lefeketítés: tűzoltó műszó, a már eloltott tűz hamujának pépes feketévé áztatása

befeketítés: áztatás, mószerolás

Mivel ezek találták ki, hogy... lényegében bármit, tehát az is baromság, hogy a taxiknak egyenszíne  legyen, bár a Jó Demszky Kormányzása alatt egyszer már erőlködtek a kanárisárgán (1995-1998)... ehhh, ... nem is érdekes. tessék egyenesen az index balfelső ficak képesből koppintom, déltájban, így feketítenek ők :

 

Barcelonai stílusú fekete-sárga

A világ legismertebb taxijai a tiszta sárga New York-iak. A katalánok talán úgy érezték, hogy a fővárosukban elég volt lemásolni Manhattan utcaszerkezetét, a taxik legyenek azért kicsit másmilyenek,

ezért befeketítették az ajtókat.

000 DV855119

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr514564647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FilcTroll 2012.06.04. 13:32:30

A szimpla hülyeség -- bár szembeszökő -- nem polkomm kategória, max. ha szándékos, de akkor is inkább csak gumicsont-aroma, hogy a másikoldal nyálelválasztása beinduljon. Vö. smittpál, mint pavlovi csengő.

budai zöld 2012.06.04. 14:43:55

Nem vagyok elég öreg, de régen szürke volt, nem?

Asszem pont a szürke kapta a legalacsonyabb pontokat az indexszavazáson.
Én ott nem tudtam eldönteni, hogy polkommból hagyták ki ezt az érdekes tényt a szürkével kapcsolatban, vagy sima fogalmatlanságból. Persze tudom, hogy az ilyesmik 99%a fogalmatlanságból történik.

ekkerjoz 2012.06.04. 18:09:34

A Mester kint élt Barcelonában, biztos csak elírta, az ajtók sárgák, meg a motorháztető, vagy a hátsó ajtó. A taxik ajtaján van egy betű, ami a hét napjának rövidítése, és a taxi azon a napon nem mehet ki a forgalomba.
Ilyen minálunk nem lesz, pedig ha már szabályozzák az árat és az elvárt minőséget, simán ki kéne kötni, hogy minimum hibridautó lehet taxi, klímával.

kikoránkell 2012.06.04. 22:34:18

@ekkerjoz: a klíma nem túl zöld, inkább üveggyapotszigetelés kéne a kocsikra. újrahasznosítottan!

magyar-magyar szótár 2012.06.05. 04:54:49

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Britney viszont szűz volt még 18 [20] évesen, de az anyukája még ezt a sávot is Brooke Shields anyukájától másolta, egyébként a kis Britney 13 éves korától, mint egy kis nősténygüzü.

Frank Zappa meg moinden jelentősebb gitárosra aszonta, hogy sose hallotta még felvételét sem miközbenpedigcsakhogy.

Ha valaki nem olvas [jót] arról lerí, lásd Gerlóczy Mártont. Sok-sok jól szépentisztán író nőről rí le az, hogy kb Vass Virág szintje a maxx, namost szinte minden főiskolát humánvolnalon végzett nő képes úgy fogalmazni, mint Fejős Éva.

Tüökmindegy, mi a stílus meg a nyelvierő mekkora, maga, pusztán a mjetszés, tehát szokatlanlátószög, az újfölvetés megteremti a besztszellert-helytzeet fogy a könyv van pénz nyelvilektorra meg korrektorra, G.G. Márqueznek borzalmas volt a helyesírás, a koraikézirataiban több volt a szerkesztői piros, mint a papírfehér. Innen egy oldalpillantás a virtuóz Y.J. malmsteenre, aki mindent tud, de minek és FZ-ra, aki a világ legtechnikátlanabb zseniálgitárosa volt (szinte semmi virtuozitással) Tersánszky JJ úgy fogalmazott, mint egy közepes képességű érettségizett beamter és a Kakuk Marci vége-harmada már csípi a szemet, annyira pénzértírt rutin, de az eleje viszont!

magyar-magyar szótár 2012.06.05. 05:01:27

@budai zöld: A szürkét a taxisok szeretik, mert jó koszálló szín, pontosabban ezüstmetál, van is ilyen, nem egyhelyen, csak a tetőt kell átfesteni.
A taxiszíneknek ott van lényege, amior el kell adni az autót, LERÍ róla, hogy taxi volt. Lásd a kanárisárga Toledo-k és Fiat Bravak eseteit. Vagy bravo, nem tudom, melyik a négyajtós (a Marea) Tehát a taxuis a lehasznált autóját úgy tudja eladni a neppernekk potomért, ha civuil bármelyszínű és a nepper így tud annyi pénzt szürkén vagy feketén csinálni magának, mint amennyit a taxis kapott.
Sok osztrák és német taxi újabban fekete és ezekben az extaxikban viszont boldogan feszít a magyar, mert úgy tudja, hogy 125000 volt benne (műbőr ülések) és ehhez gobndol egy tisztességes +150000 km- holott egymilló van az autóban, viszont mégis jobb, mint egy Magyarországon vásárolt és futott 3400000 km-es magyar autó...
Amit itt a kommentben a végére írtam, kinemtudja, de senki nem beszél erről a sajtóban, hogy IGAZÁBÓL mi a baja az egyenszinekkel a taxisnak, holott amúgy jól járna vele. Ha kirína a civilautók közül. Csak nálunk: ki int le taxit
ki taxis áll ki leintésre (és hol)

magyar-magyar szótár 2012.06.05. 05:03:10

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Emlékszel a hujjogásra, miszerint miafaszbak az indexnáél olvasószerkesztő. Azt hiszem, ma már nincsen nekik, ez a Zsadon Béla ... kérdezem: volt...

magyar-magyar szótár 2012.06.05. 05:04:01

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Erről ugatnék, amikor már meg van nyerve a piac, akkor leszarva is. Más nem ennyire nyilvánvaló, miszerint VALÓJÁBAN az ajtók sárgítva vannak.

magyar-magyar szótár 2012.06.05. 05:11:28

@ekkerjoz: Nem ez az égő Joz, hanem az, amikor a magyar rettegve beül a hispán taxiba , vacog, hogy fogják átverni meg lehúzni és mennyire nem verik át és nem húzzák le, sőt azt mondja a taxis a 4.50-es útra, hogy, nem mutatja az ujjaival 3. És névjegyet ad, őt hívjuk, bármikor. Pedig ÉRTELME ennek egy szál se. Annyit tud cseszlovákul, hogy Púszkasz, gyorsan megkérdezi és gyakorolja az ö-t koszonom. [Magyarmentes Övezet] Úgy magyarázom meg neki, mi a magyar a Púszkasz-on túl (akiről udvariasan hallgat, a papától hallotta anno ezt a nevet de nem egészen tudja, kicsoda) hogy Romania, Transylvania , persona no hablan español, mal hablada no ziganos és akkor így kizárásos alapon megvan neki, azt hitte eddig, ivrit hablatyot hall, amikor a telepre hordta ki őket

ekkerjoz 2012.06.05. 13:06:26

Barclonaban taxiban maradt egy táskánk, nem volt benne szinte semmi értékes, taxis utánunk hozta a szállodába, nem fogadott el semmit

magyar-magyar szótár 2012.06.05. 16:20:47

@ekkerjoz: Ezért szerettem volna egy narancs-sárga sávos C-s országmatricát [Free Catalunya] vásárolni, de a benzinkutas kétségbeesve tiltakozott a feltételezésem miatt, hogy ők ilyent árulnának.

mázolóxj4cypn 2012.06.06. 09:37:53

Akkor Miskolc a magyar Barcelona.Ott olyan taxik vannak mint amit írtál.
süti beállítások módosítása