egyikoldala
 
túlsóoldala
 
 
 
 
 
 
A szocializmusban, különösen a szépnapjaiban, pl a múlt század 70-es éveinek a végén menő dolog volt nejlonszatyorral mászkálni az után. [ itt volt egy név, amit Hannibal kedves olvasóm lelkinyugalma érdekében töröltem -a szerző megj]is tipegett egy szál nejlonszatyorral az utcán, pedig ő még annál is menőbb nő volt. Mindenfélék lehettek az ilyen nejlonszatyrokban, az nem számított. Aki az SZTK-ba ment, az az orvosi papírjait vitte, gimislányok a tornafelszerelésüket, menő belvárosi alter' szuterénzenekarok meg a fuzzpedált és a tartalék tyúkbeleket. Osztrák nagynénik érkeztek az engels téri MÁVAUT állomásra a menetzrendszerű bécsi busszal és amikor meglátták a budapesti unokahúguk kezében a Marlboró-s szatyrot azza a kovbojnak öltöztetett faszival, akit aztán elvitt a tüdőrák, összecsapták a kezüket: „Jessz, Annerli, te járkálsz ilyen?” És a tante feltétlenül venni akart Ancsának egy ritikült . Akkoriban még ritkán mondtak ilyent a nők, hogy faszomat, főleg nem egy nőrokonuknak, aki idősebb volt. Ancsa odavágott egy  „a francokat, Gizi néni!” vel.  Halom retikülje volt otthon, például bécsi tantéktól is. Venne inkább neki a tante valami mást, ha már itt járnak a Tolbuhin körúton. "Itt van mindjárt a hangszerbizományi, anyáék semmiképpen nem akarnak egy menő mikrofont." A 70-es évek amatőr énekes előadói azt gondolták, hogy egy jó mikrofonon áll vagy bukik minden.
 
 

Budai Hella 2011.03.09. 06:04:15

sőt, mikor a  szatyor kezdte megadni magát, akkor belehúztak egy kevésbé menőt, ami tartotta a cuccot, de kívül a bécsi maradt:))
 
Annyira menő volt a nejlonszatyor, hogy maszekolták is. Polietilén fóliából készültek az ilyen szatyrok. Ma is kapni nem is eldugott görög szigeteken filmnyomott nejlonszatyrot, valószínű, 1973-ban a görög bácsi, aki megnyitotta a nyugati stílusú souvenir üzletét, nagy tételben egymilliót rendelt egy helyi nejlonszatyorkészítőtől. Nálunk az ÁFÉSZ-ek meg a KTSZ-ek kisérleteztek ilyesmivel.
 
Mondom, fóliából voltak ezek, jó kis leninvárosi fóliából. Tonnaszám lopta a magyar dolgozó a leninvárosi vegyi kombinátból a kész szatyrokat is. Az olefinműben készült a fólia és a kerítésen belül szocialista leányvállalati relációban egyéb melléktermékek, tápos zsák meg ilyesmi. Minden, ami polietilén meg polikarbonát.
 
Ezek a maszek nejlonszatyrok sima fóliából voltak, valami kék agro vagy ipari fólia, meg átetsző, tiszta . És közéjük NSZK Quelle magazinokból vágtak be lapokat. Mindegy, amelyik jött, de valahol hátul a hiradástechnikánál vagy a fürdőszobafelszerésnél abbahagyták. Pl az 1979-es Quelle katalógusban egy oldal volt tele olyan huncutságokkal, amikről egy bécsi tante se tudta mirevalók, pl  bőrbarát arcmaszírozó rudacskák diszkrét tárolóban, amiknek a vége, ha kunkorodott, akkor G-punkt stimulator -nak írták.   
 
Az emberek pénzt adtak egy ilyen maszek háztájiban hegeszgélt nejlonszatyorért.
Amidőn megkezdődött a Mariahilfer   straße igazi ostroma, amikor már vidéki termelőszövetkezetek tagsága is útrakélt faros Ikarus-okon, akkor kezdtek Bécsben leszokni a nagyáruházak az ingyen nejlonszatyrokról. Megjöttek az unkoorzigeunerek és a papa fogott egy  nejlonszatyrot, kinyitotta, majd  a mama csőbegyűrte  a maradék nejlonszatyrokat és bevágta a szatyorba, majd a cső lyukát megtöltötték ingyen gázöngyújtókkal és ingyen golyóstollakkal.
 
Mondom: fizettek az emberek a magyar háztáji készítésű hegesztett nejlonszatyorért. Idős bácsikák a Quelle fehérneműkínálatának képeiből kértek. Voltak olyan cicifixek, amik csak alul tartották a mellett, de a bimbókat nem takarták. Messzire piroslottak az ilyen mellbimbók, mint málnaszemek. Nem annyira idős, de a feleségüknek már eléggé büdös férfiak az olyan nejlonszatyrokat preferálták, amiket lehetőleg egészen betöltött egy-egy női arc, lehetőleg valamit csücsörítő nő, dauerolt hajcsigákkal. A lengyelek ebben is menőbbek voltak, mint mi: lengyelpiacokon kilószámra árulták az ilyen szimpla fóliaszatyrokat. Szöveg nem is volt ezeken, minek. Írták volna talán azt rá, hogy: Dokładne ukierunkowanie, pół radość, stary!
 Volt papa, amelyik tizet kért és a tizenegyediket, amibe csőbetekerve tette a tizet, grátisz ajándéknak alkudta ki.
 
A 70-es években menő volt a lányoknak melltartó nélkül egy szál kötött blúzban járdalni az utcán. A kötödések is menők voltak. A humnoristák vagy a maszek lángosütőket pécézték, akiknek Opel Kadett caravan-jaik meg Opel Olympia Rekord-jaik voltak meg Ford Taunus M17-jeik, vagy a Patyolatot. Hofi Géza viszont a Mercedes termékeit preferálta. De őt nem csesztette ezért senki, mert nála nem volt fennebb vicces ember, legföljebb ha a Moldova György. 
 
És menő volt a hegesztett háztáji nejlonszatyor.
Jólmenő vállalkozást alapozott meg, aki ilyen fóliahegesztőt vett farmernadrágok vagy dezodorok helyett.
 
Van olyan menő mai reklámcégtulajdonos, akinek a boltját anyu alapozta meg efféle (csak régebbi) fóliahegesztővel. 
  

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr492721269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.03.09. 06:04:15

sőt, mikor a szatyor kezdte megadni magát, akkor belehúztak egy kevésbé menőt, ami tartotta a cuccot, de kívül a bécsi maradt:))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.09. 08:29:06

én nem szeretem a szatyrot, nem menőségből, csupán azért, mert kézben kell vinni, azaz egy kezemet leköti:)

RomBold! (törölt) 2011.03.09. 08:38:13

Lehet fikázni, de nekem volt egy, aminek egyik oldalán Yoda mester pózolt, másik oldalán meg C.C.Catch rebegtette a pilláit. A sors különös fintora, hogy akkor még nem volt magnó a családban, a sokol rádit pedig nagyanyám kezelte, emiatt halvány fingom sem volt, hogy milyen a hangja a művésznőnek. Ja, és természetesen videnk sem volt, és a junosztyot is nagyanyám kezelte, úgyhogy a Csillagok háborújábl csak annyit láttam, hogy a hülye javák elfogják a két szerencsétlen robotot.

De akkor is nekem volt a második legmenőbb szatyrom a suliban. (haveromnak volt egy Conan előlapos, Kim Basingerre megszlalásig hasonlító kéjes lovaglópózba meredt csehszlovák cicisnéni hátlapos. Na, az olyan menő volt, hogy hihhetetlen)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.09. 08:46:26

@RomBold!: hát izé, zavarban vagyok, mert nekem a suliban iskolatáskám volt.

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 09:08:05

@vészmadár (pica pica):
Elsőben fületlen NSZK felnőtt modern trendi irattáskával kezdtem, amiben nem volt választólemez, kitört a sarka lyukasra a tanév végére. Aztán csattos nagyapótáskám lett, mellé a nejlonszatyor pedig felsőtagozatban. Mindenféle búrzsojá szatyrokkal mászkáltam, de pl a C&A nem számított abba, mert senki nem tudta mi az. Mint ahogy a Nike pólóról meg azt hitték, hogy a Fűzfői Nitrogénművek csináltatta a BNV-re.

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 09:16:59

@vészmadár (pica pica): Az ember 1977-ben úgy vitt egy-egy nejlonszatyrot, mintha tüntetésen lenne. A Marlboro ugye AMERIKA! (minden reménységünk, a raj!) volt. (Egy maerikaicímeres fehér póló egy vagyonba, nagyjából egy csempészett Levi's farmer árába került.
Vidéki srácok eloltották a marlborót, ha hosszú szünet következett a csendes feőjuccán hogy majd a Szabadság Park-ban megint előkapják (osztrák gázöngyújtó, az ingyenes tölthetetlen)
Állatk sorban ilyen vackok üvegvitrinben sréhen, nippek előtt.

Az Igazi Marlborónak csillag alakú volt a barnája a füstszűrő végén, úgyhogy az ember egy darabig még hadonászott vele, mmielőtt eldobta...

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 09:18:30

@vészmadár (pica pica): Volt olyan menő nő, akinek a WC-je polcán pergamensárgára érett a szűz O.B. tamponos doboz. De erről Sándor Dávid fotóművész tudna beszélni igazán, ha valaki interjúvégre kaphatná, remélem, jól van!

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 09:22:18

@vészmadár (pica pica): Három véglet volt:
a dététáska
(diplomata táska fekete kemény illetve műbőrrel vont puha fekete illetve szovjetműbőrcipőbarna) és cvvo,lt még krémszínű is
-a másik véglet a szimatszatyoros rajcsávók és csöveslányik, persze nekik is néha nejlonszatyrokat kellett fogni...

-a harmadikvéglet volt az alternatív művészek a nagypapa téesz-raktáros vagy mázsaházi mérleges korából származó madárláttakenyérszagú csattos aktatáskákkal, ezek véglete pedig a boilgár tehénbőr vagy kecskebőr
SZŐRÖS!! táska volt, de ilyenhez mi már nem jutottunk, mert mire mi Bulgáriába kerültünk, a magar túristák annyira megútáltatták magukat, hogy még a szatyinki is nyema volt, nemhogy a bőr miniszoknya meg a matróztrikó.

RomBold! (törölt) 2011.03.09. 09:23:23

Iskolatáskája mindenkinek volt, mert anélkül nem lehetett létezni. Én egy kék hátonhordozós-bőröndszerű izével kezdtem, aminek párnázott volt a mazzagja, és teli volt fényvisszaverőkkel, hogy el e gázoljon egy autó este a sötétben, és tettem rá "STOP! Közlekedj okosan!" matricát is. Később fekete aktatáskát cipeltem. Persze sosem hívtuk aktatáskának. Ha fölnőőtbácsik kérdezték, akkor az diplomatatáska volt, pont olyan, amiben igazidiplomaták és utazónagykövetek vitték a diplomáikat, meg a dokumentumaikat a szupertitkos helyekre. Ha meg hátitáskás nyomott osztálytársak kérdezték, akkor az tök klafa és vagány 'dipó' volt, és aki nem tudta, hogy miért jobb a dipó, mint a hátitáska, az kapott egy megbocsát ajkbiggyesztést.
De a menőképes nejlonszatyor, az valami más volt. Mondjuk olyan, mint a kártyanaptár, vagy a Camel vihargyufa, vagy a vetkőzős-nénis toll. Ilyenekkel egyéniségekké avanzsálódtunk.

RomBold! (törölt) 2011.03.09. 09:39:36

Érdekes... mifelénk volt egy katonai lőtér (mazzagos gyakorlórakétával, harckocsi-ringatókkal, mozgócélokkal, dagonyával, sokezer kopaszrüszü alfődisutyerákkal (a mi sötétzalai sutyerákjaink minimum a kunságba mentek krumplit hámozni). Emiatt nálunk a szimó (szimatszatyor) olyan gyakori volt, hogy nem számított igazám menőnek. (Kinek nincs baszod?)

Nagyon rokker/pánk/ándergrund gyerekek persze teleírták majdnem-pontos idézetekkel, meg raktak rá kitűzőt, meg sörösdoboz nyitófület, zihherájsztűt, meg öngyújt fém végit, és akkor az már egyéniség-számba számított, de akkor is maradt egy kis égő utánérzése. (szimatszatyor... öcsém, többre nem futotta?)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.03.09. 09:59:02

A szatyor a városi folklór ma is élő eleme, csak nem a nejlon, hanem a ki tudja miért környezetbarátibbnak számító papír.
Reggelente a bkv-n látni sokat, kis retikül, és a napi cucc pedig valamelyik jobb cég papírszatyrában, high-street fashion márkák előnyben, néha karácsonyi vagy névnapi virágmintás papirzacsi is zizzen a kézben.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.09. 13:50:06

a jóléti (a.k.a. fogyasztói) társadalom gyermekkded mímelése volt ez
ű
én 79-ban boney m szatyorral menőztem:)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.09. 13:53:44

off

bedeanyázás dramaturgiailag (is) indokolatlan, sztm

lüke 2011.03.09. 16:18:58

:))))
sajna!!! romlik a minösége, egyre vékonyabb
úgy fogunk járni ,mint a csoporttársam anno-SOTE 1974-
vett egy pár cipöt s mire hazaért az egyik kiesett

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 16:51:25

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nálunk a Boney M-et akkora tragédiának tekintették, hogy még a nevelésigazgatóhelyettes lánya is otthon tartotta a Boney M-es szatyrát a sifonyban. Magamfajták meglátták őrjöngve estek neki és a fogukkal tépték szét... Aztán persze a tartalom utt bucskándozott a bauxitbeton lépcsőházban...

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 16:58:22

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Szerintem pont jó helyen tűnik föl a büszke (vagy szomorú, vagy él még?) asszony. Hiszen mit tudta azt a Czeizel Baby Boom délnapjaiban egy művelt pesti nő, hogy az6 az antikilerikalizmus, ami punnyadni látszott már 1955-ben és sokkal modernebb (kifinomultabb, kritikaibb) változatát adták a foxi-maxiban (kötelező tantárgy volt a teológiai ismeretek, hogy azért nehogymár egy idült alkoholizmusa miatt szellemileépült 66 éves vidéki plébános megfingassa ideológiai vitában az aktivistát).. szóval honnan tudhatta volna, hogy mire íratja a fiát a Trefort gimibe? Ő, ha tudja, máig úgy, hogy fia valami médiakrriert befutott újságíró.

Tudom, hogy te liberális úriember vagy. de ez nem jelenti azt, hogy nemliberális és nemúriemberek édesanyját mellékalakként nem vonultathatom át a főszöveg elején, főleg, ha az a korfestés miatt is indokolt. Emlékszel, milyen bóitásfejű fincsi érett nők vonultak a Tolbuhin körút naposoldalán efféle télvégi alkonyokon? Hm?

Különben se volt gyerekszobám. Anyámról meg ne is beszéljek, szerinte a suksükölés ízlés dóga. Hát még az ikesigékhez való viszonya!

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 16:59:36

@lüke: Sokkal érdekesebb az, hogy a magyar szemetes zsák, ha az van ráírba, hogy 30 liter, akkor szűk 10. Ésígytovább.

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 17:03:58

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Már megcselekedtem, amit lelkinyugalmad megküövetelt. Én úgy tudta,m, hogy az egész galeri a Trefortban végzett (_> Matula magazin Evangyélioma] Csak Tóta korábban végze5tt de van jógyerekújságíró, aki mégkorábban.
Végülis a fél magyar szellemiélet kisakkozható a veszprémi Lovassy és az ELTE Trefort gyakorló-ból. A Lovassy íve Bakács Sttenkedő művészúrtól Brendel Mátyás közíróig és harcos antikreacionistáig húzódik, a Trefort termelése pedig egyenletesen maga a csúcs.

magyar-magyar szótár 2011.03.09. 17:05:57

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Még egy-egy petty piarista gimi Kecskemétről meg Budapestről és készen is vagyunk. Futottak még a a Radnóti gimi Pesten (Csinti ugye) , néha a debreceni Fazeekas, a szegedi Ságvári GYakorló, Pécsett valami, talán Győrött valami és készen is vagyunk...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.09. 17:06:01

@magyar-magyar szótár: pedig a Love for Sale c. album ( a második, a cicis láncosborítós) az igen jól sikerült

www.fustar.info/wp-content/images/love-for-sale.jpg

és pl címadó dal az egy igen jó Cole Porter örökzöld

www.youtube.com/watch?v=fOPh1ut-sGw

norvég meg dán iparosok tolják a súlyos eurofunkyt

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.03.09. 23:46:50

Drága szótáram,

Nem kekeckedni akarok, de a ritikül az vagy retikül, vagy ridikül. Megérne egy posztot, hogy miért, biztos tudod a franciából oda-vissza sztorit.

Emlékeim szerint 93-ig volt menő a nejlonszatyor.

magyar-magyar szótár 2011.03.10. 01:42:00

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem lennék meglepve.

Szily művészúr portfólióját már elégszer ecseteltem, igen hasonlatos azokhoz a mannökenlány portfóliókhoz, amik úgy kezdődnek, hogy

ő nem is akarta, úgy rángatták a kifutóra bornyúkötéllel és mindigtiltakozott, amúgy szabidejében egyszálbugyiban slisz bele egy kopott mosottfarmerbe, egy póló, haj lófarokba és már indul is és senki nem ismeri fel őt (csak magán felejtette az ékszerdrága dizájn iparműűvészeti fukszokat) és egyébként a Jövő Mérnöke titkárnője volt ama bizonyos teljesencivil előidőszakban...

magyar-magyar szótár 2011.03.10. 01:45:47

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Díszzsoké koromban nem fért a repertoárba* a BoneyM, nagy veszélynek tetem volna ki magam, az első, amit gyanútlanul átengedett a zsűri, az a bizonyos volt, a zümmögőkórusos, amit korábban a Yardbirds is feldolgozott.

*Jimi Hendrix Come On /Gipsy Eyes
Omega: Nem tudom a neved
Deep Purple :Fireball
Uriah Heep July Morning
ilyenekre táncoltak...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.10. 13:13:48

@magyar-magyar szótár: én moszkvában 81-ben vagy 82-ben egy ifjúságinak nevezett hotelben (ami az olimpiára épült, így korszerű und modern volt még akkor) ac/dc-re diszkóztam

nem volt más, csak ac/dc

meg tungsram fényorgona

meg marokkói csajok

de nem tudok/tudtam franciául, sajnos...

heki 2011.03.11. 16:26:23

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

(szokatlan bőbeszédűségedben) ez a kezdőmondat üt:
"én moszkvában 81-ben vagy 82-ben egy ifjúságinak nevezett hotelben (ami az olimpiára épült, így korszerű und modern volt még akkor) ac/dc-re diszkóztam"
asszem ez generációs feszültségeket kelt, szerintem nem tudják értelmezni se az ifjak :)

Mellesleg visszatérve a dipótáskához, azért az milyen élmény volt, amikor egy osztály megbeszélte, hogy milyen ritmusban ki löki fel kinek a táskáját, hogy puffanjon a padok között.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.03.11. 17:32:06

@heki: Melyiket nem értik: Moszkva, AC/DC, diszkó, hotel vagy olimpia?:)

egyébként osztálykiránduláson(!) voltunk

magyar-magyar szótár 2011.03.12. 01:50:31

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Információim szerint viszont Leningrádban (ami mindig is alter hely volt, annak építette eleve nagy Péter) a mondott időszakban a Bone M Raszputyinka volt a vadulás netovábbja (áés a Pink Floyd) majd hirtelen subetűvel Májkrrém Dzsekszon drótonlógatott üstököse, amikor elkezdett villózzzzani, hát Leningrád diszkóiban fényesen!

És persze a szovjet progresszívrock zenekarok mellett a magyarok közül az Omega, az LGT , a Piramis és Kovács Kati is...

magyar-magyar szótár 2011.03.12. 01:53:09

@heki: Az AC/DC biszexualitása Bon Scott halála óta nehezen értelmezhető. Amikor jóakaratú újoncokkal gonoszul szórakozom, korai AC/DC-ket mutatok nekik és amikor meglátják a Bon Scott-os korszakot, akkor (főleg az orthodox maiAC/DC-s társulat) bizony a földhöz veri magát
süti beállítások módosítása