héyhéy!
/Hannibal Lektűr inti a szerzőt, fogja hátrébb az agarait/
 
Index lefülelő*
-sorozat-
 avagy mi a telefaXXXomért is szenved a magyar sajtó "bizalomvesztést". Egyelőre még a két "kereskedelmi" gagyitévé riportjai szerkesztésénél a vágóasztal alá hull, általában a riportalanyaik hogy küldik őket a kurzív édesanyjukba meg a halál kaszájára, jarra... a minap még rendőröket rúgdostak össze a bizalmukvesztett (nemmellesleg totálkoki) pógárok, de nincsen messze már a sajtómunkások összerúgdalása se. Az ok egyszerű: a sajtómunkásság nem a dógát teszi, hanem egyszerűen képtelen leszokni,, immár 25 éve arról, hogy ne nevelje a népet... ne agitációspropagandát folytasson,  "csak" tudósítson meg közvetítsen. Itt csalnak-hazudnak a szemünk előtt, a kommentárt hír-nek hazudják és tessék és mink meg, a hűjje lújzának nézettek lesünk, mint a birkák és nem szólhatunk...  nem-e??
Ism.: Mit tudunk? –azt, hogy az index [a lap] kormánytulajdonba került (ui Spéder Zoltán alelnök volt az OTP-nél -> ahol a fideszmírjádoss Csányi Spekuláns Sándor -> egál Leisztingerrel ugye ->  mert ahogy Leisztinger pocsékol ->  pont úgy a Csányi is, stb-stb) Ki van rúgva Uj, Tóta, Bede és 472 közmédiamunkás (ez nem tartozik ugyan szorosan ide, de szemlélteti az index kompilációs technikáját… a reggeli "vezércikk" mellett van ugyanis ez a beugrató-ahová onnan ugrik a szem (a lúújzáké!) ugyi... :)
 
Tehát:Tétel:Tegnap az ügyeletes jógyerekpárt az LMP levonta tíz körméről a devizahitelcsőd felelősseit és megállapította, hogy az elmúlt tíz év összes kormánya felelős. (Arányokról csitt!)
 
Egészen izgalomba jöttem! Utoljára ugyanis ez a bravúr Szegény Ferencnek sikerült!
 
És ma mit is ír a zújság? (az index, a lap)
Előjön a farbával! Most jól megtudjuk [nem tudjuk meg, héyhéy!! –a szerk. fej-kap.] azt, ami igazán izgat: hogy a kurva anyjába felelős a 2001-2002-ben hatalmaskodó FIDESZ kormány, ha egyébként az LMP ötletének agit-propagáló Szentkirályi Balázs művészúr cikkében a grafikonokról is az olvasható le, hogy még csak nem is 2002-ben, hanem 2003-tól [Szász Károly megverettetésétől –a szerk. röh. & kiaka] czombosodnak a devizahitelek, de hegyekben a Reformok Arszlánja [Szegény Ferenc] működésétől kezdve. Szentkirályi művészúr indexes cikke színtisztán LMP-s agitprop -de persze az LMP-nek ááám sööömi köze nincsen az indexhez ááá, dehóóógyisse!

hitel

A lakosság hitelállományának alakulása
 

forrás MNB

* Ineralisi barátomnak lenne index figyelő blogja...

Lábjegyzet ekkerjoz-nak: Ineralisi ráadásul csocsózott is UP-rel!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr483311557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.10.18. 14:39:23

Igen, Szegény Ferenc meg az LMP kényszerítette rá az embereket fegyverrel, hogy felvegyék, áááá, nincs emögött állampolgári felelősség, teljesen normális az, hogy 6-7 millió forintot adunk ki egy max három millás Skodáért, részletekben, devizában elszámolva, naná.
Levették a hülyemagyart, kilóra - most meg megnyúzzák. Ez van.
Az adósnak egyetlen egy dolga van, az, hogy fizessen. Tetszettek volna legalább a az őszödi beszéd után gondolkodni. gondolkodtak is, még több hitelt vettek fel, mint előtte. Nooormális?

budai zöld 2011.10.18. 15:34:17

Részben csatlakozva az előttem szólóhoz, bőven lenne mit nevelni a népen.

Csak hát nehéz azt meghatározni, hogy kinek kellene belenevelni / beleszocializálni az állampolgári felelősséget abba népbe, amelynek a 80%ából nem _kinevelték_ a felelősséget, hanem több generációra visszamenőleg sose vállalt igazán felelősséget a saját maga és a családja boldogulásáért.

Ami a sajtót illeti, ők most ugyanolyan vehemensen és tanárosan pénzügyianalfabétázzák le a devizában eladósodottakat, mint 2002-2005-ben azokat az begyöpösödötteket, akik annnnyira képtelenek voltak használni a pénzügyi rendszert, hogy felvegyék a devizahitelt.

budai zöld 2011.10.18. 15:41:32

Amúgy szép ez a grafikon - mondom ezt makroökönómiában mérsékelten jártas szótárolvasóként -, és van még pár hasonló (pl. államadósság/GDP), amit valamilyen oknál fogva sosem mutogatnak, amikor a "fideszkórmánykezdte 2001-ben" kezdetű okosságokkal nevelik az egyszerű népet.

ekkerjoz 2011.10.18. 19:08:33

Annyit leszögeznék, hogy ha holnap újraindulna az ilferro, két hónap alatt tízezer ügyfele lenne

PesszimPista 2011.10.18. 19:54:46

@budai zöld: "több generációra visszamenőleg sose vállalt igazán felelősséget a saját maga és a családja boldogulásáért" Aki meg felelősséget vállalt az a süllyesztőben végezte. Ez aztán az igazi kontraszelekció!
@nagyjoco: Aki az (általad is) félkegyelmű(-nek titulált mókusok) kezébe munkavédelmi oktatás nélkül motorosfűrészt ad, az . . . kicsoda is?
@budai zöld: "Amúgy szép ez a grafikon . . " Én még emlékszem arra amikor a népesség eladósodása tekintetében arra hivatkoztak a most is sikeresen seggenyalt szagemberek, hogy aszongya: ángélus országban a GDP 100%-a fölött jóval vannak eladósodva (a nyilvánvalóan zseniális, nem olyan hüllyeparasztok mintitthon) honpolgárok, így hát nekünk -nemhogy aggódnunk nem kell de mégigazán- van hová fejlődnünk!
Csak akkor kérdem én mégiscsak, hogy a kreditkrancsot ki is indította el? Csak nem mi? Miamogyorókok? NEM! Hanem a zsennijális ángélusok, usákokok, meg a többiek. Mi meg sz..juk a füttyentyűt, mer ingyé' osztoggatták a gyp-be a motorosfűrészt.
Fordítva a (sokfenekű) lovon.

budai zöld 2011.10.18. 20:20:38

@PesszimPista:
Egyetértünk, de ebben nem:
"Aki meg felelősséget vállalt az a süllyesztőben végezte."

Szerintem éppen ez az a hiedelem, ami régen is rombolt, meg most is. Munkából, tanulásból, el nem adósodva mindig is meg lehetett élni valahogy, csak sokan sokszor elhiszik, hogy máshogy könnyebben és jobban. Ők alapozták a boldogulásukat lottóötösre, szexmentes munkára, svejcifran-alapú áruhitelre, állampártkarrierre, segélyre - és csak nagyon kis részüknek jött be.

PesszimPista 2011.10.18. 20:48:30

@budai zöld: Azt nem mondtam, hogy nem sikerült megőrizniük a gerincüket (akár még a süllyesztőben is), de nem ők diktálták a tempót, hanem pont a gerinctelenek. Ennek (is) isszuk most a levét.
Én így értettem. (Lehet, hogy ebben is. . . . . )

RomBold! (törölt) 2011.10.18. 20:58:53

@budai zöld: Valahogy meg lehetett élni, De például én emlékszem azokra az időkre, amikor még nem volt kocsink, és rendszeresen akadt egy-egy jószándékú ember, aki elmagyarázta, hogy a mi fizetésünkből simán lehetne kocsink, mert nem is olyan magas a havi törlesztés. És vannak ismerőseim, akik nem vettek föl lakáshitelt, mert nem mertek, és most albérletről albérletre hányódnak 2-3 gyerekkel, és közben eszi őket a méreg, hogy alig kellett volna többet fizetni hiteltörlesztésre, mint albérletre, és akkor már rég saját lakásuk lehetne, most meg a szigorúbb feltételek miatt esélytelenek bármilyen hitelre... Nagyon nehéz ezt eldönteni, hogy hogyan lenne jó, és olyan könnyű okosnak lenni, hogy hogyan kellett volna jól csinálni.

budai zöld 2011.10.18. 21:15:06

@RomBold!:
Persze, nem is szeretnék utólag pénzügyianalfabétázni, de azért a grafikonnak azon a részén, ahol meredeken emelkednek a zöld csíkok, valami nagyon félrement, mivel egymást erősítettek az alábbiak:
- szociálisan érzékeny kormányzásnak mondott szegénységet újratermelő szociális demagógia
- piacbarát politikának mondott elégtelen és átláthatatlan pénzpiaci/pénzintézeti szabályozás
- optimálisnál nagyobb arányú állampolgári tájékozatlanság és felelősség, hogy a fenti kettőben lehetőséget láttak

Ezek egymást erősítették, úgyhogy örülhet a szerencséjének, aki megúszta.

PesszimPista 2011.10.18. 21:22:32

@nagyjoco: Neked meg egy tanmese, ha nem veszed rossz néven.
Történt egyszer, hogy a 6-os főúton kerekező Gáspár bátyót elütötte a Scania. Tudvalevő, hogy a 6-os főúton nem ildomos kerékpározni, már csak a kresz szabályai miatt sem, de hát Gáspár bátyó már mintegy 30 éve ugyanazt a 4,32 kilométert rótta itt le, és még csak egyszer szólt rája a körzeti meghízott.
Persze a Scania gyár sem gondolt arra, hogy az általa éppenséggel nem tesztvizsgált szögű kanyarban némiképp alig kivilágított biciklista kiekrülhető-e az általuk előállított járművel, amenniyben éppen egy kicsit túlterhelt szerelvénnyel közlekedik.
Géza, az utolsó raklapot a platóra helyező rakodó, nem gondolta, hogy pont az a fránya utolsó fél tonna lehetetleníti el Józsi -a sofőr- kikerülő manőverét. Nem is tudta, hogy mi van már fönn a gépen. Pedig ha tudta volna, az istennek sem teszi föl, még ha kérik se!
Persze nem kerülheti el figyelmünket az sem, hogy Józsi -a sofőr- nem tudott ellenállni a méltán híres 6-os úti Pacalcsárda aznapi ajánlatának, miszerint ha dupla gombás-velőst tol, akkor mindegyik mellé jár egy pohár Dréher ingyen. Mi is az neki végül is? Nem szokott ő attól még 10 óra vezetés után sem elhervadni. Bolond is lett volna kihagyni! Hát ingyen vót!
Persze Pali a telepvezető sem gondolta, hogy a háromtengelyes pót nem lesz versenyképes a 6-os főút síkságán azzal a két tengelyre szerelt fékkel. A harmadikat azér' nem kötötték be mert Zsolt a tulaj kiadta ukázba, hogy mivel egy-két hétig most nem lesz pótalkatrész, így oldják meg ahogy tudják, de minden gép legyen az úton, különben fel is út, le is út!
Így hát -Zsolt miatt persze- a harmadik tengelyen Pali okosan elkötötte a féket, hogy a másik kettőn még jól működjön, és a CAN-busz se szóljon hibát a kompúternek. Pali büszke is volt a műszaki bravúrra, de akkor még nem ismerte Gáspárt, aki egy igazán becsületes cigányember volt pedig.
Persze eztán se, . . . de hát a sors útjai ugyebár . . .

Pedig hát mindenki láthassa! Ki a faszom áll neki biciklizni a körbeszart hatos főúton alkonyatkor éppen nem világító biciklilámpával, macsakaszemtenger nélkül?
Csak nem az a hülye Gáspár????
Igazad van! Hulljon hát a férgese!
MEGÉRDEMLI!!!

Ps.: A történet maga és annak szereplői a képzelet szüleményei, bárminemű hasonlóság valós személyekkel és történésekkel pusztán a véletlen műve!

2011.10.18. 21:23:59

@PesszimPista: Aki az őszödi beszéd meg a pénzügyi harásai után devizában adósodott el, ahhoz nincs több kérdésem. Elmondtam már neked máskor is, kik a felelősök, a bankok, amiért tukmálták a hitelt, a kormányzat, amiért engedte, és a mókus, aki felvette.

Egy HIV pozítiv prostituált is felelős, meg a megfertőzött ügyfele is. Meg a strici is, aki ugyan tudta, hogy HIV pozitív, mégis futatta a csajt.

2011.10.18. 21:31:50

@PesszimPista: Hulljon a férgese. Nem, csak törlesszen pontosan, szépen. Én nem vettem fel devizahitelt, meg másmilyent se, inkább megtakarítok, pedig hülye szoci szavazó voltam, az okos fideszesek meg mind felvették - miközben szidták GyF-et, mnt a bokrot. 2002-től 2010-ig nemzetvesztés volt, nem lehetett előre tervezni szerintük, de hitelt 10-20-25 évre azt fel mertek venni.
Igaz, se autóm, se lakásom, gyalog járok dolgozni az albérletemből, ha messzebb megyek, felülök a buszra. Nemhiába, hülye proligyerek vagyok, kommunista családból származok, még normális devizahitelre se telt tőlem.

PesszimPista 2011.10.18. 22:49:27

@nagyjoco: Ne beszéljünk el egymás mellett!
"Elmondtam már neked máskor is, kik a felelősök, a bankok, amiért tukmálták a hitelt, a kormányzat, amiért engedte, és a mókus, aki felvette. " Akkor tehát megvannak a történetből a Zsoltik, Palik, Józsik, Gáspárok, meg a Pacalcsárda csaposlánya is . . . akár. Eleddig rendben.
Ámde! "inkább megtakarítok, pedig hülye szoci szavazó voltam, az okos fideszesek meg mind felvették - miközben szidták GyF-et, mnt a bokrot. 2002-től 2010-ig nemzetvesztés volt" akkor most hová tűntek a színről a Zsoltik, Palik, Gáspárok, Józsik meg a többiek?
Szerinted csak Elődök/Árpádok/Tasok/Hubák és Töhötömök vettek föl CHF alapú (meg egyéb) hiteleket?
Ezt te sem gondolod komolyan!
Mindenki felvette a hitelt, akinek a bérlakása fizetéséhez képest ugyanannyi, vagy éppen kevesebb lett a tulajdonszerzéshez vezető törlesztő részlete. Ez persze csak egy dolog, de talán az egyik leginkább mérvadó.
Azt, meg hogy egy bekezdésen belül kétszer fikázod magad, egyszer meg magasztalod, hát . . . hogy is mondjam. Egyszer okos vagy aki nem vett föl hitelt, másszor meg proli aki busszal jár.
Most akkor nem akartál baszni, vagy (sajnos) szűz akartál maradni?
Jocó! (Ha megengeded.)
Nem a hitel, a kégli, meg az ojtó, meg a busszaljárás teszi az embert! Talán ez a blog is erről szól. És te még itt vagy. ;-)
Ps.: Ne legyél soha jó fideszes, mert az olyan mint a jó maszopos, vagy éppen jó lmps. :-DDD

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.19. 01:35:04

a heyhey válasz híján maradt kommentemről szólt; semmi többről

on

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:23:16

@nagyjoco: Esze ágába nem volt Szegény Ferikének a kényszerítés. Még a bankoknak sem. Csúnya és etikátlan is lett volna! Úgy oldották meg, hogy speciális pénzügyi közvetítő-é s szolgáltató cégeket alapíttattak.. a banki menedzsment tagjai a sógoraikkal, barátaikkal, üzletfeleikkel meg az ártalanképű Malackával és Smiczi Smaczkóval, a bumfordival.

Az egész nek ott van valami köze Szegény ferenchez, hogy amikor a Lendületben az ország volt a pálya és te meg az elvbarátaid lemarthahülyelöcsögöztétek az aggodalmaskodóakat a szerintetek normális -Bezzeg Amerikában 1,5% beugróval 12 éves futamidőre lehet autót venni [ egy 7 éves amerikai autó veszélyeshulladék, 200 ezer mérföld után mehet a kukába] Ellenőrizheted elvbarátaidt, mert a 2005-2008-as fórumozások (vagyis blog-kommentiális viharok a baszmegolásokkal) goglizhatóak. Egy Török Vidor féle szelektív keresőmotor milyen faszagányosokat olvashatna vissza rátok! Akkor ugyanis okosembernek számított a hitelfelvevő. Még azu index is lehozta a nyugati (bezzegóniójós) véleményeket arról, zhogy a magyarok hirtelből élek jól és a Pannon Puma farka is hitelből verődik bele jó mélyen a Magyar Lujza (aki elhiszi, amit a zújság ír) torkába habosan...

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:28:08

@budai zöld: @nagyjoco: Pont a nép nevelésbe fogyott el a sajtó bizalmitőkéje. noooormáélis az a sajtó, ami képtelen a népnevelésről leszokni. Nem memmontuk ezt a Modern Képmesék idején? Kedvenc mesém a 10 kicsi néger: A geci aljas rohatt szemét ajjasparasztnép persze ilyen, a 10 kicsi néger vesz az zúrasztaláról, debezzeg adózni. csak egy maradt ki a tüchtige kis rajzfilmből meg a puskából, ami alapján Tóta kocholta a bááábociságot. Az, hogy a csárdában a tetőtérben úriszoba is van és a Három Nagy Fehérember (ezek közé tartoznak a Szegény ferenc és a bajnai félék: ezért is nem érdekük "a reformok"... ráadásul a tízkicsi néger közül a négy balfasszal fizetteti ki a luxuskaják, luxuskurvák és Bódi gusztiék félpléhbekkjének a számláját is. és a magyar sajtó meddig jut el? maxxa némelyik négerig. Viszotn a magyar sajtó is fejár az uriszobába morzsákért!

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:35:15

@nagyjoco: @budai zöld: Senki nem vizsgálja azt az igen érdekes kérdést. mi van azon devizahitelesekkel, akik lapulnak, mint gyík a fűben, mert egyelőre összmérlegen még mindig jól járnak (a nem SF alapú) hiteljeikkel.

Izgalma volt, amikor pl megy olyan családot kellett sajnálnunk, akik az após már meglévő lakására vettek föl kamu lakásvásárlási hitelt. nyakig benne vannak:
űingatlanbecslők
banki memendzsmentek
Egyszerűen nem is lehetett vola az akkori szabályok szerint se kiadni ilyen hiteleket.
Namost ki a felnőtt?? a bank vagy a fogyasztási (shoppingolási) betegségben szenvedő ?

Egy ember hányszor mvásárol újautót életében? De nem értékesítő az egy nagyobb cégnél, aki csak havi 10-15 autót tud eladni. Mit mond az értékesítő, amikor egy raktári autó "+az ö igénye szerinti gyári megrendelés lesz!" ad el:
Más: Bement egy paraszt család 300ezer Ft-tal II-es Golfot venni. Mire van kiképezve az ügynök? Arra, hogy azb ilyen ostobáknak 1milliós autót adjon el hitelre, mert a hitelen van még jutalék. ne bassza már meg a kurvajist5eny, hogy egy autóvásárlónak legyen több esze az autókhoz, mint annak, akit azért alkalmaznak, hogy :
-vagy eladja a sok szart, ami van a telepen
-vagy elmehet kapálni a kurbva nénikéjébe...

Egyikőtökre se tukmált mnég rábeszélőgép rá semmjit, mi?

Szegény Ferenc pl korunk egyik legzseniálisabb rábeszélőgépe: még azt is eladta saját reformjának, amit Petschnig Mária Zita talált ki. És amikor csődbevitte a céget, akkor a cégtársát meg tudta etetni a sajtóval, mint egészen másik arcot -és nyamikálják még ma is egészen másiknak, ő lesz A Közös Nevező.

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:36:53

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Igen, ez az index technkika, ma is alkalmazta az index és holnap is fogja. Ki a fene jár utána
Üdvözöllek az Index Tube-ban (a csőben ugyanis, szevasz!) Persze ez a csőbehúzás ilyen, a barátom csöve nem annyira büdös nekem, mint az ellenségemé.

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:43:00

@RomBold!: A kocsi-ban az a röhej, hogy Bulgáriába meg Romániába, ahol nem engedték elszabadulni aaz autóhiteleket, tízezerszámra, a Willi betz bulgáriai (német) cég 50-60 trélere folyamatosan hordta a Magyarországon "veszélyes roncsok" ként beállított kutyabaja német caládi autókat 150-500ezer k-rel. Egy "ócska vacak" 1994-es III-as Golf 500ezer km-nél (lásd az index-totalcar minapi nszakcikkét) alig kopott kormánnyal, csak kissé szétült vezetőüléssel 150000-re visszaxcsévélt órával: ésszerű választá.
A büdösparaszt , ha engedi neki megvenni kp az autóértékesítő a 240ezer ftos II-es Golfot, akkor egy olyan autóhoz jut, ami az ő évi 7-10ezer km-es autózási szükségletének pont úgy megteszi, mint a jobban kinézős Opel Vectra (750ezret ért és 1,2 millióért adták el.

De adtak hitelt meglévő autóra: nyiltan hirdették.

Ha lőfegyvereket -@nagyjoco: ideálista-e bvagy (-e) tehát ha lőfegyvereket osztogatnak -lövöldözés lesz.
Ki a felelős, aki viszi a fegyvewrt és lövöldöz vagy aki lehetővé teszi és elnézi (felnőtt emberek, majd nyúlra fognak lőni) a fegyverosztogatást.

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:49:01

@nagyjoco: 25 éve Hiánypiac volt. 25 év egy társadalom életében semmi, még ugyanaz a habzsolháp nemzedék vásárolja agyon magát feleslegesen. Szenvedélybetegség a vásárlás és ez nem vicc: a hitelválságban a csöbetűvel kezdődő szóba c-betű mellé a söbetűt a könnyen felkapdoós kishitelek tették, a házimozik és amit nakkarikor meg utána kiszartak és okádtak a zabáló póletárrok. Ki a felelős az HIV terjedésért? Pl ha a sajtó azt vszajkózza, hogy nem is veszélyes és Ukrajnában bezzeg mégtöbb a HIVpozitív.
meg aki azt mondja: nem kell a felvilágosítás, eléggé felnőttek az emberek ahhoz, hogy döntsenek.
Az őszödi beszéd után változtak a sika és a mika arányai? nem. Mi volt az őszödi beszéd? Ki volt észnél utána, pl Toller László, ő igen! Pár MSZP-s politikus fogta föl az őszödi beszéd valódi értelmét. Esterházy Péter és Nádas Péter, legjobb íróink az Őszödi Beszéd csillogó felszínét nyalták be. De mélyértelmét alig páran fogták föl, pedig nem nehéz felhozni. Csak tiszta ésszel, politikusan, kevéske retorikai ismerettel kell hallgatni.

magyar-magyar szótár 2011.10.19. 06:53:14

@nagyjoco: Ráadásul a jobberek mégostobábbak voltak ők simán az ócska kis provkácóba ragadtak bele, az elkúrtukba.. az oktondik
Szegény Ferenc teljesen bátran kimondhat bármit, a Síkbolygón a nagy sikamikában elbeszélhet mindenki feje fölött, mint hülyegyerekek feje fölött, úgyse értik, amit mond.
Ha valaki mmegérti (most persze nem a tök buta jobberekről beszélek) Sokan megértették ferenc főtanácsadói közül. Először ferge Zsuzsa értette meg -ignorálva is lett még 2008-ban a magyar sajtóban. ésígytováb, sorban, akik megpillantották az igazi ferencet és megértették azt, amit leplezetlenül is mondott, azokat mind ignoráltáa a sajtó. Persze a jobbersajtó számára "komcsik" voltak ezek vagy ... azt se tudják, kik voltak a Harmonc Értelmiségi, akiknek a papírjaiból volt annyira okos Ferenc.
süti beállítások módosítása