kardigán -  szvetter (sweater) gardigány (cardigan) bütykösre dógozott ujjú falusi nemmenő lyányon. Igéretes tekintet, és már bikinialsóban. Bé a kukoricásba ég edzett felkart is vágtak a kukoricalevelek (a nagypapa trabantját -külön figyelmet érdemel a linaóleonybú vágott autószőnyeg...- kérte el a fiú)...

www.fortepan.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr952797807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2011.04.04. 09:14:38

Burda oldalakon át hozott le titkosírással kardigán kötésmintát, kézzel másolták az asszonyok, akik a mellékletnek összehajtogatott szabásmintákon is eligazodtak, pedig volt egy négyzetméteren vagy húszféle
Akkor a Burda felforgató propaganda termék volt, pedig hetvenes években próbáltak a nyugatnémetek ide is kedveskedni, párszor még halasi, meg matyómintát mellékeltek az újságba, csak át kellett nyomni indigón, előre volt perforálva a minta, drukkoltatták a párnahuzatot, meg a terítőt az asszonyok.
Nagyanyám mást se csinált, kézimunkázott, kardigánt is, nyolcvankettőben vett először tévét, de nem nézte, csak az unokák miatt, ha jönnek és rossz az idő.
A kardigánhoz piacon lehetett venni fonalat, amit ki kelletett bogozni, mert ömlesztve adták kilóra, húsz dekával egész este elszórakoztunk, mire a motringból gombolyag lett.
Politikai gardigányról máskor.

Cat Walk 2011.04.04. 18:29:27

Ez hülyeség, hogy nem menő.
Menőnek lenni egy adott körben lehet, és ha ott mindenkinek ilyen kardigánya volt, akkor nyilván senki sem kifogásolta, mééér ezt hordja.

RolloJuve 2011.04.06. 09:11:27

Szép. Mifelénk szvetternek hívták az ilyet, dehát hol minek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.04.06. 10:15:42

@RolloJuve: hát, mivel pasi vagyok, nekem ez pulcsi. abból is ugye van nyakas meg nem nyakas, gombos meg zippzáros meg sima. ezen kívül még van a póló mint ruhadarab meg az ing (ami ha lányon van, akkor blúz, gondolom). Alul nadrág vagy szoknya és cipő. Kb. ezeket a megnevezéseket használjuk:)

öregbuksi 2011.04.06. 22:56:43

Kedves M-M Szótár! Az én tapasztalatom
az, hogy az ilyen ifjú hölgyek igenis menők voltak abban az időben és körben, amikor és ahol a kép készült. Biztos, hogy valaki veszettül szerette és remélhetően Ő is viszont szeretett! De kár erre nekem a szót vesztegetni, Cat Walk pontosan leírta , mi a tényállás. Nálunk, felénk az ilyen vásott kötött neve: rici

magyar-magyar szótár 2011.04.07. 15:10:02

@öregbuksi: Köszönöm a ricit. Nálam a képen látható lány a NAGYON MENŐ (nyami) kateg'.

magyar-magyar szótár 2011.04.07. 15:13:21

@ekkerjoz: Érdekes, hogy Jugoszláviában 1978-ban 16-17 éves nagykamasz lányokat láttam rakottszoknyában, kardigánban, fehérharisnyában és pántoscipőben ... miközben ott már (a szabadkai olaszpiac jóvoltából) dúlt a digó korszak, a fiúk is pantallóban, oldalválasztékolt (bár hosszas) hajjal és fehér ingben tanyáztak a tisztaszobában négyszöget alkotva, illedelmesen cserélgetve a lemezjátszón a lemezeket (pl carpenters-t hallgattak meg Queen-t) A magyar fiatalokra volt ez jellemző, a szerbek (és crnagóracok) meg csupa menő holnapidivatcuccban jártak.

ekkerjoz 2011.04.07. 15:24:27

@magyar-magyar szótár: hát, mert minden jugó családból valaki kinn dolgozott vagy olaszoknál a vendéglátásban, köztisztaságnál, vagy az NSZK-ban szerelte a betonvasat építkezésen.
'78-ban éppen a getsby volt a divat, négyélűre vasalt nadrág, hosszú fekete lakkbőr kabát, vagy éppen kantáros farmer, bélelt farmerdzsekivel, mind szabadkai piacról.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.04.08. 13:49:12

78-ról még nem tudok nyilatkozni, nekem 79-ben a kék rugdalódzó volt a divat.

Cat Walk 2011.04.09. 08:22:10

Az angoloknál, ahol kötelező az iskolai egyenruha, attól lesz valaki menő / nem menő, hogy az ingét betűri, vagy csak az egyik oldalát tűri be, vagy végig kilóg, stb, szóval, eléggé relatív és szubkultúrális, mi a gáz és mi a menő.

heki 2011.04.09. 22:28:36

@Cat Walk:
hát ja
ottlik is ír a sapkákról az iskola a határon-ban

de ettől még nem szubkultúra
inkább a kötelező forma vs. egyéni kitüremkedés harca gondolom

ennek következtében eléggé modellezhető, hogy mi a gáz és mi a menő, annyira nem kiszámíthatatlan, csak bele kellene merülni

magyar-magyar szótár 2011.04.10. 05:25:50

@Cat Walk: hátmég a katonasapkaviseletek. A tatásodás jelei. [-> elhanyagolható különbségek]

Cat Walk 2011.04.10. 08:13:30

@heki: nem valódi szubkultúra, igaz, azt akartam csak kihozni belőle, hogy mindig egy adott körben lehet valaki menő / nem menő, más csoportokban ezek a jelzések, ez az outfit semmit sem jelent

magyar-magyar szótár 2011.04.10. 08:30:53

@Cat Walk: Szerintem sose vót még ilyen, mint mainapság: pár marketiges 2-3 milliárd ember tudatával szórakozik. A másik tészta meg pl az az öngyilkosság, ami a telefonpiacot (meg pl a könnyenfelkapkodhatós hitelpiacunkat 4 éve is jellemezte) Nem szám a stratégiaikövetkezmény, csak az idei célszám teljesítése, majd "gyüvőre" kitalálunk valamit, addig harroaggyon...

Szivesen osztanám azt a véleményed, hogy általánosan nem szám az outfit, mert az azt jelentené, hogy egy svejc vagyunk... (másképpen: az egéz ország ó, de legalábbis Újbuda...)

magyar-magyar szótár 2011.04.10. 08:32:00

@Cat Walk: Tudom, hogy te nem jártsz ilyen helyekre, de ha nagyon nemhiszel nekem, kétszer_kétszer menj el a "WestEnd-be meg a mammutokba, de kétszer-kétszer, tehát oda-vissza oda-vissza.. és majd jól meglátod...

magyar-magyar szótár 2011.04.10. 08:32:46

@Cat Walk: Pl ha letesztelhetném ennek a gardigányos lánynak a képét középiskolások között, 66% a képen LÁTHATÓ szagokra gyanakodna...

magyar-magyar szótár 2011.04.10. 08:36:57

@heki: Még bele se kell merülni, szerintem a maimarketing pofátlanul átlátszó... Pl a gépkocsimarketing kb az útonállás szintjére züllött, százezrekbe kerülnek nagysemmik "az ön biztonsága érdekében"
Pl a legtöbb "gyalogosbarát FORMÁJÚ" autó lökhárítója szilánkosra törik és a sebészek 47 db-ban szedegélik a sérültből... Igaz, hogy a forma aztán felhuppantja a tetőre, de ha azon átgördül, akkor a következő autó elé esik...

magyar-magyar szótár 2011.04.10. 08:38:19

@heki: "szoftver"-problémákkal produkáltatnak kb "félmilliós" javításokat. Gyűjteményem éke az, amikor jeladóval nem rendelkező mechanikus alkatrészek "hibakódjait" olvassa ki a szerelő.

Cat Walk 2011.04.10. 08:52:33

@magyar-magyar szótár: ugyanazt mondod, mint én, hogy MÁS körökben MÁS a menő kinézet
ahová tornézni járok, ott a többség márkátlan cuccokban van, kivéve egy nő, aki mindig valami hújde - designelt, drága cuccban, ott ő a gáz:))
de volt már olyan klub, ahonnan a recepcióról fordultam vissza, mert olyan cuccokban voltak a tornára igyekvő nőcik, ott én lettem volna a gáz, a sima pamut atlettatrikómban

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2011.04.10. 19:21:58

nekem tetszett ez a meglehetősen, m-m szótárosan alapos elemzés a tekintettől kezdve megkezdve a trabiig, bár a linószőnyeget már nem vágom. annyit többszöri olvasás után asszem el lehet érteni, h a lány a nem menő, mer dógos a keze, azt pedig már csak én teszem hozzá, hogy kissé talán erős a lábikrája boka tájékon, ellenben a tekintete mindenképpen nagyon rendben van. tehát szép a kép, ha nem is menő. több ilyet!

magyar-magyar szótár 2011.04.11. 06:23:04

@ineralisi: Nagy rakás ilyen kép van van a fortepan.hu -n, már többször merítettem, pl a jucikendőt nézd meg, de olyanokat horgászoltam, hoooogy! Igazi mnők és igazi (még) férfiak Krúdy apánk idejéből.

Egy leány középiskola színjátszói a budi-melléképület előtt, nyitva maradt a budiajtó s látszik a folyosón a deszkakorong, a szörcsnyílás fedlapja

Cigarettázó nők.

Hű feleség, aki a frontra (a halálba) vonuló férjének megengedi (a kádba ül hozzá) hogy meztelenül lefotózza s a tekintetében az a mélység.

Hitlerájból visszatért éhbeteg 40 kg-os exfogoly remény nélkül néz MÉG a kamerába, de az asszonya már boldog.

Nagyon-nagyon sok napfürdőző, egész budapest napfürdőzött még télen is, a Dunakorzón egy kerthelyiségnyi ember ül szembe a nappal és napfürdőzik, budai romok és azokon BOLDOG napfürdőzők.

1900- és 1940 között MINDEN nő 12 évestől fölfelé, szeme KÜLÖNÖSEN ragyog, az első kéttucatnál az ember ráfogja a Leicá-k Zeiss-ÜVEG-lencséjére meg ilyesmikre, de aztán a 120-iknál már gyanút fog

Az 1940-e erdélyi magyarbevuláskor rabbi mond fogadóbeszédet, hátul vörös horogkeresztes zászló.

Sándor Dávid egyik fotója sem jó a szó "profi" értelmében, de zseniálisak, mert LEVEGŐSEK a korlevegő íze ÉPPEN azért van bennük, s pl ő készítette a Mini -ről azt a Závodi-s sallangosbőrdzasekiset is, meg szintén Sándor Dávid Pesti Csajok sorozata, pompás.

Az édes élet, az 1957. után mászekautós kirándulások: 500-as Trabant a Villányi hg irányába (Siklós felé...)

budai zöld 2011.04.11. 09:31:18

"Az 1940-e erdélyi magyarbevonuláskor rabbi mond fogadóbeszédet, hátul vörös horogkeresztes zászló."

Ez igen, igazi középeurópai XX. század.
Nemsokára annyira nehéz lesz elmagyarázni az egydimenziós jelennek, hogy ilyen tényleg volt, hogy egyszerűbb lenne törölni a képen a fortepan-ról és meg nem történtté tenni.
süti beállítások módosítása