avagy Albert Gazda nyomán:

Petőfi - avagyis a magyar nyelv. Szeretem a magyar nyelvben, hogy a legtöbb hangzója az, ami, az o o, az ó ó, ésígytovább, a t t, a d d és a k az k,  az é nyílt és tiszta, az e zárt és kész, sajnos a ë kihalófélben. A pthrücsök és a pthefőkk máregyébként kihalt pth-je. Az egyik legszebben beszélő kortárs magyar Illyés Gyula volt, a somogyi magyar beszédben az ë még mindig él s hallik külön a lágy és a kemény j hang is. A modernmagyar ugyan ekmek, mekegősnek hangzik, például ezért is (meg az ö-k és ü-k miat is) törökös a német fülnek. De mely szép is Pázmány Péter vegyeshangrendűsége. Mondom Petőfi -és Arany Jánosra is gondolok. Ezt elsütöttem már, miszerint a kezem ügyében nem csak a Károli-féle Biblia, hanem Arany János Összes is, és arrajártamban az Arany-kötetet csak felkapom, bárholis felütöm, amit olvasok, hasznos. E blogban gyakran intem olvasóimat, hogy inkább Arany János A nagyidai cigányok -ját olvasnák magyar politica-i ügyekben.

jegenyék - de a jegenyetölgy is. És a tölgyek , de akár az idegen, a gyomfa, az akác is. A magyar táj, fákkal. A magyar táj már ha gépen is szállok fölébe. Télen, hidegfrontbetöréskor, tiszta reggelen, a Duna vonalán lefelé repülvén az egész maradék országot belátni. Jegenyék a Balatonnál. A téli, a túristák és budapestiek hadai nélküli Balaton, a hihetetlenkék Balaton a fehér habjaival. A Balaton a Liliomfi című szines filmben, a Balaton A ház a sziklák alatt fekete-fehér-ségében, jegenyékkel.

bor - a magyar bor, ha tényleg is bor

Weöres Sándor - az idegenszívűeket általában Petőfi Sándor keríti a magyar nyelv felé. Weöres Sándort azonban a világ egyik legnagyobb költőjeként megismerni? -hozzá magyarul TUDNI még kevés.

Eger -és Eger fölött az Eged

A dél-erdélyi vasútvonal, különösen a Fogarasokban, előtte és utána is egy darabig, egy román lány szürkére mosott fekete kartonruhában, mezítláb, ahogy S-alakban integetett föl a vonathoz a völgyből, csipején fekete vizeskorsót tartván

Sebő Ferenc

Sopron

a magyar csönd, ez a legszebb a frissen szántott magyar feketefőd mellékén s valahol fönn, fönn egy négymotoros légcsavaros nehézrepülőgép dönög. Ősz van, októberi nyárias déli forróságot kavarnak a dűlőút porával, akácavarral a borzongatóan hűs szellők. [Itt lesz majd Tarr Bélának az a ködös káposztafődes legendásanhosszú svenkje.]

kenyér - a dinnyével volt versenyben, de átgondolván a dinnye egy magyar paraszthajszálnyival lemaradt. Természetesen nem gyári kenyerekről beszélek, hanem magyar kemencében sült kovászonkelt kenyérről, ami nem vekni. A magyar kenyér jellegzetessége az, hogy az ember akkor ismeri föl a tulajdonságait, ha tartósan, hosszú ideig nem eheti. Például idegenkenyéren él.

Krúdy Gyula  - ez valami hülye külföldi nemmagyar szokás lehet, tízben csak egybekeríteni valamit valamiért. Mi van akkor, ha valamiből tizenkettő is csak féltucatot tesz ki és mi van, ha három több, mint egyébként hattucat. Például tíz könyv vagy nagylemez, amit a lakatlanszigetre vinnél magaddal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr236024163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marie Walewska 2014.04.13. 19:48:09

amiért szeretem ? Budapest, Király utca, budai erdők, viccek, amiket csak magyarok értenek, cinikusság, Dunapart, igazi paradicsom, Dunakanyar, színházak, és persze költők - írók (Dudi is!)
a belvárosi lazaság és multikulti, Balatonfüred, Szilvásvárad, Pécs, Sopron, Eger...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.04.14. 10:00:11

Én nem tudok erről ilyen listát, legfőképpen azért, mert magyarnak lenni a legtermészetesebb állapotom, gondolkodás nélkül és magától értetődően, mindennel együtt, olyan, mintha azt kérdeznéd, mi a tíz legjobb dolog abban, hogy zöld a szemem.

Amúgy a felsorolt dolgok igen jelentős része speciel engem nem érint, nem ismerem, vagy kifejezetten nem szeretem, de nyilván ez az ilyen listák lényege. Sopronban sokat voltam, ott végeztem el az egyik iskolámat, de kifejezetten utálok ott lenni. Weörest viszont szeretem.

Marie Walewska 2014.04.17. 13:51:29

lássuk be, ideje lett volna elküldeni a picsába a főnököt.

Frick László Intézet 2014.04.18. 05:53:33

@Marie Walewska: Lásd a xoló -hoz írt friss kommentemet az ENTER gombról

Frick László Intézet 2014.04.18. 05:58:14

@Marie Walewska: rákattintottam a linkedre és:
Fotóalbum
Nincsen ilyen album
Elromntották az élvezeted.

De ne búsulj, én meg ezt linkelem neked:
37.media.tumblr.com/a8c441a82fe877bed7d66219e051ef14/tumblr_msrftxAb781sfioxeo1_500.gif

Frick László Intézet 2014.04.18. 06:08:44

@vészmadár (pica pica): jól tudod, hogy ÚTÁLOM az efféle tizeslistázást. Amitől a leginkáb a here-m out, az a tíz könyv, amit magaddal vinnél a lakatlanszigetre, mivel az olvasásbuziságom Benyegyikt szintje a Kssz!-ből, tehát nyilván forszájsztszagaféléket és amiből csak élehet, Összes-eket vinnék, ha már. Ennek megfelelően Pynchontól a Súlyszivárványt kéne becsomagolnom, de Oedipa Maas nélkül meghalnék, nem azt mondom hogy Shasta Fay Hepworth nem bejövős a bikinialsójában meg a Country Joe and the Fish pólójában,
www.cjfishlegacy.com/vintagemerchandise/CJFishTshirt.jpg de azért százszor inkább Oedipa.
más. Más egy kisvárosban diákoskodni és csak úgy ellátogatni oda. Lásd Móricz és Kisújszállás iszonyát. Móricz egész életében képtelen volt "lejönni" Kisújszállásról a kamaszkori trauma miatt.
süti beállítások módosítása