motívumaik A Hosszú Út előtt?

Számomra viszont intő jel és tragédia.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1013683804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása