Dovlatovtól kellett megtanulnom azt, hogy a magyar, ha töredékét is issza, mint az orosz, valamiben mégis hősiesebb.
 
Az orosz ugyanis töméntelen vodkát megiszik –de úgy ám, hogy közben harap hozzá. A szovjet kocsma asztalán csokoládápapírok tornyosultak, jelezvén az ivászat mértékét.
 
Az orosz legendás ivászatát az alkoholizmust héroikus tetté fölhazudó magyar apostolai megéneklik. Egy harapás uborka, egy nyelet (cто грамм) vodka.
 
megj: a magyar pálinkatudomány vodkának nevezi az elsőfőzetet a rézeleje nélkül. (Ezért hangzik a főzőmester szájából a vodka kifejezés olyan... kiköpött-nek..)Ezt a pár.káp/ pir-burg. medencében még egyszer átfőzni, azaz finomítani szokás, ami által a szeszfok nő. Vagyis az a voodka, amit vizespohárból iszik az orosz, sokszor 33-36 tf%, míg a magyar kisüsti gyakran 58 tf%.
 IV. fázisú menthetetlen magyar alkoholista és lángelme (a kép NEM illusztráció!) nemmellesleg egész[kerek...]életművet alkotó író
 
 
Vagy hát, ezek szerint, a szovjet alkoholfogysztási kultúrában, ahogy Dovlatov jegyzi: csokoládét ettek. Egy üveg Maszkófszkaja bemelegítésnek és utána bor és négy szelet csokoládé, bor és négy szelet csokoládé, négyszer.
 
A magyar alkoholista pedig nem eszik. Éhgyomorra iszik. Főleg az idült alkoholista kerüli az étkezéseket. Ha valamiért a kocsmarisztokrata nem éri el a szintet, nem képes beállítani, akkor kihagyja az étkezést: éhgyomorra nagyobbat üt a méreg.
 
Magyar alkoholistának a gyomra is felfordul a gondolatra: borhoz csokoládét. Sőt, a tapasztaltabb szülék abból sejtik, hogy a kölykük piálni kezd, mert már kevésbé édeszájú, gyümölcsöt meg egyáltalán nem akar… Az orosz úgy számítja a szeszhez a harapnivalót , mint kokalevélhez a mészport-és hamut az indió, Szükséges a posztszovjetnek is a csokoládé a borhoz. Vagy az uborka a vodkához.    

15 komment

Címkék: ivászat

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr992722230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.10. 09:13:57

azért annyiban legyünk igazságosak, a vodkához azért IS kell az uborka, mert nincs íze. Már persze az orosznak.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.10. 19:18:56

Sosem értettem eddig, hogy hogyan múlhatott el a kora tízeséveim csokiimádata.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.03.10. 19:24:09

No, azért ha már itt fityeg a mester képe, ne feledkezzünk meg a klasszikus sör/pogi/úszás módszeréről... Amíg ugye várta a csajt a strandon, ha jól emlékszem tizenháromszor. Persze nem biztos, hogy berúgott.

budai zöld 2011.03.10. 20:24:32

Pedig ha az ember nem azért issza, hogy megártson életvitelszerűen, hanem az izéjéjért, akkor a rendes borhoz megy a rendes csokoládé.

Vöröshöz fekete, esetleg valami pirosgyümölcsös, hovatovább feketeribizlis.

De kis gyakorlással (száraz) fehér mellé is lemehet jópár kocka sós-karamellás.

Már hazai iparága is van a boros csokidesszerteknek. Még nem túl nagy, de mindenképpen több fogy belőle, mint a vodkával töltött uborkából.

Első átpörgetésre - ivászat, oroszok, szakállas ember - azt hittem, Мусоргский van a képen.

És minden jót kívánok a címlaphoz!

magyar-magyar szótár 2011.03.11. 02:15:37

@vészmadár (pica pica): @Fue: @budai zöld:
Hajnóczy, a 20 éves sugárzó ifjú úszóbajnok Örkény István, Mészöly Dezső s más felsőbbkörök asztalsarkainál üldögélő srác is volt. Úgyhogy az iváskultúráról elhallott eztazt. Ugye, a mááááásik jelentőős (nem egyszemélyes) óvoda Mészöly Miklós nagymarosi faháza füvén működött, talán ezért is fanyalognak a Mészöly Miklós óvoda nebulói Hajnóczyra annyira.
A Ki a macska Örkény metszőkése nyomán lett a terjengős elbeszélésből a magyar novellairodalom remeke, de filmiparunknak sikerüllt gellert adnia ennek is...

magyar-magyar szótár 2011.03.11. 02:16:37

@budai zöld: Kösz a közreműködést.
Igen, Muszorgszkij is halálra itta magát.

Gorkijnak van egy elementáris novellája a magát halálra ivó oroszról...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.11. 17:41:16

Az ivás hősiességét alkoholfokban mérni jelentős félreértésnek tűnik;)

Mellesleg Hamvas után: a finnek, oroszok stb vodkát isznak, a csehek, németek stb sört, az olaszok, spanyolok stb bort

a magyarok mindent:)

és még egy: mi más a pogácsa létének értelme, ha nem a tökéletes borkorcsolyasága?:)

magyar-magyar szótár 2011.03.12. 01:42:52

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ezt kifejthetnéd, miért nincs köze a hősiivászatnak 8ami különczikkely tárgya)
az osztrák Stroh-rum ivás
vidéki körorvosok halálraivása tisztaszeszegyre jelképesebb mennyiségű desztilláltvíz. (Van is a gyűjteményemben szakszerű szöveg -lásd Hajnóczy gyógyhatású ásványvízzel kevert kocsisborát, mint gyógyszert...-

Ady vagy Krúdy -már ne haragudj Hanni- az én tekintetemben valamivel kompetensebbek nálad e témában, mindketten a borivásra próbálták szorítani magukat. A töményivás deprimálóbb, és azonbelül persze a töményebbtömény meg főleg. Nagyon kevés pálinkaivót ismerek, aki 10 évnél toivább húzta, de persze itt igazi pálinkáról van szó, a bácskiskunmegyei élesztőpálinkával 2-3 év kell ahhoz, hogy gübicsek nyőjjenek az ipsinger pofáján és egyébrészein...

magyar-magyar szótár 2011.03.12. 01:46:59

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Területe válogatja... meg a tudata.. Nyilván egy Krúdy szerű hatalmas ember és figura harap borkorcsolyát, de Lyukmagyarország legelvetemültebb helyein (ma már a kocsmákat üresen találná az a bizonyos király, aki a megszorítások hatását a kocsmákban ellenőrizné keresztbe...) bizony ott szikkadna kövé az a borkorcsolya.. ahol a bor is darabban pimpósodik meg. A Borok Városában próbálj csak meg preszóban egy pohár vb-t kérni (ez kb a Tribute of CD gitárlemez "Chris Rhea" [Tom Hopkins] tavaly november óta áll ott egy bontott üveg, abból adnak...
Hát még lennebb...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.16. 10:04:33

@magyar-magyar szótár: hát hogy mindenik nép a sajátmódján hősiiszik
már amelyik, persze, mert
de hol vodka, hol viszki, hol bor stb
a sör sztem nem alkalmas igazán, de...

vagyis hogy alkoholfokfüggetlen kb a dolog

Krúdy mint író elsőrangú
de mint gasztroszakértő - és az ivás valahol a hedonizmus egy elfajult vadhajtása, legalábbis részben - elég közpszerű

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.16. 10:05:57

@magyar-magyar szótár: voltam - és ittam - villányi presszóban bort

érthető módon a helyiek oda sörözni járnak:)

magyar-magyar szótár 2011.03.28. 06:28:36

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Krúdy nagyon merészen (de a szokásos stílus-sztaniolba burkolva) írt az iváaszatról, még a saját súlyos alkoholizmusáról is. rezeda is sírásra hajlamos és milyen fiatalon.. az ivászat miatt.

Az alkoholizmus leginkább önzés és maszturbáció. Persze betegség is.

magyar-magyar szótár 2011.03.29. 08:16:10

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Tipor a családján és "nagyon erős" ez [az] a hérosz.
Krúdy azért koldusszegényen is valamiféle lakást tudott feleségének és kislányának biztosítani. A felismerés már fél győzelem és ő már 18-19 éves korában felismerte súlyos alkoholizmusát.
süti beállítások módosítása