40 éves a táncházmozgalom

tétel: A XX. századi magyar politikairendszerek alapvetően feudálisak voltak. A feudalizmus [igazából fejudalimus-nak kéne írni...] kétféleképpen, nyiltan és vállaltan a Horthy-rendszerben, kripto és burkolt formákban Rákosi és Kádár alatt [-> szociálfeudalizmus]. Alátámasztás: a mai haladóbalodali történelmifelvetésben is így tekintik [-> Vitányi bácsi művei]

http://www.5mp.eu/honlapkepek2/numizmata/qI1xcIqaDl/nagy/10_pengo_1926.jpg

Vajjon miért nem tetszik a II. vh. utáni jóoldali történelemkritikának a királynélküli királyság.[pont] Mi a telefaxxxom lett vóna jobb,  a királyos királyság vagy a polgárságnélküli polgáriköztársaság? Amikor még a mink dereékjaó XXI. századi nípünk se bírna meglenni a Tápláló Nagy Apa Fasz [legalább víziója] nélkül?? Korunk legfejlettebbjei az indexes jógyerekek [aka "LMP", kösz'], de még ők is hogy ríbakoltak az ő táplálóapafaszuk, Ujkihívástkereső Péter után, amikor ő elment egyrészt újkihívástkeresni, de ügyesen, tehát politikaihasznot is marzsolván.

Ugyebár "stabilizációra" törekedett volna az 1920. utáni államvezetés, meg polgárosodásra is, de úgy, hogy a polgárság azért, ha vészesen nagy szerepet kaparintana magának, akkor a "fejudalizmus" alá visszavont országban kézbe mégse vehesse a... kormányevezőt a sínretett kishajón...  A Vitézi Rend megalapításának szándéka a polgárosodás csíráztatása lett volna (ezt gyorsan megismétlem:) lett volna....

Semmi más igazán tartós XX. századi értelmiseggi téma nincsen, amin ennyire folyamatos lenne a rugózás, mint a szándék és valóság közötti szakadékok mutogálása. Aztán persze ez Filemileországban kiknek a kedve és a pénztárcája szerint, ha akarja, valamely törvényt a színén vesz, tehát szószerint, mintha abból egy ganyi bekezdés is megvalósult volna, ha meg nem akarja, akkor a törvényt nem tekinti, csak a megvalósulás... adja vissza az érettségi bizonyítványát is, nemhogy a történészdiplomáját az, aki nem érti, mi volt a politikaifunkciója a királynélküli királyságnak. Afféle szituáció ez, mit ami Az öreg, a fia, meg a Lada Szamarájok c. mesé*ben gyönyerően ábrázoltatik, ha meg nekiállnak jó alaposan megalkotmányozni, minden átmenet nélkül egy polgáriköztársaságot .... de ugyanezek az okos történészek meg egy másikdolgozatukban a magyar  Nagy Kékeres Tápláló Apa Fasz -várást verik-korbácsolják... Tovább is van, egészen odáig, hogy a legesleghaladóbb, legjóoldalibb történészek már egyáltalán a feudalizmus magyarországi létét is vitatják, hogy valaha is lett volna itt hűbéri rendszer (az ilyen báboci okostojás csávókat szivesen partiba dobnám az időbuszról valahol odalent 1526-ban a Hatvani Országgyűlése táján...)



Mert oszt pl a kommunizmus nélküli szocializmus, ami tkp ugyanazt a félfeudális (tehát származásalapú és hűbéri) rendszert palástolta Rákosi alatt is, jobb volt. A cuccujialista rendszer, amiben kispolgári-lopcsalista umbuldatív emberkék a szájukkal próbáltak jó kommonista embertípusként mutatkozni? Téeszkasznárok... meg sajátzsebre gazdálkodó ipari és kereskedelmi nepmanok? Vagy ami a művészeti menedzselésben folyt, a szocialista bármelyművészet államipénzei ahogy 1960-as évekbeli magánmilliókba csordogáltak egyszerű sikkasztás és hűtlenkezelés folytán?

*Az öreg, a fia meg a Lada Szamarájok

http://media.topapro.hu/large/20120610/1852/f982d5e5bb9b53787f3f61cbbb0f4b9f/lada-samara-190-000-huf-lada-samara.jpg

Vót, hol nemvót, egy olyan balfasz ember, képes volt már nem a Szovjetúnióban gyártott Lada Samará-t vásárolni, hogy jaztat hazudhassa ha az árát kérdik, hogy csak 450ezer volt acélkékmetál színben, amikor pedig 650ezer. Az ilyet még a ruszki se vitték, nemhogy nem az ukránok, itt rohadhat mind.  Posztszovjet csak a papírját nézte, és pekhni is szánta, ha a gyártási éve 1992. utáni volt.

Történt egyszer, hogy lerohadt ez a Samara, persze az öreg kormányozta, a fia tóta, de megszólták az öreget az emberek, hogy a gyáreket szenvedteti. Erre a gyerek ült a volánhoz, de akkor meg a gyereknyúzását kifogásolta a nép az öregnek, amikor mindketten tolták, akkor meg mindkettőt lehülyézték az idétlenkedésben. Mit csináljanak hát, az öreg kaptafogta, leszíjjott egy kaólásüveg bérzinet és meglocsolván az autót meggyútotta, majd lelökte az árokba, akkor meg azt röhögték az emberek. Amikor oszt leégett, az öreg kért egy csákányt osz' szíjjelvágta a vasba, erre meg irigyellették az emberek, dejójárt, dejójárt, milyen sunyi a vén dög!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr584720956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steinmann Lujza 2012.08.20. 08:20:13

és mondd, a most fennálló rendszert a Nagy Méteres Egykézbefogó Apával minek neveznéd?

magyar-magyar szótár 2012.08.20. 08:38:30

@Steinmann Lujza: Minek is nevezzem, amikor úgy tűnik, a XX. század még nem ért véget.

Steinmann Lujza 2012.08.20. 08:46:05

@magyar-magyar szótár: azért csak próbálkozzunk, minek is nevezhető ez a mai rendszer a Kékeres Apával, aki saját kezűleg von keretszámokat, az átalakított körzetekkel és a pártpolitikus köztársasági elnökkel. Próbáljunk meg egy találó nevet adni az embernek és az általa vizionált "minden hatalmat nekem" rendszerének.

2012.08.20. 09:21:17

@Steinmann Lujza: Orbán Viktort nem szabad bántani. Ő Jó Ember, egy igaz férfi a nyugatbalkáni mocsárban, kivezeti népét a cocialista-posztgyurcsányista sötétségből Félázsia kövér, zsíros legelőire, ahol a bárikák puszilgatják majd a tigriseket, és Semjénzsóti simogatja őket közben európéerkeresztényi módon.

2012.08.20. 11:53:22

Különben is augsuztus 20 van, tehát nagyon örülni kell neki, hogy egy Vajk nevű lázadó idegen törvények alapján magát királynak kiáltotta ki, és Esztergom környékén saját állam megszervezésébe kezdett, súlyosan megsértve ezzel az akkor már több mint 100 éve megszervezett magyar állam alapvető jogrendjét.

2012.08.20. 12:21:43

Egyébként nem hiszem, hogy Bécstől keletre képes lenne más lenni, mint a különböző álruhákba bújtatott feudalizmus. Ahogy öregszek, úgy látom egyre jobban, milyen jól is van ez így.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2012.08.20. 18:49:25

Ma "pénznemesség" van mindenhol, ami a felső 10%-on kívül senkinek se jó, igazságtalan, a gazdaságot rossz irányba tereli, mivel elvált a tulajdonos és a menedzsment, az előbbi fejőstehénnek tekinti a céget, az utóbbin állandó rövid távú teljesítménykényszernek van alávetve, és ezért vagy nagyon sokat kaszál, vagy gyorsan kirúgják, ha nem produkál eredményt (értsd profit).
A pénznemesség igazából a kedvezményezett 10%-nak se jó, egy teljesen céltalan és hiábavaló élet a következménye.

FilcTroll 2012.08.20. 20:35:01

@Chanyi: a rettegésalapú kapitalizmus ide is elért, csak a szociáldemokrácia valahol leesett a teherautóról (azazhogy ellopták inkább); pláne vicces, hogy a legerősebb gyökeret a teljesen seggfej értelmetlenségek eresztették, pl. a kommunikációs ipar, azaz az agyhalott reklámosok, médiavásárló ügynökségek és hasonló haszontalan szarok. Pl. a napkollektor-ipar nem látszik kifejlődni (Vlagyimir gáza is jó lesz helyette), eltűnt szinte a teljes élelmiszer-feldolgozó ipar, oda a textilipar a kapitalizmus jegyében.

Sztem nem feudalizmus van, hanem hűbéri rendszer, csak a hűbéri láncot ma oligarchiának mondják. A feudum helyébe az ipar, aztán az információ lépett, a nagymenök ma nem a földből-vasból gyarapodnak, kábé nem is baszódnak semmivel, amit kézbe lehetne venni, leszámítva tán a yachtkulcsot.

FilcTroll 2012.08.20. 20:40:28

És mifelénk is van egy speciális típusú információ, ami sok-sok hatalmad és pénzt ad a birtokosának, ez pedig a titkosszolgálati jellegű információ. A nagymenők nálunk ezzel dolgoznak -- és Putyin cár se szövőnő volt régebben.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2012.08.20. 21:09:10

@FilcTroll: A napkollektor-ipar a németeknél is a bőkezű állami támogatás miatt terjedt el. Elvileg mi is vállaltunk egy ilyen célt, hogy 2020-ig az energiánk X (20?) százalékát megújulóból kell fedezni.

Az új nemességről: úgy képzelem, hogy igazából nincs semmi közös, ami összekötné őket, égebben voltak szalonok, bálok, ahol mégiscsak folyt irodalmi, ilyen olyan élet.... az idei Anna-bálról olvastam a neten egy beszámolót, az írójának a "legemlékezetesebb" momentuma a kínos csönd volt, ami a lányok bevonulása előtti 1-2 órát betöltötte, mert elfelejtettek addig is zenéről gondoskodni. De fogalmam sincs, milyen lehet ma a felső tízezer egy összejövetele, miről beszélhetnek, hogy a Comói-tónál menőbb-e nyaralni vagy Monacóban? Nem mintha a szegényebbek körében olyan nagy és összetartó közösségek lennének.

2012.08.20. 21:24:02

@FilcTroll: Mi ezzel a baj? A Nap felkel, a kutya ugat, a hűbéres hűbérel. Legyünk mi német gyarmat.

magyar-magyar szótár 2012.08.21. 01:45:38

@nagyjoco: ÁÁááázsia onnan ásít végtelen pusztáival, ahol a gótika végetér, a gótika utolsóbástyáinak déli csücske Kronstadt in Burzenland, ein Stück aus Sachsenland

magyar-magyar szótár 2012.08.21. 01:47:33

@FilcTroll: Szemben a bezzegamerikaiakkal, aki felsőkörei szépen nemnéznek bele a Szíjjájjé aktáiba és a Szijjájjé csendesamerikaijai dehogyisse, hoóóógyis szólnának bele a világörténelembe és persze effelől jólértesültsége sincsen a bezzegamerikai fölső pénzpolitikaiköröknek, ádehogy

FilcTroll 2012.08.21. 07:25:45

@Chanyi: az európai feudális arisztokrácia uralkodásra termettsège hosszú generációk nevelésének eredménye. Vezetési, hadi, természettudományos, gazdasági, erkölcsi oktatàs évszázadokon át még Kádár Jànosból is művelt, népéért felelős úriembert faragott volna. A feudalizmus talán épp azért múlt el, mert az arisztokrácia degenerálódott, új, bugris elit tört a helyére. A polgárság, immár egyházi támasz nélkül bedarálta a világot,spirituális (erkölcsi) háttér nélkül, anyagelvű világnézettel kezdte bedarálni a világot: embert, vasat, szenet. A feudális istenhit és királybizalom helyett materializmust és kemény kezet adott a népnek, s amikor ez forradalmakba torkollott, csak akkor adott tévét, fogyasztást, cukrot.

FilcTroll 2012.08.21. 07:27:04

kusza lett, telefonról siettem, bocs.

Steinmann Lujza 2012.08.21. 07:39:49

@FilcTroll: persze, visszamehetünk bármeddig, de mégis a jelenlegi szituáció az érdekes azért, lényegében két irányzat van, az egyik pont lerázná magáról ezt az apafigurát, a másik meg sírva menekül vissza hozzá. A választásokon is ez a felállás, szeretnél-e ilyet magad fölé, vagy isten őrizzen tőle.
Érdekes, hogy Dudi, aki remekül látja a helyzetet és européer minden szempontból, ő sem tud meglenni apafigura nélkül.

2012.08.21. 08:12:33

@Chanyi: Kultúrliásan Bécs az az utolsó város, ahol az átlagos nyugatbalkáni kultúrájú viselkedésével még nem kell túl nagy feltűnést.

2012.08.21. 08:15:50

@Chanyi: Bocs, ez Herr Wörterbuch-nak ment.

2012.08.21. 08:19:08

@Steinmann Lujza: Most jötrtem Bécsből nyugatbalkániakkal egy csoportban. Prbóáltam magyarázni, miért nem megynük át tökön-paszujon-záróvonalon gyalog a fő utcán, ,mint otthon. Erre mutattak nekem tökönpaszuújomn átgázoló más embereket. Ilyet nyugatabbra nem tudtak volna mutatni.

kikoránkell 2012.08.21. 11:18:57

@FilcTroll:
Tényleg kusza lett, kb egy félmondatnyi valóságalapja sincs.

FilcTroll 2012.08.21. 11:26:17

@nagyjoco: A szabálykövetés lehet hatékony idomítás eredménye is. Szerintem az európaisághoz csak annyira van köze, hogy ott más idomítási módszertan, azaz más alkurendszer garantálja a stabilitást. A nép nevű izé vállalja egy csomó közös szabály betartását (adófizetés, demokrácia, ilyenek) cserébe az elit egy elfogadható életszínvonalon tartva zsákmányolja ki őket, épp a megfelelő mennyiségű cirkuszt és kenyeret biztosítva nekik. A cél a lázadás, a forradalom elkerülése, az egyensúly fenntartása. Van BMW, van iskola, van kaja, van valamekkora mobilitás, cserébe nincs pampogás a rendszerről, sőt: a nyugati népek nagyrészt őszintén hisznek a rendszerükben, szabadnak élik meg magukat.

Ha innen nézzük, a szocialista blokk alulról jövő elitje épp ebben az egyensúlyfenntartásban nem rendelkezett semekkora tapasztalattal, műveletlenségük és képzetlenségük lehetetlenné tette, hogy a puszta erőszakon kívül más eszközhöz tudjanak nyúlni. Én mindig is úgy láttam, hogy 56-ban nem a szabadságvágy, hanem elsősorban a cirkusz-és kenyérhiány miatt lett lázadás és forradalom. Kádár a maga tufa módján ezt megértve konszolidálta az országot pár marék látványos semmiség odahajításával és a nyers erőszak visszafogásával. Éppúgy a szociáldemokrácia addigra bejáratott, nyugati vívmányaihoz nyúlt: adott ételt, adott nyaralást, adott valamekkora mobilitást és lám, a nép kussban is maradt, hallgatólagosan elfogadta a rendszert, mert megtalálta benne a maga kisstílű számítását.

És 20 éve minden kormány is ugyanezt játssza: tudva, hogy a népi ingerküszöb még bőven alacsony, idealizmus pedig alig akad, simán megetetnek velünk hitelre vett tévét, lakást és autót, nyugatinak tűnő választékkal virító boltokat és plázákat.

A kelet-nyugati vita lényegét én abban látom, hogy melyik rabszolgatartási módszerrel szeretnénk együtt élni. Putyinéknál meg Kínában "rend" van, nem kell gondolkozni, Apa vigyáz ránk, aki lázad, azt jól pofán veri. (A Pussy Riot simán jól járt a 2 év kényszermunkával, mert a rámenősebb ellenzéki újságírókat még mindig simán lelövik az utcán.)

Nyugaton a lázadókat inkább kihizlalják a szerepükből a szabadság nevű fikcióval együtt járó zsírba fullasztva bármilyen tiltakozást. Ez utóbbi azért hasznos, mert pl. a hagyományosan lázadó szemléletű művészeket is békon hagyja, integrálja, így kasztrálva gondolataik erejét. Berlinben nyugodtan nyivákolhatna a Muschi Empörung bármelyik templomban Merkel ellen: legfeljebb kapnak egy szabálysértési csekket, amit aztán a kortárs punkművészeti alapítványtól kapott ösztöndíjukból fizetnek ki, és napok alatt elfelejtődik a dolog.

2012.08.21. 12:13:10

@FilcTroll: Annál több szabadság, ami most Nyugaton van, nem lesz. Nem is kell, ha az ember szabadon választhat iskolát,vallást, lakóhelyet, munkahelyet, utazhat, van pénze normális élelemre, ruhára és van fedél a feje fölött, gyakorolhatja politikai jogait, a többi csak rajta múlik, hogy egy kiteljesedett, teljes értékű emberi életet éljen. Az már egyéni felelősség, hogy kezd is ezzel valamit vagy élete végéig a tévét bámulja a sörrel kezében.

Egyébként ez - nyilván szűkösebb anyagi lehetőségek között - de rendelkezésre áll Magyarországon is.

2012.08.21. 12:34:44

@FilcTroll: A jóléti állam egyébként kereszténydemokrata találmány volt Fejlettnyugaton.

FilcTroll 2012.08.21. 12:43:46

@nagyjoco: ebből a szempontból én is az európai rabszolgaságra szavaznék, csakhogy ahhoz sok és egyre több, elosztható anyagi forrás szükséges, ami -- most úgy tűnik -- puszta illúzió már nyugaton is. Lehet, hogy a mi nyomorszintünkön Magyarországon közelebb állunk a valósághoz a tekintetben, hogy mennyi is a ténylegesen megtermelt érték, mennyi elosztható ebből és az milyen jólét megteremtésére elég.

Innentől a vágyak okozhatnak a bajt, ugyanis hogy a nép mind nagyobb tévét, az elit meg mind nagyobb yachtot akar.

magyar-magyar szótár 2012.08.22. 08:33:24

@FilcTroll: világos és érthető mítosz, Az a baj, hogy eszerint az arisztokrákok csupa hájas, puhány hattyúprémes dzsentroid alak Pl egy Krúdy nevű dzsentroid az éleben egy kapavágást nem tett, fizikaimunkáűt nem végzett, viszont 193 cm magas volt és egy hőbörgő, többszörös párbajgyőztes huszártisztet moint macskát szarni, úgy vágott ki a kocsmából, és ha ezeken a semmirevalókon végigmeghyünk, pl 1945. után tégéagyárban talicskáztak vagy adminisztrátorkodtak vagy valamelyik diplomájukból éltek meg vagy államigazdaságigazgató lettek ésígytovább. Viszont a zsellérdől 7 év alat jávorbajszas, vadászkalpagos, zergetollas és bricsesznadrágos, szolgákati Danúviát burgattyúzú dzsentrid forma figura lett, aki följáűrt az Astoriába a cigánnyal húzatni (és húzta bele a pénzforgalmi jutalékának 20-as meg 50-es bankóit a cigány vonójába, jabba)

magyar-magyar szótár 2012.08.22. 08:36:19

@nagyjoco: Például Szegeden az autósok úgy állnak meg zebra előtt, gyalogost csak sejtvén, mint Nyugaton vagy Spanyolországban... Budapesten pl a tahóság a közlekedésben egyáltalán nem egyenletes, foltonkint tahóbbak... kb életszínvonalfüggő, tehát a legnyugatiasabbabn a Rózsadombon vezetnet. A leggecibbeb meg Kispest, Kőbánya, Franzstadt, az autósszakmák feketelyukai.. a Határ úttól délre...

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2012.08.22. 22:23:31

A nemesekhez egy bájos adalék kedvenc kommentelőm, Nemorino archívumából:

"a francia királyi család étkezése nyilvános volt, amit a francia közemberek nagy lelkesedéssel néztek végig (tényleg bárki bemehetett a királyi palotákba, a párizsiak egyik kedves szórakozása volt ez):

„Fontainebleau-ba érkezésem másodnapján elmentem a kastélyba és láttam XV. Lajost, amint misére ment, az egész királyi család és valamennyi udvarhölgy kíséretében; az udvarhölgyek csúnyasága épp úgy meglepett, mint annakidején Torinóban az ottani udvarhölgyek szépsége. (…) Egyedül bolyongtam a belső termekben, mikor hirtelen megláttam egy tucat csúnya nőt, akik mintha nem is jártak, inkább futottak volna, oly rosszul álltak a lábukon, hogy azt vártam, mindjárt orra esnek. Állt valaki a közelemben, megkérdeztem tőle, honnan jönnek és hová mennek ilyen sietősen.
- A királynétól jönnek, aki ebédelni fog (...)
Franciaország királynéjának arcán nem volt rúzs, egyszerű ruhát viselt, fejét nagy főkötő födte, öregnek és áhítatosnak látszott. Amint az asztalhoz ért, kecsesen köszönetet intett két apácának, aki egy tányér friss vajat tett le az asztalra. Leült, és a tizenkét udvaronc félkörben felállt tíz lépésnyire az asztaltól, én is odaálltam a közelükbe, ugyanolyan tiszteletteljes csöndben, mint ők.
Őfelsége enni kezdett, nem nézett senkire; tányérjára szegezte szemét. A sok felszolgált étel között talált egyet, amelyik ízlett neki, ahhoz visszatért, majd szemét véigjáratta az előtte állók körén, viztosan azért, hogy lássa, hogy a megfigyelők között van-e valaki, akivel szót kell váltania az ízletes fogásról." /Casanova emlékiratai, mintegy 35 évvel XIV. Lajos halála után, de az etikett előírásai alig változtak/

"A derék emberek miután megnézték, hogy eszi Dauphine a levest, elmentek megnézni a hercegeket, hogyan eszik marhafőttjüket, azután pedig lóhalálában rohantak, hogy még megláthassák XV. Lajos nővéreit, amint desszertjüket fogyasztják." /Jeanne-Louise-Henriette Campan, Marie-Antoinette udvarhölgyének emlékiratai/

magyar-magyar szótár 2012.08.23. 04:25:43

@Dinamuki: XVI. Lajosné született Marie-Antoinette von Habsburg elsőszülöttjét, a kis Dauphine-t kb 1200 párizsi néző, többségük kofaasszony, A Város hírmondója, mészárosnék, nyugalmazott kurvák -két kéményseprő egyenesen a kéményen ereszkedett le és a díszhálóterem kandallóján állva nézte, hogyan bukkan elő a felséges pinából a magzat fejecskéje- ... leste végig.
süti beállítások módosítása