Az utcakő a proletárok fegyvere.

http://www.swaggrabber.com/wp-content/uploads/2010/11/banana-republic.jpg

 

 

A túlzás és projekció pedig a szókincsben szegény, de lelkiekben zsírkőgazdag sajtómunkás végső eszköze. De mivel nincsen neki csak ez az egy árva eszköze, hát azzal csépel, ha szarból kutyakorbács se lesz sose, akkor is. Azzal kanalazza a levesét, amivel a gennyes fekélyt is vájkálja, mert összesen már más figyelemfelhívó eszköze nincsen [a szavakban és kifejezésekben] szegénynek, csak ha jónagyot jóhangosan tóóódít.

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/66/Junta_swearing-in_ceremony.jpg

Addig egy tapodtat se, amíg le nem szögezzük, hogy a proletár, az nem böcsületes munkásember, hanem éppen ellenkezőleg. Hogy' is fogalmazzam körbe finoman... a két lelkiismeretfurdalásos burzsójjá gyárosfi tkp csak hülyéskedtek túlzóan, proejkció alkalmazásával ezzel a proletárok -kal. Az történt ezzel a kifejezéssel, mint Jézus lelkiszegények -szavával, ami a sok-sok nemmegfelelő alkalmazásban anyagi-pénzügyi szegénnyé torzult.

Boldogtalanok a lelkibonyolultak.

 ÜBÜ PAPA - Szahar!
ÜBÜ MAMA - Ejnye! Szép dolog megint. Milyen nagy zsivány vagy, Übü papa.
ÜBÜ PAPA - Mért is nem öllek meg, Übü mama?!
ÜBÜ MAMA - Nem engemet, valaki mást kéne meggyilkolj, Übü papa!
ÜBÜ PAPA - Zöld kandeláberemre, ezt nem értem.
ÜBÜ MAMA - Hogyhogy, Übü papa? Talán elégedett vagy a sorsoddal?
ÜBÜ PAPA - Zöld kandeláberemre, s szahar, asszonyom, nagy mértékben elégedett! Mintha bizony nem volnék dragonyos kapitány, Vencel király segédtisztje, a lengyel Vörös-Sasrend érdemjelének tulajdonosa, Aragónia volt királya? ... Mit akarsz ennél többet?
(I. 1)

(Ford.: Jékely Zoltán)

A banánköztársaság kifejezés egyik összetevője a banán. Egy tömegétel - zöldségféle, az  erdei indiók krumplija, amit Magyarországon úgy sorolnak tévesen a gyümölcsök közé, ahogy az epret is. Ami szintén zöldségféle.

A banán bizonyos nemesített fajtáinak magnélküli, édeskés, üdítő fincsi íze miatt ötölhet az a megveszekedett baromság  a jó és a rosszgyerekújságíró fejébe, hogy a banánköztársaság az valamiféle mókás burleszkes übüiád. Übü diktátor  parlamentáris királysága. Rögtön ezen újdondászocskák fejében bruhhhahhás jelenetkék sziporkáznak operettábornokokról, primadonnaförsztlédikról, korrupcióról és mariachik csindradattájától hangos zöldföveskocsmákrók, taco, bab és magazsírjában sülő darált disznóhús.


sinabicikliző túristák egy igazi banánköztársaságban [ Costa-Rica]

 http://www.ferfihang.hu/wp-content/uploads/2011/10/rail-bikes-in-costa-rica1.jpg

Namost az a baj, hogy a banánköztársaság az nem vicces. Nem kicsit sem vicces, hanem nagyonnem. És a szél nem egészen a magazsírján fővő  magas omega5  zsírsavtartalmaktól bio húsos taco illatát hozza egy banánköztársaságban  hanem az első szippantásra inkább dögszag az.

 Nem szeretnék belebonyolódni a banánköztársaság gazdaságföldrajzi vagy politikai definíciójába, a lényeg az, hogy a ~hoz kell előszöris egy jó nagy imperjálissta állam, zónijó vagy a zusákok, ennek a titkos és kevésbé titkos szolgálatai, quiet american-jai, az oktondi magasképzettségű fiataljai, akik bááábocciként azt hiszik, hogy a hazájukat (azt a jó nagy hatalmasat, azt) szolgálják, ha robbanóanyagokkal meg időzítőszerkezetekkel vagy az ezek célszuerűfelhasználásához szükséges ideológiákkal tukmálják   a mindenféléért harcolókat  . Persze és igen, a banánköztársaság egyik exportcikke a banán. A banánja kell a köztársaságnak, és nem az a föld, ahol ez a banán terem. És még ennél is rosszabb lenne a ma banánközutársoságozó ötletszegény jógyerekújságíróknak, ha beljebb mennénk a banánköztársaság fogalmi zöldpoklába... De a banánköztársaságnak hiába főkiviteliterméke a banán, mégsem ez a lényegi az államformájában, amit talán provokációktól anarchisztikus feudális káosz -ként határozhatnék meg. Amiből a zistenatta népe még inkább menekül a junták diktatúrája alá, pihenni.

Mert már csak nagyon kevesen élünk, akik érezhettek csak úgy szélhozta fortyogó emberi hullagőzt. Mondjuk egy elhagyott ipartelep ciszternájából.És a banánköztársaság bűzének ez alapoz oda, a mindenünnen váratlanul előszivárgó hullabűz, az ilyen, olyanoldali gerillák, meg a rezsim meg a milíciák, de sokszor csak a bűnbandák vagy egyszerű pógárok áltaol lemészároltak ide-oda hajigált, vetett ebaszaharájaként elhagyott hulláinak gőze. [Ide majd 2022-ben kérek egy szagos linket!]

 

Valamiféle verseny alakul ki a nagyobbatmondásban. pedig lehetne szebben mondani, hiszen mi is a baja Cyranonak, nem az, hogy azzal kezdenek ki, amit nagyon is jól ismer. Tükör nélkül is jódarabot láthat belőle. Hanem részben az a baja Cyranonak, hogy ki mondja. Valamint az is a baja, hogyan mondja.

 

Magyarországon azonban, nem győzöm szajkózni, nem két garnitúra sajtómunkásság van. hanem egy. Egy jóoldali, politikailag mindig aktuálisan, ma már naprakészen megfelelő,  haladó és tehetésges gárda. És  van a futottak még rovat. És a jóoldali újságíró már ráadásul önmagában attól is jó lesz, hogy jóoldali, amúgy írhat pocsékabban Pilhál Györgynél is. Csak eszmeileg legyen rendben. nehogy másképpen megrje másképpengondolni, a kiadottaktól eltérően (azaz kiadatlanul, pl anekdotázva...) . 

 

Mert ha 2007-ben azt írta Pilhál György, hogy banánköztárdsaság ez (nem ez a Magyarország, hanem az a Magyrország). Akkor azt bekönyvelte az ember a pilhálkodás kategóriájába. Ennyi telik tőle, szegény, van egy negyedflekk üres hely a Magyar Nemzetben, legyen már meg szegénynek a napi sörrevalója.

 

Ugye eszerint is vannak leosztva a lapok, hogy jóoldali lap jó, rosszoldali, az pocsék.

Nem azt állítom, hogy a jóoldali újságírók nem ismernek pár rosszoldalit, aki jól ír. magánban, talán egy pohár sör vagy bor mellett, szigorúan egy mellékmondatban elejtik a nevét. Nem lenne rossz. HA. Akkor, ha. Hivatalosan azonban pont a legjobb rosszoldali újságíróink ignorálva vannak. Valami hányszázéve volt már az, hogy Esterházy dicsérőleg írt Kristóf Attilláról, még élt Antall József.

Idáig jutottam a népokosításban, és már  teljesen , deee annyiraaaa meg voltam elégedve magammal, tisztára egy Németh Gecikének érztem magam az Egyenlítő Tévéből vagy napmintnap végsőcsapástmérő  jókislánynak az Őrjöngjünki Venszan-ból, amikor egyszerrecsak felbuddogott bennem  Don Jesus  Afonzo  Ilich Garcia de Ybarrquitchez y Costacas képe. Ő, Őkegyelme Fochta Chicha banánköztársaság leigsemertebb szappanoperahősét alakította fénykorában.. Haja nemsok és több szemceruzát eszik egykor ígéző tekintete körbekufircoltatásában, mint egy emó csirazeneker sztárénekese. Mert banánköztársaságnak mindene is banán, a civil-jei is. Mindenben a zisteni népszava dönt és semmiben sem dönt a nép: ez a banánisztikus anarchia banános lényege. Szappanoperhős indul köztársaságielnökjelöltként, a felesége szépségkirálynő volt, az egészségügyiminiszternő orvost játszott egy kórházteleregényben, és az istenatta nép népőszavazáson dönti el a Nemzeti Labdarúgó Válogatott összeállítását, aminek addig-addig lesz minden vesztes meccs után új és újkapitánya, míg végül már soha-soha egy mecset sem nyernek meg, még a Déli Delanada   szigetek válogatottja ellenit, hazaipályán  se.

 Ez a 653-ik banánköztársaság cím a bloghún . Kistatisztikázzam-e, hogy ezek közül mennyi tekinti az éppenaktuálisan jóoldali vezetésű és mennyi az éppenaktuálisan (de nem örökre) rosszoldali vezetésű Magyarországot máris-máris sietve-megelőlegezve  banánköztársaságnak.

Mintha éppen az tenné az országot banán/nembanán köztársasággá hogy éppen kik vezetik.


A banánköztársaságot katonák szokták vezetni, éppen azért, mert annak az országnak már mindenoldali civiljei egyek: banana-isztikus operettfigurák. Pont az a baja a banánköztársaságnak, hogy már nem csak a rezsimje báb, meg operett, hanem   operett az ellenzéke, operett mindenpolitikai oldala és az állapotokba lassan ennen eszét veszejtő

(nem vesztőt írtam, veszejtőt és a kettő nem egy, nem szinonim!)

lakossága is egyre véresebb tragikooperett ország operettlakossága... csakugye ebbe a totálisoperettbe akár bele is lehet halni és az operettembereknek a legyilkolászottjaiknak a szaga nem éppen operettbeillő... 

 

Ez nüansznyi [árnyalatnyi] különbség lenne?

 

Addig addig mondogatjuk a még-nem-banánköztársaságot az éppen aktuális napi csapásirány miatt banánköztársaságnak, amig tényleg mindenoldal operetté nem lesz?? És a feudalisztikus anarchián (ami mindenoldalon The Big One-t ohajt vagy ismer el!!) csak külső/belső erőszakszervezet képes úgy ahogy uralkodni?? 

 

ráadásul: Aztán eszembe jutott Brazília. A magyar sajtómunkásság még javában brazíliázott-argentínázott (ilyenkor a korrupcióra nem találnak szegény lelkigazdag sajtómunkások  megfelelőbb szavakat s ezért kezdenek el toddományossan főőődrajzi-hasonlítgatni, ami kb  olyan eredményeket hoz, mint a XIX. századi nyelvihasonlítgatósdi...)Ugye mit  tudunk Brazília legfrissebb történetéről,gazdaságáról, maximálisan annyit, hogy megszívatták a Zónijót a mádcukorral (amit előzőleg még Magyarország szívott meg, amikor a Zónijó Brazíliával elbaszott cukornádüzlete miatt a mi cukorrépatermelésünket kellett leszabályozni ) Az ájemeffezés, mint magyar népsport ... és Brazíliának nemhogy nincsen dóga az ájemeffel, de még a bakfittyet[=jizz]  hányni is rest az ájemeff-re.

és tessék: egy banánköztársaság adatai, részlet: GDP ágazati összetétele: mezőgazdaság: 7.6% (2008) banán, ananász, kávé-, marha-, cukornád, rizs, kukorica, a tejtermékek, a zöldségek, fa, gyümölcs-és dísznövények. ipar: 29,1% (2008) Elektronikus alkatrészek, az élelmiszer-feldolgozás, textil-és ruházati, építőanyag, cement, műtrágya. szolgáltatások: 63,3% (2008) Szállodák, éttermek, idegenforgalmi szolgáltatások ÖKOTÚRIZMUS , bankok és biztosítók.

ELEKTRONIKAIÖSSZESZERELŐ és ÖKOTÚRISZTIKAIKÖZTÁRSASÁG

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr173438197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 12:41:56

@A Hannibal Lektűr-attitűd: El vagy maradva , nem olvasod az aktuális jóoldali APO leiratokat. A narancsköztársaság utoljára 2010. júniusában volt a menő.

Aranka néni 2011.12.05. 16:02:44

teljesen igaz, valami hungaricumot kellett volna, pl. pirospaprika vagy matyóhímzés, ilyesmi
esetleg pálinka-köztársaság:D
amúőgy a banana republicnak jó cuccai vannak, nálunk sajnos nincs üzlete, de néha az úriasszonyok boltjában (turi) vannak cuccok
media.onsugar.com/files/ons1/187/1878652/15_2009/51bab0ae9591c93c_Picture_1.xlarge.jpg

Amúgy
minek nevezzelek
KÉTHARMADOS törvénybe akarják foglalni az egykulcsos adót. egyrészt, nem alapvető emberi jog, vagy ilyesmi, hoyg csak mint az alkotmányt lehessen módosítani
másrészt, még a legtehetségtelenebb pénzügyes is könnyen megtalálja, hogy attól, mert egykulcsos, hogy lehet két vagy háromkulcsos, csak az nem kulcsnak nevezzük, hanem kiegészítő adónak, stb
mint ahogy 2012-től is az egykulcsos kettő lesz, csak nem úgy fogják hívni.

magyar-magyar szótár 2011.12.05. 16:51:06

@Aranka néni: A banán (vagy matyóhímzés vagy paprika vagy amit akarsz, narancs) jelleg lényege, hogy van egy Naaagy-naaagy hatalmas Igasságos ééés Hűűűdddedemokratiikus ország, aminek a ~köztársasága az inkriminált. És miközben ez a naaaaagyhatalmas ország (a fele amerikai KOMMERSZ filmhekatomba erről szól: menünk banánköztársoságítani a közép-s délamerikai barbárokokokokokhóó) szóval ez a naaahatalmasország a világot a demokráciájának a kesztyűjébe tutultatja, a tőle függő [ a banán bvagy gulaschparty jelleg vagy elektronikaiösszeszerelő, Mexikó pl, főszerpben , bátor mexikói újságírólány, JLo) országokkal impérjalista antidemokratikus, szíjjájékos, merénylő, anarchiafenttartó és a kulacsából iszik az összes junta, párt, gerilla és kurvannyuk kurvannya is.

Szóval jobb el se kezdeni belemenni ebbe a fogalomba, mert egyre rosszabbul jövünk ki , ha pewrpillanat orthodoxnak lenni jóóóóó.

2011.12.05. 19:29:40

@magyar-magyar szótár: És a narancsuralmi rendszer? Az is lejárt,nemhaladó?

PesszimPista 2011.12.05. 21:09:28

@magyar-magyar szótár: MöMöSzö! Kigyelmed sebességbe kapcsolt úgylátom. Méghogy önkorlátozás, meg miafenehókuszpók. Hö-Hö-Hö.
Csendes előrenyomulás inkább.
A banánköztársaságot meg mi csináljuk mindannyian. Mindenki aki nem ment ki a kosúttérre annó ferit elzavarni, aki csak nyifog az eván, de nem üt, aki csak belefekszik az ezek úgyis megcsinálják/elbasszák -ba, akik a demajdőkjobbanis-ban bíznak, aki hajlandó belefeküdni a sohasenem létező "csendes többség", a néma, ámde mégcsendesebb nemtöbbség langyos pocsolyájába, vagy a hülye mogyorókok demennyire alattam/mellettem/ellenem/vagymáshol vannak atomizációs csapdájába, vagy akár a félelem ragacsos mocsarába.
Az én egyik "csendes többség" ismerősömet (nejével "botormód rosszhelyen" sétálgatván) úgy vágta vesén egy rendfenntartó/banánköztársasági közeg, hogy aztán orvoshoz kellett neki járnia. Pedig futottak mint a nyúl! (A pár "MSZP/SZDSZ vegyesházasság" volt. Komálom őket a mai napig.) És amikor megkérdezte a vesénvert csókától a doki, hogy mi is történt vele mégiscsak, akkor jó banánköztársaságihoz méltóan azt mondta, hogy nekiesett a szófának dugás közben. BANÁNKÖZTÁRSASÁGGGGG!!!!
Mélységes mélyen rágja a métely a banánköztársaságiak lelkét, még akkor is ha erről ők maguk nem is vennének tudomást. Hiszen csak mutassák föl nekik a piros posztót, és utolsó erejükkel is hajlandók az ellennek rugaszkodni. (Hogy kinek az ellenének is pontosan, az már egy másik, talán éppen nem banánköztársasági kérdés lenne.)

magyar-magyar szótár 2011.12.06. 05:25:57

@PesszimPista: Fhhu, egy SZDSZ /MSZP vegyesházasság, az nagyon durva, hiszen az MSZP a fennállása alatt csak egyetlen pártot gyűlölt a velejéig s ez az SZDSZ. Vidéken szerte találni utolsóharcolójapánkatona alakú SZDSZ-eseket az 1994. áprilisi platformon (Horn GYulával pedig SOHA nem koalázunk) ugye az ilyen házasságokat fizikaicce és lent az életben pl a gyerekek szokták összetartani.

Persze az se volt piskóta, amikor Baló György utoljára hengeredett le Morvai Krisztináról...

nesze szívküldi:
www.youtube.com/watch?v=jymHINLcjlw

magyar-magyar szótár 2011.12.06. 05:31:55

@PesszimPista: Engem a releváció erejével vert fődhő, amikor rádöbbentem, hogybár jó földrajzosnak is képzelem magam, de úgy 15 éve nem néztem utána Costa Rica főbb gazdasági adatainak. Gyanus volt nekem, amikor Jeniffer Lópezt lestem a tévében a Bordertown című filmben, hogy a banánköztársaság még a banándugók korszakában volt aktuális, de a sajtómunkásaink is olyanok, mint más értelmiseggjeink, örülnek, ha kiseggelték nagynehezzen a diplomájukat, oszt onnastú tanulni semmit...
süti beállítások módosítása