tehát szerettem halála előtt borzongtatóan morbidnak éreztem csak tudni is arról, hogy valaki a szerette hamvát hazavitte és  szekrény tetején tartotta. Aztán, amikor szerettem meghalt, akkor a temetkezésivállalkozó idehozta a szerettem hamvait a  kocsiján, itt a szobában még összeraktunk egy asztalnyi virágot... s egészen megnyugtatónak találtam, hogy a hamvai itt vannak

 

Azév októbere végén  összefutottam a szomszédasszonyával, aki az értelmiseggeknek kijáró paraszti alázattal nézett rám alulról fölfelé és megkérdezte, hol gyújtson akkor ő most gyertyát a szerettem emlékére, akivel úgy lazán ha köszönőviszonyban volt. Ezek a hülye parasztok, micsoda kérdéseket tudnak föltenni.

 

Aztán az internet segítségével megnéztem egy hamvasztást, szerte a nejlonokba fektetett hullák és a szag ellen cigi lóg az égetőmester szájasarkában.

 
Bezzegamerikában már hatvan éve is lehetett kérni olyan búcsúztatót, amit az égetőkemence előtt  rendeztek és a kiválasztott vagy önjelölt nyomhatta meg azt a gombot, ami a kartonpapírkoporsót szépen besliszoltatta az égetőbe és tetszés szerint kivárhatta bárki a huszonötpercet és persze a hamvakat is oda vihették el, ahová akarták.
 
Anyámból, Janis Joplinból származó foszfort a Csendes Óceánba szórták egy kisrepülőről.

Amikor  egy másik anyám meghalt, a hamvait én fogtam a templomban, meg amíg kivittük a temetőbe és nemnagyon tetszett kiadni, hogy oda kerüljön, ahová ő akarta, a szülei sírjába be.
 
Máma meg úgy gondolom, biztos-ami-biztos alapon, hogytán mégis hasznosabb, ha az embert egy ládában leeresztik a földbe, így van a legnagyobb haszonnal s így adhat a legtöbbet vissza abból a sok hasznosanyagból, ami a korpusza volt. Meg, ismervén a magyar nemes ipar körülményeit, pl ruhát kérnek be amit aztán nem adnak a hullára és ilyesmi (ajánlott olvasmány Örkény riportnovellája apja haláláról), erősen kérdéses, hogy a hamvak egy része (kevesebb, mint fele...) amit kiadnak az égetőből, lényegében csak foszfor, kié. Kikaparja-e az égetőmester rendesen  , kikből származó foszfor keveredik és miben különbözik ez a kétmaréknyi foszfor amaz kétmaréknyi foszfortól.
 
Szerintem sokat számítana a végakarat, de pl azt Gautama Sákjamúni se igen sejthette, hogy tanítványai még egy hétig teszik-veszik ide-oda egy olajjal teli teknőben a korpuszát. Buddha halálát az okozta, hogy nem evett elég gyümölcsöt meg zöldségféléket  vagy müzlis kefírt.
 
A szóróparcellás cuccot borzalmasabbnak gondolom annál, mint amikor egy csődszélén tántorgó amerikai krematórium dógozói spórolván a gázzal az erdőbe hordták be és tették le akárhová a hullákat és az műanyagedényekbe meg cementport hegesztettek le.
 
A hűdddefejlett értelmisegg, aki műűűvelt is, mindenfélét gondol a sablonokba öntött giccses műkő síremlékekről meg a foncsorozottszemüveges ballonkabátos tyúkagyú özvegy doktornéniről, aki mesterkélten elhanyagolt biosírt ápol  az ura földimaradványai fölött, az viszont megfontolandó, hogy ugyebár Halottak Napján a sírhoz az osztály egykori nővérei, orvosnői és más tisztelők is elzarándokolhatnak és gyújthatnak egy-egy szál gyertyát. Mi zajlik le Veronka nővér fejében cikázik át rajta váratlan képi emlék. Viszont ezek a szóróparcella szélére is odamennek, tétován kicsit ácsorognak és megnézik, hova szokás tenni a gyertyákat.
 
Az a sok elpazarolt foszfor.
 
Akkor már sokkal jobb lett a Dr Mezei Ottóból származó "hamvaknak" , mert ő életeszerelme-felesége csobánkai kertjében emelhetett a talaj foszforszintjén. Néha eszembe jut az a kert, éshogy Dr Mezei Ottó  néha két-három napot is elgondolkodott egy-egy mondatán. A. például azzal örökítette meg magát a magyar irodalomtörténet egy jelentősebb bekezdésében, hogy egészen köznyelvi mondatokat is írt. Egy jelentős értelmisegg   hangosan elcsudálkozott ezen, honnan tudott A. ilyen mondatokat kitalálni, hát honnan,  ahonnan Kosztolányi vagy Krúdy, ma már hihetetlen, de pl az életből hallotta el. 
 
Éshogy mi lesz a többi belőle származó foszforral.
 
Meghogy mennyire elégedett magával a műűűvelt értelmiségiseggfej a szóróparcellás búcsúztató után, hogy hűdemostaztán ím a kispolgári giccses izéket kicselezte és egyszerésmindenkorra letudta a  szertartásokat.  Esetleg vacsora vagy egy pohár ital. Persze nem árt tudni, hogy azok az emberek, akik nemműűűveltek, hajlamosak mindent kicselezni és a temetkezésivállalattal összejátszva újabban ilyen izéoszlopokat is lehet állítatni, hogy az egyre kilátástalanabb jövőjű kőfaragóipar seniorkori végelgyöngülését meg lehessen hosszabbítani.
 
Én A. emlékére az alábbi zenét hallgatom meg, ez se hülyeség egyébként, beszédek nélkül csak ülni és zenéket hallgatni, a temetkezésivállakozónak van is pár cédéje, lehet választani csupakomolyzenéset meg vegyest, amiben risárklejderman is van. Egyszer összeállítottam már a saját temetési zenéimet és némelyik választásomat meg is könnyeztem, átéltem azt, amit a foncsorszemüveges ballonkabátos doktornéni is, amikor a fiai számára utasításokat ad, miszerint őt hamvasszák el és a dolgozó'ban szeretne egy szép, előrekiválasztott urnában lenni az ezésez könyvsorozat ilyensilyenszínű kötetei előtt egy mesterségesen patinás japánhatású álkőurnában, amit már kiválasztott és meg is vásárolt és nem ad magyarázatot, miért nem az urával, apuval egy sírban akarja most tudni azt a nagybögre foszfort, ami majd lesz, kié lesz.
 
Vagy lehet tiszta szintetizátoros búcsúztatózenét kérni, klasszikusok popos ritmusban, a temetkezésicég alkalmazottai hátul, ahol nem látja senki, helyezik el a dizánnyos ezüst buborékalakú nyugat-kínai cédésrádiót.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr704460240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.04.19. 06:34:51

Ismét jó írás.
No, nem mintha számomra nem lenne mindegy, hogy hamuvá leszek-e vagy egy beszakadt fedelű ládában szétlapult folyós massza, mert végül így is úgy is falevél leszek. Csak ki kell várni.

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 06:36:25

@ripők: Márpedig reméltem, hogy felhomályosítasz valami tudományosrészlettel. Most várhatok a Nagy Hannibalra, hogy megtudjam, hogy hát vannak ilyen dolgok meg olyanok. Ésbizony néha a dolgok nem ilyenek, hanem amolyanok. vagy is.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.04.19. 06:40:02

@magyar-magyar szótár: Nem, most nem a bejegyzéssel szállok szembe, hanem a velem kapcsolatos prekoncepcióddal. A poszt gondolatébresztő és jó olvasni.

magyar-magyar szótár 2012.04.19. 07:02:33

@ripők: Nem baj, akkor majd más felhomályosít hogy ma már csak ill sőt mginkább hányszázalék a foszfor, mert papírban csak az öreg Révay lexikon van meg s abban olyan régi krematórium, amiben valami kétésfélkilónyi hamvak is maradtak.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.04.19. 07:10:11

@magyar-magyar szótár: Ha esetleg lesz jelentkező, akinek ez fontos, kérdezd már meg tőle, hogy az égetés után hová teszik a vakbélműtét, végtag-amputáció, biopszia vagy zsírleszívás során keletkező cuccost. El lehet-e kérni a kórházban, hogy a történet végén hozzáöntsék a többihez.

FilcTroll 2012.04.19. 07:43:21

Épp a napokban láttam valami videót egy tibeti égi (azaz keselyűs-megevős) temetésről, én olyat szeretnék kérni a gyors újrahasznosulás jegyében. Fél óra alatt megesznek a keselyűk, újabb pár óra múlva már madárszar formájában hullik alá éltető táplálékként hasznos maradékom. Nincs az energiafaló hamvasztás, sem a rothadozás egy méregdrága, bélelt ládában.

2012.04.19. 09:57:04

@FilcTroll: Magam is eljátszom időnként az égbetemetés gondolatával, szerintem igen nemes módja az elbúcsúztatásnak. Igaz az én ideálom nem a tibeti, hanem a pusztai verzió, ahol farkasok végzik el a munkát (nálunk talán a varjakat lehetne erre rávenni, akik szintén szimpatikus állatok). Aztán mindig rájövök, hogy sajnos nem vagyok pusztai nép fia, így aztán csak feltűnősködő rongyrázás lenne a dolog. Meg az is necces, hogy mit szólna ehhez a család meg a köjál.

RomBold! (törölt) 2012.04.19. 13:25:35

Amikor olvastam Terry Pratchett Sofőrök című könyvét, akkor irigyeltem a manákat, akik leginkább rókákba és borzokba szoktak temetkezni. Aztán nekem is a köjál jutott eszembe. Ezen a bolygón, ahol élünk nincs is annyi dögevő, hogy a sok ember-tetemet fölfalja. Persze ritkán lakott kies hegyek közt lehet madarakat etetni, irdatlan óceán elveszett messzi szigeteinek partján lehet halakat etetni, de azért én amondó vagyok, hogy ahol nagy a népsűrűség, ott ne ezt a módszert favorizáljuk. Például a derék párizsi népek is kénytelenek voltak a királyi bitó intézményét felszámolni. Pedig ott csak arról volt szó, hogy a megátalkodott latrokat kiakasztották a megfelelő helyre, és ha a lator megnyuvadt, akkor hagyták ott addig lengedezni, amíg el nem hordták róla a java-húst a varjak és patkányok, a maradék meg aláhullt a város kommunális hulladéka közé. Állítólag ennek a szomorkás népszórakoztató intézménynek a helyén található ma párizs legszeb közparkja.
Ezenkívül eszembe jutott még a giccsbe hajló posztapokaliptikus hercegkisasszony-megmentős modern tündérmese, a Watwerworld című kevinkosztneres mozi idevágó jelenete is. Bele minden szerves anyagot a szmötyibe, és kész. Latrokat élve, hogy ott nyuvadjanak meg, egyéb más lényeket csak a természetes? haláluk után.

Hogy mit akartam mondani? Kérdezzétek pszichiáteremet!

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2012.04.19. 14:12:06

Kicsit off. Még boldogult iskolás koromban festegettem, elvittem Ottó bácsinak egy képet, bár nem nagyon ismertem őt, csak tudtam, hogy műértő. Megnézegette, megkaparta, megkérdezte, milyen festékkel festettem mire, aztán szó nélkül visszaadta (vagy talán valami olyasmit mondott: igen, aha.)Azt hiszem, az volt az utolsó művem.

magyar-magyar szótár 2012.04.20. 04:48:26

@Chanyi: Én Klári nénitől a kérdezvetagadás művészetét is eltanulhattam volna [Ebben nyilván Ottó bácsi is a mestere lehetett], csak rossztanuló vagyok. Azt hiszem, az is művészet, ha az ember meglát egy rossz képet és KÉPES [tudja] nem azt mondani, hogy rossz.

magyar-magyar szótár 2012.04.20. 04:59:51

@FilcTroll: A tibetieknél ugyebár sírt ásni nehéz és fák sincsenek máglyát rakni, maradt a tóbatemetés. Viszont víz se sok van és ráadásul így a halak lekerültek az étrendből. visziont a fennsík bennsejében már keselyű se sok... Mindenesetre tényleg rokobnszenves ez a temetésiforma.

@RomBold!: Nehezen tudjuk megérteni az ötszázévvel ezelőtti, főleg városlakók bűzhöz való viszonyait. A párizsi temetőkből fölszedték az ötéves hullákat és a "csontokat" csonttárba dobálták be, ezeknél a csonttáraknál aztán a csontvázakkal, amiket az inak még össze-összetartottak, jókat játszottak. Emberi hulla látványa út mellett, mint ma elgázolt kutyáé, közönséges volt. Éshát a többi 'iszonyok. Mondjuk a fürdőéletről kellemesb lenne beszélni. Depl amidőn kedvenc királyom Párizst ostromoltatta, a csonttárakban fellelhető embericsontokat is beőrölték már a kenyérbe. Ma a csontvázakat iskolai szemlélteőeszközszerűen szépen kifőzöttállapotukban ábrázoljuk, de ha megnézed a középkori Halál és hullaábrázolásokat, sokkal realisztikusabbak. A talajviszonyoktól függően egyáltalán nem biztos, hogy egy "elévült sírból" vázat vesznek föl. gyűjteményem éke, amidőn a sírásók a 80 évvel azelőtti pógármester teljesen ép hibátlan tiszta élő gyapjú kabátját és mellényét próbálgatták, a csontgombokat gombolgatták.. közben meg egy gyapjúöltönyt ideföl elég nehéz 10 éven át is épen megtartani csak a tücsköktől is. Maga a csontváz dohányíbarna színű volt tökéletesen eltűnt inakkal, de a haja-bajsza meg teljességében.

ekkerjoz 2012.04.20. 06:28:46

Ruhát kérnek az elhalt számára, és a ruhában legyen akárhányezer forint, az öltöztetésre.
A hamvasztásnál ott lehetsz, ha akarsz, elbúcsúzhatol, van kis kápolna, gondolkodóhely, míg a gáz sokezer fokon hamvaszt.
Aztán a temetkezési vállakozó harminc rugóért elszállítja a hamvakat, harminc kilométerre lévő temetőbe.

mázolóxj4cypn 2012.04.21. 22:33:11

Mán én is sokat gondolkodtam, vajon hogy kéne ezt a dógot elrendezni?Valahogy szíllyel kéne osztani a testem a világba,de az ígetist pocsíkolásnak tartom.Azt gondoltam,hogy puciron tegyík ki a porhüvelyem valamék sztrádára,oszt a nagy kamionok szíttapossák,szillyelhorgyák mint az elütött állatokat.Egy hét mulva mán a nyomuk sincs meg.Igy sokkal takaríkosabb,oszt nem is kell annyit flancolni.

magyar-magyar szótár 2012.04.22. 04:03:58

@mázolóxj4cypn: Van az M7-es egy szakaszán Veszélyre figyelmeztető tábla, egy jólnyírt pudliféle nyújtózik karcsú lábain, vagyis számítani lehet édes kis kuttyamuttyákra. Csakhogy egynémely kutyuskák testtömege, pláne meg testtömegindexe, hogyismondjam, egy német juhász- kaukázusi juhász size egy mai korszerű gyalogosbarát autóban mintegy 100-300ezer Ft kárt okoz alaphangon. A kamionok tényleg hatékony munkát végeznek, de ötletednél arra is figyelemmel kell lenni, hogy csak Kínában vannak speciálisan +7,5 t össztömeg fölötti járművek számára épített sztrádák. Természetesen a mai ember az elütött édes kis kutyusokat jobban sajnálja, mint azt a gyakorlatlan (női) autóvezetőt, aki félelmében, mert nem akarja az édes kis kutyust elütni, aláhajt egy kamion félpótjának. Ilyenkor fehérruhás bácsik szokták összeszedni az öklömnyi darabokat illetve kaparják föl az aszfaltról vagy speciális betonról. Csak az a baj, hogy az emberek az emberihullákat fertőzőbbnek hiszik, mint az állatiakat.

magyar-magyar szótár 2012.04.22. 04:05:38

@ekkerjoz: Igen , ezt én is olvastam, hogy Zalá'ban van egy ilyen cég és együtt vizsgáztam nehézpótra egy sráccal, aki akkor 7.5t össztömegessel ingázott a megyéből a zalai égetőbe. Úgy tudom, képernyőn lehet követni a folyamatot.

ekkerjoz 2012.04.22. 13:29:13

@magyar-magyar szótár: Hetényiben, Szolnokon is van hamvasztás előtt lehetőség búcsúzkodni, és Fegyvernekre vitte az önkormányzati vállalkozó harminc rugóért, sima papírdobozban a hamvakat.
Nyolc hónap alatt kétszer is, szóval Zalában nem tudom, hogy van

magyar-magyar szótár 2012.04.23. 05:13:11

@ekkerjoz: fuvarozási és egyéb marketingtapasztalataimból azt sejtem azonban, hogy valami üzlet valakinek mégis lehet az ipariméretű zalai óriáscéghez fuvarozni
süti beállítások módosítása