Az értelmiségi művelt ember. Aki művelt, az nem szakbarbár, vagyis pl annak ellenére, hogy gépészmérnök, zenél ésvagy némaértő olvasási készsége eléri az ált. isk. 3. osztályos minimumszintjét.


Szép példa a nemértelmiségire , azaz az értelmisegg-re McMenemy Márk aki kertészeti műsorkészítményében büszke arra hogy nem tudja, mi az a terpentin. Tehát az ilyen nem értelmiségi. Egy bármely értelmiségi tudja, mi a különbség a gyújtásmegszakító és a feszültségszabályozó között, tudja, hogy a refkók nem hadonásznak feszülettel és a reformátusoknak akkor sincsen pátere, ha Balogh Zoltán miniszter is tiszteletes létére -ami ugye nem pap. Ám ha megnézzük, Pete Hungarious amerikaiseggnyaló csöndesamerikánus bérenc mennyire büszke szóleleményére a török egyházi körök-re.... Vagyis értelmiségi az, aki tudja az igazságot a muzulmán egyházról meg a református klérusról.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr458933014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hella B. 2016.08.03. 18:18:47

én pl nem tudom, mi a különbség a gyújtásmegszakitó meg a másik baromság között
most akkor gyútsam fel a diplomáimat? :D

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.03. 23:03:38

Mitisír a Niccse a zértelmiségiekről, a német helyett nyugodtan behelyettesíthetjük a magyart, és XIX század helyett a XXat:

"Der Philister ist die ausdorrende Sandwüste des suchenden und nach neuem Leben lechzenden deutschen Geistes. Denn er sucht, dieser deutsche Geist! und ihr haßt ihn deshalb, weil er sucht, und weil er euch nicht glauben will, daß ihr schon gefunden habt, wonach er sucht. Wie ist es nur möglich, daß ein solcher Typus, wie der des Bildungsphilisters, entstehen und, falls er entstand, zu der Macht eines obersten Richters über alle deutschen Kulturprobleme heranwachsen konnte; wie ist dies möglich, nachdem an uns eine Reihe von großen heroischen Gestalten vorübergegangen ist, die in allen ihren Bewegungen, ihrem ganzen Gesichtsausdrucke, ihrer fragenden Stimme, ihrem flammenden Auge nur eins verrieten: daß sie Suchende waren, und daß sie eben das inbrünstig und mit ernster Beharrlichkeit suchten, was der Bildungsphilister zu besitzen wähnt: die echte, ursprüngliche deutsche Kultur.

Frick László Intézet 2016.08.04. 09:11:12

@Hella B.: Általános iskolai fizika tananyag. Robbanómotorok némi elektromosság, Értelmező olvasás a feszültség-ről biztos,, hogy tudod micsoda, bár mint az orális fogalmazásgátlás korszakának hölgye, a megszakítás-ra lehet, hogy csak a kislányoknak különmegtartott bioszórákról emlékezhetsz
@Dinamuki:
Emlékeztetlek, hogy Nietzsche valójában költő volt, művei versprózai alkotások -egyébként pedig elmebeteg is volt.

Kedvenc századom a XIX. az egyetlen század, ami korábban kezdődött (1789-ben) és későbben fejeződött be (1924-ben) Bár a XX. század most 100 éves (ugye 1914-ben kezdődött és kb most vált át a XXI-ikre.

Nietzsche jelentősége afféle, mint Richard Wagneré.
A XIX. század művészete főleg romantikus, a gyakorlatban azonban szociohorrorisztikusan reál volt. Ham pl Petőfi korabeli krinolinos hölgyek képeit nézed, angyalpufók kacsócskáikat összefogván ahhognak és kellemkednek, Brontée Jane Eyre meg eélék, szenvelgés és ábrándok, a gyakorlatban azonban a hippi korszak janisjopliniánus biszex női kutyafaszák voltak Chopin, Liszt vagy George Sand rajongóihoz képest.

Nemrég a japánokról olvastam egy fontosat és a XIX. századi európait, ny-európait ugyanaz az attitüd jellemezte van egy látszat és ehhez képes a merőleges és metsző valóság.

Szinte soha nem hallgatok Wagnert teljesen fölösleges, bár a maga korában szükséges Brückekultur. Ráadásul Nietzsche un "hatása" is aéle, mint Wagneré. Wagner-ből Richard Strauß-ok jöttek... és semmit sem kell tenned, csak a Strauß apjakorú oroszokat, a zseniális Muszorgszkijt hallgatni. És ez a Strauß még 1949-ig ontotta a Kitsch-et.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.04. 10:58:39

@Frick László Intézet: differencialni kene, kedves ertelmiseg... Niccse elmebeteg 1888-tol kezdett lenni, elotte teljesen normalis volt, vagyis a muvei 90%-at normalisan irta, ami egyebkent egyertelmuen ki is derul, amint az ember olvassa oket.
Wagner nem tudom hogy jon ide, de semmivel nincs Beethoven vagy Mozart vagy akarmelyik mas zeneszerzo mogott, sot annyi plusz van benne, hogy az enek es a szoveg szervesen kapcsolodik, ezt egy szovegbuzi igazan ertekelhetne... egyebkent pont az o eleg vaskos oneletrajzat olvasom, az egyik legviccesebb konyv, ami mostanaban a kezem koze kerult.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.04. 11:02:42

@Frick László Intézet: + a Niccse idezet a korszerutlen elmelkedeskbol van, abban semmi lira nincsen, hanem teljesen jozan es talalo korrajz, sok megallapitasa ijesztoen ervenyes ma is.

Frick László Intézet 2016.08.04. 13:58:19

@Dinamuki: Wagner és Nietzsche hasonlóságát a [keltett/kiváltott] hatásukban látom.
Gyerekkoromban a XIX. századi filozófia meghaladottnak számított (úgy, hogy a mókszizmus ugye "leninista" azaz sztalinoid leszegényítésben. A móccerokat burlekszerűen ábrázolták a mókszisták, pl h a szociáldarwinisták debuták, a hyperpozitivisták debuták ésígytovább.

Végülis most, hogy ennyit kell kínlódnom picsaautókkal be kell látnom, sajnos, hogy a XIX. sz óta sok újat nem tudtak kitalálni.
Mára a filozófia teljesen lezüllött ill a tudományok már rá se bakkfittyelnek (a szokásos vesszőparipám, miszerint Einstein volt az utolsó komoly aki törödött a filozófiai megalapozottsággal.
Mindenki részeredményeket dédelget, nagyon meg van elégedve magával és mások részeredményei nem érdeklik azzal, hogy az az ő dóguk

Ha Milos Forman 20 évvel fiatalabb lenne, érdemes lenne nekifutnia egy Liszt-Wagner filmeposznak, nagyjából (egy rész Chopin-ről) 7-8 180 perces egészestés filmnyi lenne.

Mick Jaggernek is élete van, nem mondom, de Liszt három kanyart ver rá és Wagner kettőt.

A filmeposz inanszírozásával lenne baj, mert Liszt és Wagner meg a környezetük nem beszéltek olyan sokat csunyául.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.04. 19:35:15

@Frick László Intézet: Számomra Wagner mágus és a hatása az, hogy megtisztít, femelel, megmutatja a valódi szépséget - és kevés olyan van, aki ezt eléri. Jagger azért más kategória... ő egy profi előadóművész, showman, bohóc, ilyen is kell, nagyon jó agypihentető háttérzenének pl., de szvsz nem sok köze van (számomra) a nagy művészekhez. Jagger mellesleg vérprofi üzletember is, Wagner pedig annyira nem tudott bánni a pénzzel, hogy... pl. egy művének párizsi ősbemutatóján csak a tenor hetvenszer (komolyan) akkora gázsit kapott, mint Wagner, aki az egészet betanította és vezényelte. Állítólag a műveinek a jogdíjából kényelmesen luxusban élhetett volna, így viszont a bajor uralkodó képében segített rajta a sors, meg a több tucat másik ember képében, akiktől egész életében pénzt lejmolt. Persze ez nem lenne érdekes, ha közben nem lett volna mágus.

2016.08.09. 13:20:57

@Dinamuki: Wagnert manapság már reklámokba sem tesznek aláfestő zenének.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.09. 21:22:21

@nagyjoco: és Beethovent? Ő mihez illik? Elegáns luxusautókhoz vagy egy újfajta mobiltelefonhoz?

2016.08.10. 10:18:07

@Dinamuki: újfajta mobiltelefonhoz, laptophoz és tablethez:

www.ispot.tv/ad/7IXs/google-chrome-song-by-beethoven

Szerintem még legalább egy generációt kell várni, amíg a komolyzenét végleg lecserélik a komolytalanok az utolsó helyen is, ahol még tömegek hallgatjá a tömegek.

2016.08.10. 10:21:21

@Dinamuki: Jelen állás szerint ilyen zenével fogunk harcolni az európai kultúráért:

www.youtube.com/watch?v=nmPGguKbixY

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2016.08.10. 15:21:09

@nagyjoco: pl. az egész hollywoody filmzene jelentős része a kezdetektől a Star Warson át a Gyűrűk Uráig és mindmáig elismerten Wagner lebutított és cukormázzal bevont változata. Nem vagyok egy vájtfülű de ennyit még én észreveszek (ebből egyáltalán nem következik, hogy egy mai Wagner rajongana Hollywoodért).
Vagy egy csomó minden sok emberben, amit a könnyűzene nem mozgat meg, nem fejez ki, de a komoly igen.

2016.08.10. 15:49:42

@Dinamuki: a könnyűzene itt járt 2012-ben:
www.youtube.com/watch?v=kYtGl1dX5qI

Ez kiben mit mozgat már meg? Csak azokban valamit,akiknek már csak ez jutott.

2016.08.10. 15:56:56

@Frick László Intézet:" gyakorlatban azonban a hippi korszak janisjopliniánus biszex női kutyafaszák voltak Chopin, Liszt vagy George Sand rajongóihoz képest."

Arra mindig is kiváncsi voltam, ezeket honnan tudod.

Frick László Intézet 2016.08.11. 10:12:48

@nagyjoco: Liszt Ferenc abbénak öltözvén próbált védekezni az állandó szexuális zaklatások ellen. Volt egy pompás utazódelizsanca, amit alvóhellyé könnyedén át lehetett alakítani. Ahogy a beatle-kre mindenféle ablakokon, még budiablakon is rárontottak a rajongó nők, úgy Lisztékre is.

Benjamin Franklin naplót vezetett, ebben egészségének önápolási fogásait is részletezi, pikkelysömörét mindennapi ülőkádas fürdőkkel kezelte és szakácsnőt azértt tartott, hogy minden nap meghágja, a magja ürítését is alapvető egészségfenntartási fogásként jegyezte.

Sőt, hát tkp Beethoven is meglehetős rocksztárszerű életet élt.

A XX. sxzázad szexuálisforradalmárai azért játszották meg annyira pionyérnak a fejüket, mert a XIX. század másodikfele-vége rövid prüdérikus korszaka bevakította őket.

Hiába volt a XX. század végén "szexuális forradalom" a szexuális teljesítőképesség ehhez már nudli volt.

Swedenborg az álomnaplójában csak úgy megemlíti, egy 57 éves jelentősértelmiségi filozófusról beszélünk, hogy csak úgy hirtelenjére jó alaposan megdöngetett egy szobalányt.
A XX. századi fejletteuropidok hímegyedei már 40 év fölött péotenciagondokkal küzdenek. A nők se sokat dicsekedhetnek, ezerköbméterszámra gyártani kell nekik a műpinaszaftot.
30 nick-kel ezelőtt az egyik blogbarátnőm frenetikus szexuáliséletével dicsekedett, hogy ő egyetemiskorában nemhogy egy, de egyszerre két néger fasszal hágatta magát, egyebek, de amikor egy vita során rámutattam arra, hogy az a női örömnedv, ami alaposabb kenést biztosít és egyben a magot a méhszáj környékén megtartó méhnyak-nyáktavacskát képez, bizony szemre és állagra pont olyan, mint a sperma, elkezdett őrjöngeni hogy csakis és kizárólag könny-szerű inom teljesen áttetsző nőiörömnedv létezik és ami nem ilyen, az gombás eredetű hüvelyfolyás lehet csak. Azt hiszem, ezzel a példával tökéletesen szemléltettem a számodra a pusztuló europidok elpicsásodását. A saját pinaszaftjával nincsen tisztában, miközben azt hiszi, hogy frenetikus szexuális élete... ö.... volt.

A npornóipar is megtéveszti az embereket... pedig a pornó a szexuális nyomor életője és egyben bizonyítéka. Az "használja" akinek... nincs is a valóéletben ilyenje.

Egy felmérés szerint a fejlettbritek 10% virtuál (és telefon)szexel. A Felhomályosulás előtti századokban... A XV. századi francia fürdőélewt elég szépen képidokumentált is.

A szingliélet a fejlettaéjraópaid ember csúcsformája, ez a tökéletes maszturbálásról szól, már csak maszturbálván képes igazán jól elélvezni, ez "veszélytelen és nem oooonyiroooo gusztustalan" Az emberek 30éves gyerekeket nevelnek és örülnek, hogy megmarad a kislányuknak és kisfiuknak... Konkrét személyesélményem és egyben tapasztalatom volt NSZK ilyenténi pusztulása...

Frick László Intézet 2016.08.11. 10:21:54

@Dinamuki: Jól mondod, de egészen pontosan úgy van, hogy Richard Strauss a lebutított és kommercizált Wagner és ennek a Strauss-nak a lebutítása az amerikai filmiparizene. Új korszakot nyitott a synclavier alkalmazása, amivel az embert (értsd: zenészt) is sikerült kiiktani. Az amerikai filmipari zenébe így oldalról betüremkedve egy igen jelentősen lebutított Dvorák stich is van. Az USÁ-ban Aaron Copland vagy Philipp Glass igazi csúcs-szerzőkbe számíthatnak.
Rahmanyinov és később Sztravinszkij is jelentőseket alkotott USA-éveik alatt... Sztravinszkij hatását talán Frank zappá-nál észlelhetjük. Nem is tudom, mi lett volna az amerikai zenével, ha nincsen Gershwin és Leonard Bernstein. A mai USA legnagyobb jelentősége a zenében az, hogy kurvasok pénze van a WASP sznoboknak és világsztároknak kurvasokat tudnak fizetni... ezek azonban öreg emberek. A szúszperkiánus fiatalhaladók a Nickleback-nél komolyabb zenére már süketek.

2016.08.11. 12:05:49

@Frick László Intézet: Ilyen 30 éves gyermeket én is látok - és eléggé aggasztó.

Frick László Intézet 2016.08.11. 13:33:23

@nagyjoco: Az ember imádkozik, hogy ezeknek a 38 éves kislányoknak ne is legyen már gyereke. mert ha véletlenül be merik vállalni azt az egykét, százszor jaj annak

A kádéenpés vén faszok jó sokat löktek a disznóknak, amikor elkezdtek papoéni a gyerekvállalásról.
Itt van egy picsaaktivista válasza
www.youtube.com/watch?v=VGfKYjfC21I

Én pedig azt mondom, hogy felelőtlen picsa az a férfi, aki ilyen picsába veti termékeny magját. Nemhogy nem érdekel a pinája, de bottal még kotongumit ráhúzva se piszkálnám meg, nemhogy gyerekszülést erőszakoljak rá. Nehogy szüljön!! Isten ments attól!

2016.08.11. 17:26:20

@Frick László Intézet:
Jó eséllyel nem fog. Egy egész hordányit ismerek ilyenekből, a lávponthuról meg a tinderről vannak ilyen 2-3 hetes alkalmi kapcsijaik, elvált, kiégett, tapasztaltabb férfiak lőnek egyet, kizárólag gumiban.
Olyan 40 fölött pedig rájönnek, hogy elszabták, és látványosan összeomlanak piszichológialag.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.11. 22:47:03

@Dinamuki:

és mahler!

és richard strauss!

ők a legnagyobb ismeretlen filmzeneszerzők

Frick László Intézet 2016.08.17. 10:08:52

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Mahler nagyon nem. Mahler nehézzene ahhoz. Ráadásul óóóóriási apparátus. 2-3 énekkar és legalább 2 szimfnikus zk-ra való zenész... meg 4 órahossza. Wagner giccsesebb és melodikusabb sokszor mint Mahler. Mahler már nem romantikus, hanem szecessziós. Strauss viszont késő [spät]romantikus

Frick László Intézet 2016.08.17. 10:18:37

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Készültem erre a válaszodra. Azt mondta nekem egy igaziférfi vállalkozó, aki öt asszony stafírozott ki és 50 éves korában zsende frisshúsra vágyott hogy a csajszijával úgy van, mint Mercijeivel. Ha villantani akar, üzleti tárgyalásra hajtat be valahová akkor a Maybach, de ha csak úgy egy jót akar döngetni akkor a majd 20 éves 320 Kompresszor... Azt mondta a 30 minuszos szinglikről, hogy szopási hajlandóságuk tényleg példás, mátmár álomszerű,már 11-12 éves korukban pornófilmeken tanulmányozzák... de ha egy jót akar stressz és idegtépés nélkül döngetni akkor az 53 éves távoli üzleti partnernőjével bújik el. (Ugye, a mi generációnk lányai nem szoptak, sőt, még kezükbe se vettek faszt, bár már kaparásuk volt vagy kaptak be Postinort)

TarZerind · http://magyarsag.inda.hu 2016.08.17. 14:02:37

@Frick László Intézet:

Hülye!

Én SZŰZEN szűz lánnyal voltam először, gimiben, s kétszer "randiztunk", amikor 3. alkalommal rákérdezett- NANÁ!

S nyáron más 17 éves meg 5 napon belül belémzúgott és keféltünk , mint a nyulak és vadul nyalakodott - volt már tapasztalata.

Az igaz, hogy SZÜLŐI lakhelyemen smaci, ujjazás, cickózás és lefety volt (tőlem), de ő csak előretolta a csípőjét. Szájjal semmit! De hát ott körösztény és falusi nép élt.

A Zegyetemen, meg ifjú jogászként Kaliforgikus életet vittem, 1993 után azonban már "komoly" élettársam volt: irodalom-latin , gimiben tanárnő, de bizony még hajnalvást is megtette...:)

Te kis hazudós macskajancsi.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.17. 14:42:13

@Frick László Intézet:

pedig hidd el, hogy mahler a holivúdi filmzene egyik etalonja

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.17. 14:44:22

@Frick László Intézet:

csak jelezném, a >szingli< nem úgy életkor-jelző, ahogy te használod

vannak 30+ szinglik is, sőt
a 30- pedig nem is igazi szingli, csak még nem ment férjhez:D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.08.17. 14:44:30

@Frick László Intézet:

csak jelezném, a >szingli< nem úgy életkor-jelző, ahogy te használod

vannak 30+ szinglik is, sőt
a 30- pedig nem is igazi szingli, csak még nem ment férjhez:D

Frick László Intézet 2016.08.18. 16:17:17

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem használom a szinglit életkorjelzőnek, sőt a szingli szót se használom picsa trendiszó ugyanis.
süti beállítások módosítása