ÉN: Titkárel'tás! -Milyen ma [dzsentri neve] bácsi megítélése?

TITKÁRELTÁS: Rehabilitáltuk.

ÉN: Követett el valamit [dzsentri neve] bácsi? Ellenforradalmitevékenység, uszítás, szocialista államrend megdöntésére irányuló tevékenység,felforgatás, aknamunka, egyéb, éspedig?

TITKÁRELTÁS: Nem jellemző.... eee.... tulajdonképpen nem csinált semmi különöset semmikor. Ő... hát kissé... bolond!

ÉN: Ehem -és akkor mi alól rehabilitálták?

TITKÁRELTÁS: Osztályidegen... volt.

/szerző gyűjtése, 1984./

TITKÁR

ELTÁS

A Révai Nagylexikon 1910k. -tehát már a fiatal Krúdy dzsentrinovelláinak lecsengésével, Mikszáth halála után évekkel- még gentry - ként köznemesi birtokosként (tehát nem hétszilvafás nosztyfiúként) definiálja.

Úrfikoromban abban szocializálódtam, hogy a ~ napja utoljára Ötvenhat-ban virradt fel, horthy-fasiszta bandaszerűen kiskatonák szívét tépték ki elevenen és könyvet égettek.

 

Közben meg teljesen & mitsesejtve egy ~ hatása alá kerültem. Az első alkalommal a kis kutyája tetszett meg, azt hiszem, Lacinak hívták és magázta. Fő jövedelemforrása volt addig, amíg voltak patkányok a faluban. A ~ről nemhogy azt nem tudtam, hogy ~, de azt sem, hogy búrzsójjá felforgató ellenfóradalmi elem lenne. Én úgy tudtam, kisállattenyésztő kisiparos. Meg hogy az anyukája terjesztette az 50-es évek elején a Sztalin-torta és más ínségételek, pl hamisgulyás receptjét a faluban. Laci kutya különben, ha patkányozó foxira lehet ilyent mondani, úriember volt. Pl a ~ magázta is. "Laci, kérem, fáradjon haza!" Ezt a kutyának hátat fordítva mondotta. Erre a kis foxi ügetvén hazaszaladt, mintegy 2,7 km-re... . Együtt étkezett nejével, az ő nevét elfelejtettem, de legyen mondjuk Gréti. Szóval Grétike és Laci bébi etetőszékeknél ülve együtt étkezett gazdáival, persze tányérból. 

Kamaszkoromban valamivel többet tudtam már az régi úrivilágról. Láttam még eleven grófot is viharkabátban és zsíros szalagú parasztkalapban.

 

Krúdy Gyulának egész éltében jóformán egy rend jó ruhánál többje nem volt. Ha éppen dúskált, akkor is legföljebb egy tucat ingre költött.  De az a ruha, mint egy grófé. Különösen a cipőire ügyelt.

 

 

 

 

Bárdy György[1921 - ] színész [olykor ~oid sablonszerepekbe ragadva] élete kitüntetésének azt tartja, amidőn Jávor Pál az utolsó valamit érő pár cipőjét, hatalmas sárga csukákat, nekiajándékozta.

 

Emblematikusan a dzsentrihez a pörge vadászkalap, a hintó, a bricsesznadrág, a lovaglócsizma, és a Jávor-bajusz tapadt. Ennek megfelelően  zergetollas perge vadászkalapban, hintón, bricsesznadrágban, műszemöldökkel egybeépített orvosszemüvegben és affektáló rhaccsholó modoros beszéddel megfelelőszármazású téeszelnököt láttam. Furcsa is volt, hogy a ~ dinnyecsősznek néz ki, az agrárproletár származású meg, aki 1945-ig kizsákmányolt uradalmi cseléd volt, 25 évvel később ~oid kinézetű, affektál és az Én édes Katinkám-at bömbölteti a lemezjátszósrádióján. Nembeszélve a termelőszövetkezet zárszámadási és egyéb úrimurijairól...

 

Sőt, a téeszelnökökre egy sor más ~ szokás is jellemző lett, egyre. Szerettek pl vadászni, mulatozni, Budapesten húzatni a hogyhanékemsokpénzemlesz-t budapesticigánnyal [az Astoriá-ban].

A rencervátás reményesen szarszürke tavaszán osztán elmentem a ~hez riportozni. Akkor már nagyon szerettem ezt az embert, bűbájos volt. Ígéző. Hülye kérdéseimre nagyon okosakat válaszolt, miközben a felesége a fűtetlen másikszobában várta, mikor jönnek értünk a pufajkások. Jellemzően az asszony azt hitte, kádárista provokátor vagyok.  Megkérdeztem a ~-t hogyan teltek a napjai a forradalomkor. Mondta: sehogy. Ült itthon és ki se mozdult. Ezen meglepődtem. Persze ő beszélt, kérdezni se kellett, folytatta: Sokan be is kopogtak hozzá, mitévők legyenek. Ésbár Kádárék elképzelései szerint ő  a provokációknak felülvést, mint nyúl ugrik ki a hóttifaszista ármány bokraiból, maradt. Sőt, bárki is kérte tanácsát, nyugalomra intette. Sehováse. Semmit se csinálni! Trükk az egész, ebből baj lesz, a ruszki nem ment ki. ÉS amíg a ruszki bent van, addig minden hiába. Páran persze lehülyézték, hiszen bemondta a rádió, hogy a ruszkik haza vannak kűdve. 

Ásítottam. Aztán?

Elmesélte, hogy egészen februárig maradt, de elfogyott a pénzük. Ezért elutazott Debrecenbe, aholis az egyetem vásárolt tőle a kisállatokból, kisérleti célra. És a villamoson meglátta őt két detektív. Meglátta? -de hogy? Miből gondolták a detektívek, hogy ellenforradalmi elem? Hát ugye a perge vadászkalap, a zergetoll, meg a jávorbajusz. "Kérlek szépen, leugrottam a villamosról és futottam a nagyállomásra, fel a vonatra. A vasútállomáson már várt a fekete autó, vittek Kistarcsára."

 Hűdesoktörténet gyön ki a könyökünkön Kistarcsáról, Nagytarcsáról, Recskről. Ugye, hogy únjuk? A ~ azonban egész mást mesélt nekem. Mint nagypofájú embert, akinek be se állt a szája, állandóan a kiadott-tól eltérőeket [anekdotákat] mesél  [Ungváry Rudolf is csak hallgatta ott] bezárták egy ól-szerűségbe. És ő onnan a következő reggel kiszólt: "Őr úr, kérem!" Az őr odavakkantott egy mian-t. "Kérem, legyen szives nekem egy csajka vizet és a beretvámat: szeretnék megberetválkozni!" Az őr annyira meglepődött ezen a kérésen, hogy gondolkodás nélkül teljesítette.

 

"Én kérlek, még a Don-nál is minden nap megberetválkoztam!"

 

Erre odasimítottam a háromnapos borostámhoz.

 

..ugye a ~ és az anekdotázgatás. A történelemtudomány, amilyen megvetéssel néz az anekdotákra.

 

Ugye, tudjuk, amit tudunk a Kádár rendszerről a komonistákról, a könyökünküön gyönnek mán ki, annyira.

Behívatják a ~-t Kádár belügyminisztériumába, föl. Ismerjük jól únjuk már a sablonos figurát, a nyájasabbik gestápós faszi. Fog egy biankó útlevelet. "Ez az Öné, uram! Menjen! Nemhogy visszatartjuk, de adunk Önnek kérése nélkül is! Intézzük Önnek a vízumot! Sőt. Addig marad, ameddig akart. Sőt, ha lehet, haza se gyöjjön nekünk!"

A ~ persze nem volt annyira bolond: élt az útlevél adta lehetőségekkel...

 

 

Ásítottam. És miért nem teszett menni? -kérdeztem. Én mentem volna, mint a kapdfelbivaly, észnélkül.

"Hát...ö.. kéhlek... ez a... hazám, ugye... miért nekem kellett volna mennem? "

Gondoltam, kérdezek még valamit, ugye mégiscsak egy ~ , akire az anyja, mert még ő is bolondnak nézte, 300 hold pusztai vaksziket hagyományozott, szóval olyan okostojásféle voltam, osztán megkérdeztem, mi a véleménye a földkérdésről [1990-ben]. Előítéleteim alapján valami jó kisgazdás butaságot vártam el tőle.

"Kérlek szépen, semmi esélye nincsen itt az alföldben a kisbirtoknak, meg kertmagyarországnak, botorság. Az emberek cselédek voltak, azok maradtak és a jövőben is azt szeretnék, hogy gondolkodjanak helyettük.  A szövetkezet nagyon szép idea, ezért is igyekeztek a kommunisták tönkretenni a kolhozosítással. Ma már nem tudják az emberek, mi a szövetkezet és az új rendszer sem akarja majd, hogy megtudják."

 

Különben szinte lehetetlen volt vele beszélgetni, nem hagyta szóhoz jutni az embert. Kérdeztem volna a Don-kanyarról, erre belevágott abba, hogyan fogott ölyvet. "Kérlek szépen, ülőfákat helyeztem ki lucernásba és azokra galamobokat kötöztem.  Majd amikor az ölyv már rákapott a könnyű prédára, fehér galambokat alkalmaztam, akkor szépen befeküdtem a lucernába, magamra hajtottam s a kezemben tartva felnyújtotatm egy fehér galambot. Majd, amikor az ölyv lecsapott rá, a másik kezemmel, persze solymász kesztyűben, elkaptam! "

 

Egy híres írónk egyszer kifaggatta a madáridomítás rejtelmeiről. Jó sokat beszéltette s jegyzetelt. Aztán megírta a regényét, áthallásosra és a madáridomításban sokan a Kádári konszolidáció parabiláját, tehát a madarászban meg Kádár figuráját vélték fölfedezni. Ezen nagyon berágott az öreg, szörnyen pipa volt. Én mindig tiszteltem ezt a nagy írónkat, igen szép ember volt - a szája még Kádár szájánál is szebb. De hiába [dzsentri neve] bácsi nem akarta megérteni, hogy a nagy írónk csak anyagot gyűjtött és őneki [dzentri neve]nak lényegében semmi köze az irodalmi megvalósítás-ban keletkezett figurához.

 

Néha még eszembe jut [dzsentri neve] bácsi. mennyire idegen volt. Még a saját [társadalmi]osztályában is. Még az édesjó anyja számára is. Mindig, mindenkor, mindenütt különös idegen. Talán nem találtak megfelelő szót erre az idegenségre és azért mondták őt bolondnak. Vagy azért, mert Amerikában dollármilliomos lett a tudásból, aminek morzsáit szedte föl mellette, egy inasa. És ő meg nem települt ki, idegenbe.

( Kotnyek Antal fotója 1955k.)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr833423877

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fiatal Anarchisták Szövetsége 2011.12.02. 19:04:09

Régi, féltve őrzött vágyam, hogy megalapítsam a Független Anarchisták SZövetsége nevű politikai pártot, a FASZ-t. A szlogen a következő lenne: mindenki bekaphatja....

Trackback: Fiatal Anarchisták Szövetsége 2011.12.02. 19:04:09

Régi, féltve őrzött vágyam, hogy megalapítsam a Független Anarchisták SZövetsége nevű politikai pártot, a FASZ-t. A szlogen a következő lenne: mindenki bekaphatja....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.12.02. 07:07:01

ha ilyenek lesznek politikai helyett, az jó!

ekkerjoz 2011.12.02. 07:44:20

Erzsike néni volt a neje

ekkerjoz 2011.12.02. 08:00:04

Mikor én ismertem az öreget, valami terrierje volt, azt hiszem ír terrier, és biztos, hogy szuka, nevit már nem tudom.
De ez a riportod előtt majd húsz évvel volt, mielőtt beköltöztünk a városba.

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 08:24:31

@ekkerjoz: A terrier a foxik után volt. A foxikat irigységből megmérgezték. 4-5 éves voltam.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.12.02. 12:17:21

"A történelemtudomány, amilyen megvetéssel néz az anekdotákra."

Ez sem igaz már, lsd mikrotörténelem divattya

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.12.02. 12:18:42

@Budai Hella: az igaz

de ha belemennénk kicsit ebbe a dzsentrimosdatásba... motivációk miegymás hajajajj:))

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 12:34:00

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Én nagyon dzsentriellenes voltam. Monumentális regényt akartam írni arról, hogyan tette tönkre A Dzsentri Magyarországot. ugye az interpretációk, az interpretációk. Gyűjtöttem az anyagot, mint a zállat. Mint egy kis güzü (vagy mozog, tudod, a pocfírëg)... persze csupa interpretáció alapján.

Egyszer aztán egy termelőszövetkezeti úrimuri hajnalán, amikor meglátamm, hogyan csöcsörészi állvabaszás közben az egyik bukófrizurás téeszkasznár valamelyik irodista nőt (aki szín józan volt azon a sörgőzös hasadóhajnalon és úgy nézet rám, mint Madame Petuhova, ártatlan hatalmas könnybenúszó szemekkel... ) akkor egy kicsit megrepedezett bennem a sok-sok összehordott interpretáció hombárja. Meg addigra már vagy hatszor elolvastam Sánta Ferenc Húsz órá-ját meg négyszer Zám Tibor termelőszövetkezeti szociográfiáit.

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 12:34:45

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Akkor is nagyon pórul jártam, amidőn Horthyék után kezdtem el kérdezősködni, de ezt tényleg jobb, ha hagyjuk.

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 12:38:00

@A Hannibal Lektűr-attitűd: A mikrotörténelem divattya már csak kétségbeesett kisérlete a történelemTANÍTÁS-nak. (Tehát más a didaktika és más az ágy)
Az áááá-tpolitizálás máma jógyerekstílusban az, amit Csaplár Vilmos is csinál, olyan indekszes jópofáskodás.

A nemátpolitizált (és így nagyon hard) meg amit Závada [ A fényképész utókora]. De ezt is agyonszajkóztam már

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.12.02. 12:39:05

@magyar-magyar szótár: ráébredni a feminizmus igazára miért tántorít el a dzsentritől?:))

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.12.02. 12:40:54

@magyar-magyar szótár: Závada klassz++++, én is szajkóztam már

de ettőől még sújosan általánosító és nemigaz amit a történelemtudományról írtál

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.02. 13:08:01

@RomBold!: @A Hannibal Lektűr-attitűd: bizonyos szegmenseiben teljesen járatlan vagyok az amúgy ismert és kedvelt netes világnak, egyszóval, ezek a betegsmiley-k mit jelképeznek? így ránézésre úgy fordítanám, hogy

Rombold: minnyá megfulladok...
Hannibál: faszér' nem vettél búvárszemüveget?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.12.02. 13:40:16

@vészmadár (pica pica):

" Looks of stress are represented by the likes of (x_x) while (-_-;) is a generic emoticon for nervousness, the semicolon indicating sweat that occurs during anxiety. "

in: en.wikipedia.org/wiki/Emoticon

budai zöld 2011.12.02. 13:47:56

Nekem a dzsentrizéssel az a gondom, hogy nehezen hiszem el, hogy éppen a köznemesi kisbirtokos rétegre volt a legjellemzőbb (vagy kizárólagosan jellemző) ez az ismert életképtelenséggel és társadalmi felelőtlenséggel vegyes önsorsrontó magát többnek mutató kvázijóléthajhászás.

Persze, ez egy tipikus (ősi) magyar viselkedésminta, de kicsit méltánytalan a gentryre ráhúzni. Szerintem Magyarországon a mindenkori alsó 80% feletti - és ezért magát kiváltságosnak képzelő 10-15% százalékában mindig elég jellemző ez az életmód és attitűd.

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 14:14:12

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem mindenki olyan készrefejletten születik ki anyukája méhecskéjébő, mint Tamás Bence Gáspár vagy Bede Marcika. Vagy te. Én bizony még 1984-ben ideológiailag csak fékfejlődésben voltam, hiszen annyira hülye, hogy még meg is kérdeztem a laktanyában, mért nem lehet KISZ-tagtnak lenni. Arra egészen későn döbbentem ráő, hogy aa dzsentri, az nem osztálycucc. Amikor azt kellett tapasztalnom, hogy azok a derék és egyébként az MSZP alapítógatjai, volt téeszfőnökök, akik ellpoták a tagság vagyonát kkftkbe, úgy tékozolják ezeket a lopottkáeftéket, mint Mikszáth és zsenge Krúdy novellákban a hétszilvafások> Hogy alig várják már, mikor lehet fölfesteni a cégtáblára a f.a -t. Ahogy ülnek busongva a vadászvacsorán, a cigány nyomkodja az akkor még floppykat a szintetizátorba oszt húzza a fülükbe. Ők meg apjafaszázzák Torgyánt, hogy széjjelverte a téeszeket. A szép idők, amikor még Az Állam gondolkodott helyettük meg voltak előirányzatok. Most meg, ha lopnak, akkor sajátmaguktól meg egymástól lopnak.

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 14:15:43

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Lefordítanád nekem Rombold szmályliját? napok óta ezzel bóvalbaszottkodik mindenüvé. Most ő egy fókabébi, aki szomorúan kapaszkodik a lék peremén és a jegesmacclacc lerágta májtól?

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 14:23:45

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Szakmai tény, hogy történelemtudományilag hóttilos az anakdot. Az az egyik baj az anekdottal, hogy az írásnál régebbi műfaj s mint ilyen, egy jó anekdot 50-1000 oldalas hosszúelbeszélések zipp-elése. És ezzel elveszi a történészek [publikációs] kenyerét. A mai történelemtufomány nyelvezete egyenesen a mai filozófiából képzpdik meg (és ekkor még finom voltam!)

Szajkó: Amiről te beszélsz, az a történelem tanítás módszere. KÉP-ek kellene a neoanalfabétizmusban, ahogy a régi rendesben is. A történelem egzakt tudományostényekből akar kiindulni. lelet. Azonosítható maradvány. Hiteles dokumentum. Tanúk. Ígty is beszélnek: " A történelmi LVX. Tasziló. A történelmi -vel hangsúlyozza, hogy semmit nem törődik az albinogmán népmondákkal Tasziról, a Jó Királyról. (-> A történelmi Hunyadiak. A történelmi Zrínyi. Ésígytovább, a történelmi Rákóczi) Így megy ez egészen Horthy-ig bezáróan. Akkor hirtelen megtorpannak, mert Horthyról máig a mookszista anekdotok a tudományosak. (Kádárról már nem.)

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 14:27:53

@budai zöld: Mindenkoron a story az érdekes. A nosztifickók hetedhétmegyére szóló sztorik voltak. Viszont egy rakás dzsentri unalmasan betagozódott a polgáritársadalomba. Agrármérnök lett a korai államigazdaságokban (->uradalmi intéző). Apolitikus volt - megtanálta a számítását a Rákosi rendszerben. Kádár feltisztítási terve nem csak a had-és belügyet akarta megtisztítani a régiektől (a hadat a luidovikásoktól.. Rákosi hadseregében ezerszám volt ludovikás tiszt, Kádáréban egy se...)

magyar-magyar szótár 2011.12.02. 14:30:57

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Akkor Rombold ideges* és ez ilyen Rombold was here lenne tőle?
*összevitatkoztunk a Kilencéves nő-n...

ekkerjoz 2011.12.02. 15:32:04

Nekem vannak emlékeim moder, cocilista dzsentrikről, akik ilyen káderdzsentrik voltak, valamilyen mozgalmi, tömegszervezeti vonalon éltek, kiszes kijelölésű lakást kaptak, meg háromévenként új skodát, pofátlanabbak lada ezerkettest.
Szóval ezek a dzsentrik mozdultak rá leghamarabb a közösre, a tömegszervezeti múltat szakmainak elismertetve spontán privatizáltak, ma pedig nem győzik letagadni mindezt, mert nem festene jól jobbikos propaganda szórólapjukon.
De egész komoly pozicióban is néhány ilyen arc.
Titkár eetásról pedig tudnál többet is.

spájdernecc 2011.12.02. 15:55:21

@ekkerjoz:
80-82 között vadásztattam ezt a fajtát
paralel a mocskoskapitalistát is, aki kemény valutával fizetett.
egy konrádba oltott eszterházinak kéne lennem, hogy kifejezhessem a külömbséget

öregbuksi 2011.12.02. 21:04:02

1952 tavaszán meghivó érkezett a majdani II.Erzsébettől, egy Rhédey (erdélyi ág)származéknak, az emlitett hölgy kuzinjának, hogy elvárják az esküvőre stb, stb. A gróf ekkor mint villanyszerelő müködött. A levél először a BM-be került,majd az ÁVÓ-hoz. Hetekig volt munka az emlitett demokratikus szerveknél. Ahogy az szokott volt ilyenkor, hivatalos igéretet kértek a Windsor-ház-tól, hogy a rokon ellátásáról gondoskodnak. Az igéret megérkezett a gróf utazott (a levélben előírt ruházatot a svejci rokonok állták), mint ahogy az unokája is részt vett a cambridge-i herceg esküvőjén. Ez a gróf humorral és minden malícia nélkül mesélt a Nosztrán töltött időkről, ami természetesen államköltségen lett letöltve. Semmi extra nem volt a viselkedésében, igaz nem is volt dzsentri!

magyar-magyar szótár 2011.12.03. 03:47:17

@ekkerjoz: Titkár eltás regényhős. Minden ember élete egy regény, de titkáreltásé főleg. ... pl amidőn az utolós háza építkezésekor, kerékpározván még a régiből, óriási meglepetéssel látja, hogy egy óriásinagy rakomány téglát raktak le az építési telke előtt. És ő heteken át töprengett, hogy a falu hálás közönségéből kik lehettek azok, akik az iránta érzett szeretetet imígyen fejezték ki. [ A termelőszövetkezet volt és a tagság pénzéből]
Meghát a helyiség történészeként is mitmegnemtett. A helyiség... -azonban méltatlanul bántak vele. Míg a Boldog Szépidőkben -10fokos téliestéken se hült ki a lakóság számára állandóan nyitva hagyott kapuja kilincse, agymáskezébe adták a jótanácsért, lelkivigaszért kilincselők (és ez valóban így volt ám!) aközben 1990 után rákajabáltak a boltban.

Az ellenfóradalmi cselekmények megállapítására kitalált ötlete is páratlan. Ui a Lenini Demokrácia jellemezte a Kádár rendszert Kádárék szerint, szemben Rákosiék Sztalini Rendszerével (aminek megformálója és oszlopa volt Kádár) ennek titkáreltás már 1957. augusztusában a jelét adta. Ugyanis falugyűlésen szavaztatta meg a tömeggel, hogy szerintük a felolvasott ellenfóradalmi cselekmény megvalósult-e. Felovasta, hogy Xwqq Yqwzz többször szidalmazta Kádárt s dögeit. Fölnézett és ha a többségnél fölemelt kezeket látott, akkor megvalósult a bűntett. Ő ugyanis ezekben kevéssé volt személyesen tájékozott, mert 1957. februárig búdosott egy távoli tanyán. És akkor jött elő, mint Kádár-őshívő.

magyar-magyar szótár 2011.12.03. 03:50:31

@spájdernecc: A régi Konrád és a régi Esterházy, akik még 10 évvel a FIDESZ köpönyegforgatása előtt voltak, azoik ki is fejezték. Mondjuk Esterházy [Péter, nem a Dr Mátyás] egy igen jelentős hallgatással.["Amiről nem beszélhetünk, arról hallgatni kell" Wittgenstein.]

RomBold! (törölt) 2011.12.04. 11:40:13

@magyar-magyar szótár:
Nem vagyok ideges.

Ne tessék már az utolsó cseppek egyikéből bűnbakot csinálni! Főleg úgy, hogy nem is lehet rálátásod más vízöntőkre, akik közül néhányan slagot is használtak...

Na, megyek takarítani.

╭∩╮(︶_︶)╭∩╮

magyar-magyar szótár 2011.12.04. 14:17:02

@RomBold!: Dehogy törlöm. Ám tényleg érdekel, mi a bajod.. vagy inkább az, hogy mitől lett a here-d out ennyire.
süti beállítások módosítása