Az egész ország mozaikos -és   Budapest is. És az Ország Tanárnője, Ferge Zsuzsa akkora otromba marhaságot mond, hogyaszongyaja eltűntek Budapest belsőhatárai. Holott világok mozaikozzák Budapestet és néha úgy, mint Indiában, egyszerrevalóságokban : egymásBAN [benne is és nembennük] vannak a határai. határ az Üllői út, de az Üllői út szakaszai is "világok" Még a XIV. kerületben is a Nagy Lajos király út.. az Erzsébet királyné útja világokat határol el. A péksofőr, akit a III. kerületből a X. kerületbe helyeznek át, hamarosan koccanni fog az autójával és nem a helyismeret hiánya miatt, egy kört meg lehet tanulni 3-4 nap alatt, de az autósok mentalitása egészen más a III. kerületben, mint a X. kerületben, úgy szoktam ezt szemléltetni, hogy ha a III. kerületben autózók akkora tetvek lennének az autózásban, mint a kőbányaiak, akkor most hektikázna fakígyó rándulásokban a 2009. szeptember 19-ikei dugó a Szentendrei úton. A Miklós utcánál még egy 2004-es közdelem zajlana.

 

Ahogy a megnevezésük is tükrözi, a [mozaik]vírusok különböző tüneteket okoznak:

– mozaik betegség – ez lehet zöld mozaik, sárga, hólyagos, gyűrűs. Súlyos formája a nekrotikus mozaik, amely szövetelhalással jár. Ilyen tüneteket a következő vírus-együttesek okozzák: CMV+TMV, PVY+ CMV, CMV+ZYMV,

– növekedési rendellenességek: satnyulás, törpülés, deformáció,

– nekrózis vagy szövetelhalás,

– érszalagosodás, érkivilágosodás, érmozaik, ilyent okoznak: ZYMV, WMV,

– bokrosodás – szárközök törpülése, rövidülése: CMV,

– hervadás: TSWV, CMV, PVX,

– gyűrűs foltosság: TSWV, CMV.

 

Gyakori a bab vírusos megbetegedése is, ezt több vírus okozza: bab mozaik vírus (Bean common mosaic virus - BCMV), bab sárga mozaik vírus (Bean yellov mosai virus - BYMV) és a maggal is átvihető CMV. A káposztaféléken a karfiol mozaik vírus (CaMV), és a káposzta fekete gyűrűfoltosság vírus (TuMV) gyakori. A gyökérzöldségeken főleg a sárgarépa tarkalevelűség, és a sárgarépa vöröslevelűség vírusai a legismertebbek.

A burgonyán is sok vírus okoz nagy károkat, legveszélyesebbek a burgonya levélsodródás vírusa, burgonya Y-mozaik, burgonya X-mozaik vírusa, de ezeken kívül még 6 gyakran előforduló vírust leír a szakirodalom, amelyek közül gyakran többel is megfertőződik a növény.

A biológiai besorolása ugyan más, nem vírus, hanem fitoplazma, de az általa okozott betegség veszélyessége, a betegség terjedése, lefolyása szerint ide sorolhatjuk a Stolbur betegséget is.  Érdemes megemlíteni, mivel a paradicsomon, paprikán, de más zöldségen pl. a zelleren is, jelentős kárt okozott az elmúlt, főleg az átlagosnál melegebb években. A burgonyán szintén elterjedt, és már kimutatták a szőlőn is. A paradicsom elsöprűsödik, a paprikán a termés összeaszalódik, a tő leveletlenné válik, a burgonyán a levél hónaljakban léggumók nőnek, és jellegzetes, lilás színárnyalatot kapnak a fertőzött növények. Évelő gyomnövényeken, a folyondár szulákon, acaton, katángkórón telel át, és főleg a kabócák terjesztik.

A már vírusos növények gyógyítása nem lehetséges, ezért a megoldást csak a megelőzés jelentheti. A betegség megelőzésének legfontosabb pontjai:

1. monokultúra mellőzése,

2. fertőtlenített talaj használata a palántanevelésben és zöldséghajtatásban,

3. egészséges, fémzárolt vetőmag használata,

4. ellenálló, rezisztens fajták termesztése,

5. elkülönített palántanevelés a lehetséges fertőzött növényektől,

6. megelőzni a lehetséges streszhatásokat,

7. bebiztosítani a vírusvektor-mentességet,

8. beteg, fertőzött növények eltávolítása,

9. higiéniai előírások betartása,

10. az évelő gyomok, mint vírusgazdák irtása.

 

A palántanevelés időszakában fordítsunk nagy figyelmet a vírusvektor-mentességre. Ez azt jelenti, hogy nem szabad megengedni semmilyen kártevő megjelenését sem. Ne neveljük együtt a palántákat a teleltetett dísznövényekkel, ugyanis a molytetvek, tripszek, atkák, levéltetvek rajtuk áttelelnek, és a vírusokkal már itt megfertőzhetik a kis növényeket. A vírusok által okozott károk annál nagyobbak, minél korábbi szakaszban történt a fertőzés.

 szöveg: Sedliakné György Ilona

növényvédelmi tanácsadó (KMEMI) forrás: http://www.jogazda.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=912&Itemid=28



Az én falumban ismerősnek se köszön ki a duplafülkés-platós terepjárójából a földbirtokos és amit a téeszből kilopott, arra 2Ft-ot nem költ, cégtársa azon ne gazduljon, de 50 km-re innen szabadparasztok lindablemezekből osztrák kinézetű majorságot építenek, köszönnek előre az idegennek, annyira más világ, hogy még a mi cigányaink is rácsudálkoznak. Azt azonban maguk, a magyar parasztért  nyomjákkrachácsot! siránkozván jujgattatók sem tudják, milyen prosperáló tanyavilág húzódik Bács-Kiskunban . 30-40-es tanyán élő fiatalok újépítésű tanya, triplagarázs, gépek minden új, minden ép, minden rendezett, [kelet]osztrák szint.

Van, amiről tudunk, pl a magyar irigység, ami ellen fel kellene lépni. Sokba kerül ez az irigysége a magyarnak, irigylik azt vállalkozót Jászberényben, akinek pedig lovasszobrot kéne éltében emelni, a város üldözi, uszít rá hatóságokat, vegzálja: a város és a fél megye legnagyobb munkaadóját. Puszta irigység ennek az alapja, nem is politikai. És akkor   Jászberény még menő, felvilágosult helynek számít a Nagyalföld mozaikosságaiban..

Nem csak a fejétől bűzlik a hal - de a maimagyar vezető értelmiseggség valami különösen gecialjas banda. Hirtelen nem is tudnám megmondani, van-e más nép, aminek a vezető szellememberei ekkora gecik. Gecinek lenni azonban számukra nem szégyen, hanem büszke cél, ugyanis azt hiszik, hogy a gonzóújságíró az afféle rogozó piás cinikus geci. Nemmellékesen a cinikusról se tudják micsoda -ezt is meséltem már, hogy jártam az ország egyik eszetokjával, amikor pedig merő egy seggnyalásból künikósz-nak mondám.

 

 A cigányokban szoktam megmutatni: mintha a 100-150 évvel ezelőtti magyart látnánk. És a mai cigányság értelmiségijei ilyenek: mélyen magyarok. Kedvenc cigány költőm nem akar cigány lenni. Egy cigány diplomás cigánymentes övezetben szeretne értelmiségi lenni. Élvezzen pozitívdiszkriminációt a diplomájáért -de ne kelljen cigányok közt szolgálnia. A magasabb kasztbéli cigányok még a zenészkasztból lezüllött, de őstehetsége folytán mégis visszakapaszkodottat kivetik szegregálják úgy, ahogyan magyar cigányt soha nem szegregálhat. És talán a cigányaink ártatlanok ebnben, talán csak magyarok viselkedés és hozzáállás mintáit másolják.


és bárhol fognál a "javítás"-hoz érdeksérelem nélkül nem megy, a [nemzet]TESTbe kell vágni. Legyön a kommandosz (rendőri különleges egység, itt: közlekedésiek) és megbirságolnak 300 kerékpárost. Te annyit tudhatsz róla, mert ilyen érintett cigányokat Borsodban, hát a jujgattatás a cigányüldözésről, de azt, hogy egyébként bárhol is az országban fűtfátbokrot agyonbirságoltak, mert fényvetős-fényszórós kerékpárlámpa kell , a "modernkorszerű" ledest nem fogadják el, az elemest nem fogadják el, a 70 éves néni 50 éves biciklijére küllőn sárga fényvisszaverőt követelmnek, nincsen, bírság. A cigányt, ha sérelem éri, negyvenfős rokonságával híjjomazombucmantot, rasszizmusvan! kiáltozásokkal tüntet, a magyarnak nincs rokona, sógora se már, onokája se és ha sérelem éri és bemegy az őrsre, a rendőr hazaküldi, ilyen szarságokkal már nem szokás foglalkozni, mint nyolcvan tyúk ellopása... Ő többségitársadalom tagja, szopjon. A büdösparasztnak ombuccmannya nincsen elmehet a kurva anyjába, legföljebb nem tart többé tyúkot.  A Nagy Bicikli Razzia után tána raportra veszik a helyi rendőröket ezek a kommandoszosok azzal, hogy szabaggyára van nálatok engedve a paraszt! De hol van ez a délceg kommandos, amikor a büdösparasztot lámpafénynél kirabolják és a saját tyúknyakvágéjtókését mutatják be neki a hátsószobába, kussoljon. Tűrjön. Az újság meg azt írja: nem tűr a büdös magyar. És ezt a lujza be is szopja, mutatja jenőjének: Intoleráns a magyar, Sík Endre is kimutatta. (Más kérdés, hogy jenőnek a fasza se tudja, kicsoda Sík Endre.)

Csak a  mozaik rohadmánya a hírértékű. Tehát nincsenek pozitívhírek és ez egy nyomjákkarchácsoló, jajfogyamagyar, jajűűdözzikazsidót, jojjjelnyomjóókocigóónyt országban csak erősíti a pesszimizmust, az meg a katasztrófaérzést. Az nem hír, hogy egy egész napot vidékivárosban öt askenázi férfi provokatív, egészjárdát szélesenbetöltő vonulásban, ivritül hangoskodván egy büdösszidók odakajabálás nélkül, mukk nélkül, reagálás nélkül, pedig szegények már izzadnak abban, hogy hányjákvetik magukat, a gyalogos/biciklis utat  elállják   és kihívóan bámulják a kerékpárost, mer-e csak nézni csúnyán, ha csúnyán mer nézni ugyanis, akkor antiszemita -  ez nemhír, hogy szegény ötök egy árva fikarcnyi kis jelét az antiszemitizmusnak még feltartóztatott biciklis gyilkospillantása formájában sem tapasztalták.

Amúgy a kiskertekben a mozaikbetegségek terjedésének az is az oka, hogy sok piaci palántaárus akkora geci: eleve mozaikos paprikáról is szed magot. Az idén 200 Ft volt egy palánta. Tudvántudva és szemrebbenés nélkül is eladta a büdösparasztnak a ravsz árus a mozaikos palántát.

Az sem hír, hogy egész településeken nem csak a magyarok de a cigányok 95%-a is retteg pár sátánfajzatcsaládot, akik viszont a híjjomazombucmant rasszizmusvan kiáltásokban a leghangosabbak. A kommandosz olyankor  fasorba se nincsen, amikor ennél a klánnál a rabszolganő meztelenül kutyaláncra van kötve. vagy amikor ez a család a "korrupt rendőrörsöt" vegzálja.

meg kéne valósítani a tervemet és egy lakóautóval 10000 km-t menni, haladni, fokról-fokra jutni Magyarországon, Siófoktól Kisfokig. Fokgazdálkodás -vágod? Kislétától Lepsényig, föl Mosonszolnokra és le Mezőhegyesig, Majd Zsákának, Sátoraljaújhely felől Füzérnek az orgonista papig. Filmre venni a református bibliaórát tartó katolikus papot és a rómaikatolikus temetésiszolgáltatást adó refkó tiszteletest. Ne már mindig csak ezek a díszfaszokfaszkók,  ez a Szegedi vagy ki meg az a hogyishíjják Lóránt legyenek meg. A képben. [Képben lenni - tudni valamit] A mozaik elemei között, milyen a tanyavilág Csongrád megyében (szemre tetszetős, de tolvajok,  rablók sanyargatják) Bács Kiskunban (riasztó jelek: a rablók kezdenek átkapni) Milyen ÉLES határai vannak Hajdú Biharnak (amit a kerítések jeleznek beton-és léc vagy deszka kombinációja) Vagy pl ahogy egyszercsak, már közel Kárpát-Ukrajnához, megjelenik az első bádogtető és pl az oroszukrán szokás, az, hogy a kocsmaasztalnál az üres székre BÁRKI leül (mint egy buszon). Mi a helyzet az Ormánságban. Mi az egykori bányavidékeken. Sárbogárdon van-e Jolány. Targyon helyzet van-e.  Ki emlékszik még az építőtábori fellépése után húgysárga sugárban kocsisbort hányó Dinnyés József daltulajdonosra. Hát Törökbálinton a jégkrémgyár bűzére? Milyen látvány egy budapestszéli gyár előtt a néger anyagmozgató, ahogy fut át a tömegen, az a furcsa gazella emelkedés, ahogy könnyedén , talánha tizenhét lépéssel a száz métert átszeli a megállóhoz. Hát a bogáncs utcai trafóház, egy ép szelet a késő50-es-kora 60-as évek dizánnyából. Megmutatni az indexes jópofiknak, hogy Budapestnek még annál százszor mocskosabb zugai vannak, mint amik a szavaztatásban „kiderültek”. Bekukkantani az 1977. óta befejezetlen hatalmas családivillába, amiben soha be nem jegyzett illegális varroda működik, a tulajnő és a legjobb dolgozó nő műszak után még egy jó[órá]t beszélgetnek, kétségtelenül szerelmes pillantással csüggvén egymáson, ennyi, 35 év még hét házasságból is sok ebben a mozaikban.

 

Nemhogy térszeletek és tájegységek, népcsoportok és lakosok, városok és egek nincsenek meg, de az időből is kimaradtak évtizedek, pl az 1990-2012-es szakaszból jóformán csak a napi polpancs maradt. Sejtelmeink se lehetnek a termelőszövetkezetek végéről vagy arról, mi lett a Hungarokamionnal vagy mért van ilyen tábla az egyautós vállakozó kamionja ablakában „Én is a Gyuri bácsi áldozata vagyok” ki tudja, ki az a Gyuri bácsi és mért tankolhat az autóiba 90 Ft-ért gázolajat és hogyan lett 3400 autója neki. Hány magyar nagyvállakozót ismer a magyar sajtómunkásság és miért [csak] őket. Már az Akit a mozdony füstje megcsapott –ból is csak a lényeg maradt ki és a kamionoskönyv is úgy csupaigazság, hogy a kihagyott igazságok mellékelése viszont megsemmisítenpé a fél könyvet. Azt gondolta volna az ember, a rendszerváltással az igazságnak virrad majd. A napifunkcionális kis hazudozások, a majd jövőre viszont már nem lesz kegyelem, ha a [polpártneve]t a kurva anyjába kűdtük, a geci kis takonyokat, majd azontúl már nem lesz cicó, leszámolunk a múltcsökevényeivel. Direkt morál és rosszlelkismeret: Megyesi Guszti bácsi mint múltcsökevénye. Korpuszában már egykori karcolatkufirca iffjúkori ennmagának.

Az emberek nem a békességet, hanem a hiriget keresik, semmin összecsattannak és látszik a csalódás, amikor kiderül, hogy a másiknál csak ennyi volt, nem eszkalálódik a veszekedés, nem hagyja abba.. csak kötekedik és JÓL LÁTNI csalódott azon, hogy nem lesz nagy cirkusz. A Csúszás (ami miatt a mozaikosság csak terjed egyre) következtében az internet pl nem fölfejlődött, hanem már a leáldozásában pusztítóan sepert végig a magyar szellemiéleten. A hagyományosmédia munkásai, akik azt hitték, hogy az internet valami múló betegség, mint nehézpáncélos kereszténysereg a mongol könnyűlovasság tucatjai által, húsravágva. Elvéreztetve, mocsárba fojtva, azon kell gondolkodnia, hogy a tényfeltárókáeftéje tevékénységét most már valami civil tevékenységgel kéne kiegészítenie, különben miből fizeti vidékitanyáján (ami az ő vidékiaffinitása neki, húsvér emberekkel szokott piálni, pl a Gondnok Jozsóbával… )

A Kaszáló Mókusok, ahogy népszabós apjaik stilisztikai kaszáját a saját apjaik fizikaitorkán is lenyomták csummára, á lá  deep throat. Ahogy az internetes újságírás leszarja azt a kenyeret, amit elragadott a papírújságíróktól. Szusihoz nem kell kenyér. Ennek a leszarásnak a bájos íve.

 

Ó, ezek a húsvér emberek, amikor a szellemembere föntről leereszkedik és nekünk attól kell beszarni, hogy pálinkázott egyszer a túrkevei birkafőzőfesztiválon. Élő, húsvér, lentiemberekkel  meg pecázik.

 

Lemarom az arcom mostmár, hát egyáltalán cikk lehet a 600ezer km-es autóból, még az általam tiszteltbecsült Totalcar „újságírói” is valami Bodoky típusú, jószándékú, de kétségtelenül és alapjaikban elbaszott figurák… Lehet-e figurát faragni tejbetökből. Arra hivatkoznak ezek a nyomorultak, hogy ők szép régi  youngtimer autókat szoktak felújítani (=elbaszni balfaszmód milliókat és még ezt büszkén dokumentálni) , ez az emberi vonás bennük: mozaik : a másikoldalról megmutatni ezt az iparágat, ahogy a Zsozsóknak, Daniknak és Krisztiánoknak ezek a férfiak beadják a zsákmányt és ahogy ezek a szakemberek szemrebbenésnélkül milliós kamu munkákra leveszik a hülyeparasztnak nézett szellememberét.(vagy az autós szakmában a palimadár másik neve egyszerűen:  buzi) Hogy ha nekem 3-4 millióm lenne elbaszni egy youngtimer prozsektre, abból 700ezerért kerítenék egy német großvaterwagent (ebben benne van a regadó) és tőlem tehát a sok kis geci autósrófoló geek, aki rasztahajúan és jópofával szopatja (mert megérdemlik! Laboratoár de ganyé!) ezeket a neoszellemembereit, szóval azok a kis köcsögök, akiknek igazából már egy mechanikusgyújtásmegszakítós karburátoros autóhoz nemsok fingjuk lehet, elmehetnének a kurva leányfalui nagynénikéjükhöz füvet nyírni alkalmankint 10ezerért.

  

Magyar Mozaik – ami engem tökre hidegen hagy, mert én nem tekintem kifejezetten magyarnak magam és egyre inkább nem. Ó, basznék én bőröndöt cipelni Berlinbe, a tengerészzsákomban elférne az a húsz könyv meg pár kézirat és a CD-k. Nekem ez a zigeunerwirtschaft nem kell, a magyar nemkülönb a cigánynál és tényleg: cigány a magyar: tökugyanolyan, csak bizonyos szavak a szótárjában másképpen vannak meg. A cigány szótárban a türelmes az balfasz, gyáva, átverhetó, a magyar pedig nem lop a szótára szerint, mert lopni csak a cigány lopik ű ugyanis nem lop, hanem szerez.   Olyanok kérik számon, mért dógozok cigánynak, ki a faszomnak dógoznék, amikor a magyar itt már kisebbségben van, becsületes magyar  akik nem fizetnének ki, de úgy nem, hogy vagy egyhavi tartozást azért összegyűjtenének. Nem is vállalok magyarnak, nem előítéletből a magyar vállakozó iránt, hanem sok-sok utólagos beszopás tapasztalataiból már rögtön az elején, amikor a becsületes magyar vállakozó azzal kezdi, hogy az ő hátán fiatalemberek kapaszkodtak föl és ma a köszönését sem fogadják, ott tépem el a szálat és csókolom, köszöntem, magyarnak nem vállalok. Gyűjteményem ékessége az a becsületesmagyar vállalkozó, aki a cigánnyal céget alapíttat, de még az alapköltségeket sem fizeti, nemhogy nem ad a beígért munkából semmit se… ez mifelénk, ebben a  mozaikban, a számlagyártás a cigánybűnözés része és akkor ebben egy Feddhetetlen Magyar Vállakozó a májer?

 

A megélhetési cigányfelzárkóztatók persze hogy szüntelen a felzárkóztatásról papolnak, így megy ez azóta, hogy a fiatal Lakatos Menyhértet elintézték a cigány téglagyár ötletével… Aki Lakatost nemmellékesen Horthyék oktatás-és szegénypolitikája zárkóztatott föl. Holott már régen nem felzárkóztatásról meg „asszimiláció vagy integráció”-ról van szó, hanem arról, hogyan lesz képes átadni ezt az országot az életre már neméhes magyar az életéhes cigányságnak,. Cigányország leszünk, de persze magyar cigány ország és a cigányságunknak sokkal több a baja egymás altkotó-mozaikjaival, az egyik cigánynépnek a másik cigánynéppel és még ezt mozaikozza a jkasztrendszer is. hogyan lesz ebből országszervező politika (amiben ugye a magyarok mely szép példát adtak: A nagyidai cigányok mintájául szolgáló szép magyar politika…)

 

A mozaikból soksokmindent lehetetlen megírni. Nem csak a zombuccman miatt, aki szintén egy féltájékozott, negyedismeretekkel sem rendelkező tipikus magyar high-fej értelmisegg. Sőt, hát ha a zombuccmant telefonszámát valamelyik cigány ismerősömtől megkeríteném és megkérdezném ezt a drága embert, hogy a faszba képzeli, hogy megnyilatkozik olyan témában, amiről fingja sincs, azt mondaná, hogy ő a [valaminek a ] Szelleméből indul ki, hogy őneki a jogszabályokat kell tekintenie, nem a "valóságot[gyakorlatot] bár vizsgálni meg gyakorlatot vizsgál...  és itt megint a mozaikosság, a magyar jog mozaikbetegsége, a filemileországban, az ahová  ütök, nekemfütyöl és a félprecedensjogrendszer, ami működik, nem is akárhogy, de amit nem tanítanak a jogiegyetemen, mert hivatalosan „nincs”.

nagyon szép példa a devizahitelek ügye is. AKKOR senki nem volt okos, még a portfólióponthú sem AKKOR mért nem tanították a magyart arra, hogy "abban a valutanemben adósodj el, amiben a jövedelmed keletkezik.

Geréb művésznő példája: belehiszterizálni tudd, de a hisztériást észheztéríteni nem. Azt bele tudta hiszterizálni a kismamába Geréb művésznő, hogy miért undi a kórháziszülés, de arról a vészben nem tudta meggyőzni, lehet mégis eset, amikor kórházba kéne menni [az igazság az, erről a művésznő a bíróság előtt megnyilatkozott, hogy az olyan csecsemő talán életképtelen is és a természettörvény szerint ugye az ilyennek ---- a szerk. megj.] Először erről akartam írni, mennyire tipikusan XX. századi emberitalálmány féltalálmány a rábeszélőgép, ami vész esetén viszont lebeszélni képtelen. Jó rábeszélőgép, de ha kell, mint "lebeszélőgép" már nem működik. Egy normális országban a porszívóügynök a rábeszélőgép és az újságíró nem rábeszélőgép, nem ügynököl, nem megmondó, hanem elsősorban feltáró és megmutatóember. De a mozaikbetegség alaplényege, hogy az alaplényegi különbségeket szándékosan (bár jó-szándékosan!) elhallgatják. Nem árulják el, hogy a szép egészséges paprikatermésen a mozaik rohasztotta szövetrész az nem gombabetegség következménye és már soha nem fog megújulni és hiába megyünk rá rézgáliccal. Amikor még volt, tudvántudva öltek bele elrohadt részekbe teméntelenpénzt. 22 éve ugatják pl azok, akik számára a cigányság nem „kérdés” illetve e kérdések örve nem pénzkereseti forrás, hogy a pénz egyáltalán nem megoldás (nem válasz) a cigánykérdésre, sőt.

 

A cigánykérdés egyes mozaikok-ban már magyarkérdéssé eszkalálódott. Demivel emitt meg a magyarkodás a politikai bunkótahóság eszköze , tehát akkor ne beszéljünk más olyan mozaikról sem, amiben valamilyen magyar szó tag benne van… Több mint burleszk az, amikor a 97%-os cigány mikrotársadalomban elkezdenek többségitársadalmazni. (a kisebbségi önkormányzat irodájában. vagyis a 97%-os cigányságnak van kisebbségiönkormányzata is a faluban meg "rendes" is.) 

 

A magyar zsidókérdés már nem az, aminek a félfaszisták meg a náculók beállítják, hanem az, hogy még addig, amíg vannak tanúk, azt a jó mediterrán szemléletet eltanulhatjuk-e valamennyire. Mert ideföl, akikről „felháborítóan és provokatíve írtam” az öt askenázi férfi nem zsidóminőségükben voltak olyanok, amilyenek, hanem földközitengeri minőségükben és öt buggibai őslakos keresztény félarab-félszicilián is csak úgy viselkedett volna, mint ők. Van annyi vonó sémita a buggibaiban, mint az askenázikban, akik jópárvonó orosz vértől fitosak és piszék.És amíg van, jó lenne elsajátítania a búvalbaszott (depressziórahajlamos, negatívszemléletű) magyarnak ezt a mediterrán pozitívfelfogást és alapvetőderűt.

 

Ezért szeretem Janics Natasát, a magyarulbeszélő szerb magyarnőt, aki olyan életerős és vidám aéapbeállítódású, mint a szerbül is beszélő magyar nő a Vajdaságban. Az emebermozaikban egymásbaplántálódott sokminden a még természetes a vegyes-nemzetiségi viszonyok között élőkben, kezdődött a gyerekkorban, a közös játékok során egymástól megtanult nyelvben. Könnyen tanul magyarul a vajdasági szerb, mert ha nem is beszélte addig, valahogy… egy írmagocska? 

 

Ember mozaik is van. Főember ahhogva beszél erről az emberről, a becsületes fiatal magyar mezőgazdaságivállalkozó etalonja, tanulni lehet tőle és szaporítani kéne az ilyent, mint amikor emerről látván a magyarfődbe plántált kelifornyapaprikámat nem látom, hogy amazfelén mozaik rothaszt. Mit szólna a főember ehhez az édes jelenethez, ez a bájos ártatlankészemű fiatalemeber a rabszolgáját megveretteti a többi rabszolgájával (ezek kölcsönben vannak nála egy másik rabszolgatartótól) mert őt nem Doktor Úrnak szólítja. (Azért nem, mert egyutcában gyerekeskedvén, valaha egy csapatban játszván tehát véletlenül a Doktor Úr keresztnevére állt a szája, amikor alázattal meg merte szólítani.)

Mozaik idő - az ember fölmegy egy templom karzatára és átmegy az időben, XVIII. századi port szív be. Ilyen létezik. De az a jólhangzó baromság, miszerint lesz itt még újrajátszása a XX. századnak... Új lesz, de teljesen, egészen, soha eddig nemlátott módon és persze vérre fog menni, de a második világháborúban ömlő vérekben messze nem volt ennyi cukor. A miknek a jelei, az idő jelei. A náculás jelei -pl az antiszemitizmus ódon jelei egy tkp már zsidóknélküli országban. Minek a jele az Ország Tanítójának (az én tanítómnak, aki engem nem, de tanítómat tanítá...) inzultálása... ez is mozaikos, amit írtam, alig van benne új, ugyanazon gondolatoknak újrarakosgálása. Az egyik netokratív főelv a tízszeres ismétlésé: Egyszer lesz meg [talán az] amit tízszer elszajkózol. ÉS ez rögzülhet talán. De amit ismételgetnek, annak lehet pl egyrekevésbé foganatja - a korai farkastkiáltások ... és nem farkas jön, hanem valami láthatatlan métely, ami májban lakozó állatka... szitává eszi a májat... mozaikossá...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr984685865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steinmann Lujza 2012.07.30. 09:21:45

elolvastam, még nem csapódott le bennem, mit is lehetne hozzászólni

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.07.30. 10:06:14

szép erős egészséges metafora
(kár, hogy nem húzható rá mindenre)

és szép nagyot markol

bár néha nem akkorát fog

geréb ügye pl nem ERRŐL szül (szól, elgép, de ígyhagy)

a sokpénzért régi ótót felújító balekbuzi sem erről szól

paprika, kerítés, cigány beszarni meg nem kell a fentiember lemenésétől, bepálinkázásától
ill nem attól kell ()

stb

de perszer ezek meg a te privát mozaikod részei

Steinmann Lujza 2012.07.30. 11:11:10

@A Hannibal Lektűr-attitűd: igen, talán ennyit lehet mondani, hogy ez Dudi mozaikja, és mindenkié más

I_Isti 2012.07.30. 13:38:50

A rencerváltás a zemberekben legbelül, a lelkükben, a szívükben, az agyukban nem zajlott le. Anélkül pedig, hogy maguk az emberek megváltoznának, lehet itt akármilyen rendszer: a lényeg változatlan marad.
Pl vannak ilyen tök egyszerű szabályok, amelyek betartása nélkül a zemberek összessége nem társadalmat, és nem államot, hanem csak csürhét alkot:
ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj, ne tégy hamis tanúbizonyságot a felebarátod ellen, ne kívánd a felebarátodét, stb.
A kérdés mindig az, hogy csürhésítjük-e a zembereket, vagy pedig megpróbáljuk a csürhelétből átemelni a létezés egy magasabb dimenziójába?
Ráadásul a fenti szabályok betartatása és betartása még semmit sem ér, csak akkor számít, ha az, aki betartja nem úgynevezett külső kényszer miatt tartja be, hanem szimplán azért, mert saját belső igénye az, hogy erkölcsi lényként, saját belső szabályai szerint éljen.

Az utazó 82 2012.07.30. 20:15:18

De valóság csak egy van, még ha mindenki másként látja is. Persze, hogy emberek miért látják az egy valóságot másnak és másnak és melyikük valóságlátása van közelebb a valósághoz az egy más dolog.@Steinmann Lujza:

dr Steinmann 2012.07.30. 22:42:19

@Az utazó 82: a filozófiába kéne ennek megvitatásába alaposan belemerülnünk, hogy egyáltalán létezik-e objektív valóság, vagy csak saját érzeteink hitetik el velünk a valóság létezését

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.30. 23:03:00

@Az utazó 82: a tudósok szerint nem egy valóság van. hanem az összes lehetséges.

@dr Steinmann: az objektív valóság definíciója megérne egy misét

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.07.30. 23:06:58

@Az utazó 82:

a valósággal az a baj hogy nincsen hozzá háttérzene

valamint

az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.07.30. 23:12:44

@ripők:

mise < valóság
objektív != valóság

és bassza meg az összes egzakt nyelv
(nemprogramozóként java szintaktikával szívok, de ez nem csak valóság, hanem metafóra is)

magyar-magyar szótár 2012.07.31. 03:53:16

@Az utazó 82: A valóságot látni még nem inden. A pincér óriási emberismerő és az embereket (a panoptikumot) pompásan ismeri. Csak az emberi lelket nem ismeri, illetvehátugye "korszerű ember szerint " lélek nincsen is. Így aztán a legeslegjobb emberismerő pincér is néha csúnyán melléfog.

A másik szép hasonlatom erre a temetőgondnoké, aki (& co.) valami különösen cinikusnak gondolja magát, akit már semmi sem hathat meg és amikor az édesanyja teteméért mennek a fiúkkal (vagyis a "beteg"-ért, a kapuban emeli a fogadás tétjét és marhul egyre, ökörködik, ahogy ez szokása (& a bandájának is) még a kiskonyhaajtóban is, szippant egyet [részletezés törölve] a halál szagából és még akkor is elsüt egy szokásos tréfát, de aztán nyála a kömnnyeivel egybefolyna, ha a levegő a torkán be vagy ki hatoilhatna, de nem, seki sebe a levegő, a lélegzet ott, a gégfefőjénél gurguláz, sekisebe összecsuklik és úgy vszik ki a fiúk görcsben, röhögve, hogy lám, a fogadást bebukta és pálinkákkal kell tehát megpettyezbnie az egy négyzetméter kisfröccsöt, amit kikér (majd)

Az ember még a saját lelkét se ismeri (ezért is délcegek a "materialisták" annyira, mert nem tudják, mi fogja majd el őket a Kékgolyóutcában, amikor megtudják, hogy a semmi remény az az, hogy át lehet menni az Üllői72/b-be vagy akár az ajkai sámánhoz vagy igyon deutériumosvizet B17-tel.

magyar-magyar szótár 2012.07.31. 04:07:52

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ezt mindig sérelmezed, amikor a Felhomályosulást vagy a XX. századi un "tudományosság"-ot a féltalálmányok miatt 8féltalálmány az atomenergia, a polimerek vagy pl az nergiaigényt csupa szénhidrogénere telepító.. lásd azt, negyedszáza az volt a korszerűtársadalom (és menbnyir és mennyire :D ) amelyik jó sok villamosenergiát használt (megfejtés: USA)

És Geréb művésznő ügye erről szól, csak rábeszélni képes, azt nagyon de fordítva (tehát ha kell lebeszélni) arra nem. Nem a sámánnőijogosítványát vonták vissza, hanem az orvosit. De azt, hogy sámánnőnek [akinek tetszik: sarlatánnak] is alkalmatlan, erről az igazolást ő maga-maga adta ki ennmagáról.

Bábának sem alkalmas -bábák is kifogásolják, amit csinál szakmailag. mert az igazság tényleg az, a zsoszóból kaphassanak a bábák. De az nem igaz, hogy nincs egy pont, aminél a bába megáll és azt mondja: INNEN orvoshoz és kórházba.

A XX. századi féltudománysság ezt csinálja, mint egy kőműves, aki egészbért vesz májfaállításkor (még tetőfedés se volt, csak elérte a ház a 100-os magasságát. (mínusz kémény) Ugye a kőműves azt mondja, hogy a barmolásait a malter, a barmolt maltert meg a festő eltakarja gletteléssel.
Az atomtudósok pedig azt mondták, a fűtés OK és a hűtést majd a jövő megoldja és Fukushima arról szól, hogy még ma sincs nagyon megoldva (sehogy sincs)

A másikhoz: Ehhez látnod kéne pálinkával kokiraitatott Szellemi nagyságot botorkálni Túrkevén a fővőbirkabűzben, persze vakpaliszemüveg van rajta, hogy akármi paraszt ne ismerje föl [-> Rákóczi Feri*-t] Nem lesz majd idő napközben, ezért gyorsan lelövöm a jellegzetes indexes poenodat arról, hogy ugyan mitől szelleminagyság Rákóczi Feri, hát bizony (sajnos vagy nem) ezek a médiacelebnek látszóak túlképzettek, pl ott van Sumonyi Papp Zoltán költő fia, aki valamiféle bojócc az aktív műsorvezetésében.
Ez a tipikus álszerénykedés, kedvencem Szily művészúr ugyanazzal a szájával szerénykedok, hjogy áááá, ő nem akar semmirt és nemnagy, amivel viszont Gyámánt Lászlót meg lebarmolja (azaz föléhelyezi magát arra apellálva, hogy a zsűrit a lebarmolás fogja izgatni és nem az, hogy ő Gyélmánt képének jelentős negyedrészét nem fogta föl [vizuálisan]) (vagy ami rosszabb, a zsurnáligazságért az egyébkéntiigazságotz beáldozta)

*Ujkihíváskereső Pétert

dr Steinmann 2012.07.31. 07:04:50

@ripők: hogy erről most érdemben tudjak veled beszélgetni, újra kéne olvasnom pár dolgot
de ebben a melegben pl. Sartre-t képtelen lennék, maradna max. Simone de B.
csak gondolom, a feminizmusról nem lehetne ezen a blogon csevegni:))

(nem, nem vagyok feminista)

kikoránkell 2012.07.31. 08:56:11

@magyar-magyar szótár:
" Fukushima arról szól, hogy még ma sincs nagyon megoldva (sehogy sincs) "
De igen. Mégis, hogy a retekbe működne sokszáz reaktor a világon, ha nem volna megoldva?!
Fukushimában volt egy 9-es földrengés és egy rohadt nagy cunami egyszerre. Ekkora katasztrófára nem terveznek, sehol, semmikor, feltehetőleg az egyidejű bekövetkezés minimális esélye miatt.
Az erőműben meghalt 1 ember, darubalesetben. A földrengésben és/vagy cunamiban 10000 fölötti számban vesztek oda. Teszem fel, az Úr akaratából.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.07.31. 09:18:44

@magyar-magyar szótár:

ötször szültem (és mindig bent voltam, végig)
négy helyen, négy orvosnál

nekem mesélhetsz bármit
láttam amit láttam

- - - - - - - -

úgymond tudomány, megint
a XIX sz.-i pozitivista katyvaszt kritizálod folyamatosan - miközben a tudomány már régen nem az

(mint mikor az egyszeri ateista próbál érvelni a teológia professzor ellen)

maradjunk példánál (atom)
nem a tudós mondja meg, hogy ledobni-e meg hogy hány megawatt stb

persze, mondhatná azt, hogy erre a 'Tudásra' még nem vagytok érettek, balga földlakók
az olyan 'bölcs' lenne

lófaszt

nem a tudós felelőssége - az embereké (politikus, befektető, katona stb)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.07.31. 09:22:37

@magyar-magyar szótár:

a 'másik' az tévedés

nem töröltem ki az elkezdett, de be nem fejezett sort (paprika, kerítés, cigány) így értelmetlen is

amúgy meg miért ne botorkálhatna túrkevén birkafeszten félrészegen egy főszerk?

(én nem járok ilyen helyekre, így csak a szigeten szok összefutni hasonlókkal - na és)

RomBold! (törölt) 2012.07.31. 10:27:04

@A Hannibal Lektűr-attitűd: -ről jutott eszembe

Alfred Bester
The Stars My Destination
(magyarul megjelent Tigris! Tigris! címmel, de láttam már Célom a csillagok címmel is)

ódivatú sci-fi
Aki olvasta, anak azt mondom: "PyrE-t mindenkinek!" aki meg nem, az szánhat rá egy kis időt, nem hosszú, és nem is nehéz.

RomBold! (törölt) 2012.07.31. 10:43:23

Haladóknak érdekes lehet egy Gandalf kontra Gully Foyle beszélgetés.
süti beállítások módosítása