FIGYELMEZTETÉS! Szépen, nagyon szépen kérek mindenkit, a kis, zsebbevaló analógijártó kliséjét hagyja már békén a zsebében vagy a ridikülben, még beleolvasás előtt, ez TÖRTÉNELMI tárgyú szösz. KÖSZÖNÖM!

 

"1956. november 4-én nem ért véget semmi, a megemlékezés erről a napról rossz reflex, megszokás."

/Tamás Gáspár Miklós nyomán/

1956-ban nem forradalom volt, hanem irányított anarchia forradalmi jellegű kitüremkedésekkel. Anarchia- az anarchisták nemes forradalom-értelmezésébe is. Az anarchia nem csupán káosz... Budapesten mindenütt vitázástól berekedt emberek futkáztak, mint focimeccs után, csoportokban vitatkoztak az emberek és az átlagember minden csoportban az ott uralkodó vezér-hangnemhez igazodott és egy délután a "forradalom" valamennyi irálya mellett-és ellene volt hitet tett és gyalázta a kor palettájának minden árnyalatát is a rózsaszíntől (szozdem) a vörösön (különféle  kommunisták  és szocialisták) a barnásfosződ, fődbarna és bezzegnyugati neonszínekig... 

 

.ErdősPéter.jpg Erdős Péter, a későbbi híres Doktor itt még petőfigallérral, mielőtt még kommunista "ifjútörök" , fontos epizodista lett 1956-ban képforrása

Akarta is meg nem is a "kisember" , a forradalmat főleg kirobbantó "ifjútörök" kommunisták mellé is ált meg a polgárak meg a rendes munkásemberek mellé is, jósokan rekedtek fönt vidékiparasztok, vidékről szakadt diákok is... 

MarynaBitchkowa1.jpg ivarérett twitterina -sztímpunk fesön történelmi búvárszerelésben. A Merüléshez az itinert még mindig az 1990. előtti tankönyvekből kopipasztázzák leginkább

Vidéken főleg , minél kisebb településen, annál is inkább, opportunisták voltak az emberek. Ez így volt a mongol, a török, majd a törökkor végén a tatár rablógyilkos hoordák fosztogatása alatt is. A kuruckor végén például azonban már nem voltak opportunisták az emberek, ellenkezően, nem érdekelte már őket a falu felé közeledő hadfiak kiléte, kuruc-é vagy labanc, hanem maguk vetettek tűzcsóvát a veremházaik dudvából hányt s gallakból alakított tetejére s pár jószággal, baromfival a mocsárba vagy a hegyei erdei rejtekbe meneültek inkább.

Ahol kevesen vannak, könnyen átlátható sík, jajdesík terepen, ott sokkal nehezebb  ugrálni, mint egy sűrű erdőben, ahol el lehet illanni secperc... Budapesten mondok valamit, befordulok két sarkon és olyan emberk közé lyukadok, akinek fingja sincs rólam. Ha helyilakos is vagyok. Most elég csak a Tűzoltó utcán lemenni. néhány lépés világokat választ el, ötvenmilliós automata, teremgarázsos luxuslakások és szlöm egybevalósága.

Elsőáldozók1957.jpg elsőáldozók 1957. www.fortepan.hu

1956. senkit nem lepett meg, 1945-ben értelmes emberek kb 10 évet adtak Rákosiéknak, a naívak & lelkesek meg elhitték, hogy a "pártrendszer, meg a demokrácia" ...és lófasz! Az értelmes emberek tudták, hogy az újáépítésig van szükség csak az egész társadalomra, utána Rákosiék ledarálják tőőteléknek a népet, ez negatív szalámitaktika, ellenkezőleg, a szalámi tőtése a tőtethez képest szinte semmiben összefogva!- úgy, hogy ha kell, a saját embereiket is hozzányeszetelik. Ki lehetett számítani kb az államcsőd időpontját, mint ahogy ki lehetett számítani 1978, 1982 vagy 2006-2007 körül is. Többféle megoldást dolgoztak ki arra a képletre, amit Szabó Lajos könyvtáros és filozófus 1951-ben így fogalmazott meg:
"A mai [tehát 1951-es]rendszer legnagyobb gondja az, hogyan szabadulhatna meg a marxizmustól anélkül, hogy a hatalmát elveszítené."

zsáner: Egyszer megkérdeztem egy élete kétharmadában osztályidegen hóttifaszistaretarujációhíveként számontartott fejúdálbúrzsójjá embert, hogy mit csinált 1956-ban a forradalomkor. Azt válaszolta, hogy semmit, ült a szobájában, hallgatta halkan a rádiót és bárki bekopogott hozzá, intette, üljön, de otthon, ne menjen sehová, hallgasson, üljön. Ő maga? -ő maga, már minden pénzüket fölélték, muszáj volt neki munka után járni, 1957. február végén, Debrecenben az egyetemnél a villamoson felfigyelt két egyenruhás jávorbajszos detektívre (kalap, csempészett cseszkó, szögletekkel dagadó mellrészű ballonkabátok derékövezve, jampecnadrág és cipő) akik feligyeltek jávorbajszára és a zergetollas pörge kis zöld vadászkalapjára, leugrott a már indulván mozduló villamos kifeszített ajtaján és elfutott, egyenest a Nagyállomásra, mire a falujába megérkezett, már várta a homkszínű  fekete autó, Kistarcsára vitték, ahol többek között Ungváry Rudolfot is  tanította a röpcsiegyetemen. Kérdeztem, hogy érezte magát, azt mondta kivállóan, valóságos felüdülés volt annyi értelmes és okos embertől, diákoktól tanulnia.

 A marxizmustól sokféleképpen is meg lehet szabadulni, pl úgy, ahogy Dr Goebbels megszabadult, de úgy is, ahogy Vlagyimir "Lenin" Uljanov kitanálta. Meg Kádár és Szuszlov is kitalálták[1956.06.08.], hogyan lehet feltisztítani a hadsereget és a belügyet a többezer 1945 előtt végzett "ludovikás" tiszttől, leszámolni A Párt bal és jobbszárnyával egyszerre, valamint hogy kéne a "bújkáló horthystákat" kiugratni a bokorból, elintézni Mindszentyt "érintés nélkül" , teháthogy saját magát írja ki a történelemből, nem sikerült, de a Mindszenty-beszédet nem, hanem a hamisitványos interpertációját adták be a nebulóknak... vagyis a Kádár-Szuszlov terv annyira zseniális volt, hogy ha a valóságban nem sikerült egészen , akkor hozzáigazították az eredményeket, ha nem ugrott elő elég hóttifaszista rém, akkor hoaxáltak meg mémeltek, hogy a tervszámok teljesüljenek és az idokok megalapozódjanak. Ja és nemmellékesen a lelkiismeretfurdalásos Nyugat és a testvéri Szovjetúnió nagyvonalúan szanálták a magyar államcsődöt, ebből lett a Kádári Konszolidáció Csodája. "Új Rendszer" látszott keletkezni a régiből, olyan rendszer, aminek vezetője részt vett az elvtárs-barátja likvidálásában [Rajk kinyírása a szűkkörű vezetés tablójából] olyan rendszer, aminek kutyája Biszku Béla megállítatta a Köztársaság térre az elvtársa (és Kádár riválisa a pártonbelüli népszerűségben, egy másik "alulróljött eccerű >>közülünkvaló<< , Mező Imre) Biszku tehát megállítatta tankokat, hogy a Köztársaságon kettős haszonnal bevégeztessen Mező Imrének -kb ez az egy bűn,. amiért viszont a saját mércéje szerint is felelnie kell Biszkunak. Vagyis kéne, de nem fog. Mezőért, ez már így lesz belehamisítva a történelembe,  mindig a csőcselék lesz a bűnös, sem Biszku sem pedig azok a házmester és kofa stílusú felbújtó agentprovokatőrök nem, akikre ugyan páran emlékeznek,  akik a hogyanhoz adtak minstrukciókat, de a lincselések véghezvitelére már eltűntek.

A Kádár korszakban is minden szereplő előre megírt szerepet alakított. Az un "ellenzéke" is Kádárnak, ha másképpen nem, mint a vesztes sakkozó a  nyertes kényszerítőlépései miatt, azt tette, ami Kádáréknak jó -ha már végképp nem birtak vele, behívatták a minisztériumba, a Belügybe és megkínálták útlevéllel, még vízumot is intéztek neki. Nem volt kötelező tehát tőőteléknek lenni a szalámiban. Akikkel nem birt Kádár darálója, mócsingként mehetett, ahová akart. [vagy dekorációnak, azt kikutatni, hogy nekünk ilyenünk is lehet...] Még -naná!- a rendszerkritika is tervszerűen működött. (Szépen, az isten szerelmére kérem azokat, akik elkezdenének reflexesen síklogikus analógiába kapaszkodni a menésről, olvassák már el [ha, akkor még egyszer]az aláhúzott mondatot...)

KisdobosEgyenruhaLányka.jpg kisdobos egyenruha, leányka ,1957.u. www.fortepan.hu

Hoffmann Géza operett-színészhttp://4.bp.blogspot.com/_Rq_RUjuJ358/RwrCrUoeLFI/AAAAAAAAABc/DYqCZyEqibM/s400/Hofi+Geza+2.jpg és Moldova György, a dramaturg szakot végzett (Csurka István és Galgóczi  Erzsébet, két kedvenc íróm csoporttársa volt)  közepesnél gyöngébb képességű író bizonyos munkafázisaikban egyforma technikával dolgoztak. Hoffmann nagyon ügyes ember volt, rendkívül jól alkalmazta az édes-jópofa egy csibész vagyok! és a cinikus semmibenhívés módszereit. [Gyorsan megjegyzem, hogy a Szinópei Diogenész , a künikósz nem semmibenhívő volt...] Moldova komoly jegyzeteket készített meg magnófelvételeket. Az APO intéztette neki a minisztériumokkal az engedélyeket és papírokat. Kapott kisérőket, kigyűjtöttek neki neveket meg  helyszineket.  Amikor az első vasútfelszámolás volt aktuális, akkor jött az Akit a mozdony füstje'  , villamosítás, mentek az elavult füstös gőzmozdonyok a kohókba...  Az 1973-as hidegedés után, amikor Ede bácsinak kellett odacsapni, hogy a hasonló szockap csibészek is értsék, de az egyébként MSZMP-KB-atg mégse annyira sérüljön be ... ez volt a kamionoskönyv digitalizált titkosfunkciója...  Moldova, mint a szivacs, fölszedte az eleven humort, a szakzsargon érdekességeit, mozdonyvezető meg kamionsofőr dumákat és jól megszerkesztette, hiszen tanult dramaturg... Hoffmann ugyanezt csinálta a kocsmákban.

GiorgiuMoldoveanu.jpg

Hoffmann egyáltalán nem volt annyira feltűnő jelenség egy kocsmában,   kopasz kövér tag,, értelmiségiforma, a tésztaszín bőre miatt. Moldova vagy Hoffmann is összegyűjtötték a proletárhumor kincseit. Annyi ember ment pocsékba, ki még egy Őze Lajost piált szét magában Szentesen ragadva, ki két mérnököt hegesztőként Pakspon, mert az jobban fizetett, ki egy fél Latinovicsot Bródy Jánossal ojtván. Cigányok közül ezerszám mentek semmibe úgy kiváló muzsikusok, énekesek, mint Radics Béla. Azért ezt ne feledjük, Radics munkásszülők gyereke, aki kiskamaszként Fellinit nézett a moziban és pl naplót is írt. Magyar John Lennonok itták szét a májukat vidéki művházigazgatóként és Stephen Hawkingok rohadtak el elevenen vidéki gimnáziumtanárként, míg Prof.Dr Kőzepess Lajóss eléggé szépen előrehaladt, akár kandidálhatott is. Nem csak titkos repülőegyetemek voltak, hanem a szegedi tanárképző rajz tanszéke afféle pót-képzűművészetiként adott diplomát olyanoknak, akik művészként sírkövesnél kénytelenkedtek a műkőkeverésben. Ezt hívták kontraszelekciónak, de aki csak egy kicsit is rugalmas volt, kislisszanhatott a szalámtőtőből... . Az emberek beültek Hoffmann művészúr előadásaira és őőrvára elájultak attól a humortól, amivel minden gyár munkásöltözője és budija, sofőrplaccok és remizek, piacik és tömegrendevények gyülekezőhelyei pözsdültek, nehéz fizikai munkával töltött órák, amikor az ember már csak piával meg ökörködéssel bírja a megfeszített melót... tengődtek tova... Hoffmann ezeket fölszedte, összeállította, színész volt a mesterség mesteri tudásával. A jó színész, mint a jó író, egyben dramaturg is, nem szorul rá , a Napba se kell fűtő és a vonatkeréknek se kell pumpa. Hoffmann aligha dicsekedett azzal, hogy képzett [igaz szinitanodai]operettszínész, ezért aztán jópáran beájultak, hogy tud énekelni, rögtönzésekben variálta a gyűjteményét és mindenki összehatotta magát a gyönyörűségtől 50, 100 vagy 150 Ft-ért, amit ingyen is összeszedhetett kórházfolyosón vagy ha valamiért lerohadt a ruszki troli a Király utcában és az biztos, hogy ennek az őseleven humornak valamelyik forrása, egy pepitazakós zugantikvárius táskájában 10 éves Playboyok rakétaporszívómellű nőkkel vagy egy börtönviselt ügyvéd vagy egy bukott szövetkezeti főkönyvelő vagy egy részeg melós vagy egy idült alkoholista boncorvos, a bukott sebész-zseni kitalált. Hoffmann az élet művésze volt , aki tudta, hogy a szerény az megy szalonnakockának a kóbászba bele, a hülyeindián az, aki a Nagy Manitounak köszöni meg a medvét meg elnézést kér  Moqwe Testvér szellemétől, nem, ha valamit mormol az igaz sápadtarcú értelmiségi, az ez: "... most rábasztál, mackó!" Moldova azért művész nem volt, Hoffmannhoz képest csak szakember, iparos, de mindketten a Komplex Kommunikációs Folyamattervezés elemeiként azt mondták ki, amit mi is kimondtunk, ésmivel mindketten legendásan nagyképűek is voltak, sose & nekik maguknak sem ártott néha beleszerelni az arcukba úgy, ahogyan ezt Szabó István a Mefisztóban ügyesen megmutatta, hogyan kell beleszerelni a szolgálatos művész orcájába az igazi miheztartáshoz. És azt se felejtsük el, Kádár még a rendszerkritikus mozifilmeket is megnézte a házivetítőjén, tehát Moldova vagy Hoffmann munkássága is bevitte neki a dolgozó-szárnyba könnyen áttekinthető zanzákban azt, amit amúgy a hangulatjelentésíró apparátusa egymillió leütésben termelt föl a Kásahegybe. Ja, hogy következetesek voltak, ki értelmiségi avagyis deák nem következetesen ragaszkodó ahhoz a rendszerhez, ami őt idézi, zsenialitást behasználja a tőőtelékbe, ideológiailag reá is támaszkodik és tkp fizeti is. Okos rendszermérnök is emlékszik a szakmai gyakorlatra, a kalapácsnak a nyele való a rendszer gazdája kezébe és nem a feje a pofájába visszamérve kitudjamilyen kezek által...  1956-nak is mindenki csak a kalapácsait nézi, a sújtásokat, csak azt nem, hogy melyik az ütemadó kiskalapács és melyik a fáradságosan kezelhető ráverőkalapács, a nagy. A kovács mester csak a kipikipi-kopp-pa formázó kiskalapáccsal, a kovácsoláshoz még csak konyító nagyböszme segéd meg a ráverőnaggyal kappa-kappa...

 

Hoffmann a Mercedes autókat preferálta, mert ezek 4-5-6 év haknizást is bírtak, elmentek nagyjavítás nélkül 400 majd később már 600ezer kilométert is, szerette a dús kajákat meg a nőket, a piát, tudta, hogy mitől döglik a légy  - Latinovits mellett kezdte a tájolást Debrecenben bonvivánként és szarfaszúbakai [honvéd sorkatonai]katonahumorral futott föl a televízióban, de a seregben hátszeles és hazajárógép és ezredirnok volt.

Mindenki őtőle van oda, pedig volt Ősz Ferencünk, meg Boncz Gézánk... és még Siegfried Brachfeld se semmi vót...

"Umbulda [ a szocialista kövagyon fosztogatása] az a buli[bűncselekmény] a munkahelyeden, amiből a értelmiszerzők kifelejtenek"

/Hevesi László esztergályos, 1971./

Ma már nemsok lehetőség van TUDNI mi volt a Rákosi-korszak vagy a korai Kádár-éra, de jó sok kép maradt fönt... és ezeken csillogó szemű embereket IS lehet látni a legaljasabb Rákosi korban, szportszmen teddybear-zakóban és búúrzsojjá csokornyakkendőben ül egy építész a sok egyen fehérköpenyes szocialista mérnök között és krúdy gyulai ravaszkásan somolyog a fényképezőgépbe, meg a lenyalt hajú vagány Bécsből, sportolók  által csempészett hamisított Ray Ban napszemüvegben, aminek láttán igazoltatni léptek hozzá a zsernyákok ésígytovább.

NyugatiNapszemüveg1954RayBanjellegű.jpg

Nem olyan emberek éltek még a Rákosi korszakban, akik  csak a gondolatától is bekakiltak valami elnyomásnak... 1956-ig élet a remény, hogy csak tíz évig él az, amit a kortárs büdösnép egyre inkább csak gúnnyal pehvén emlegetett demokráciána, jött az 1957-es dermesztő tavasz, csak kilátás sem volt, nemhogy tíz év, mint 1946-ban, a változásra.  Elvenen és úgy játszott a korabeli média az emberekkel, mint cica az egérkével, ezt mutatják a máig fennmaradt pesti viccek (megint Hoffmannra mutatok és köszönjük meg neki, ha így , legalább) . A történelem elzúgott a fejük fölött, ők meg... ment mindenki a dóga után, mézte azt, hogy ő személyesen hogyan haladhat, kinek mire tehertsége volt, ha volt azzal, ha nem volt, akkor meg kipótolta egy kis alkalmazkodóképességgel, vagy leszegte a fejét vagy felemelte, de lépett tovább, beíratta a gyerekét elsőáldozásra és kifizette a kisdobosegyenruhát, a műszak végét meg ökörködéssel ünnepelte, átszólt a havernak a másik állásra, hogy Nyergejj Szergej! Ölég, Kosevój!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr504902723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.11.12. 15:30:41

klassz

az mondjuk nem volt olyan nagyon titok, hogy Hofi énekelgetős segédszínészként kezdte, hojszen ő maga mesélte el

na meg Szendrő József, Marton Frigyes, Komlós János és Koós János szerepe sem hagyható ki a karrierjéből (és persze volt ott még egy János, a Kádár...)

és még valami, én élőben uszkve kétszer nem unatkoztam azon, hogy egyvalaki 1-2 órán keresztül monologizál: 84 körül a kis madáchban hofi esten, meg 93 körül fábryn

és ez azért cseppet több annál, mint hogy összegyűjteni a kocsmában a vicces beszólásokat

a "pesti vicc" pedig külön posztot érdemelne

spájdernecc 2012.11.12. 16:57:10

hadd védjem egy kicsit Moldovát
A novellásköteteit,meg a szatíráit szerettem, azokban szerintem volt "hozzáadott érték"
A szociográfiát azóta sem csinálja senki " felhasználóbarátabban, " Az Őrség panasza alapmű.
A regényei mondjuk nem rendítettek meg, de ez lehet hogy az én hibám.
Az utolsó teljesértékű Moldova nekem a Balaton elrablása, tán 92-93 körül, a tönnit betudom egy életmű lezárására történő változó sikerű kísérletnek

2012.11.12. 21:07:52

Hofi nagyon profi volt. Jóval több, mint vodkízű proliviccek előadója. Volt neki olyan, amit mások csak annyira akarnak, aura. Akik lekicsinylik őt, csak az óriási tehetségét irgylik. Nem kicsit, nagyon.

budai zöld 2012.11.13. 11:39:26

Szép.

Ma már tolerálhatatlanul szélsőséges törpe kisebbségi véleménynek számít Hofit nem hatalmasnagy művésznek mondani.

Valószínűleg nagyon tudatos ember volt, aki a tehetségét arra használta, hogy a rendszer egyik legfontosabb eszköze legyen az egyszerűnép (kb. a középső 80%) hangulatának kezelésében. Professzionális kommunikációs menedzser.

öregbuksi 2012.11.13. 18:01:37

A "hidegedés" éveiben, 72-73 körül, elvtársék úgy döntöttek, hogy bért kellene csökkenteni, mert szarban a gazdaság. Ezt több munkával és változatlan bérekkel gondolták megoldani, karöltve az áremeléssekkel. Ehhez kellettek az olyan aljas, zseniális emberek, mint például a pufi Hofi. Szilveszteri műsorban többek között ezt mondta kb: ezentúl a népszabi közli az aznap munkát végző emberek névsorát, hátul a színesek között, ami nem lesz több mint 3 sor. Közben vér hugyozásig dolgozott a melósok és alkalmazottak tömege! Meg még száz ilyen
"viccet" elsütöttek az akkori művészek. Rádióban nyilatkozott egy "anya", ő örül, hogy megemelték a tej árát, volt 3 gyereke.
Én azt kívánom, hogy az ilyen embereknek és csapatuknak, legyen nehéz a föld! Ide értve Leni Riefenstahlt is! Például!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.11.13. 18:50:16

@öregbuksi:

"Közben vér hugyozásig dolgozott a melósok és alkalmazottak tömege! "

Szerencsére én már éltem akkor - bár még gyerek voltam - és emlékszem.

Nem igaz.

magyar-magyar szótár 2012.11.14. 02:03:33

@spájdernecc: Nem volt célom a profilrombolás. Hoffman vagy Moldova csak illusztrálnak valamit a Kádár rendszerből itt. Azt hiszem, sikerült a lényegi különbözőségüket megvilágítani, Moldova egy kiváló szakember.. abban a korban, h valaki jópoda és jó barát volt, ámde nem művész, szerény kvalitásokkal, akkor általában a gyerekkönyvírásra meg gyermekversköltésre próbálták rábeszélni vagy ilyesmiben lett szakdramaturg. Hoffmann művész volt, művészi adottságokkal őstehetség, az élet művésze i, sokat köszönhetünk is neki. Nem csak voltak eleve, akik tudták, amit ő, de munkássága után klónjai terjedtek is, másolták módszereit és egy-egy munkahely hofija sokat is könnyített a lelkeken.

Azt hiszem, azt is sikerült megmutatnom, hogy pl Hoffmann esetében a termelése használható, míg Moldova munkásságára pl az AVH/AVO témában is vagy bármiben is... eléggé veszélyes mert tényleg MAJDNEM olyan, mint az igazi volt, csak sajnos az elhanyagolgható különbségek bizony a VALÓDI TÖRTÉNET fontos súlyozói!!
Ha az ember a korszak szociográfikus és riport-termését tanulmányozza, akkor "névtelenebbek" és kevésbé híresek föltermeléseiben találja az igazán [bocsánat, előre: ] "ütős" témákat. nagyon fontos időszak volt az 1966-73 -as olvadás AZÓTA SEM ma sem lehet (ma a PC meg a jóoldali nyalnok zsigeri hevülete miatt is... Pünkösti Árpád már vén szenilisen nekifogott újra a Magyarország felfedezésé_nek, de nagyon pártosan, harcimarcisan és elkötelezetten... erről is beszéltem már Kun István[né] munkássága kapcsán...

magyar-magyar szótár 2012.11.14. 02:15:27

@nagyjoco: neked is szól az előző kommentem, de ez is... @spájdernecc:
Az Olvadás Évei nehogy azt higgyétek, hogy "jobbos enyhülés volt" Pont ellenkezően, a valódi kommunisták... egészen Demény Pál helyzetének feszgetéség jutottak el, a fiatal néptáncos Vitányi kélt ebből a mozgalombóél ! És ezerették Kádárék ezeket a balosokat a maóistákkal összemosigálni, tehát akik Gerő Ernőhöz jártak föl közgáz-repülőegyetemezni.. ők MÁS TÉSZTA voltak ám a sima balos (kommunista) kritikához képest, ők revizionistabalosok voltak! Ma poedig a "'polgári jobboldali" történetírás is szereti összemosigálni a kétféle balost. Vitányi iskolája haladó és progresszív volt sokáig, pl ostorozták az MSZP rablásait, a legkeményebben! Vitányi bukása Miszter Bén benyalása és pügmalion-kiképzése betanítása volt,. nem tudták, kit idomítanak be és látnak el lózungokkal. Az Őszödi beszédben adja be nekik is az avast, kigúnyolva Vitányit. (de szépen áttételesen a fogok én is a valpodla történetéről szép könyveket paszus)

A Magyar Baloldal története mint a török szultáni udvar története, olyan. Intrikák, belső mészárlások...

@A Hannibal Lektűr-attitűd: @budai zöld: @öregbuksi: Üdvözletem, és köszönöm, holnap fogok váélaszolni

de azért a megfeszített mmunka... szép kényelmes évek voltak, nem kellett megszakadni és nem is volt mire költeni a pénzt tehát nem frusztráéódott az emebr annyira. Elég nagy feladat volt egy nap alatt értelmes dologra elkölteni egy nászajándéknyi, pl 50000 pénzt 1978-ban. MMinden értelmesért Budapestre meg bizonyos településekre kellett menni és Intéző Emberek köpenyzsebébe dugdosni pénzeket, sláger bútorok, használható cipők farmernadrág stb ért, jó konyhabútor,. felszerelés, autóalkatrész egy pár autógumiért 100 km-t kellett járkálni. És az Intéző Emberek direkt így is alakították...

öregbuksi 2012.11.14. 06:34:08

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Bizony hogy igaz! Mert ilyenkor nem a teljesfoglalkoztatás miatt munkahelyen napot lopó tömegekre gondolok, hanem azokra akik termeltek és értéket állítottak el, akár szellemi akár fizikai munkával! Szivatták öket erősen.
Ami a legundorítóbb és lélekölőbb volt
gyári környetetben az örökös agymosás. Havonta 2x fejtágítón kellett részt- venni a szocializmus nagyobb dicsőségére. Aki nem ment az nem kapott +100 forint mozgóbért és már körbe is értünk!
Derüs napot mindenkinek!

heki 2012.11.14. 06:48:43

A humor története a Kádár korszakban nagggggggggyon érdekes.
Gyerekkoromban pl. azon tűnődtem, hogy Abodi Béla kifejezetten intellektuális humora hogy fért meg Komlós János fogcsikorgattató, hátborzongató jópofiságával. Meg is halt hamar, akár Ősz ferenc, mármint Abodi.
Apám gyűjtötte a vidám könyveket, gondolom vigaszként, volt baja elég, vannak köztük egész gyöngyszemek is, Kisjó Sándor pl., ők Karinthy pesti (zsidó) humorának örökösei.
Vagy hát a világhírre vergődött Kishontról, vagy George Mikesről nem is beszélve.
Elég bő termés volt akkoriban.

Mondjuk a halak közös hangulata a koszos büdös akváriumban eléggé alapélmény lehetett a maihoz képest, amikor külön kis üveggömbökben úszkálnak kis piciny törpeharcsák vagy mik, és azt hiszik, övék az óceán.

Ez az irodalmi(askodó) humor mára kiveszett, max. standup comedyvel lehet ideig-óráig fennmaradni.
Panaszkodott is múltkor Nádas György, hogy őt már nem hívják sehová, szegény, szegény, nem vette észre magát, hogy csak Markossal voltak együtt érdekesek. Operettfigura és cirkuszi bohóc együtteseként. (Markos apja Alfonzó ténleg cirkuszban kezdte.)
(Mondjuk az is érdekes, hogy Woody Allen is standup-osként kezdte.
Magyarországon ilyen kinövés a humoristaságból nem nagyon van az utóbbi időkben.
Lehet, hogy Kőhalmiban lenne meg még a szikra, ahogy Fábriban - ki szintén dramaturgnak tanult - is benne volt, de utóbbiban a lángocska kihunyt elég rég.)

I_Isti 2012.11.14. 10:43:07

@öregbuksi: Szerinted MOST mi van?
Dolgoztál már multinál? Tudod milyen agymosoda van egy korszerű nagy cégnél?

öregbuksi 2012.11.14. 12:34:59

@I_Isti: Koromnál fogva nem dolgozhattam multiknál. Viszont olvashattam dr A.F. Hayek "Út a szolgasághoz" c. könyvét amiben megemlíti, hogy mekkora különbség van hatásában egy bosszúálló párttitkár és a beosztottjával elégedetlen multis vezető között. Míg az egyik kezdeményezhette a renitens beosztott, akár szellemi vagy fizikai ellehetetlenítését, addig a másik kirúghatta és ezzel vége, kalap. Persze dr Hayek mást is írt az említett könyvben, zömmel.

öregbuksi 2012.11.14. 13:00:50

@magyar-magyar szótár: "de azért a megfeszített munka... szép kényelmes évek voltak,". Kovácsolni normában, szövőgyárban, függönygyárban 3 partiban, olajgyárban (étolaj) folyamatosban, a műbőrben benzol gőzben, ahol akkora volt a kipárolgás, hogy remegett a levegő a telítettségtől. Szép kényelmes éveink voltak, az orcánk olyan sima volt, mint a 3 hónapos kisbaba segge. Bizony !

magyar-magyar szótár 2012.11.15. 00:53:23

@öregbuksi: Az emlékezet a kirívóakat rögzíti. Alacsony keresetek mellett nem volt kínálat. Kirívóak voltak akkor is a keresetbemi különbségek, egy esztergályos ugyanazt a vasasmunkát végezvén egy vidéki trmelőszövetkezet vidéki melléküzemágában (a vasas volt a legelitebb az amúgy is felsőbbrendű 'munkásosztályban') 30-40%-kal kapott kisebb bért, mint a budapesti osztályostársa. A centralizáci/decentralizáció milliós tömbökben avatkozott bele az emberek életébe, mozgatta őket. Az építőipar ingázói... a munkászállókon tengődök... ágazata is válogatja a szenvedést, hát, akik az Állatifehrje feldolgozó Vállalatnál dógoztak! A munkavédelemnek is voltak AZZAL a korral járó elmaradottságai. Sokak vérizzadtak a munkahelyeiken, mások alibimunkahelyeken lébecoltak, mert nálunk nem lehettek úgy hivatalosan is munkanélküliek, mint Lengyelországban. Kiadták az ukázt a vidéki gyárnak, hogy tömegesen kell fölvennie embereklet, 8Ft20f -es órabérét 1977-ben idomvasak darabolást kapta "munka gyanánt". Lehetett lopni (erről írtam a szoicialista relációban). És taélán ebben, az egész társadalom tolvakjjá nevelésében volt igen bűnös az a korszak, minden szinten loptak, és a helytelenül proletáriátusnak nevezett "A Hal fejtől lefelé-része, a nembüdös" szerzései "kiegészítették" az alacsony, de árukínálat híján nehezen elkölthető fizetést. Passzív megtakarítások keletkeztek. Mai értelmiségünk nyugdíjhoz közelítő vágása, a legendás 1954-esek , ha jól tanultak az egyetemen, akkor több ösztöndíjat és juttatásokat, húspénzt egyebeket kaptak, mint pl tanító szüleik. Az umbuldatív társadalom: Az Opel Kadettes -lángossütőket pécéző Mercedes-es humorista, ugye... Lehetett zugtaxizni, zugfuvarozni -főleg Budapesten. Vidéken (és ez a gyakorlat máig fennmaradt) bármilyen vállalkozásba fog az ember köjál-bejár-ajál minden hatóság apekok NAV a nyakán, Budapesten máig is ma is, évekig ipari üzemek működhetnek illegáklisan, minden engedély nélkül, zugbvan. Fótonkint a Kádár -korszakban is megmardt a Rákosi korból a följelentgetősdi, az önkéntes jelentől járták a falu és ha eltérést tapasztaltak, jelentkeztek a haóságoknál, a kijéróemberek kijártak a a kilincselők kilincseltek és ez a korrupció, az umbulda máig ható pestisét tenyésztette bele a társadalmomba, máig nem lehet valamit letenni és félrenézni. Európaszerte útálják a magyar teherautó(kamionsofőrt) annyira lop, NYugaton nincsenek hozzászokva, a magyar= tolvaj, a kamionsofőr WC-t keresvén sasszéz, már ordítanak rá HALT!! Ha megkerdezzeük: nem lop... "Csak fekszik itt ez a gazdátlan valami... hátha jó lesz valamire." Lopja az üzemanyagot, az olajat. Tömegesnek mondható MA az autószervizekben az a tolvaj-kundsaftfosztogató magatartás, ami az AFIT vállalatban gyökerezik, és"mai modern teheratószervzzekben" az ügyfélszolgálatos_műhelyvezető olyan tetű, aki a tetűséget a HUNGAROCAMION-nál szedte föl, de fiatal, már a 90-es években, de a 70-es évekbeli ősihagyomány szerint. És ha lebuknának? -pofátlanul vigyorog: "Mindenkinek a segge lyukáig ér a keze: lopjá' te is magadnak!"

Kádár és a szűk vezető réteg a feudalizmust éltették tovább, feudális királyok is "ettek tojásosnokedlit hokedliról sámlin kuporogva, ott van mindjárt a puritán Nagy Péter orosz cár, XVI. Lajosnak lakatosműhelye volt a díszhálóterme mellett. Voltak királyok, akik labdajátékot játsztak a pórsággal. Vadászatok, hűbériségek, úrimurik, 12 éves zsenge cigánynők föltálalása a vadászorgiákon. 1974-ben a Diplomata Ellátó Vállalattól SZERZETT BOSCH hűtőgépek falták az 5000kW/h-t a felpucolt libákkal, libamájakkal, vadhússal a Szűkkörű Felsővezetéstől le srégast a miniszteriálisokjig, egy-egy állami főhivatalnok olyan budai villákat építtetett, mint operaénekesek, feltalálók vagy maszek szerencselovagok (- > tanácsmilliomos)Ezek nem kptak Moldova vagy Hoffmann szórásából, vagy Hofi célzott rájuk, de az nem került adásba... egy picit megcsipkelődték őket, de a szocialista államvezetésnek mindig volt humorérzéke, Rákosi és Révai egyenesen humoristák is voltak! Viccgyárosok, rögtönzősök! Az önkritikus humor metsző is volt! De annyival el is lett intézve. Nagyon sok téeszben a "kemény munkát" rögzíti az emlékezet, a kampány-idénymunkákat, a betakarítás heteit, és nem a hosszú hónapokat, amikor agyzsibbasztó unalommal és a munka tettetésében az idő lassú vánszorgása emésztette az embereket, az iparban is sok-sok munkahelyen az effektív munkaórák száma 3-4 volt, kolbászolás , ténfergés, fekvés_alvás rágyújtás, kávézás. Persze, hogy volt, aki "megszívta". Vagy volt korszaka az embernek, a mikor szívott. vagy hajtott, a belét kidógozta "kiköpte a pejslijét" .. a balatoni vendéglátóiparban csak az elmúlt 10 évben állt be fordulat, de öreg pincérek még tenyésztik a régi szocialistavendéglátózás gazdag hagyományait. Azért is engedélyezték a maszekolást, mert.. és ezt anyugatiak sose értették a magyarban, a 8 órát vég9iglógta a gyárban és utáűna maszekban ráhúzott m8 órát. Van, aki az 50-es éveiig bírta ezt a tempót, a mindenhétvégén maszekolást és a napi 18-20 órás munkákat, csak piálva lehetett bírni (Piál a föld) csak stimuláva.. és ezért is van ennyi rokkant ember magyarországon, amit nem értenek, amikor a belem kiszakadt, ittam sört és az zsibasztott és nem éreztem, hogy vége az erőmnek és még nyomtam 3-4 órát... és élénkítő drogok nemlévén pálinkás vagy rumoskávét ittak az emberek, ami a lassú öngyilkosság egyik formája, kb 10 évig bírja egy átlagos szív.

Nem cáfolni akarom, amire emlékezel, csak hozzátenni. teljesebbé tenni...

I_Isti 2012.11.15. 08:51:41

@magyar-magyar szótár: Szerintem az Electrolux hűtő volt. És nagyon jó...
van, amelyik máig működik is.

A vasas egyébként szerintem csak azért volt elit, mert a Horthyfasizta korszakban tényleg elit volt. Lásd még a Vasas-köz mellett épült Vasas (szakszervezeti) székházat a nyócckerben.
Azt biz' nem a kommenisták építették, hanem a háború előtti vasas szakszerv.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.11.15. 10:49:35

@magyar-magyar szótár:
klassz

annyit tennék hozzá, hogy ez az egész, ami most is van, rétegenként épül

legfelső réteget ismerjük ugye elég jól:)
alatta kettővel ott a langyos 70-es évek
alatta az 50-es évek, 57 56-ra épül, az 53-ra, az 47-re
alatta a horty-éra, ami már a nemzeti dzsentri világra épül
és így tovább, néha pár évenként, de leginkább emberöltőnkét, aprókat változgatva

szóval forradalmak ide, háborúk oda, ez egy fejlődés - már nem feltétlenül abban az értelemben, hogy mindég-egyre-jobb-lesz - hanem dialektikussan:)

heki 2012.11.15. 17:50:54

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
vö. Rokonok-ból filmet csinálnak most. :) Illetve 2006-ban. Tehát most.

Steinmann Lujza 2012.11.15. 18:41:35

@heki: micsoda dolog ez már. Méghogy most.
Attól, mert valaki a polgármester tesója, miért ne lehetne tankerületi felügyelő. Nyilván egész Pécsett nincs alkalmasabb ember nála:D

heki 2012.11.15. 21:02:21

@Steinmann Lujza:
Az a meglepő, hogy nem meglepő.
Hja, hja.
A vicces az, hogy a világ- és magyar történelemben voltak olyan politikusok, akik el tudták hitetni magukról, hogy nem önös érdekből cselekszenek.
Nevezzük őket államférfiaknak, talán, de még egy Chamberlain is kaliberekkel nagyobb a maiaknál. Vagy Teleki Pál. Vagy még sok.
Szeretnék látni sok, morális okok miatt öngyilkosozó politikust :)
Na jó, nem.
Éljenek vígan.
Meg münk is.

magyar-magyar szótár 2012.11.17. 04:23:56

@heki: távol-keleten ma is szokás, pl a koreaiaknál vagy a japánoknál ez a fajta öngyi . Pompás példa a japán Misima író, aki a sikertelen puccskisérlete után filmen dokumentált szabályos harakirit követett el.

magyar-magyar szótár 2012.11.17. 04:47:59

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Én vagy 10 évet pocsékoltam el az életemből, mert benyaltam a tankönyvekből ezt a nemzetidzsentri-t. De nem csak ez az egyetlen tartós mém a történelemkönyveinkben. A dzsentri eredetileg ugye Krúdy felől Mikszáthhoz fűződik le. Namost egy 400 holdas (durván 200 kektáros) kisbirtokos az nagyonnem, de nem a hétszilvafás dzsentri

a marxi dialektikát sem értették meg a marxizmus cégére alatt kontárkodó történelemhamisítók.
A dzsentri afféle, mintha a geek hekker- karikatúrájából az egész újanalfabéta neoprimitív 2D , pompásan keresőmotorozó és zsonglőr SEOL-os , de alapvetően műveletlen és bunkó netorata generációt jellemezném, mert jópofa.

A polgárság ugyanis úgy születik, hogy a fatér az utolsó pénzén a zsidó kereskedőtől kezdődően a tönkrement kisbirtokosig ésígytovább, igyekszik kitaníttatni a gyerekeit. Hahjlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezek az emberek gimnáziumot és az akkor egy felsőfokú giminek nevezhető jogikart is elvégezték vagy az igen magas színvonalú tisztiképzés. Pl ezt csinálták a Horthy-képpel, egy dzsentrit kellett belőle steffilizni le, hogy méginkább bakfittyhányásra alkalmas legyen a képe. Egyáltalán nem arról van szó, hogy Horthyt akarnám rehabilitálni, csak a jizzeknek szórásából a hamisított horthy -kép miatt bőséggel jutott ártatlanoknak, pl Dr Esterházynak is, aki pedig épphogynem dzsentri volt! És a legszörnyűbb, zsidóknak is! Pont a maradéknak, akik megúszták a hitlerájt és minden áron hazajöttek. És itthon mindenáron is maradtak. Rá is szoktam mutatni, ezt bnem lehet eleget szajkózni: A Nagy generációnk, akik 1966-73 között érettségiztekj, olyan tanárok is átadták még a régi, az igazi gimnáziumokból felszármaztatható nagy tudásukat, értelmiségihez mnéltó széleskörű általánosműveltséget (ami reálgimnázium esetén olyan fogalmazókészséget jelentet, ami ma is olvasható könyvírás-ra kész ) Óriási szaktudás mellett is. Akikhez képest, most tanárokról beszélek, a következő generáció, a Rákosi- meg Kádár- diplomások voltak aztán a szellemihétszilvafás dzsentrik igazán, akik a származásukra tekintettel szerezhettek diplomát, a politikaimegfelelőségükre. Azt gondolod, hogy egy Rákosi-dzsentri, akirt Sánta megírt a Húsz órában, a zsellérből lett téeszelnökök, akik húzatták az Astoriában a cigánnyal a 60-as években, amíg a szürke téeszvolgában a sofőr lópokróccal takarózván szunyókált ... az nem volt dzsentri, a ballonkabátos, műszemöldökkel aplikált fémkretese-szemüveges jávorbajszos vadászkalapos summásivadék, aki kasznárosabban bánt az alája rendelt téeszjobbággyal, mint az uradalmi kästner??

magyar-magyar szótár 2012.11.17. 04:51:50

@I_Isti: Hú, most nem tudom, mitz akartál.. hirtelen ezzel, hogy szerited az Electrolux hűtő volt, egy háztartáselektronikai svéd cég, ami Magyarországon hűtőgépekjet, fagyasztókat meg porszívót gyártattat, pl a porszívó ág HR-ét érdemes lenne riportozni, tanítanivalóan jó, hosszú leállás után újraindításkor név szerint keresgélték össze a volt dolgozóikat, pompás a személyzetis munka! Igen jól motiváltak a dolgozóik. Azt nem mondom, hogy kamionosként szeretnék egy nyíregyházi Electrolux felrakót, de ez a szállítás-logisztikai szakterület.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.11.19. 09:24:17

@magyar-magyar szótár:

"zt gondolod, hogy egy Rákosi-dzsentri, akirt Sánta megírt a Húsz órában, a zsellérből lett téeszelnökök, akik húzatták az Astoriában a cigánnyal a 60-as években, amíg a szürke téeszvolgában a sofőr lópokróccal takarózván szunyókált ... az nem volt dzsentri, a ballonkabátos, műszemöldökkel aplikált fémkretese-szemüveges jávorbajszos vadászkalapos summásivadék, aki kasznárosabban bánt az alája rendelt téeszjobbággyal, mint az uradalmi kästner"

éppen azt írtam, hogy minden egymásra épül, rakódik (mint a guánó, vastagon:)

magyar-magyar szótár 2012.11.20. 02:06:38

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Például ez az, amiben mi egyet értünk, a történelemnek egzakt-tekintése-mint-olyannak. Teháthogy ami megtörtént, az történt meg. Nyilván a Noszty fiú esete nem történhetett meg ezrével. Viszont nagyon sok hétszilvafás nem elkártyázta a családi vagyok utolját, hanem a gyerekét abból taníttatta, ha lusta volt tanulni, elküldte kasznárképzőbe.

Hasonló a szövetkezeti rendszer története is, amiről nekünk azt tanították, hogy 1945. de főleg 1948. után kezdődött. Pedig dehogy..
süti beállítások módosítása