avagy

A Szürke Egyetlenegy Árnyalata

Megvan a legeslegfejlettebbség színe. Sokaknak erre a buzik szivárványszinei ötlenének be, hát nem! A legeslegeslegfejlettebbemberek globális egyenszíne a szürke.

#808080

 

Csudálatos meghatározását idézték az imént a kedvenc rádióadómon a népzenének. Egy népzenekutató szerint igazából nem is lehet meghatározni, mi a népzene. Nem lehetséges a világzenét [worldmusic] elkülönböztetni a népzenétől. Jópofán, modernül, eőjjdefejlettnek hat ez a két bölcsesség, ha az embernek fingja se nem lehetne már a nép[ség] definíciójáról.

 

A zenélés mindigis szélyes, globális fogalom volt, történt egyszer Joseph Haydn-nel hogy bement sörözni egy londoni kocsmába és ott a kocsmazenészek az egy héttel korábbi bemutatójának népszerű dallamait nyirettyűzték és kérdésére értetlenül lestek, fogalmuk se volt a dallam eredetéről egy zenésztársuk mutatta, akinek egy zenésztársa mutatta. Zenetörténetkutatók munkálódása kiderítette, hogy a XVIII. század végén egy Mozart motívum kb hét esztendő alatt jutott el Romania-nak a Római Birodalommal continuuin ősi földjére, a magyar megszállás alatt álló Észak-Transylvaniába, Bonțidaba. A XIX. század elejéig a cigányzenélés korszerű mozgófogalom és mindig napiaktuális volt, éppen divatos műzenei slágereket interpretált, csak a paprikáskrumpli és paprikás marhapörkölt meg a magyarnemzetitudat éberdésével azonos hullámhosszokon terjedvén nagyjából Bihari János és a Magyarok Imájának A Nemzeti Hymnus-nak a tempólassulásával (pattogó verbung-bóé busulóóómagyarba) egyidőben cementálódott és persze, ha-amikor a fentidézett és szerencsésen elfelejtettem-nevű un „népzenekuktató”-nak mutatnék cigányzenei, majd pedig cigányok által pl a romaniai [Bonczhidá]n játszott népzenei felvételeket, azonnal rá tudna mutatni arra, a kettő közül melyik a népzene.

 

Tkp bennem Nádasdy Tanár Úr nyelvjövőképe bakkant föl ennek a „népzenekutató”-nak az ötletére. A „népzenekutató” szerint ugyanis ha egy népzenész egyszercsak szintetizátorra kap, akkor annak a népzenének az a története (sorsa). Mi zenebuzik már ismerjük ennek a történetnek a közepét, a szintetizátornak köszönhetően egyre kevesebb zenészre van szükség a zenekarban, először a dob és basszus nem kell, aztán a kontrahangszerek emennek a lecsóba, végül magáról a billentyűshangszerről először a balkéz tűnik el, majd a jobbkéz -a magyar népi szintipop jelenleg itt tart, a csávó még ott bojócckodik a billentyűzet fölött, mintha a szólamot még játszania kéne és énekel, bár ez se feltétlenül szükséges már. Innen fölfelé, az un „profi zenélés” irányába emelve tekintetünket és érdekes backstage világszokás hazai elterjedésére mutatnék rá ez a szerződés un catering czikkelye, miszerint olyan jelentős előadóművésznek, mint Bombrády Mákos valamint kisérőzenészeinek meghatározott számú és minőségű törülközők, a húsztagú és egyébként már egészen fejletten drogos truppnak olyan mennyiségű alkohol, aminek elfogyasztása átlagbaszámítva és személyenként mintegy 2,8-4,1 ezreléknyi alkoholszintet állítana be, aztán még ételek és alkoholmentes italok, gleccservizek és satöbbik. Mindezekmellett a félplayback-nek elhazudott ¾-edplayback „előadás” gázsija mintegy 1,8 millió Ft. Ha  ezekután nehezen relativizálható tényeket veszük nagy-paraszt-araszatra, úgymint George Michael éneklésbeli képességét valamint szerződésének catering kikötéseit arányosítjuk Bombrády Mákos hasonlóival, akkor azt hiszem, sokuknk képzeletében egy aránytalanul hatalmas lófasz horgad föl Bombrády Mákos végbelébe tucsogvást.

 

Nádasdy tanár úr szerint is, ami történik a nyelvvel, az történik pl ha a magyar gügyögcsi lesz úgy, hogy minden főnév (az egyébként szláv eredetű) kicsinyítőképzővégződéssel satnyul vagy mégprimitívebben i-re végződik akkor az lesz vele. Tehát ha a kóla a világ népeinek minden italát kiszorítván a gyékényekről, a triciklikről és a büfékocsikból a világ népeinek az itala lesz, akkor az lesz a népi ital.

 

Fasza ez. Azonnal megjelent a képzeletem előtt sok-sok színes festékpötty, meg egy hatalmas ecset. Éspersze ezek a színes festékpöttyek hatnak egymásra, a szomszédosak összefolynak és érdekes új színekben hatnak (lila, hupilkék, jajveress) és egyszercsak megjelenik az az ecset és elkezd kevercselni és szépen a palettán [vált.: Planetá-n] összekevercseli a színeket és akkor az történik a világ kultúráival ami történik, mi pedig nemhogy tehetetlen picsaemberként lessük, de még terjesztjük is eleinte az egyreszürkébb tengerben még csiga-bigálódnak szivárványszín szálak, a sárga, a zöld, a narancs nehezen adja magát. de az ecset csak kever és kavar széles vonásokkal föl és le és keresztül és kasul, míg végül minden szép, egyenletes szürke lesz, szürke, szürke. A picsaember világutazó számára, akit már eddig is az nyugtatott meg, ha Bangaloore-ban, Mumbaiban, Anchorage-ben meg Taktaharkányban ugyanazokat a deszkássapcsi srácokat láthatta ugyanazokban a cuccosokban ugyanarra a zenére egyformán vadul unatkozni, a kontinentálisan, övezetességében és tengerszintfeletti magasságában determinált éghajlattól, növényzettől stb-től eltekintve semmi meglepi semmi idegen, semmi eltérő, nulla szokatlan, minden elvérható és ugyanolyanfejlett, mint ami szerinte a fejlett és elvárható. Mindenütt, az egész világon WC-csészékre ülve szarhat, még azokon a helyeken is, ahol eredetileg a vízhiány, azaz a víz tisztelete és a vízzel való szükségszerű takarékosság éstehát itt nem részletezendő hygiénés szükségszerűségek okán a guggolva szarás [=szaráskor kevésbé lesz szaros az ember végbélnyílása és tájéka] marad a népszokás. Szarik boldogan a picsaember megnyugodván a fejlettség egyre-elterjedésén s lehúzza a szarát annyi vízzel amennyi az alatt az ég alatt egy egész család napi mosdó, főző és ivóvize lenne egyben.

 

Amikor már aztán majd minden egyenletesen szürkefejlett lesz, tkp az igazánzöld tudatú fejlettembernek utaznia sem kell, hanem csak belépőjegyet váltania bemutatócsarnokokba, ahol mesterséges körülmények között a világ teljesenegyformaszürkeségét pompásan és kényelmesen tudják bemutatni. Mindez azonban pénzbe kerül és aki fejlettember szeretne lenni, az tudhatja, hogy aki valamiért fizet, az még nem igazán fejlett ember. A legeslegfejlettebb emberek ugyanis ki se huzakodnak a bioneuronvezérelt internetes tube-jukból, hanem egy p & p progi segítségével 4D ingyen élvezik ugyanezt. Mertha minden ember is fejlettebb, egyesek még annál is fejlettebbek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr517566492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifsz (törölt) 2015.06.29. 10:03:09

A guggolás vs ülés problematikáját annyira szemléletesen bemutattad, hogy az is megértheti, aki sohasem próbálta a guggolós változatot. Azt viszont nem lehet gyakorlati indokokkal magyarázni, hogy házba minek kell guggolós, de vízöblítéses alkalmatosságot építeni, azt meg főleg nem, hogy hajóba - kapaszkodó nélkül minek?

Nádasdy védelmében annyit, hogy abból amit sok éve Mancsban és hasonló helyeken tőle olvastam, annyit értettem, hogy a szép kifejezésmód kérdése inkább ízlésesség kérdése, mint nyelvtudományi kérdés, azaz nem arról van szó, hogy nem lehet ilyen kérdésekről vitatkozni, minden egyenlő, hanem hogy nem érdemes a nyelvész, mint egy a szabatos fogalmazáshoz hivatásból jobban értő személy pozíciójából érvelni ebben a kérdésben.

2015.06.29. 17:57:30

A világ ilyesfajta elszürkítése nem lehetséges. Én sokkal inkább az iszlám világhomoksivatagának az eljövésétől tartok, mindegy, hogy, IÁ, Kongó vagy Belgium - ugyanaz a vallás, ugyanaz a törvény, ugyanaz a lepusztított világ.

2015.06.29. 17:57:30

A világ ilyesfajta elszürkítése nem lehetséges. Én sokkal inkább az iszlám világhomoksivatagának az eljövésétől tartok, mindegy, hogy, IÁ, Kongó vagy Belgium - ugyanaz a vallás, ugyanaz a törvény, ugyanaz a lepusztított világ.
süti beállítások módosítása