színhely : A soroksári Fosony parkolója. Érkezik az ingyenbusz a Havanna ltp-ről

MR:: Csókolom, bevásárolni tetszett jönni?

Néne: Persze.

MR.: Mit vásárol?

Néne: Csak kenyeret!

MR.: Mennyivel olcsóbb itt a kenyér, mint odabent a városban?

Néne: Sokszor negyven-ötven Forinttal is!

MR.: És mit tetszik szólni a rezsicsökkentéshez?

Néne: A rohadt kurva anyjukat! Az élelmiszerárak meg az egekben! 

MR: Köszönöm a riportot!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr95606471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steinmann Lujza grófnő 2013.10.30. 22:20:55

Te meg a riportozás :D A Juszt Laci nem csinálta ilyen szemét módon annak idején :D
na lényegre
80 ezer Ft nettó áru élelmiszer áfája 20%kal 16 ezer ft.
27%-kal 21.600 Ft. Vagyis tisztán csak az áfaemelés miatt ötezer hatszáz forint pluszkiadás.
R: Ön szokott élelmiszert vásároln?
DUdi: igen.
R: mennyiért havonta?
Dudi: hát, ugye, a gyerekek sokat esznek, én is szeretem a hasam, úgy havi 100 ezer biztos elmegy kajára.
R: tudja, mennyit jelent akkor, hoyg megemelték az áfát 7%-kal?
Dudi: nem értek a focihoz.
R: az bizony havi 7 ezer forint pluszkiadás csak az élelmiszer áfaemelés miatt.
Dudi: a rohadt kurva anyját az ellenzéknek. Csaló banda.

Steinmann Lujza grófnő 2013.10.30. 22:23:38

R: Ön készpénzzel fizet az élelmiszerért?
DUdi: igen.
RIporter: tudja, hogy a havi készpénzfelvét a számlájáról úgy 2-3 ezer forint a tranzakciós adó miatt?
Dudi: rohadt kurva anyját a bankoknak.
R: de a tranzakciós adó az államé, nem a bankoké lesz
Dudi: akkor is.

Steinmann Lujza grófnő 2013.10.30. 22:26:47

R: tudja Ön, hogy Varga Mihály előterjesztette, hogy minden új belvárosi üzlethez parkolóhelyeket kell létesíteni ezentúl Bp-en
Dudi: ez kérem világjelenség, a fosony, meg az ikea, mind a külvárosba terelik a népet, az anyjukat is eladnák 5 forintért
R: de a belvárosban lakók szívesebben vásárolnak ott, ahol laknak, nem autóznának ki két tekercs wécépapírért Biatorbágyra, így viszont nem lesznek a parkolós pluszköltség miatta üzletek a 5-6-7-8. kerületben
Dudi: rohadt kurva anyját a belvárosi autósoknak.

Steinmann Lujza grófnő 2013.10.30. 22:27:45

ja, és bocs, töröljél nyugodtan :D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.10.30. 23:59:31

MR.: És mit tetszik szólni a rezsicsökkentéshez?
Néne: A rohadt kurva anyjukat! Az élelmiszerárak meg az egekben!
MR.: És jövőre kire tetszik szavazni?
Néne: hát a mocskos komcsik eladták az országot a kurva anyjukat! ez a viktor meg olyan derék gyerek, adóztatja a mocskos bankokat meg megvédi az országot a zeutól! melyik is a pártja, kedveském? ja a fityesz, na rájuk szavazok!

magyar-magyar szótár 2013.10.31. 02:44:04

@Steinmann Lujza grófnő: @A Hannibal Lektűr-attitűd: de ti nem vagytok hagymázas demagógogk, mi?
Te meg Hanni biztos szűznemzésel gyöttél a világra. Ez a kommented, amiben a zsigeribntalmaidat vetíted a néni szájába (nem képzavar !!!) osztán nem demagóg, mi?

Nem találsz embert ma ebben az országban, aki ki merné jelenteni, hogy dzsaszta a fideszre szavaz. Nem a poltikaicelebekről vagy funkcionyérekről beszélek A komcsizók mind komcsizzák Viktort és vannak még esetleg, akik más politikai line-okat is komcsiznak. [vö: komcsiknak komcsik által való komcsiztatása, mint műfaj]

magyar-magyar szótár 2013.10.31. 02:44:57

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Bazdmeg, mi abban a demagóg, hogy olyan emberek, akik 100 Ft-ért megbasszák a kutyát, aprehendálnak 40-50ezer Ft rezsicsökkentést

Steinmann Lujza grófnő 2013.10.31. 07:12:16

@magyar-magyar szótár: akkor mégegyszer elmondom, a néni jobban számol, mint te. Nem 100 ft-ért bassza meg a kutyát, hanem ki tudja számolni, hogy az élelmiszer áfaemelés miatt (ami 7% volt ugye)jóval többet bukik évente a megemelt áfán, mint a sokat hangoztatott rezsicsökkentés. Világháborút és 56-t, meg Rákosit is átélt öregasszonyok úgy tűnik, fejben jobban kalkulálnak, mint te.
Egyébként a közvélemény kutatók hozzák a 65-70%-os fidesz szavazatarányt, akkor valaki csak bevallja nekik, hogy rájuk szavaz, nem? A békemenet többszázezer lelkes résztvevője is nyiltan kiállt melletük, nem?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.10.31. 12:16:40

@magyar-magyar szótár: 50e rezsicsökkentés?

évente? vagy üvegházat fűtesz?:)

az én demagógságom reakció a tiedre

a tied ... nem tudom

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.10.31. 12:17:25

@magyar-magyar szótár:

"Nem találsz embert ma ebben az országban, aki ki merné jelenteni, hogy dzsaszta a fideszre szavaz."

????

PesszimPista 2013.10.31. 20:43:00

@Steinmann Lujza grófnő: Szia Lujza!
Szó ne érje a ház elejét, de az a 20%-os áfa csak 2009 július 1-ig volt érvényben, így az igazán vágósnak szánt hasonlat már csak 2% difit tartalmaz(hatna), ami a nettóra vetítve csak 1.600.- Ft, a bruttók összegek difijében meg csak 1,6%-os valós emelés.
Négy liter benyó, vagy két doboz cigi ára nem fog itt hegyeket megmozgatni . . . . gondolom én.

PesszimPista 2013.10.31. 20:52:20

@Steinmann Lujza grófnő: Szóval: . . . Az élelmiszerek áfa-kulcsa 2006 szeptemberétől 15-ről 20%-ra, 2009 júliusától 20-ról 25%-ra, 2012 januárjától pedig 27%-ra nőtt (kivétel: kenyér-, tejtermékek, ahol jelenleg 18%). . . . Forrás: vmi. agyonbaszott adótanácsadó cég infólapja.
(A gugli a barátod!)

magyar-magyar szótár 2013.11.02. 07:09:42

@A Hannibal Lektűr-attitűd: nem a békebirkákká összeterelt jószágokról beszélek, hanem az utcaembere kateg'ről. Olyan emberek között élek, akik 2-3 km-t bicikliznek még télen is 2 Ft-al olcsóübb kenyérért, de valami zuppa, index poenvideóba való, ahogy apjafaszázzák ezeket a rezsicsökkentés miatt. Bebasszák a szüleiket a kóterbe és a havi 50000 Ft-ot ugye 3felé kéne osztani a háom gyermek között, de mind a háro azon trükközik minden hónapban, hogyan úszhatná meg a maga majd'17ezrét beadni... de pl 10000 ft rezsicsökkenésre egy hetyke kinemszarjaleee!-t legyint én más reakcióval nem találztam eddig. A proletároknál van annyi variáció, hogy ők a létező összes politikaiszereplőt egymással baszatnák-szopatnák végig, tehát azt is megbaszatnák Vadai Ágival, aki szidja a rezsicsökkentést és demagóg trükknek hirdeti. És Kuncze Gábor is bassza meg a Fodor Gábort 8így névre nem jön be nekik, hozzá kell mondani valamit, pl Fodor Ehezseértek Gábor a málészájú gyerekarcú balfasz -ra ugrik be nekik, Vadai meg arra, a kövér picsa akit mostanában Gyurcsány kúr-ra) Hú, valami fergeteges 444.hu videórámát tudnék összeállítani proletárok politikaivéleményeiről, ha merne nekem a 444.hu egy riportervidijómagmót erre adni (persze csak úgy vállalnám, ha 100%lemenne és csak én vághatnám meg!)

magyar-magyar szótár 2013.11.02. 07:12:24

@PesszimPista: Lehetett volna persze oolyan ÁFÁ-kat is emelni, ami ÁFA-sávokban jóformán mindent, sőt még annál is többet visszaigényelnek.
nagy a hangerő az élemiszerek ÁFÁ-járól de pl kussol a jóoldali média arról, hogy a gabonasétáltatásnak odabasztak a fordítottÁFÁ-val. Mi dolga az ÁFÁ-val a proletáriátusnak meg a mindenÁFÁT sőt többet is visszaigénylős elite-nek??? A szusizabálók számlát kérnek de most már majd a blokk is elég lesz nekik.

magyar-magyar szótár 2013.11.02. 07:13:31

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Tedd már meg a szivességet nekem, hogy bekarikázoid, ebben a szövegben mi a demagóg. Hol van. [kontra ugye az "élelmiszerárak az egekben!" című jóoldali demagógiával)

magyar-magyar szótár 2013.11.02. 07:17:21

@Steinmann Lujza grófnő: Ism: "a magyar politikai lekérdezések nem érnek annyit, amennyibe egy A4-es papírlap kerül".
Mutassál már nekem egy nynyát, aki tudja, mi az ÁFA,. Baszik az ÁFÁ-rra rája, őt az érdekli, hogy 2009ben 220 vót a kinyér most meg 200. Ugye az a kinyér, amit Budapest Népe 150-ért vehet. Namost Budapest népe 2009-ben a Fosonyban 99-ért vette a kinyeret. (a korszak, amiben beszerzésiár alatt adták a hyper'ek a cuccost a magyar mezőgazdaság széjjelbaszásának elősegítésére)

PesszimPista 2013.11.02. 19:43:01

Általában: A rezsicsökkentés azért nem olyannyira "érdekes" a népeknek, mint azt sokan gondolják, merthogy egy egyszerűen megfejthetetlen tartalmi elemekkel tűzdelt számlán belül megtalálni a díjcsökkentést szinte lehetetlen. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, ha a rezsiszámla nem lenne mindenkinek az eltakarítandó kupac szarhoz hasonlatos. Nem szagoljuk, nem érintjük, legjobb, ha nem is látjuk, csak letudjuk gyorsan.
Nekünk pl. rezsimizéria nélkül (alias ceteris paribus) is változott akár 10%-ot is a kiszámlázott összeg, minden észlelhető ok nélkül.
Egyszer csináltam egy meglehetősen szofisztikált historikus Excel táblát, hogy a végére járjak a vélt, vagy éppen valós aránytalanságoknak, illetve, hogy a két kört sikeresen megkülönböztethessem, de a végén feladtam. (Ja. . és nem bölcsész vagyok. :-D)

magyar-magyar szótár 2013.11.03. 05:37:43

@PesszimPista: Neked meséltem már? -egyszer egy banki ügynöktóől sikerült kicsikarnom az végtörlesztés kiszámítására szolgáló képletet. Persze, mint matematikai imbecilisnek, lövésem se volt a képletről, elvittem egy matematikushoz, aki 2 mp után kiröhögött azzal, hogy ez egy faszság, semmi köze a matekhoz és a lényege az, hogy a bank minden ügyfélnek tetszés szerint számolja ki a végtörlesztést.

namost a számlák is effélék voltak, a cél az volt, hogy még szakember se igazodhasson el.

Rezsicsökkentés helyett a kormánynak támogania kellett volna az energiaszolgáltatókat,. pozitívan nyilatkozni róluk meg effélék és akkor ugyanez az újságíróhad, amelyik most ennyire ügyesen szemenszed a rezsicsökkentés [propagandája] ellen, szépen leszedte volna az energiaszolgáltatók kzurva édesanyjáról is a keresztvizet kül9önös tekintettel pl arra, hogyan akadályozza a villamosenergia"szolgáltató" maffia a szélerőművek üzembehelyezését. vagy hogyan fűtenek el komplet mátrai és bükki szálerdőket Visontán "biomassza" címszó alatt.

Az a baj, hogy a napipolitikai-taktikai fűrészelgetések közepette megint nem a lényegről van szó.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.11.05. 12:41:31

@PesszimPista: két évvel ezelőtt távfűtéses lakásban éltem, albérletben. A fűtés úgy számítódott, hogy

a) 40-os súllyal a lakás négyzetmétere alapján kaptam egy szorzót

b) 60%-os súllyal az ELŐZŐ évi fogyasztás alapján (önkormányzati bérlemény, tehát kurvára nem is én laktam ott előző évben) egy szorzót

EBBŐL a kettőból kikalkulálták, hogy a lakás 32ezrelékét fizeti a három háztömbről összesítve leolvasott, leadott fűtésteljesítménynek, vagymi (hozzászámolva ilyen készenléti biszbaszoktól kezdve mindent). Eredmény: mivel Mari néném szerettt fűteni, én az 1 szobás lakásra fizettem 40ezer fűtést. ivel amúgy az ablakok szarok voltak, és amúgy a fűtésszabályozó köszi, de nem azért van, hogy az alapján számlázzanak, ennyiért még csak meleg sem volt. A melegvíz még rafkósabb: volt egy melegvíz-óra, amit le kellett olvasni, bediktálni a közösképviselőnek, és ez alapján fizettem NEKI egy összeget, a leolvasott köbmétert HIDEGVÍZ-árban. Ezt ő összesítette, és három házét egyben befizette, mert itt is igaz, hogy van ugyan mérőnk, de minek, a 3 háztömb egyben kap egy számlát, osszátok el (most nem is térnék ki a nemfizetőkre). A fűtőerőműnek KÜLÖN is le kellett adni a melegvízfogyást, ami alapján ő számolt egy köbméterenkénti FELFŰTÉSI díjat. SZámokban mindez: 1 m3 hideg víz komlón 1000 Ft körül van, Szilvásban, az érintett városrészben abban a 3 tömbben a felfűtés ára 4800 Ft (!!!!) köbméterenként. Nem tudom, vane a világon ilyen drága melegvíz még. (Az külön érdekes, hogy a szembe házban miért csak 2800 a felfűtési díj).

Jelenlegi albérletemben gázfűtés van. Ott a rezsicsökkentést úgy vettem észre, hogy egyszercsak az istennek nem lehetett normálisan a gáztűzhelyen felmelegíteni semmit, a láng alig-vörös, magyarán: szépen visszanyerte a szolgáltató azt a pénzt azzal, hogy kicsit "meghígította" a gázt.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.11.05. 23:58:25

@vészmadár (pica pica):

"Ott a rezsicsökkentést úgy vettem észre, hogy egyszercsak az istennek nem lehetett normálisan a gáztűzhelyen felmelegíteni semmit, a láng alig-vörös, magyarán: szépen visszanyerte a szolgáltató azt a pénzt azzal, hogy kicsit "meghígította" a gázt."

én mondjuk nem vagyok sem a ner, sem a rezsiharc híve, de ez azért kicsit erős

itt Pesten nem tapasztalni ilyesmit

itt mást tapasztalni

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.11.06. 13:27:46

@A Hannibal Lektűr-attitűd: nézd, lehet és van technológiai oka, ami miatt a vezetékes gáz fűtőértéke normál körülmények között is mutat ingadozást. Én is először ennek tudtam be, van, amikor "rosszabb" a gáz, van, amikor "jobb". nálunk olyan február óta mindig gyenge. Mivel én azzal főzök, egy sima vízmelegítésen jól le lehet érezni, hogy ugyanannyi víz, ugyanannyi edényben, ugyanazon a rózsán, ugyanolyan fokozaton mostanság az istennek nem akar felmelegedni...

kikoránkel 2013.11.06. 18:16:33

@vészmadár (pica pica):
"egy sima vízmelegítésen jól le lehet érezni, hogy ugyanannyi víz,...stb"

Ugyanez a shit van Óbudán is. Hetek óta nézegetem, hogy a reggeli kávéhoz dupla idő alatt forr fel a víz mint a délutánihoz.
Viszont, kék helyett mindenféle pszichedelikus színekben játszik.

PesszimPista 2013.11.06. 20:36:48

@vészmadár (pica pica): Egyszer vmelyik "felelős" mókusarc vmelyik cégtől erre azt mondta, hogy nem is a gáz köbméterét adják el, hanem a fűtőértékét. Vagyis ők mérik az értéket, és aszerint rakják bele az erre a tételre vonatkozó összeget az érthetetlen számlába. Végtére is: "Így nem kell izgulni a lassan felforró víz miatt, mert nem a felhasznált gáz mennyisége, hanem annak fűtőértéke számít." Szóval már az elfogyasztott köbméterrel sem kalkulálhatunk. Na így légy okos!
Azt nem tudom, hogy milyen módon "vizezhető" a gáz, de a csudás narancsos színeket már én is tapasztaltam.
Végül is . . aki tudja, hogy miből kapott 10% . . majd még újabb 10% csökkentést, annak biztos jó . . de nekem ez a mi napig értelmezhetetlen. A csekk meg csak nyűg. Jön, befizetem . . ennyi.
Én annak a vállát veregetném meg inkább, aki kötelezővé teszi az érthető számlázást.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.11.06. 22:06:32

@PesszimPista: mégiscsak köbmétert mér a gázóra. Az én gázszámlámon még sosem láttam aktuális fűtőértékről jelzést.

PesszimPista 2013.11.06. 22:33:35

@vészmadár (pica pica): Pedig ott van az, csak meg kell keresni!
Mondjuk tök felesleges, mert ez csak egy újabb zavaró változó tényező lesz ha végül mégis elszánnád magad, hogy végre kisilabizáld.

magyar-magyar szótár 2013.11.10. 07:12:54

@PesszimPista: @vészmadár (pica pica):

Megpróbálom szemlélteni fűtőanyag-fával hasonlattal ezt a kérdést.

Adott egy mázsa (100 kg) tűzifa, két rakat. 100 és 100 kg
Az egyik rakat nyárfa

a másik akác

Kumulálja a helyzetet az, hogy e két rakat friss, vagy pedig tavasz óta áll a telepen.

A gázra levetítve.
MOST meleg van és a ravasz vidékiparaszt NEM GÁZZAL fűt még. Tehát a gáz alig fogy. Julis néni, amikor a főzési időt kalkulálja, nyárigázzal számol, hamarabb fő meg minden.

Jön azonban majd a kemény tél, és akkor a gázszolgáltató bosszút áll a ravasz paraszton: elkezd vizes, szennyezett, rosszul égő gázféléket belekeverni, "nyersgázt" egyenesen a magyar nyerőhelyről, éppen csak egy alap biztonsági szűrést követően. tehát elkezd a gázóra iszonytatóan járni, de Julis nyanya (aki olyan kőbuta a fizikához, hogy te azt vészmadár, el se képzelheted) tudja, hogy a vasárnapi főzés fél órával fog tovább tartani.

és tényleg minden gázszámlán ott a fűtőérték.

A hasonlatomra visszatérve:
Fa a nyárfa is, meg az akác. Az akác frissenvágva azonnal is fűthető, a nyárfa nem. Az akác hasogatható bármilyen állapotában, ha a friss nyárfát azon vizesen nem aprítod föl, kiszáradtan már csak hasogatógéppel is nagy energiaráfordítással. A fejsze úgy beleszorul a száraz nyárfagurigába, alig tudod pöröllel is kiütni!

A nyárfa ég, mint a papír, nagy lob, semmi fűtőérték.

A magyar nagy fűtésfizikus és innovatív, pl fáradtolajat gyűjt és csepegtet a vizes nyárfára vagy autógumit aprít vagy ami éghető PE stb.. már nyáron kezdi hordani a falusi baótbú ja nyéllomot meg karonpapírt.

A fával nehéz csalni, mert "vizualicce" felismeri a különbséget az ostobaparaszt.
A gáz azonban gáz, de szeretném, ha itt kioktatna valamiről az opponens vészmadár...
A gázszolgáltató azt hazudja, hogy harmadában akáccal kevert nyárfa szintűt szolgáltatott, közben meg fűzfa-nyárfa frissenvágott keveréket szolgáltatott. De számlázni az akácosat számlázza.

Akinek drágább nyugati gyártmányú (tehát nem olasz vagyistehát valójában román...) gázfűtőkészüléke van, az úgy járhat, mint a szuperdízel autók tulajdonosai: a genny [nem szar, hanem genny] [üzemanyag] megeszi a kazán vízforgatóját és lerakódások teszik tönkre az égőfejet. Iszonyú drága fűtővíz és gázszűrőket kell beépíteni e készülékek elé a rendszerbe.

Amikor a jóoldali sajtó politikaitaktikai szolgálat céljából sajnáltatja a gázszolgáltatókat a készülékellenőrzés rájuk lőcsölése miatt, akkor ezt felejtik el, hogy ugye a drága, mert gáztakarékos "zöld" (sőt: BLUE!!!] gázkészülékem azért megy tönkre, mert a geci aljas szolgáltató pont a legnagyobb hidegben a legvacakabb gázt "szolgáltatja". [tehát a "vizes nyárfát" a "fele akácos" verzió helyett.
(Ha vacak gázolajat tankolok és a szuperdízelemet tönkreteszi, akkor NEKEM kell bizonyítanom, hogy vacak gázolajat tankoltam, pl MOST [NOW] a franchise kutak akciósan rendelhetnek nyárigázolajat, ami lehet, mikulásig is kitart nekik)

PesszimPista 2013.11.10. 20:19:19

@magyar-magyar szótár: Na igen, de amikor a culáger lebassza a fát a kocsiról, akkor a gyakorlott fül már a talajt érés hangjából megállapítja, hogy friss-e az a fa, vagy már száraz. De hogy a fenébe állapítsam meg, hogy a gáz az most szar-e éppen, vagy jó? Végezhetnék fizikai kísérleteket, adott hőmérsékletű, adott mennyiségű, adott gázláng állás mellett történő forralással, ha ismerném pl. a nyerstej fajhőjét, de ez azért nem életszerű. Ez a gáz dolog így (nem)kicsit érzésre/hangulatra is megy.
Ps.: Az Aldiban lehet kapni fa nedvességmérő készüléket. (Kuncogtam is rajta kicsinység.) Namost, ha az Aldi, aki alapvetően a német szemetet hordja nekünk (hálásak is lehetünk, mert ami ott szemét, az nálunk simán középkategória) forgalmaz fa nedvességmérőt, akkor ez még náluk is kérdés. Már ott sem puffanás alapján megy . . . Hoppácska! :-D

magyar-magyar szótár 2013.11.11. 07:46:36

@PesszimPista: A szar gáz vörösesen pislákol és nem sziszeg, más a szaga, a menőbb gázfűtőkészülékek berzenkednek (zerregnek, egyenetlenül égetnek) sőt, a téli fáűtési szezon előtt a vacak gáz miatt be se tudja földi halandó a márkás gázfűtőkészülékét indítani, jó sok gázt kell ugyanis a csövekből kiengedni és ehhez a legtöbb civil gyáva. A nagymami elavult gázkonvektora is csak akkor ibndul be, ha kiengedel 0,3 köbméter szennyezettgázt.
De a legegyszerűbben vízforralással tudod lebuktatni a csaló szolhgáltastó, vizet forralsz a vezetékes gáztűzhelyen szeprtemberben, stopperrel mérve az időt, majd ugyanazt a mennyiséget forralnád (ugyanarról a kiinduló hőmérsékletról) decemberben és sokkal több gázt kell elégetned.. erre céloztam volna a főzési idővel. Hát még azok a mamik, akik sütnek is s
kalácsot gázsütőben!

Néha nem rossz a vizes fa: kevervén szabályozni a száraz akác túl heves (pazarló) égését...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.11.11. 11:12:53

a szalmafűtés milyen szerinted?

www.eco.hu/hir/tul-van-a-teszten-a-pecsi-biomassza-eromu/

www.pannonpower.hu/tagvallalatok/pannon-ho-kft/tevekenysegunk

komolyan kérdem, nem értek hozzá, de nekem zsákutcának tűnik, mint nálunk a bioetanol is...

magyar-magyar szótár 2013.11.11. 13:58:29

@A Hannibal Lektűr-attitűd: A szalma nagyon drága lett mostanában, túl értékes elfűteni... ha emlékszel, lánykorunkban aratások után vidéken (nem mesélték a debrecenyi rokonok neked???) égigérő füsttornyok szálltak a tarlókon hagyott szalma elégetéséből.
Én fűtöttem szalmával is, tudnék mit mesélni, nagyon piszkos, sok korom, hamu, pernye.. veszélyes is, a szalma tárolása helyigényes

Nem ez a téma, inkább az, hogy a gáz és az elektromos szolgáltató lobbi ott tesz kertesztbe a zöld és a blue-energiának, ahol tud, pl a szélerőműveknek...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2013.11.11. 15:11:41

@magyar-magyar szótár:

az is egy jó kérdés, persze, de itt most a lágyszárű biomassza az érdekes:

Sikeresen teljesítette a Dalkia Energia csoporthoz tartozó Pannonpower új lágyszárú biomassza-tüzelésű blokkja a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító első akkreditációs tesztjét. A megfelelő eredményeknek köszönhetően az új egység által megtermelt árammennyiséget az erőmű – a próbaüzemet követően továbbra is – a kötelező átvételi rendszeren keresztül értékesítheti az országos hálózat számára, így a lehető legolcsóbban állíthatja elő a hőenergiát a pécsi fogyasztók számára.

A vizsgálat során azt mérték a szakemberek, hogy a mintegy 24 milliárd forintos beruházásból megvalósuló, hőt és villamos energiát egyaránt termelő egység hogyan illeszthető az országos villamosenergia-rendszerbe: mennyi idő alatt tud működésbe állni, mennyire képes tartani az előzetesen megadott villamosenergia-termelési menetrendet, illetve hogy mennyi idő alatt és milyen mértékben lehet csökkenteni, illetve növelni a teljesítményét.
süti beállítások módosítása