"Mindenki hazudik"

/Dr Ház - Tokfalvi mester kedvenc mottója/

" A görény, az - görény."

/meghatározás  A Nagy Hannibal Lektűr Szótár -ból/

Amint az  netenlógó hülyepicsákhoz illik, klattyogás közben egy megfelelően figyelemfelhívó címlinkre rákattintok, laboratoár de ganyé, mert megérdemlem, utolsó évadához ért a Doktor House amerikai tévéfilmsorozat, 177 epizód  és Dr House "a görény" és "a paraszt " -azonnal megálltam az olvasásban. Ez a Mária blog szakterülete, a marketinggel való szopatás. Úgy értem, hogy Mária bácsi úgy hányja kritkaikardélre az ócska marketingfogásokat, ócska marketingfogásokkal. A marketingfogást beszopó parasztnak a parasztra levétele és további butítása. Persze az un "internetes újságírás" elterjedésével gyakran az internetes újságíró ostobább az általa hülyének nézett olvasónál és tkp a szomszéd Julis nyanyát is megkérhetnénk  filmes szakkcikk írására azon az alapon, ahogy un "internetes hírportáloknál" kiknek micsoda "cikk"-eket is kiadnak megírni.

 

Ugyanis Dr House nem paraszt, nem görény.

Több , mint negyven éve vagyok gyakorló beteg, voltam már haldokló is próbaidőn, de nem feleltem meg. Szeretteim haltak meg, jóformán karomban, pusztultak nyomorultul rákban meg ilyesmi, kisebb agyvérzések, szívrohamok, mittomén.

A paraszt nálam pozitív fogalom. A paraszt jóformán csak Magyarországon negatívfogalom, prasztóje, az egyszerű, szláv anyicska-népeinktől hallottuk el ezt a szót is, a sok icske-micske kicsinyítőképzőcskét, a varjút, a fecskét ésígytovább. Az orosz pl a parasztot nem olyannak nézi le, mint mi, csak mindenteltűrő igavonóbaromnak. Vitézek gyöttek át már a hágón a megyeriek népéből, minthogy az Etelközből fel-felportyázó magyart gyakás könzben a kámenyce sútkájában a dunyháján térgyepelő mányecske vityáznak is becézé, daváj, daváj!  Magyar prasztóje, pór nem lehetett. Aki rabótájet, pl zabrájet urozsáj, az nemnemes, tehát semmilyen se, magyar se. Kedvenc idézeteim egyike Janko Zapoljetől származik, akit Szapolyai néven szokás emlegetni, első neves grófjaink egyike, nagyapja még paraszt volt és kedvenc idézetemben a pórságban  pekdes le egy olyan tipikus magyar tulajdonságot, ami őt is jellemezte karrierépítése során. [Ílyen az pórság, ha a nímöt gyüvék, annak törleszkedik az therewk gyön vala, kaftánnyát csókolgassa avagy magyar gyön, annak szolgál, csak a maga javát nézi és hazáját kétgarason eladja.] Nemmellesleg a pór-nak leszólt magyar régi nemes volt, Majláth.

 

A görény orvos? -nahát görény orvossal nemkevéssel találkoztam. A görény édes állat, az ólyockája józász, az egész család szereti, majdmegeszi, puszilgatják. A görény orvos is ilyen, népszerű, köpenyzsebei kétoldalt lecsüngenek, mintha feszt zsebredugott kézzel járna, pedig soha. A fonendoszkóp talán még a szabadságán a strandon is a nyakában lóg, mestersége címere. Amidőn megérkezik a papír arról, hogy ezután a tanár címet használhatja, a főnővérrel közli és a főnővér körbejár a hűbér'ben és azontúl Tanár Úr-nak kell szólítani ezt az istenembert.  Számtalan görény meg tetű orvos-sal is találkoztam, pl nekiáll az embernek lazán azzal, hogy a rákos betege a végső stádiumban és ők elsősorban gyógyításra szakosodott intézmény. Jó, az ember gyakorló görényész, hát efféle tetvekkel is csak elbánik, olyan márványarccal, ahogy egy boncmester nekiáll a kismamahullán hasiűrt feltárni, szempillarebbenés nélkül rávágja, hogy akkor jó, beáll a kijárat elé a kocsival és viszi a beteget. Az orvos ráadásul tőzsérparaszt származék, vagyis cigánymód tud alkudni, elsőgenerációsértelmisegg, aki a Kádár-rendszernek köszön[het]i a diplomáját, mondhatni az onkológia Aczél Endréje--- Tehát amikoron a delicvens rákérdez, hogy és meddig elég az ötvenes, akkor ez a tetű elkezd alulról felfelé nézni mint valami kacsi marhakupec, vigyorogva: ki tudja azt, kéthét? -négyhét? -hathét?

--ami Kádár-rendszerben, szemben a feudalizmussal, ahol az osztály-származás számított a karrireben, nem, nem,  a Kádár rendszerben már ellentétben a feudalizmussal, a származás számított a karrierben és pl osztályellenségek azaz más, nem a társadalom vezetőerejét szolgáló osztályok származékai maximális pontszámmal sem juthattak be egyetemre. A Rákosi-rendszerben nyíltan megmondták az osztályellenségnek, hogy ne próbálkozzon, a Kádár rendszerben akár a gimnázium vezetésének és KISZ meg pártbizottságának elegendő volt egy olyan titkos megjegyzést tennie, amiről a delikvens sohasem értesült, tehát pl öt éven át maximális pontszámot ért el az egyetemen és a biztonság kedvéért az éves szünetekben fizikai munkát végzett vagy ha orvosira jelentkezett, akkor hullát tologatott, és még mindig senki nem szólt oda neki, hogy ugyan fiatalember, menjen már a picsába vagy Bajára a vízügyi-üzemmérnökire vagy Miskolcra kohó avagy bányamérnöknek. Ellenben az osztályidegen zsírkulák féldisznókat vitt bizonyos embereknek és egész nagy műanyagkanna borokat és pucoltlibákat, de ezek szárnyatlan hatlábú-négymájú libák vótak ám és akkor mégis felvették a gyereket 17 ponttal is.

Na, efféle faszi volt ez a tetű féreg orvosidiplomás. Ugyanis arra a parasztassan büszke odavetésemre foghegyről , miszerint a hozzátartozómat akkor hazaviszem hospicézni , van már gyakorlatom benne ugyanis, azonnal letámadott, hogyan gondolja azt maga ezeket a halálos hatkeresztes [valamilyen szám, skálán, maxx]-as vagy mittoménhanyas tapaszokat, ezek kábítószernek minősülőek, Ön ezeket házikörülmények között hogyan? Jó, ismerek én születettorvost is, félreléptem és felhívtam telefonon: "Te, doktornő, itt és itt vagyok, itt áll ez a gecinek nem nevezhető aljadék Dr Xyxxy , mennyi a tarifája?" És akkor az orvos megondta, mert az orvosi, az zárt társadalom és ezen belül mindenki mindent tud, még a tarifákat is. Jó, akkor elnézést kértem elmentem egy automatához, kivettem az ötvenest és a la natúr odabasztam neki az asztalára, ő meg eltette. Van még a gyűjteményemben olyan, hogy a végsőstádium végsőstádiumában már elevenen széjjelrothadt, de mert paraszt, tehát az élethez szívósan ragaszkodó korpusz, még életjelenségeket mutató lényegében hulla hozzátartozóját, az elő-gyász eszelős fájdalmában botorkáló asszonyt hitegette ennek a Dr Xyxxy-nek a tanítványa: új kisérleti gyógyszer érkezett, az talán segít, hazudta 

mert itt jegyzem meg, hogy a magyar értelmiségnek van egy jellegzetesen tetű szegmense, ami osztályalapon féreg, azaz az ebbe a jellegzetesen tetű magyar értelmiségiszegmensbe tartozó orvos [újságíró és televíziós rész-szegmens is létezik, meg útépítőmérnök és gépjármű-igazságügyiszakértő is] magasfokú értelmiségitől nemhogy nem fogad el hálapénzt, de diplomástól sértésnek veszi a pénzbeni paraszolvenciát [ha Dr Juris, maxx leveszi egy kis ingyentanácsadásra] de paraszttól, cigánytól bárki aljanéptől amennyit csak lehet, levesz...

 Tehát a parasztasszony hazament és az utolsó jószágot potomért pénzzé tette és az orvosnak adta az árát, persze az életjelenségeket mutató agyatlan korpusz  nap múlva papíron is exitált.

 Nahát Doktor House-ról  minden rossz elmondható, pl az, hogy figurájában sok volt a dramaturgiailag ugyan indokolt projekció és egy kicsit néha már egykaptafára húzták rá a történeteket, a 177 epizódból 47-nél kb ugyanaz volt a csattanó más csomagolásban... De a kórháziéletben is így megy ez, két főbb csattanó van és rémunalmasan kevés variációs lehetőséggel.

Vannak ilyen orvosok, mint Doktor House, jó orvosok. Emberből valóak, vannak gyöngéik, sok közöttük a kényszerbeteg, a toxikomán, nincsen életük vagy családjuk nárcisztikusak, szívtelenek, ez szakmai ártalom, mint bányászoknál a szilikózis. Mindenek ők, csak nem parasztok és nem tetvek. Pláne nem görények. Külön szekció az orvosnő, akinek már medika korában sem volt élete, farmer, póló,  köpeny, fehér klumpa, zsíros elhanyagolt haj csutkában hátragumizva, pattanások <--------- -----------> ,  magányos élet, a családja rá piócaként tapad, otthon mackót vesz, amikor az anyját meglátogatja és egész hétvégén gyönnek a rokonyok ingyenrendelésre.

 

Amit még nem irigyelek az orvosokban, az orvosok élete nagyon rövid, pedig egyre inkább mindhalálig orvosok, főleg a körzetiek. Hosszú az egyetem és még a rezidensévek és persze azután is évekig majd pedig folyamatosan tanulni kell, amikor az orvos fölnéz először és körül, már elmúlt 44 éves, még kettőt pislog és már 47 éves... főleg azoknál az orvosoknál közeledik sebesen az időhorizont, ami állnilátszik, akik ritka szabadidejükben vagy alvásközben nők és rádöbbennek arra, hogy már késő lenne felcsináltatni magukat és hirtelen visszafelé kezdik el látni magukelőtt a sohanemvolt mensinaptárjuk összes üreslapjait, csak a pirosnapok de a többi lap fehér és semmi és nincsbejegyzés, semmi jel, egy kék kis o-cska pöttyökkel vagy valami...  és rájönnek, hogy tkp dugni se volt idejük és lejárt a  szav'ja régen annak a fasza békatesztnek, amit, már annak is tizenkét éve,  kaptak egy gyógyszerügynöktől és maguknak tették el, mert akkor még látszott annak érelme, miért. Vagy pláne [vidéki körorvosnők] kivel dugjanak. Megjegyzem még, hogy vidéki Doktor Ház-félékre tömetlen fürtökben huszasával ragadnak a magányos szexuálisnyomorban tengődő vidékidoktornők és jó nagyot hazudok, amikor azt állítom, nem tudom,  miért. De azt igen, hogy még tervbe se volt véve a Doktor House sorozat, de már akkor is így ment ez... < kép törölve -szerk. kiaka.>

 

Már a Vészhelyzet c. sorozat is frusztrálta a magyar orvostársadalmat, pedig orvosaink többsége pompás dramaturg* is, főleg a zsebészeti kollégyiom, akik a pénzre hajtanak, de talán éppen ezért gyűlölték is a Vészhelyzetet. Nyilván a kellő distancia: a valóság ugyanis nem képernyőalkalmas. Egy-egy figura már halál únja, hogy őt annyira szeretik a nézők, de nem engedik, már rég ki kellett volna írni a sorozatból, de nem lehet, elkezdte a sorozat önparodizálni magát, de a nézőknek ez is kevés volt, mert a betegek ragaszkodnak Dr House-hoz, ahelyett, hogy kibasznák a tévét a picsába az ablakon és pl szeretkeznének akár magukkal is a paplan alatt vagy olvasnának vagy fürödnének egy jót vagy bicikliznének vagy gitároznának  vagy bármimást csinálnának a kibaszott képernyő lesésén kívül. Én pl a 177-ből kb ha 6 egészet láttam néhányat meg foszlányokban, párnak csak az elejét, néhányból meg az utolsó harmada tájáról és nem is veszítettem semmit és a kedvenc sorozatom és Doktor Ház a kedvenc orvosom, morális példaképem, jó, Doktor Cuddyt is csípom, ölébe hajtanám a fejem vagy becézgetném vagy adnék neki sok puszit vagy <....> de Doktor Ház más, Az Orvos, egy szent ember a szememben és érette  bicskát rántok, kaszát-kapát emelek, pedig a Doktor Ház típusú orvosemberek nem bírják az ilyen türheőparasztot, mint amilyen én vagyok, itt [ott] humorosak ők lehetnek és ezért pl majd a további reszekció helyett a gégemetszést fogja javallani, mert akkor legalább nem pofázok többé, amit a nővérek is mind halál únnak a halálosztályon már, nem nyomatom ősparaszti szokás szerint halálfélememben a cinikus népi feketehumort.

 

*a dramaturg a rendező barátja, ezt tudjuk

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr754495349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.08. 09:54:11

csak annyit hozzá, hogy sorozatnézés nem csak gitározás meg szex h e l y e t t, hanem mellet is lehetséges

Kabalco 2012.05.09. 00:37:22

Szerencsére még nem vagyok gyakorló beteg, így csupapozitív tapasztalatom van csak orvosokkal, de kollégák, kolléganők néha mesélnek olyanokat, a hajam égnek áll.
Hause dokival a megtekintett epizódok számát tekintve úgy vagyok, mint te, de a figurában az embert sosem bírtam fölfedezni. Nem tudom, ismered-e Kennyt South Parkból, aki szinte minden eizódban meghal aztán a következőben meg újra él, hasonlóképpen Hause-hoz, aki a sosem változik. Már rég nem nézem, pont emiatt, semmi változást, semmi fejlődést nem tapasztaltam. Lehet, hogy csak nem értem a zsenialitását, főleg Caddy-vel is ahogyan beszélt, annyira valószínűtlennek hatott, hogy már végképp nem tudtam rá "emberként" tekinteni, csupán a sorozatgyátás terméke volt. Meg aztán akaratlanul is összehasonlítottam a magyar valósággal, és ettől egyszeriben idegen lett.

magyar-magyar szótár 2012.05.09. 05:12:56

@Kabalco: Rengeteg emberi van Dr House-ban. Annyit nem láttam a sorozatból, hogy rájöjjek, Hugh Laurie merénylete ez vagy pedig bele is van írva a forgatókönyvbe. Nagon emberi, amikor pl belehajt autójával az annyira nem figyeltem, anyósa házába? Vagy a drogfüggésének apró momentumai vagy a barátjával az onkológussal való viszonya. Vagy amikor megjátsza, hogy nemszerelmes a fiatal, belé szerelmes orvosnőbe, mert jól ismeri magát (ez olyan képesség, ami sebészeknél az ennvakbél ennkézbe fogott szikével való eltávolítása vagy akad néhány fogorvos, aki tükörből a saját fogát betömi.

Dr House lényegében az orvosihivatás szerzetében él. Az, amit "orvosi humanizmus"-nak neveznek, többnyire rezidens medikákkal előforduló munkahelyi baleset az első hetekben. Édesek ezek a medikák, annyi iskolaév után 26 évesen kb egy 11 éves és 11 hónapos nagylány tekintetével ébrednek rá, hogy a környezetük tele van egészen jólkinézős hímnemű humanoidokkal is, volt szerencsém ilyenekhez, kis kócosok, csókolatlan szájacskájukat lefalatoltam volna a pofijukról, annyira édesek, nadeazért, mint beteg, reszkettem kicsit tőlük.

Kabalco 2012.05.09. 11:54:59

@magyar-magyar szótár: Persze, nyilván más lenne, ha élő személy volna, szemtől szembe, mert ezt a személyiséget minimum hárman gyúrták össze. Egy, aki megírta, egy, aki rendezte, meg a színész, aki eljátssza, tehát akkor is egy termék. Nem fekete, vagy fehér, arra mindig ügyelnek az alkotók, hogy kellően megosztó legyen. A karakter valóságosnak tűnik, de ha jól megnézzük, a meglévőkön kívül sok egyéb emberi vonás hiányzik belőle, vagy csak a film miatt nem rajzolják meg jobban, ki tudja.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2012.05.09. 16:02:05

Sztem a house kicsit a modern ember karikatúrája, aki mindig "okos" akar lenni, és mindennel kapcsolatban megmondani a frankót. A sorozatbeli hozzáállása ("nem a beteg érdekel, hanem a betegség") elég hülyeségnek tűnik.

Nem nagyon néztem a sorozatot, csak felfigyeltem rá, hogy napi intézni valóim közben 1-2 alkalommal összefutottam kihívóan, görcsösen bunkó módon viselkedő emberekkel, nem flegmán, hanem túl feltűnően voltak bunkók, mint akik büszkék rá. Először elcsodálkoztam ezen, aztán pár House rész után rájöttem, hogy talán innét merítették az ihletet. Egyenesen divat lett ebből, ami talán már el is múlt?
"I used to hate people, until it became too mainstream."
kb. "Én is utáltam az embereket, egészen addig, míg divat lett belőle."

magyar-magyar szótár 2012.05.10. 06:10:07

@Dinamuki: Pont ezzel a nézettel nem értek egyet a House-zal kapcsolatban, amit a kommented elsőbekezdésében fejtegetsz. Nem ő a picsa, hanem körüle a társadalom a picsa. Nem tudom, lehet hogy sokat és nagyon betegnek is kell lenie az embernek, hogy ilyen orovost akarjon magának vagy hozátartozójának. De ahogy most elnéztem egyet a halódó sorozat végső részeiből, lehet dramaturgiai bizonytalanság, hogy a színész, ahogy ez gyakori, a kezébe vette a figurát és most a kreátorok viaskodván vele kissé már elvetik a washboardot. Néha az az érzésem, hogy a filmírók ara már nem veszik a fáradságot, hogy megnézzék, mit írnak és így persze nem érzékelik a figura eltávolodását. Berényi Miklós is olyanokat csinál 2012-ben, amiket 2008-ban még nem csinált volna.. A színész viaskodik a vacak könyvel és helyreállítja: de az anyag egyre vacakabb, amivel küzd... Szőke Zoltán Oescar-díjra érdemes, Kossuth -díjra érdemes erőőfeszítésekkel küzd a napi vacakmiklósért

magyar-magyar szótár 2012.05.10. 06:22:07

@Kabalco: Szerintem a House a zseniális színészek méltatlan anyagban esete. Pompásan játszanak együtt, mint egy zenekar, a "néger orvos" kitünő basszer. Kizártnak tartom, hogy az aktuális rendező képes lenne instruálni arra a pillantásra, amiben egyszerre zseninek nézi és viszolyog már House-tól. Namost a képernyőn ki mire figyel. Vannak, akiket pl a díszlet vagy jelmez sose zavar, én, ha nem a Tarkovszkij-Koncsalovszkij irály szerinti a díszlet vagy jelmez, két kockát se birok.. meglátok egy hugenottát XVIII. század végi öltözetben és XIX. századi hintóban, kapcsolom el...
süti beállítások módosítása