Beszél, aki keres, hallgat, aki talál

/Lovasi András verséből/

A politika emberalatti, állati művelet: a vezetőknek állat-társaikat hiedelmekben és hitben tartani meg, tudatlanságban a valódi és teljes igazság felől. Bármely hit ellen fellépők is az emberi valamilyenhiszeműségére apellálnak. Az igazságot relativizálni, a tudatlan barmot az igazságot fedező hazudozás igájába vonni -ez a politika lényege. Minden más politika nem tartós, nem a végsejéig kitartóan eredményes és megbukik. Az intézményes hazudozás a politikaievolúciót úgy edzi, mint a kovács tüze, kalapálása és vize a vasat kardacéllá. Aki hazudozás nélküli politikáról ábrándoz, az hasonlatos ahhoz, aki a kovácsolatlan kardban hisz. Tudni és tenni ez kettő, a tudás igéret és nem egyenlő a tenni-tudással is. Létezhet emberi kormányzás politika nélkül, a jámbor együgyű [értsd 1 ügyű] tehát nem aljas emberi közösségé, ez az a forma, aminek még az emlékébe is a magát cinikusnak képzelő fennkölt , ám aljas [itt: kétfedelű] értelmiségi a két forintért bármit kaszáló kaszáját is szivesen beletörli röhögve.

15 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr645877559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.25. 00:21:01

Erre ellenpélda pl. a korábban idézett Deák, aki nem a tömeg érzelmeire akart hatni, hanem az egyes emberekhez beszélt. Az övé a modern hozzáállás. Amit leírsz, meg amit Orbán csinál, az vmi ókori maradvány.

Frick László Intézet 2014.03.25. 18:15:40

@Dinamuki: Sajnos nem tudjuk meghallgatni a korszak egyes-embereit, mit tudtak Deákról és mit értettek belőle. Amit és ahogyan érvelsz, az pompás szónoklattanilag.. de a korba (vissza) ágyazva... ugyan... Még a fenköltebb értelmiseggek se sokat értettek Deákból (áruló, bezzeg Kossuth Apánk!)

Egyszerűen ezt nem értem, feszt történelmifigurákkal püfölnétek Orbánt, mire? Kicsoda Deákhoz Orbán, hogyan lehet a kettőt öszerendelni? A korszakot, Ez a "hasonlítgatósdi" -kikoránkel is műveli... még a 93-94-es kampány idején lett kedvelt fogása akkori értelmniseggjeinknek... afféle műveltsáégielemfitogtatásként is. Azzal a különbséggel, hogy akkor a jóoldaliak még szinpadi félre röhöftek maguk a saját efféle fogásaikon, ma meg már drámai huhogfások közepette maga a trükköző is benyalja saját hókuszpókuszát. Kogy az isten kaszájába jön IDE (ebbe a kporszakba) Deák, akiről mit is tudunk??
"Az egyes emberhez szólt." Hülyéskedel? Az egyes emberek összességének hány százaléka értett abból egy mukkot is, amit Deák beszélt... Aztán elindulunk a Deáki Úton, ami a népiesch ferencjóskázásba torkollik, jaj az egyes emberekhez szólott, jaj

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.25. 19:28:10

@Frick László Intézet: azért mondtam Deákot, mert igazi politikus volt, a maiak között már nehezebb lenne ilyet találni, mindenesetre világos különbség van aközött, hogy egy csoportot akarsz nyájként összeterelni, mint Orbán teszi, és a populisták általában, vagy pedig úgy beszélsz, hogy az egyes ember önálló értelmét szólítod meg. Szerintem ez nem olyan bonyolult dolog, és tényleg világosan látszik a különbség, ezért írtam le.

2014.03.26. 09:09:22

"A kommunikáció végső célja, az hogy szellemi eszközökkel megváltoztassuk a célszemély vagy csoport tevékenységét"
- Gyuribácsi, híres debreceni informatikász

heki 2014.03.26. 17:14:23

@Dinamuki:
létezik olyan, hogy "egyes ember önálló értelme"?
Komolyan, létezik?
Még az itt olvasók-írók nagy része sem önálló értelemből olvasgat-írogat, ne viccelj már, pedig az ide látogatók IQ-ja lényegesebben magasabb szerintem az átlagnál - lévén dudi próbára teszi befogadóképességet, tehát eleve szelektált társaság gyűl össze itt.
A tanítványaim nem is értenék dudit, mondjuk. (Vö. szövegértés 2012 PISA eredmények)

Nem hiszek ebben nagyon, hogy van önálló értelmünk - minél öregebb vagyunk, annál kevésbé. Látom apám reakcióit magamban pl.
Vagy anyám feldühödését magamban, szintén.

Frick László Intézet 2014.03.26. 17:33:27

@Dinamuki: "a maiak közül" jöjjek a jóoldali barátaim kedvenc (érvelés helyett és ellen való) guminyomdás mondásával?
Komolyan kiakasztottál, egyszerűen minderől Orbán Viktor jut az eszetekbe, egy sasszé erre és akkor gyorsan valami nagy történelminevet...

N em állítom, hogy a tételem megfellebezhetetlen, perszehogy az, hbiszen ott van Hunyadi János, hogy egy másik felelős államférfit mondjak. Vagy George Washington (akivel szegény kikoránkel érvelt).

Azon gondolkodom, sokkal egyszerűbb lenne levetnem ezt az orbánfasszopó szerepet... feszt gyöttök nekem, hogy mostan megaggyuk egy óbbányistának, leszámolunk vele. Akkor csinálok egy Gyertek gecizni az Orbán családot, jizzelni való Orbán Ráhel meg Lévai Anikó képeket rakok fel meg olyan Orbán fotókat, amik a legbukszaszájúbb fintoraiban készültek .. annyira frusztráltok vagytok már, hogy az egyik cöveknek feltétlenül Orbánnak kell lennie a magatok megkötésében.

Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy valamiféle politikaiportrét rajzoltam kikoránkelnek Orbánról, de ilyesmire kár koptatni az akkumulátort a gépembe.

Az a lényeg, hogy az ország, a társadalma és az Állam Bürokratikus Struktúrája adott. Tehát amikor a TUDUNK-ról beszél a politikus, az olyan, mint amikor a kölykök arról hőbörögnek, hogy ha ők vezethetnék a Ricsike Opel Calibráját (ami egyébként egy sima Opel A Vectra) eőjjde Sumákerek lennének már.

Hogy jön ide Deák: Hol volt Deák korában EZ az ország EZ a társadalom EZ a demokrácia és így és tovább. 1867-ben egy átlag magyar férfi spermiumszáma erjakulációnként úgy 100000 volt, egy maimagyaré meg 40000-70000. Ma öt párból egy meddő, Deák korában meg 6-7 gyereke volt az átlag magyarnak. És az információáramlás? majd megnézném én ma Deák ferencz-et, ha neaggyisten nem tetszene az arca a 444.hu// index aljasgecijeinek, mit kapna.. a fészen... Hogy a kolerába jön IDE Deák, akiről mit tudunk? SZinte semmit. Petőfiről se tudunk semmit, még egy személyleírást se tud róla adni az átlag magyar, mert egyáltalán nem olyan volt, sem fizimiskára, sem természetre, mint képzelik. József Attiláról fotók vannak -és nem ismerjük. Jössz nekem Deák SZÖVEGEKKEL.
Deákról a legjobb tudomásunk az, hogy államférfi volt. Én meg politikikáról meg politikusokról beszélek.

Hunyadi Mátyás államférfi volt, ma már tudjuk, de kérdezd csak meg a kortársakat.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.26. 17:53:33

@heki: ez való igaz, hogy nagyon kevés van a fejecskénkben, ami tényleg önálló. De teljesen különböző az a politikusi hozzáállás, amelyik rá akar játszani erre, és szinte erőszakkal beletenni a saját lebutított, tehát hazug mondatait, vagy ellenkezőleg, azt a kis sajátot akarja jobb belátásra bírni, mert ilyen is van.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.26. 19:51:14

@Frick László Intézet: Washingtont mellesleg azért hozta fel kkkel, mivel te azt írtad, hogy az USA-t Orbán és Putyin alakúak hozták létre... amit úgy tűnik, nem látsz be (többek között), az az, hogy a nyugati világban, és főleg az angolszászban sokkal inkább benne vannak az emberekben (a hagyományok, a nevelés stv. miatt) a gyakorlati együttélést elviselhetővé és hasznossá tévő szabályok, amit aztán a politikában megvalósítanak és igyekeznek betartani. Ha a hasznosság volna az emberi élet értelme és a dolgok fő mércéje, akkor a nyugat egyértelműen a legnyerőbb hely lenne, mert ott tudják a leghasznosabban és az egyéniség békén hagyására alapozva működtetni a dolgokat.

heki 2014.03.26. 19:51:55

@Dinamuki:
ne haragudj, nincs igazad szerintem.
Máshol is leírtam már, azt hiszem az ezer leütés blogon, hogy nagyon fontos megkülönböztetni egymástól (fontossági sorrendben):
I. államférfit
II. jelentős személyiséget
III. tehetséges politikust
IV. populista politikust, néptribunust
V. hordószónokot
VI. hatalomba került balféket.

Mondjuk ez a kategorizálás nem pontos, de nagyjából az adottságok és a morál koordinátarendszerében képzelendő el.
Deák Ferenc az I. kategória.
Orbán a III. és IV. között mozog.
Horn Gyula egyértelműen III. kategória, erősebb, mint Orbán.
Kádár János a legnagyobb sajnálatomra a II. és III. között mozog.
Vona Gábor IV. és V. között.
Antal kormány politikusai sajnos VI. kategória.
Torgyán József, Csurka István, V. kategória.
Gyurcsány Dudi szerint III., én nem tudom eldönteni.
De ezeket már dudi leírta, no nem így, táblázatba szedve.

Olyan politikus nincs, aki a "sajátot akarja jobb belátásra bírni", mert a politika eleve hazugságra épül, nem etikus, nem morális.
Érdekek és érdekérvényesítések mentén mozog.
Ez nem bűn, ez van. A kétütemű autó füstöl. Ez nem bűn, ez tény.
Hogy én meggyőzöm magam, hogy a kétütemű autó jobb, mint a négyütemű, az már egyéni szoc. probl.

heki 2014.03.26. 20:15:08

@Dinamuki:
csak mink nem vagyunk Nyugat, ahogy Hadybandy is megsírta.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.26. 21:48:11

@heki: sztem az önérdek képviseletéhez nem kell feltétlen hazudni, lásd Deák. A mai politikus szvsz akkor is kénytelen hazudni, mikor olyasmivel kell foglalkoznia, amihez nem ért, vagy amit nem lát át, pl. jogász a gazdasághoz, vagy fordítva (vagy akár elméleti közgazdász a valódi gazdasághoz) Orbán most a buszgyár átadásán csodálatosképpen rájött, hogy a munkahelyeket mégse a politikusok teremtik, hanem csak keretet adhatnak a gazdaság működéséhez, annál furcsább, hogy akkor mégis miért nyúl bele egy csomó módon és helyen a gazdaságba. Vagy: az EU-ban az északi államok +GB gazdasága alapvetően másképp, hatékonyabban működik, mint a latin vagy k-Európai államoké. A kérdés az, hogy milyen legyen a viszony Észak és EU többi része között gazdasági téren. Ha egy politikus úgy beszél gazdasági kérdésekről, hogy ezt tekintetbe se veszi, hanem csak általánosságban mond olyanokat, hogy költségvetési szigor meg egyensúly stb. akkor hazudik, mert amit mond, annak nincs köze a valósághoz.

heki 2014.03.26. 22:00:44

@Dinamuki:
de az önérdek képviselethez is kell hazudni. Tapasztaltam. Egy nagyember politikus, évfolyamtársam volt, nem mondom meg ki ő, ráadásul tanítványom az ő jobbkeze, stb., elmentem egy választói gyűlésére.
Kénytelen hazudni, mert ha igazat mondana, megsértődnének a választópóggárok.

sajnáltam szegényt.
Aztán beszélgettem vele, és mégjobban megsajnáltam. Ti. a környezetében egyetlen őszinte ember sincs, aki érdek nélkül kötődne hozzá. És mivel a világot ezen (érdekkel teli) emberek interpretálásán keresztül ismerheti, a valósághoz, értékekhez, nemesebb célokhoz stb. köze sincs. Sajnáltam szegényt, komolyan.
Politikusnak lenni a legegzisztencialistább magány. Szörnyű.
Viktort is sajnálom, szegényt.

Minden mai politikus hazudni kényszerül. Ez van. Ne mondhat igazat. Mert akkor vége lenne, mint politikusnak.

Hazugsága persze őrá, a politikusra csap rá vissza legjobban. (Ezért sok az alkesz köztük.)

2014.03.26. 22:26:16

Orbán nagyon örül magának, hogy megvették azokat a kincseket...
"Mi az amit sikerült elérni?"
"Majdnem mindent." Bölcs, szerény ember.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.27. 05:51:52

@heki: jó, a mai politika nagy része tényleg csak a hatalomért folyó harc, de nem kell, hogy feltétlen az legyen. Csak akkor kerül vki skizofrén helyzetbe sztem, ha elfogadja, hogy így van. És ami ehelyett lehetne, az se az, hogy megváltást várunk a politikusoktól, vagy hogy szentéletűek legyenek..

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.03.27. 05:58:41

@heki: mint ahogy az "életben" is úgy van, hogy ha vki elfogadja, hogy a fő célja a pénz megszerzése és megtartása, akkor a többi emberhez való viszonyában benne lesz a manipuláció, az alá-fölé rendeltség aszerint, hogy kitől vár hasznot, kitől függ stb. és ez is elég skizofrén helyzet.. a politikában ez vszínű még erősebb, de nem kell így lennie.
süti beállítások módosítása