avagy ti és mi

 

 

Hú, ezen aztán megakadt a szemem, a 44(X)!4.hu-n "Ács Dani"  "újságíró" "cikke", azonnal felhorgadtam és már el is kezdtem írni a soros dübörgésem az inde(x)iánus jógyerekek geciségéről, amikoris a döbbenettől leesett az állam, ki is korunk majortamása és kicsoda szerint.

 

 

Ascher Tamás köbölte föl Vidnyánszky Attilát Major Tamásnak.

Valamint persze fölmerül a Ti és Mi kérdése is.

Innen, hogy Ascher Tamásnak megéri egy kis komcsizás is akár... hát... mit mondjak... Akkor csudálkozhatunk, hogy a jógyerekek ennyire felületesek?

Most pedig következzék a dráma , dramaturg Ács Dániel -pedig a közönség már sírva kérleli a szereplőket...

  • Az egyik sarokban a népi, keresztény, konzervatív kőszínházas kormánypártiak. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, jelenleg a magyar színházi élet ura. És Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki Bujtor István helyére ejtőernyőzött be Eperjes Károly mellé.
  • A másik sarokban az urbánus, független, alternatív ellenzékiek. Ascher Tamás, a Katona főrendezője, és Schilling Árpád rendező, a Krétakör alapítója.
  • A közönség sorai teli színházasokkal, újságírókkal. Akit körülöttem felismertem: Enyedi Ildikó, Eperjes Károly, Mohácsi János, Csáki Judit, Fekete Ernő, Bodó Viktor satöbbi.
  • Moderátor: Veiszer Alinda.

Négy széken négy férfi morcog. Schilling sértetten rágja a száját. Vidnyánszky gőgösen felhúzott szemöldökkel a cipőjét nézi.  Ascher sztoikus nyugalommal vakarja a szakállát.  Oberfrank Pál olyan földöntúli mosollyal hajtja saját vállára fejét, mintha most csusszant volna ki a macskafogó fenekéből. A színpad közepén Kerényi Imre láthatatlan buzicsontja várja, hogy ráharapjanak a színházi férfiak.

 

Attól rettegtem, amíg az emberszagú tömegben vártam a kapunyitásra, hogy amikor leültetnek vitatkozni ellenérdekeltnek vélt feleket, akkor azok elkezdenek egymásra egyetértően bólogatni, ahelyett, hogy rögtön torokra mennének. Nem így történt.

Annál is rosszabb: Mi az a politizáló színház?

Vidnyánszky: Nem vetemedem aktuálpolitikai gesztusokra. Költői színházat akarok, elemelkedést.

Veiszer: És a Johannában a kártyás jelenet, amikor kártyalapokon európai újságok lapjain európai parlamenti képviselők, többek között Rui Tavares és Daniel Cohn-Bendit karikatúrái szerepelnek?

Vidnyánszky: Jó, de ez csak azért volt, mert a külföldi lapok nem hozták le az engem ért vádakra a válaszom. Meg mert az EU fél a keresztény gyökereitől. Én csak igeneket mondok. Egyébként az igenek nemek is.

Schilling: Mi meg kifejezetten az MSZP-nek kampányolunk.

nevetés, Nem bazmeg, ne tódíts, hiszen Bajnainak!

Oberfrank: Én nem értek a politikához. Az élet szép, és van remény.

Ascher: Minden politika.

Schilling: Minden hatalom.

Ascher: A minőség számít. Nem az ideológia.

És ez így ment egy órán és öt percen keresztül. Amikor is az egyre feszültebb Schilling Árpádnak elege lett.

katona7

Elsül a buzicsont?

A színpadon ülő emberek természetesen a pénz miatt gyűlölik egymást. Ugyanis a szocialista Hiller időszakában, amikor Vidnyánszky Debrecenben volt igazgató, a vidéki társulatoktól vették el a pénzt. A kormányváltás után pedig a vidékieknek visszaadták, viszont a függetlenektől elvették a lóvét.

Schilling: Most nincs szabadság.

Vidnyánszky: Mindenki azt csinál, amit akar.

Schilling: Egzisztenciális kérdés van. Félelem van. Kollaboráció van. És a te kezedben van a hatalom.

Vidnyánszky: Meg akarsz felelni a külföldi pénzadóidnak, ezért bántasz. Hiller idejében ti szét akartatok mindent verni!

Schilling: (benne a csapdában a potkán, háhá, lecsap!) Ti?

Vidnyánszky: Ti.

Schilling: Ki az a ti?

Vidnyánszky: Sóhajt. Én ezt így nem szeretném tovább…Akkor miért nem szólaltál meg, amikor a vidéki struktúrát szét akarták verni? Ha én nem védem meg, akkor ma üresen állnának a vidéki kőszínházak, mint Skandináviában, meg Franciaországban.

 

Schilling: Áhá, tehát ez a bosszú?

Vidnyánszky: A környező országokban sokkal kevesebb pénzt kapnak a függetlenek, mint itthon.

Oberfrank: Mindannyian szeretjük a színházat. Ez a legfontosabb.

 

Ascher: Mindenki szabadon alkothasson! Ez a legfontosabb! A TInevetekben is elfogadhatatlan buzizás zajlik. Sunyítotok, lapítotok.

Vidnyánszky: Ti miért nem tartjátok tiszteletben a hitemet? Az én sérelmeimmel mi lesz?

Ascher: Nem ugyanaz a fájdalma a trónon a királynak, és a deresre húzottnak.

Vidnyánszky: Nem én vagyok a király.

Ascher: Te vagy Major Tamás.

Oberfrank: Én örülök, hogy itt lehetek.

Egy néző háborogva, kivonul:

Ez az egész egy hülyeség!

 

Vidnyánszky: Legközelebb a Nemzetiben tartjuk. Itt mi vagyunk kevesebben. Az alternatív színházban húsz éve nem született új gondolat. Akkor mitől progresszív?

Schilling: Jó, akkor a tiéd mitől keresztény?

Vidnyánszky: Mi maradiak vagyunk?

Schilling: Én ilyet nem mondtam. De Pintér Béla társulata korábban 70 milliót kapott, most meg a felét.

Vidnyánszky: Plusz TAO. Ami szintén állami pénz.

Ascher: Orbán Viktor azt mondta, hogy a TAO nem állami pénz.


 

Veiszer: Mit lehet tenni?

Schilling: Amíg van ti és mi, addig semmit. Számtalan levelet írtam a minisztériumba, amire nem kaptam választ.

Vidnyánszky: És én az előző időszakban mennyi levelet írtam? Sokkal többet.

Egy néző feláll és sírós hangon mondja: Ez az egész elég lehangoló. Majd leül.

 

Schilling: Fekete György.

Oberfrank: Fekete Györgyöt ne hozzuk ide! Én békét szeretnék.

Vidnyánszky: Párbeszédre van szükség.

Ascher: Elhatárolódtok  TI Kerényitől?

Vidnyánszky: Már tegnap megtettem a TV2-ben.

Ascher: Elhatárolódtok TI?

Vidnyánszky: Mondtam, már megtettem.

Veiszer: De most elhatárolódik? Tartalmilag?

Ascher: Mondja ki!

Vidnyánszky: Mit? Jó, igen.

Oberfrank: Jaj, rengeteg a gond.

Néző: És a tánccal mi van?

Oberfrank: Én személyesen a kortárs tánc nagy szerelmese vagyok.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1006229891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2014.05.30. 11:46:58

azt gondolom, kicsit kisebb arc (kép, pofa) jót tenne a tartalom minőségének

pl ha egy terjedelmes copypaste poszt összes saját tartalma egy ordas fikázás...

ez a ti-mi egyébként itt is bizony soxor előkeről

(én spec mindig tiltakozom is ellene)

a majortamásos párhuzamba pedig csak te akarod belemagyaráznia komcsizást, az simán a hatalomhoz dörgölőzés által elért hatalmi pozícióra mutat rá, nagyon pontosan

kheiron 2014.05.31. 04:37:32

@A Hannibal Lektűr-attitűd

Az tényleg vicces, hogy mondjuk Alföldi, vagy bármelyik balos művész dörgölőzése a balos hatalomhoz annyira természetes, hogy amikor balos hatalom híján nem tudnak odaférni a pénzcsapokhoz, egyből diktatúráról nyervognak. Pedig csak tessenek megméretni a kultúra szabad piacán. :-)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.05.31. 12:02:55

Ez az egész párbeszéd a maga abszurditásával a Fidesz kultúrpolitikájának következménye. Pedig lennének a jobboldalon is normális emberek. Nézzük meg, pl. ki helyett lett oktatásügyi góré Hoffman:

www.youtube.com/watch?v=jnfiBwcmHa8

Frick László Intézet 2014.05.31. 14:23:21

@Dinamuki: Kerényi Imrfe nem volt még ivarérett, amidőn már ilyen párbeszédek jellemezték a magyar szellemiéletet. A Magyari Pétert majd alkotó spermiom még épp csak fickándozott az anyukája méhnyanyáktavacskájában, amidőn már ilyen párbeszédektől bugyborgott a Magyar Kaka.
Hoffmann Rózsa még a nagynénikéjének a fotelkarfájára nyomi-nyomizta rá a kis rózsás pëckit Alberto Moravia szövegektől hevüélten, amikor már ilyen párbeszédektől kornyadoztak az MSZMP n"fehér ház"-ába a xanzavérák.

Frick László Intézet 2014.05.31. 14:30:45

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Pl nálunk, kettőnk között a ti és mi pont így bugyborog elő, te vagy a fennkölt pihepuhány értelmisegg, ki ilyen ügyesen kicsal belőlem a tajtparasztból egy Ti!-t.
Vidnyánszkytól semmit sem vár az ember -ez megint a szokásos óvodapedagógia. De egy Ascher Tamástól elvárhatzja az ember, hogy Major Tamás nevét ne lekommunistázáshoz használja guminyomdának. Major tamás egyébként egy zseni volt -Vifnyánszky pedig nem. Major óriásinag színész is volt. Vidnyánszky meg nem.

Vidnyánszky már nem is egyszer rendesn elhatárolódott kerényi baromságaitól -de ez a jóggyerekeknek kevés.

Vidnyánszky nem cél.. múáűrmint úgy, hogy "le kéne győzni". hanem Vidnyánszky eszköz a politikaimegfelelőség bbizonyításártára, afféle bokszsák "gyere és adjuk meg a bunkó Vidnyánszky szájának.

És semmi sem elég drága ehhez, én nem azt mondom, hogy Major tamás egy kalocsaihímezés volt, de azért ennyit ne érjen már meg a lefikázása egy Ascher tamásnak. legyen már egy Ascher tamásban ennyi tartás, hogy ha ő ennyivel (mutatom) jobb mindenben, mint Vidnyánszky, akkor nem operál ilyen ócskagecin. Uralkodjon már magán annyira egy Jó és Igaz, hogy nem megy le ennyire spílerbe.

Jaj lenne Ascheréknek, ha tényleg lenne is ezeknek egy majortamása. Egy major tamás majmot csinálna ilyen stréberekből, nem pedig alájuk játszana és labdákat adna föl...

Erre varrj gombot, Hanni...

Frick László Intézet 2014.05.31. 14:32:24

@kheiron: Nem, ez nem dörgölődés formájában zajlik. Ez úgy történik, ahogy Bozsik Yvette példáján is megmutattam. Jóakarók keresik föl a prominenst és lelkére beszélnek és ami fointos VALAMINT fűt fát és bokrot ígérnek, ha szembemegy vagy ellenáll.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2014.05.31. 18:29:13

@kheiron:
Azon a szabad piacon, ahol Ákos harmincszor annyit kap, mint Harcsa Veronika?

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.05.31. 21:06:36

@Frick László Intézet: nem, nem, nem ennyire bután és érzéketlenül ment ez... pl. Kertész I. megharagudott Csoórira, amennyire ismerem a körülményeket, mindkettőnek igazat tudok adni, tehát annak még volt valami értelme, méltósága, de ennek a nyomorult izének, ami most megy, semmi, de semmi, és erről igenis a Fidesz mehet, mondj má lécci hogy mikor baszogatták az MSZP alatt a jobboldalt olyan szinten, mint most ezek nyomulnak a barom szobrukkal meg a buzizásukkal...

Frick László Intézet 2014.06.01. 05:47:49

@Dinamuki: Mikor baszogatták a jobboldalt? -erről itt sokszor vitatkoztunk és egyik kedvelt érvem a a mókás szoituáció, amikor írók (vagy más jelentősműűvészek?) összeröfijén Tandori Dezső felállt és kijelentette, hogy ő szertne jobboldali író lenni. Az, hogy NEM ÉRTETTÉK szellemembrei ezt a kifakadását, piskóta ahhoz képest, amit az arcába kapott, azt kellett hazudnia, hogy részegségében nem tudta, mit beszél, úgy nyugodtak meg a kedélyek.

Szakmailag nyomulásnak nem merném nevezni azt, amit ezek művelnek.

Ha ezeknek lenne kultúrpolitikája, akkor ma is és örökösen is Alföldi Róbert lenne a Nemzeti Szinház igazgatója. Pont a lényeget nem látjátok, azt, hoigy mi a kultúrpolitika. A kultúrális és oktatási sáv Orbán belsőellenzékének a kezében van, méghozzá politikához még elemi népi politizálási szinten sem értőek kezében -és még csak nem is kerényi vagy fekete a legbutább ezen a téren!

A másik, akivel szemléltetni szoktam: Pokorny Lia esete.

A harmadik, amire figyelmeztetni szoktam: Hosszútávon a műűűvészetiéletbnen is jóoldalinak lenni befektetés. Én nem mernék mérget venni arra, hogy minden öndefiníciójában magát jóoldali (tehát politikailag megbízhatónak) valló TÉMNYLEG eszmei síkon hozta meg a döntését. Az a gyanúm, hogy jópáran egyszerűbben számolnak: jóoldalinak lenni: jobban fizet. És erre nem érv, ha összeszedek 11 fideszes büdösbunkót, hogy húdesokfizetést kapnak.

Ha Pokorni Lia kiáll és az Újszínház botrány környékén még cvsak nem is azt deklarálja, hogy "Én jobboldali színés vagyok" csak az6t, hogy "Maradok. És belül a sznházban fogoök A Jó Ügy-ért harcolni!" -akkor sem kap jófizetett tévés celebszereplést.

Az én szememben elviselhetetlen kerényi vagy Fekete György. De útálom a jóoldaliak sunyi arroganciáját is.

A művésznek vannak eszközei, ugye, amiket BRILLIÁNS módon forgat.

Én ANNYIRA győztesnek nem látom Ascher Tamást.
Aztán ott van a Bozsik Yvette példázat. Ha egy jóoldaliba SZÁMÍTOTT ember pl óvatlanul, pöolitikai-latolgatás nélkül elvállalna egy feladatot, akkor nagyon gyorsan megkeresi pár jóoldali jóakarója és elmagyarázzák neki, miért vállalhatatlan... Azaz a jóoldaliak úgy gondolják, hogy a harcban ÁTÁLL... holott Bozsik Yvette-et összesen a táncművészet érdekelte, és nem tekintette a politikát.

Ahogy az óvónéni mondja: Az nem csuda, hogy Türheő Jaóska büdösbunkó, de az erre hivatkozás nem menti föl Orvosékfia Ricsikét.

Tegyük föl, hogy 2-3 millió Ft-ért televíziós szakembert nevelsz a gyerekedből és egy rosszoldali tévéhez akarna menni, engednéd? és milyen érdekből nem? Én útálom a jóoldali jelentősművészek többségét az arroganciájuk és politikai-aljasgeci sunyiságaik miatt. De ha a gyerekem azzal akarná elbaszni a sok pézet, amit a taníttatásába öltem, hogy politikailag nemmegfelelő tévébe menne bááboci btamód dógozni.. én bizony nem engedném, pont a karrierje miatt.

Én értem, mit akart tandori mondani azzal, hogy ő jobboldali író szeretne lenni.
De nézzük csak Tokfalvi mestert, aki konzervatívliberálisnak vallja magát és ebből mennyi baja van.

A jóoldaliak még azt se engednék meg nekem, hogy egy ilyen közhelyesen ismert amerikaiálláspontot vegyek föl!

Frick László Intézet 2014.06.01. 05:53:27

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Jaj, Hanni, ez annyira demagóg! Miért nem Lovasival példálózol?

Harcsa abszolutte (tehát mínusz politika) is kisebbgázsiértékű. Ne tettesd már, hogy nem tudod.

Hosszútávon jóoldalinak lenni jó befektetés.

Nézd már meg, mi lett nagy krisztával összesen azért, mert a miniszterelnökné vett két képéből, rögtön nem az lett érdekes, hoigy milyenek a képek és rögtön Dr Máriás barkácsmunkái jobbak lettek stb.

Hagyjál már ezzel az ócska demagógiával.

(Úgy útálom Ákos "művészetét" ahogy van és amióta van, és nem is hiszem, hogy Ákos tudna valaha is olyant csinálni, ami nekem tetszene)

Frick László Intézet 2014.06.01. 06:01:54

@Dinamuki: A MSZP alatt úgy, nyiltan nem baszogatták a jobboldalt. De pől amit a Magyar Írószövetséggel műveltek, olyat ezek sose csináltakl jóoldaliakkal, egy télen át fűtetlen épületben, persze a Fővároson (Demszky-n) keresztül és sunyiban. Aztán ott van pl a "jóoldali politikailag megbízható" Szépírók társasága, akik le szokták sztalistázni a Magyar Írószövetséget. Erre gyártottam én azt a különben eléggé komoly viccet, miszerint:

"A Magyar Írószövetség sztalinista, mert ott az írók 40%-a nemíró, szemben az ezért is nem sztalinista Szépírók Társaágával, ahol bizony az írók 60%-a tényleg is író!"

Amiről vitatkozunk, az megint nem tartalmi. megint arról van szó, hogy a jóoldal jól és profin kommunikál és a rosszoldal még a saját lábában is hasraesik.

Volt 2-3 nap, amikoris úgy nézett ki, hogy Alföldi Róbert MARAD a Nemzeti Szinház élén. Orbán kijelentette, hogy neki tetszik Alföldi művészete és tőle maradhat Alföldi. AKKOR mekkora jujjogás és sürgésforgás volt a jóoldalon. Biztos vagyok abban, hogy Alföldit is megkeresték jóakarók, hogy lecsekkolják, vele azért nem mertek úgy bánni, mint Bozsik Yvette-tel...

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.06.01. 16:10:14

@Frick László Intézet: Orbán azt is kijelentette, kioktatóan, hogy a szobron az arkangyal az áldozatokat ábrázolja, holott maga a szobrász közölte, hogy az országot.. éppen ezért hamis. De ennek az abszurditása a sok többi mellett már fel se tűnik.

Két dolognak tudtam örülni mostanában Pesten, az egyik az új zeneakadémia, ami tényleg fasza lett, a másik a Makovecz kiállítás... mondjuk az angol feliratokat itt is elkúrták.

Frick László Intézet 2014.06.03. 04:07:36

@Dinamuki: Ha pl megkérdezed a belgákat egy olyan határvárosban, mint Bruxelles, akkor a vallonok szerint a flamandok az abszurdok és a flamandok szerint pedig a vallonoik. De egyébként a városban tartózkodván... egyszerűen csak elkezdesz sétálni a török negyedben, meglátod, hogy a kukásautók hágcsóján csupa flamand////vallon gyerek kapaszkodik, piszkos vagy fizikaimunkját csak vallon///flamand végez, meglátod, ahogy a kereszteződésekben a magyar, azonbelül budapesti-módon dugókat gyártő belgák (azaz flamandok!!!vallonok444) mekkora egy ergyál tudnak lenni, látod, hogy a mentő áll egy ilyen oktalan dugóban és öt percig egyhelyben úgy tud szirénázni, hogy egy autós jobbra vagy balra el nem mozdulna és erre van megafon a mentőbe és a mentős kiszól flamandul vagy franciának hitt vallonul, hogy ugyan, legyenek már szivesek elengedni bennünket, életveszélyben lévő betegért megyünk! ... és erre se mccan egy autó sem... akkor az EGÉSZet találod abszirdnak és nem kezdesz el szegmentálni, hogy a flamand vagy vallon az abszurdabb-e.

Azt akarom ezzel mondani, hogy a magyar abszurditást kiki a májacskája zuzája állapottyának megfelelően tekinti, ha magyar, de már csak attól, hogy csehszlovák vagyok vagy vojdosóógi motyor.. énnekem oszt egy-abszurd az összes belmagyar oldalfüggetlenül, abszurdak az emlékműállítók és kb ugyanolyan abszurdak az ellentüntetők, abszird Kálmán Olga, Vadai Ágnes vagy az a KDNP-s nyanya azzal a tornyos őszszőke frizurcsiával, assetomhogyhíjják. Abszurd Rózsika és Kunhalmi Ágnes is.

És mnég az az érdekes, hogy az LMP történetében haladván, pl az idén még alig volt abszurd.. és mentől kevésbé abszurd az LMP annál inkább nincsen hírértéke a jóoldalon sem. 2014-ben a legütősebb beszólásai Schiffernek voltak, de a jóoldali meghatározó sajtómunkásság maxxx a társelnöknő sunázásáig jutott el, ha eljutott...

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.06.03. 12:02:39

@Frick László Intézet: Nem győzöm ismételni, hogy a gond az velük, hogy az állam befolyását olyan területekre is ki akarják terjeszteni, ahol semmi keresnivalója. De a beképzelt mindenhatóságból csak mindentahóság lesz. Szted amilyen stílusban Lázár beszólt a hotelszámlája után érdeklődő origós gyereknek, az eszébe jutna bármelyek nyugati politikusnak? Képtelenség. Azt mondod, Orbán átengedte a kultúrát a belső ellenzékének. Amúgy nyilván azért mert nem intellektuális ember, jobban leköti a foci, van ilyen. De az, hogy minél önállótlanabb birka faszfejeket mindenhova... na és a birka is tud szemét lenni, amikor odébb tolja a kiskecskét a kajától..
süti beállítások módosítása