Történt, hogy beadtak négy kis lurkót A Tan Tanainak Tanodá-jába. Négyen végig testvér-jóbarátok maradtak. Hárman Minden Tudás Fokozatát megszerezték szorgalmukkal, a negyedik pedig okos volt ámde tanulni rest. Ő legfőképpen a cipőfényezésben jeleskedett az Egymilliárd Saru Országában. Tanítójuk azzal adta ki az okleveleiket, eredjenek világot látni így négyen, örök baráti testvériségben.

 

Úgy is tettek.

 

Ahogy így vándoroltak a sivatagban szélfútta köveken egy csontrakást leltek. A három tudós azonnal megállapította, hogy ezek a csontok egy troglodentoduplotropicopedaloceptortól származnak.

Támasszuk fel ezt az állatot, mutassuk meg, mit ér a tudományunk! –indítványozta az egyik tudós. Én ebben nem veszek részt! -tiltakozott az okos. Nem tudni, mivé lesz a megéledt állat és hogyan védekezik! –azzal felmászott a szikla tetejére.

Az egyik tudós a vázat rakta össze. A másik húst és bőrt rakott a vázra, meg szerveket a bendőjébe s  a harmadik pedig megélesztette. A föltámadt állat aztán rémültében elkezdett fejével, farkával és gyökérszaggató karmaival addig kalamolni, míg agyoncsapdosta és miszlikekbe vagdalta a tudósokat. Aztán elrobogott.

 

Az okos pedig ím egyedül folytatta útját.

 

Megérkezett A Városba. Az Egymilliárd Saru országában ez a 400 Millió Cipő városa volt. A birodalom minden cipővel rendelkező embere megfordult a városban legalább egyszer egy esztendőben. Még a Tan Tanodája tanítóinak Tanítója is, persze cipőben kénytelenkedvén a rangja szerint.

 

Az okos árva megtépte rongyait s a cafatokkal cipőt törölni ajánlkozott A Város embertengerében. A cipősök pár fillért vetettek az okosnak, ebből ő új és immáron rendes készséget vásárolt magának, majd később biztos és állandó területet. Innen a története egyre unalmasabb, szépen megélt a tevékenységéből, majd másoknak is eszközöket meg területet biztosított s mégkésőbben már a bérleti díjakból is megélt.  Sőt, odáig jutott, hogy néha már ő is cipőben kénytelenkedett. Élt boldogan, meg néha boldogtalanul,amíg meg nem halt.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr194140801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2012.02.20. 20:06:11

en.wikipedia.org/wiki/File:Infosys_India_.JPG

Képalárírás: The headquarters of Infosys, India's second largest IT company, is located in Bangalore.
(kb: India második legnagyobb IT cégének, az Infosysnek a székhelye, ami Bangalore-ban található.)

Találós kérdések:
1) Melyik a harmadik legnagyobb indiai információs technológiával foglalhozó cég?
2) Melyik az első?
3) Mekkora az Infosys tavalyi profitja?

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.02.20. 23:16:48

Mintha mozgást látnék... Szép példabeszéd, de nekem megint nem világos.
Közbevetőleg: örülök, ha jobban vagy.
Szóval a főszereplők háromnegyede ebek harmincadjára, csak az élelmes, piaci rést felfedező kiskirályfi találta meg a számítását. Ügyes!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.02.21. 10:13:00

nekem meg nem tetszik

erőltetett, didaktikus és nemigaz

(az atavisztikus tudósundor - egyidős a tudománnyal - hová visz... )

magyar-magyar szótár 2012.02.22. 03:59:36

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem a tudósundorról van szó
majd mindjárt föltesezem a mese eredeti 2500 éves verzióját
Sőt, azaz érdekes, hogy a mese egyre igazabb lett és főleg a XX. századi tudományra, konkrétan a nejlon, az atomenergia, a szénhidrogén-energiabázis kezelése stb. Akkor rémültem meg igazán, amikor volt egy olyan autóm, 1969-es gyártmány, ami az első világautók egyike volt, az lámpái (kivilágítása) meg az emblémája különböztette el egy olcsó amerikai Pontiac-tól. Még a kapcsoló stb se európaifélék voltak.Ez az autó öregen, haldokoltába, ha nem túl sok benzin folyt ki a karburátorjából rá a kipufogóra, akkor kb 7 litert evett 100 km-re (a valódi fogyasztása 6,5 lehetett.. volna) 120-nál. Kényelmes, elég gyors is volt. Ennek ellenére az USÁ-ban ugyanezt kissé nagyobb, valamivel cirkálósabb, félemetesebben bömbölő (de szigorúan max 80 mérföldel száguldó) autókkal 5 gallonig tornászták föl 100km-re számítva. Azaz elpocsékiolták az unokák benzinjét is.

Pont az a angyszerű a mesében, hogy megmutatja, a tanultság az nem az ész.
A XX. századi tudós nem foglalkozik az EGÉSZ-szel kisérletet sem tesz rá, ő egy részfeladatra koncentrál, persze team-ben. Az élettől elrekeszti magát. Az oroszlánt megéleszti és ha kérdezedm, azt mondja: az ő szakterülete a megélesztés, más tudományág feladata lesz, mit kezd a megélesztett oroszlánnal. Azt mondja, az társadalompolitika.. vagy szociólógia.. vagy közrend és biztonság vagy bármi. Ő bio-fiziko-genetikus és ő a saját szakterületére koncentrál.

De rég vitázunk ezen is a Felhomályosulás óta.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.02.22. 10:04:25

@magyar-magyar szótár:

A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete a legkedvencebb könyvem
süti beállítások módosítása