A netokratív demokrácia leglényegét a Nagy Könyvelői Képletben ábrázolhatom a legtömörebben.

Kétfajta könyvelő létezik:

a kreatívkönyvelő

és

az agyatlan kontírozó, begépelő, szabálykövető, parancsteljesítő, önállóan nem működő könyvelő

Minden könyvelésben szükség van egy (azaz 1) fő kreatívkönyvelőre.

A netokratív gecizmus leglényege a közülünkvalóság tettetése.

A többi könyvelő pedig a másik, az agyatlan-végrehajtó-előkíszítő aládolgozós.

n+1 -aholis 1= a kreatívkönyvelők számával, n pedig a többi nemkreatív.

A netokrácia pontosan ilyen. Van a gép, a gép mögött az ember, ő a kreatív. Az összestöbbi pedig a felhasználó. Így van tehát szükség a netokráciákban "okos emberre".

A netokrácia a korai, forradalmi-felfejlődő szakaszában (a Direkt Morál korszakában) demokratikusnak tűnt. Persze ez a direkt morálos szakasz mi másba is torkolt volna a győzelem után, mint Rossz Lelkiismeretbe. A loyolita inkvizíció hagymázas vallásiőrületében nem éberálmodott a tömegek olyan megfigyelhetőségéről, ami a netokráciában a tömegek által is elfogadott alap (-> coockie-k). A személyiségem összesadatainak kiszolgáltatása a "fizettség" a netokratív ingyenesség látszatáért.

A netokrácia minden idők legnagyobb átbaszása. Minélkevesebbek minélnagyobb tömegeket, társadalmakat, társadalom fürtöket, egész kordonokat hektárszám verhessenek át. Sőt, plug 'n play technikákkal magát a tömegembert szorítják rá ennen átverésére. Legpompásabban ezt a facebook-jelenségen tanulmányozhatjuk.

A facebook-on felmérést végeztek harmadikvilágbeli felhasználók internetezési szokásain. Ezen felhasználók többsége azt ikszelte be, hogy ő nem is internetezik, azt se tudja, mi az.

Köszönöm a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr337673126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2015.08.03. 00:52:57

szerintem nem érted, amit olvastál
.
és talán még még azt sem, amit írtál
.
.
.
ez csak egy bon mot
.
de a helyedben komolyan venném

Frick László Intézet 2015.08.04. 14:14:25

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ...most gyorsan megnézem, hogy akkor hová is ütöttél ezzel a kommenteddel, hol is horpadt be a szöveg... sehol... persze írod, hogy ez bon mot volt (azaz jólhangzó semmi) annak tényleg nem rossz

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2015.08.04. 18:52:37

@Frick László Intézet:

de
konkrétan az utolsó bekezdésedre utaltam

más
olvasnivaló:
cink.hu/a-fuggetlenseg-olcso-bolsevista-trukk-1721965510

léccci előbb olvasd végig
és csak utána kezdd el fikázni

ifsz (törölt) 2015.08.06. 04:56:40

A személyes adatok halmozásáról az jut eszembe, hogy nekünk azt tanították, hogy az a legjobb adat, ami nem létezik - ez azt jelentette, hogy csak jól indokolt esetben akarjunk bármiféle adatot is tárolni. Az okok közül, hogy miért van ez így, mára kiesett a költségtényező, de ezen kívül az összes többi ma is érvényes: kb. arról van szó, hogy a tárolt adatokkal örökké csak a baj van. Állandóan aktualizálni kell, biztosítani, hogy az adathalmaz ellentmondás-mentes legyen, megoldani, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá, de eközben a lehető legkényelmesebben hozzáférhessen, aki jogosult rá, viszont aki hozzáfért az csak olyan módon használhassa, amit a jogosultsága megenged és így tovább... Ennek megfelelően a korlátlan adatfelhalmozás korszaka nem fog örökké tartani ebben a formában, ahogy ma történik. Most van egy ilyen ilyen hurráoptimizmus, hogy az adattárolás fizikai és költségkorlátai fellazultak, de a szükségszerűen bekövetkező komoly balesetek és visszaélések nyomán biztos, hogy változni fog a szemlélet, főleg, miután hatalommal és befolyással rendelkezők is kárt szenvednek miatta.

Netokrácia vs felhasználók: az internet mint kultúra elég érdekesen alakult: egyrészt individualista - anarchista - libertáriánus, de mindig is jelen volt benne egy erős hajlam a személyi kultuszra és mindemellett (szélsőségesen) technokrata is. Jelen voltak másfajta politikai irányzatok is, de a nagyobb súlyú szereplők (értsd: hadiipar és az azt kiszolgáló cégek és média) ezt az individualista vonalat igyekeztek erősíteni - sikerrel.

PesszimPista 2015.08.07. 21:59:49

@ifsz: Engem ez a Stanislaw Lem féle Kiberiáda, "Hatodik utazás, avagy hogyan épített Trurl és Klapanciusz másodfajú démont az okleveles zsivány számára" című ópuszra emlékeztet.
Ahogy a keletkeztetés, és a tárolás, úgy a feldogozás költsége/hatékonysága is csökkent/nőtt, és ez azért aggasztó.
Nincs ingyen leves/net/infó/pornó/móka . . . semmisemnincsen ingyen.

2015.08.10. 08:13:29

@Frick László Intézet:
Hahó Dudiiii

:D
http://vs.hu/kozelet/osszes/itt-vannak-a-szamok-elkepeszto-kozmutartozast-halmozott-fel-a-klik-0810?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s2

Jobban teljesít :D
és a reformok működnek :D

2015.08.10. 21:22:07

@Frick László Intézet: Most olvastam, hogy ETIKAI eljárás indul a feketeruhás mozgalmat indító ápolónő ellen. De persze, továbbra sincs itt autokrata, szemét elnyomó orbánrezsim, itt demokrácia van, és most tapsoljunk. Meg is értem, hogy állandó eltűnésben vagy. Én is bujkálnék már a helyedben a barátaim elől, ha olyan orbánfasszópó lennék, mint te.

2015.08.10. 22:07:07

@ifsz: mint hálózati informatikus, hadd egészítsem ki a mondandód egy-két szakmai ténnyel.
1. Az adattárolás nem olcsó művelet. Külön szakcégek foglalkoznak vele. Másrészt a túl sok adatból való halászgatás pedig bonyolultsága miatrt külön tudomány - big data a neve.
2. Adatot tárolni nem lehet úgy, ahogy azt az adattárolási törvények előírják.
Túl életszerűtlenek.
3. Az orosz hadsereg már visszaálltak a hagyományos üzenettovábításra - ezért nem tudta a CIA a krími lerohanást kikémlelni. A legkritikusabb adatokat már nem tárolják digitális formában.
4. Az internet őse, az ARPANET eleve katonai fejlesztés volt. A publikus internet korai szakasza - 1994 körüli időkről beszélek meg olyan volt, hogy egy fájl letöltéséhez is komoly számítógépes tudás kellett. Persze, hogy a geekek legjobbjai körül személyi kultusz alakult ki. Az akkori felhasználók még tudták értékelni s tudást, nem pedig készen vártak mindent, mert az nekik jár.

ifsz (törölt) 2015.08.11. 14:24:27

@PesszimPista: Köszönönöm, hogy emlékeztettél a Kiberiádára, ideje lesz újraolvasnom a mai fejemmel. Volt egy sztori belőle a negyedikes olvasókönyvemben, aztán tinédzserként elolvastam az egész könyvet, majd huszonéves fejjel is egy-két alkalommal - minden esetben találtam valami új gondolatot benne, most sem lesz ez másképp, azt hiszem.

Egyébként egyetértek azzal, hogy van ok aggodalomra. Nem is annyira a sebességben és hatékonyságban látom a fő veszélyt, hanem hogy az információs rendszereink összetettsége miatt még abszolút jó szándékot feltételezve is nehéz (azt is megkockáztatnám, hogy lehetetlen) rendesen felmérni a lehetséges kockázatokat és mellékhatásokat.

ifsz (törölt) 2015.08.11. 14:29:13

@nagyjoco:

Szerintem az csak az egyik lehetséges megoldás, hogy az adatvédelmi törvények életszerűtlenek. Az is lehetséges, hogy nagyon is praktikus okai vannak, hogy miért ilyenek az adatvédelmi tőrvényeink, amilyenek és hogy az adatokat tárolni kívánó szervezetek képtelenek megfeleni ezeknek az előírásoknak, az azt jelzi, hogy az ő elvárásaikkal van valami baj.

A bigdata módon való adatfelhalmozás szemlélete nagyjából ez: gyűjtsünk be és tároljunk el mindent, amit tudunk, aztán majd valahogy kitaláljuk, hogy mire lehet használni ezt az irdatlan adathalmazt. Véleményem szerint ez tuti recept arra, hogy katasztrófát okozzunk. Egy jó példa, hogy milyen jellegű problémákra számíthatunk: az ún. OPM hack - tavaly valakik meglékeltek egy USA kormányzati adatbázist, ami fontos pozícióban dolgozó kormányzati alkalmazottak káder-kartonjait tartalmazta - olyasféle dolgok, mint amilyeneket nálunk a nemzetbiztonsági átvilágítás során szereznek be a szervek: kapcsolati háló, zsarolási potenciál, élettörténet stb. - fontos emberek tízezrei, mindez jól rendszerezett, könnyen feldolgozható formában. Na most, biztos vagyok benne, hogy az amerikai nemzetbiztonságnál volt egy két szakember, aki igencsak otthon van az információbiztonság területén, viszont rengeteg marketing-irányultságú cég van, akik hasonlóan érzékeny adatokat gyűjtögetnek, de úgy gondolják, hogy az információbiztonság csak nyűg és nem nagyon foglalkoznak vele.

2015.08.28. 23:24:32

Mikor lesz új poszt? Tűkön ülve várjuk.

2015.08.29. 08:51:40

@Frick László Intézet: @nagyjoco:

na, Jocó végre megértette, hogy nem válaszolok a trollkodó hülyeségeire, most Dudi kénytelen leszel te szórakoztatni, mert unatkozik :DDD

kizárólag ezért regisztráltam 2015.08.29. 10:22:16

@Lujza Steinmann: www.independent.co.uk/news/business/german-teenagers-have-adopted-angela-merkels-name-as-slang-for-indecisiveness-10476493.html

ez nekem új, bár magyarban a birkát használjuk erre, nem?

amúgy ezt a facebookos-internettes dolgot meg túlredukáltad, ha tényleg foglalkoztat a dolog, konstruktívabb lenne elmefilozófiával kezdened, pl ebben a gyerek kitér a non-reductive explanationra ami első lépés kéne, hogy legyen egy hasonlóan összetett jelenég stb stb
consc.net/papers/facing.html

amúgy nekem is mondták már, hogy "what does a monkey know of the taste of ginger" szóval ez, a második hozzászólásoddal ellentétben nem szükségszerűen ütés vagy horpasztás, de már az írás elején felvázolt kreatív-nemkreatív dichotómia sem áll meg, pláne nem a megfeleltetés meg ami ráépül, cseles ám ez a izé

kizárólag ezért regisztráltam 2015.08.29. 10:55:16

@Lujza Steinmann: ez nem a jocó, tényleg az első hozzászólásom itt

kizárólag ezért regisztráltam 2015.08.29. 13:17:55

@Lujza Steinmann: jaj mi ez a riadt csend, engem csak befújt a szél, mint pilátust a krédóba, még annak idején, évekkel ezelőtt a hosszú cigányos írásra találtam rá valahogy, és az tényleg jó volt, eddig meg... rendben ment minden, mint a tojásos viccben. egyébként nem voltam rendszeres olvasó, a kommentek meg nagyrészt izé. volt valamelyik ógörög aki azt mondta, hogy csak akkor érdemes szólni, ha az ember meggyőződött arról, hogy helyénvaló és jószándékú és segít amit mond, de még google-el sem talátam meg, helyette bejött az a gandhis, hogy csak akkor szólj, ha az javít a csenden, vagy ilyesmi

2015.08.29. 20:49:39

@kizárólag ezért regisztráltam: nem egészen értem, mit is akartál nekem mondani :D

kizárólag ezért regisztráltam 2015.08.30. 07:04:54

@Lujza Steinmann: hát akkor ez részemről nem volt az akarat diadala :D

Frick László Intézet 2015.09.08. 05:57:33

@kizárólag ezért regisztráltam: Drága művészem, számomra a keresztrejtvényműveltségemben tényleg nemigazán jön le, mit akarna Ön itt mondani. Megkecsegtet bennünket páratlan műveltségével. ... (szün)... Szerintem ez a kimúlófélben lévő blog büszkélkedhet a legértelmesebb kommentekkel a piacon, méghozzá úgy hogy igazából törölnivaló komment alig akadt, a néhai Dudkó bloggazda a legtöbbet saját kommentjeiből törölte, sőt, egész bejegyzéseket pusztán olvasói kritikára reagálván. Ezzelszemben, ha végigtekint a legslegfejlettebb, pl azóta médiavállalkozásokká emelkedett blogokon, ahol igazolt szabadgondolkodók és billentyűzetszintű szájjalliberálisok játszották meg a fejecskéiket, azokat főleg a "moderációk"-ról lehetett föl (és ki...)ismerni...

Frick László Intézet 2015.09.08. 05:58:40

@nagyjoco: lesz bejegyzés... most hagytam egyet vázlatban a török [moszlím]egyházi közbeszédről

@Lujza Steinmann: sok szeretettel üdvözöllek téged is

kizárólag ezért regisztráltam 2015.09.08. 06:52:10

@Frick László Intézet: lol nem szoktam fórumokat használni úgyhogy gondoltam itt úgy kommunikálnak ismeretlen emberek, hogy egy csomó labdát feldobnak és akkor kiderül, hogy ők nem a jocó. az biztos, hogy nem öncélú volt amit mondani akartam, de már elfelejtettem, hogy mit akartam úgy egyáltalán és nehéz lenne kibogozni. szerintem csak azt, mint általában, hogy ne báncsanak. viszont nem is diktatórikus módszerekkel gyanúsítottalak, visszatérve a lényegi információra, amit cáfolna a suhancok felé tanúsított reflexivitás, a lényeg az volt, hogy úgy lesz hiteles az ember, hogy MIELŐTT szól vagy ír, megfontolja amit mond, de ami fekszik nyugszik, és a belső konzisztenciát az önmoderáció, még ha ilyen progresszív dologként is gondolsz rá, sajnos rontja. az viszont, ha reagálsz és látható amit eredetileg gondoltál és ahogy eljutottál egyről kettőre, javítja. innen, hogy kivágsz dolgokat, már csak egy lépés a gaslighting pl ami elég kellemetlen tud lenni a hétköznapi életben, én speciel piciben elszenvedtem de sehova se visz és nem is szép dolog, még ha nem is szándékoltan ártó, de félreértés ne essék ezt már nem akarom rádsütni, csak hasonló viszonyulást feltételez mindkettő és illusztrálni próbáltam, hogy miért kerülendő

kizárólag ezért regisztráltam 2015.09.08. 09:47:21

@Frick László Intézet: ja és ne néhaizzál légyszíves ha egy mód van rá

2015.09.08. 15:19:55

@kizárólag ezért regisztráltam: ezért a kommentért megérte regelni.

Frick László Intézet 2015.09.09. 06:26:26

@kizárólag ezért regisztráltam: Nem tudom, mennyire ismered Frank Zappa gitárművészetét. Igen, pl vannak írók, akik fontolva haladnak: Képtelenek a szövegben addig továbblépni, amíg az éppen kidolgozandó szép ésvagy jó mondattal nem végeznek. Mások hatalmas lendületben szórják gazdagon az anyagot szerte s aztán ajd nekiülnek és letisztázzák.
DFrank Zappa gitárjátékáról még zeneiművelt gitárművészeknek is az juthat az eszébe, hogy Zappa épp azt játszik, ami eszébe jut és csakúgy lazán, meggondolás nélkül. Ezzel szemben az az igazság, hogy Zappa a főbb alkotásait mondhatni kottából játszotta, hangról hangra, pl Steve Vai-jel eleve azárt került kapcsolatba, mert Vai pompásan, még Zappánál is jobban gitárkottázott.

Én szeretek csípőből, azonnal meggondolatlanul beszélni. A vita ma bűnnek számít, ha bárki akárki mondandóját vitatja, az támadásnak minősül.

Ezzel szemben én minden ávátárám alatt azért blogoltam, hogy írásaimat kritika érje, vitassák -azaz sunyi módon a kommentelőimet afféle szerkesztői munkára tomszójerizáltam. Önképükben a legeslegliberálisabb, aójjjdeszabadgondolkodó bloggerek a kommentelők közül moderálták az opponenseket.

Persze meg lehet érteni ebben a szellemikettesszámrendszerben, ugye összesen kettő a lehetséges, egy az én állításom, más állítás tehát nem is lehetséges (azaz hamis)

A Dudkó [dudenbuch -> magyar-magyar szótár] nick halott A két szellemipéldaképem kikoránkel úr és Hannibal Lektür testvérjó-barátom is részt vett a lemészárlásában. Mivel közvetlenül az orbánpropot nem tudják baszni, engem elképzeltek orbányistának és az én baszogatásomon élték ki az orbángyűlöletüket.

Tkp ez az egész blog is döglött már, teljesen elzüllött.

maga a blogolás műfaja is seniorkori végelgyöngülését éli. A tmblroid faszbúkszerű ötletsziporka+lájk a menő ma, valami szar+vasiánus poenböfi, erre böff és kész, minimális gondolkodással. Kedvenc hírgyáramban a 444-en csodálatos példákat találhatunk olyan "cikk"-ekre, amik összesen figyelemfelhívásból (azaz beugratócímből) állnak. Apró impulzusok, benyomások: ez a RÖGTÖN művészete. Minden felelősség nélkül. ha az azonnal elmúlik , akkor már pl egy hibavagy pláne bűnös bullshit javítása minek.

Több, mint tíz esetben moderáltam magam Hannibal hatására és majdnem tíz esetben kikoránkel úréra. Viszont nincsen példa arra, hogy XXXidő elteltével Hannibal vagy kikoránkel azt mondotta volna, hogy jaj, mégsem úgy lett, ahogy pedig állítottam.

van ugye ez a bölcsesség a hallgató emberről, miszerint az tűnhet bölcsnek is.

Nekem viszont az egyik kedvenc számom Domján Edit előadásában a
www.youtube.com/watch?v=e8W-TUDckMU

kizárólag ezért regisztráltam 2015.09.14. 08:19:15

@Frick László Intézet: jó hát annyi emberismereted azt hiszem van, hogy sejtsd, a számot pár másodpercig bírtam hallgatni és bezártam, de az improvizálásra nem a gitár a legjobb hangszer. amit az előtt írtál a blogolásról, az tényleg helytálló, de attól, hogy fragmentált, még egy tágabb izéből lehet hasonlóan kiterjedt szellemileg, ez már egy más nyelv a tumblikkal de mi az a vasiánus. amit meg az előtt írtál, hogy outsourceoltad a kritikát így retrospektíve is jó narratíva azért, csak az a gond, hogy érzelmileg egy idő után nem tudsz leválni róla pont a belefeccolt minőségi munkaóra miatt, többek közt ezt a távolságtartást segíti elő a tumbli is és ezért preferálják a suhancok, persze a további részletezés nélkül. volt aki a Trout Mask Replicát is agyonkomponált izének gondolják amúgy de engem személy szerint ezzel hagyjanak, Zappától egy albumot hallgattam meg gimnázium alatt, legmagasabb iskolai végzettségem lol és abban volt az a szám amikor megették a kígyók az autó motorját és azon nevettem, szerintem egyébként az alábbival sikerült egy kicsit viccesebbet www.youtube.com/watch?v=5u9i6QwwGss

kizárólag ezért regisztráltam 2015.09.14. 08:45:44

@kizárólag ezért regisztráltam: ja az alanyt és az állítmányt nem mindenhol sikerült, de nincs diploma, nincs egyeztetés lol

Frick László Intézet 2015.09.15. 10:10:32

@kizárólag ezért regisztráltam: Hódolója vagyok Zappa művészetének -de Don Van Vliet munkásságának is. Kettőjük között a lényeges különbség az, hogy Zappa jó üzletember volt, van Vliet meg pocsék.

Én, mint üzletember egy válogatáson huszonkét diplomás ellenében pl inkább választanék egy kecskeméti piarista gimnáziumban érettségizettet (főleg a múlt század 70-es-80-as éveiből.

kizárólag ezért regisztráltam 2015.09.22. 08:35:33

@Frick László Intézet: sok itt a kecske, sok itt a mét, még annyi korrekciót a korábbihoz, hogy amikor azt írtam

"de attól, hogy fragmentált, még egy tágabb izéből lehet hasonlóan kiterjedt szellemileg" arra céloztam, hogy egyrészt az időbeni lefutását tekintve, másrészt a keresztbloggolásokat és mikroblogok interakcióját átfogva, sokkal több lesz mint az apró, bugyutának látszó egy-egy bejegyzés összessége, bár én nem tumblizok, csak néha ha kijön valami vicces és találkozok vele az interneten. de állatkerbe sem járok, attól még szépek laknak, csak azon túl, hogy az ítélkezés elhamarkodott lehet a beható ismeret nélkül, még becsapós is a strukturális különbségekből fakadó felszínes különbség, de nálam okosabb emberek szebben körüljárják és megfogalmazzák a jelenséget itt theconversation.com/the-internet-is-eating-your-memory-but-something-better-is-taking-its-place-47590

Frick László Intézet 2015.09.22. 08:50:06

@kizárólag ezért regisztráltam: "Az ~net felfalja az agyadat" -írta Pynchon még az arpanet korszakában. Nincs idő a fájdalomra, meg persze a teljes információ beszerzése se érdekes. Mindig minden pillanatba n a pillanatnyi maximalizálás az érdekes -pedig az internet a keresőmotorjaival eleven seggszájgép is. Lám a migránsválság, és mindenmás is, mindenből csak kettő lehet, álláspontból is. Az internet , ha jó az előfelvetésem és azt jól gépelem be a keresőmotornak, igazolja a bármilyen teóriámat. A másik egy régi szisztéma, megkérdezi a kapcsolatitőkekovácsot a The Econo,mist "újságírója" a magyar iszonyokról, majd a megkérdezett magyarcsávó szól a haverjának, hogy benne lesz az ő nagy okossága is Magyarországról a The Economistban, aztán az újságíróhaver becopyzza a cikket a The Economistból, miszerint lám, már a brit tudósok is! De lemenni terepre konrétan, azt már nem.
Annyira gyorsan kell ma már reagálni, hogy a beható ismeret teljesen fölösleges,, a hatás többet ér. ["Nem az információ megszerzése és birtoklása emel hatalomba, hanem a megosztása (terjesztése)."] és a szaósölmédia nagyon olcsó, csak párttucat emberrel kell megosztani az információt.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2015.09.22. 08:52:04

@Frick László Intézet:
Inkább hallgatok...:((

Nem hogy bölcsnek tűnjek, hanem hogy ne káromkodjak
Ekkora égbekiáltó komment olvastán...:(((
süti beállítások módosítása