bűnös aki néma

avagy Ki törte föl a monetáris szigor hitelpecsétjét?

 

 

Nyolcszázezer magyar család köszönheti nekünk azt, hogy új autója lett!

/Lendvai Ildikó 2010.május/

 

 

 

 

a közgazdaságtudomány is oly gazdag teóriákban: ha van egy előfeltevésem, akkor simán találok hozzá (főleg, ha jól tekintek el és értek a szelektív ténykezeléshez) érveket. Van 77 db variációban előttem egy rakás térforma, válogatok sablonokat és addig próbálom, amíg beleillőt nem találok és akkor jól igazam lesz. Nagyon hasonlít ez a netokratikus igazságkutatási eljárásokra. Ugyebár, ha megfelelő keresőszavakkal burúllok a Mindenhatoooo lábai elé, akkor hű de igazam lesz. Nemrég pl Ady Endre halála körülményei után keresőmotórzván estem hasra a tényben, miszerint Nagy Imrét 1956. július 18-án végezték ki. Megadhatnám linkben is :)

A  múlt század 90-es éveiben csökkentek a lakossági megtakarítások. A „szocializmus”-ban nem volt mire költeni a pénzt, jelentős volt a lakossági betétállomány, a szüleink-nagyszüleink generációja önkéntesen vagy önkéntelenül is előtakarékoskodott nekünk, minden jobb parasztcsaládban betétkönyvet nyitottak az újszülöttnek. A mezőgazdaságban az eredményes termelőszövetkezetek nem bánhattak szabadon eredményeikkel, hanem alacsony kamatra az államnál kellett hevertetniük a nyereséget, viszont magas kamatra hitelt kellet fölvenniük beruházásokra. A gyönge téeszeket az erősebb téeszektől kezelésbe vett vagyonitartalékból segélyezték, majd az kori sajtómunkásság [Népszabi, MTV/MRT/MR] segedelmével elkommunikálták úgy, hogy az Állam tartja el a termelőszövetkezeteket. [Az
Akit a trágya gőze megcsapott című Moldova György riportregényt ne keresse senki, a Mester nem kapott rá megbízást…]

 

  "A Legszegényebb Falu" -ban   több, mint tíz BÜDÖS KOSZOS ÓTVAROS RONGYOS egykori nagygazdanéni futkosott rémülten  a postabankbotrány idején több, mint tízmilliós betétekkel! A legszegényebbfalusi posta volt az egyik ahol lebukott   a személyzet: kivették az öreg zsírosparasztok postatakarékbetétjeit, rövidtávon megfuttatták, majd visszatették az így kivett pénzeket, a nénik betétkönyveiben csak BE BE BEfizetések, a nyilvántartásoban viszont 2-4 év alatt 20-30 beírás KIVÉT BETÉT KIVÉT BETÉT. Addig a revizor bement és megnézte a belsőnyilvántartást, de nem nézte össze a betétkönyvekkel.

  E z e k  az elsőidejükben, amikor még kormányoztak és miközben orálisan támadták Bokros reformját
(aminek csak a népszerűen értelmezhető csomagolásáról szokás beszélni még jóoldali körökben is!!), suttyomban tartották magukat a monetáris fegyelemben, beruházási jellegű hiteleknél engedményezték a hitelpecséttörést.

 

A lakás [lakóingatlan, ház, földingatlan stb] a nemzetivagyon része - az autóban elrohad a pénz . Az autóhitelekben kisfogyasztási hitelekben eltűnik, elrohad, kiszaródik, kipisilődik, elillan a pénz. Egy modern traktor legalább negyedszázados beszerzés. (Az elavult traktor meg örök élet, Burzsoáziában a Bauer simán használ 40 éves gépeket.) A gyakorlatban azok a kisgazdák (200-400 hektáros zsírtraktorosgazdák) maradtak fönn, akik a fidexxekek idejében gépeket tudtak vásárolni. 8-10 éves traktorokról van szó, ezidő alatt a szokásos  szervízeken kívül nem kellett ezekre költeni . A földingatlanspekulánsokat, akiknek a magyar kisgazdák megdöglesztése volt a mellékes célja a főcél érdekében, nyilván dühítette ez és a slapaj újságíróknak azt diktálták, hogy keltsenek gyűlöletet, ami nem nehéz olyanok között, akik amúgy is viszolyognak az, idézem [kurzív-kövéren] a magyar szellemi élet legcsodálatosabb elméit, vidéki cigánytól aki rosszulöltözik , kishittlerr és a felesége fial. (Csak Szanyi kapitány tudta helyesen, hogy ellik…)

 

A magyar újságírótársadalom krémje Makk Károly filmjét idéző jelenetekben úrimurizált a spekulalistákkal. Konkrétan buliztak. A Sajtóelnomáy és Médiaterror Súlyos Érájában [1998-2002] a Szabad Sajtó Alapítványon keresztül piszkospénzekkel pénzelték a politikailag megfelelő sajtómunkásokat zsebbe, adómentesen. Még pár éve is olyan súlyosan, GDP és GNI-ből kimutathatóan kártékony gazdasági bűnöző, akit Bezzegamerában (a  bezzegusákok) az effbíájj kutyaláncon vezet ki a tőzsdéről, egy vezető magyar gazdasági hetilapban kapott PR face-fürdőt  kétszer is. 2005-ben a Nemzet Fő Eszetokjai egy ócska, fos kis borász káefté taggyűlésére terelték el a figyelmet egy nagyon fontos, fájó kisigazságra (-> miniszterelnök 2001-ben [??] a felesége résztulajdonában állő kft taggyűlésén, legyen taggyűlés, na!) Miközben az éppen aktuális miniszterelnök keresztbealáírós dossziécéges offshore igazgatótanácsi haverjaiból rendezkedett be kamarillaszerűen a miniszterelnökségben benne, A Parlament épületében –köszönjük Emese! De az is fasza volt, amikor 2009-ben a megfelelő jóoldali sajtómunkásság segített lekommunikálni, hogy az akkori Kamarillán belül melegcsákányváltás az „miniszterelnökváltás” volt. (Anyánk Az Index természetazonos hatású műtejszínhabbal jizzelte a nemrég még Reformok Egyetlen Letéteményesének az arcát – de ez már nem emeseség, ez nagyon profi, tanítanivalóan újszerű húzás volt…)

A fideXXXféle első hitelpecséttörésben [2000] hazaiforrásból ment a hitel  (OTP, FHB)  -gondolom, ezt se kell ragoznom. Beruházási jellegű, tartós, nem könyen elillanó [rothadó] célokra. Persze-persze, kliensrendszer, hát! Ha én nyerek a pályázaton, az páratlan képességeimnek köszönhető, ha más, akkor az kliens, nyilván.

A Szegény Feriék-féle hitelelszabadításban viszont (amit részben a bankok is követeltek. ám a PSZÁF és Járai [helyesen: a jegybank –a szerk.kiaka.] akadályozták!!), mert a lakossági betétállományzuhanás miatt csökkenő kamatnyereség mellé valamiből "eredményt" kellett fölmutatniuk: Ha a betéten nem tudok marzsolni, akkor pénzt kell eladnom... kamatra.. 

 

A Reformok Egyetlen Letéteményese megengedte a bankjainknak a mértéktelen külföldihitelfelvételt - külön fölhívnám a figyelmet a svájcifrankhitelek és a yenhitelek engedményezésére. Kb 2001. tavaszától a japán jegybanki alapkamat 0 azaz  NULLA % volt, de persze a japán baszott fogyasztani, hanem japánnépszokássá vált a külföldi befektetés, háziaszonyok és gyárimunkások befektetéseivel buliztak világszerte japán bankok [közvetítőik], így nálunk is. Egy japán már 1,5%-tól repesni kezd! (a másik az arany,   japán munkásparaszt és utcaseprőcsaládok fektetik aranyba megtakarításaikat, közönséges pl az arany étkészlet)
Ezen nincsen mit ragozni: az 5000 milliárdon, amivel a lakosság eladósodott 2005-től, különösen az 1600 milliárd tükrében (amiben pl benne van a 80-as évek nagy építkezési boomjának a 25 éves OTPhitel-tömege is!!!)

2002-ig is nőttek valamelyest az autóeladások. A 20% minimális önrésszel   a vásárló kifizeti [nagyjából] a nyereséghánydot. Nullaszázalékos befizetésnél a nyereség (a kiskereskedő változómértékű, akár 0% - -4% haszna és a vezérképviselet fix 10-15 illetve luxusautónál 0 - 20%-a) elméletileg kisakkozható, a bankijutalék is így, mint "készpénzben befizetett"  A 0% befizetés jóesetben (a kezdeti, még viszonylag fegyelmezett időszakban, 2002-2004. között) azt jelentette, hogy azért egy kis családi autónál a büdösparaszt letett az asztalra úgy 100ezer kp-t. Később, a kettős adósságspirál serdültében (2005-2008) már minden költséget a hitelbe pakoltak át. Sőt, álköltségeket, ál (vagy be sem épített) extrákat is. Az egyszerű képletben egy büdösparaszt bement 300ezer Ft kp-val egy II-es Golfot venni, akkor egy VV4 Olivér-alakú (jólbeszélő kriptobunkó) autóvigéc unottan szopatta be egy 750ezret érő Opel „A” Vectrába úgy, hogy 1,2 milla hitelre dumálta rá! Ha a büdösparaszt olyan helyre tért be, ahol új autót is forgalmaztak, akkor tökfölöslegesen arra az évi 7-10ezer km-es igénybevételre vadiúj autót vásárolt!! Ha balfasz volt a kereskedés tulajdonosan, bambán bámulta, hogy a használtautótelepén már nem férnek el a beszámított (rulírozóhitelkeretét terhelő) autók. 2004-től kezdve az autóértékesítő valójában már nem autót, hanem rávaló hitelt adott el. Megjelentek olyan autóhirdetések, amikben a kedvezményes ár csak hitelre történő vásárásnál volt érvényes (amúgy 200-300ezerrel többe került az autó, kp-ra).  Tehát a hitel hitelének hitelére is hitelt kellett már végül fölvenni. Simán akár több banknál is rulír’hitelkeretet nyithatott egy [autó]kereskedő. Mindenki mindent tudott, de a banki menedzserek arra hazardíroztak, hogy majd a mások bank bukik bele, nem ők. Aki Magyarországon dolgozott már külfüldi menedzsment alatt, az tudja, hogy a magyart barbár antikreatív  ostoba oktondiként kezelik (lásd a két gagyitévé műsorpolitikáját...)

magyar műtej:Aki akar jót röhögni itt olvassa, mennyire trafál a lényeg mellé egy jógyerek álblog. Mert import savóporitalra rá is lehet írni, hogy tej (MILCH MLEKO) és még olcsóbban is adható!  http://berti-csemege.com/kepek/term/alfoldi_harmat.jpg

A magyar extra (4,2%-os, lényegében bio minőségű!!) nyerstejet lefölözvén a savóját műtejként, de TEJ felirattal reexportálván gagyiáruházainkban forgalmazhatják, míg a magyar tejgyártásnak ezt nem engedélyezik.

 

Külön fejezet a használtautóhitel. Ugye, ha felülről nyomják a témát, alul is ki kell találni valamit: valahogy meg kellett szabadulni a beszámított autóktól. Teljesen fölöslegesen, 50-70 ezret futott kutyabaja sincsen családiautók lecserélésére buzdítottak a tökéletes médiakampányok. És itt aztán elszabadult a pokol az un "hitelközvetítés"-ben is. Nagy Név Bank olyan aljas módszerekhez folyamodván, amik rontották volna szakmai hírnevét, inkább megalapította a Kisgecó Hitelközvetítőt és a piszkos ügyleteket ezekkel bonyolíttatta. A Kisgecó Hitelközvetítő még fiókokat alapttatott, pl a Ganyé Szopató Galerit, ami viszont már nyíltan hirdetett akár meglévő autóra is hitelt. A papíron autóra felvett hitel ment zabára, pára, jóéletre, rucira, kozmetikára -és más rossz hitelek befódozására! Csak szólok, hogy zugautózáloghitelt akár ma is föl lehet simán kapkodni még!

 

Súlyos százmilliárdok csak abban pukkantak el semmivé, hogy a használtautóra akár a piaciértéke kétszeresét is kiadHATták hitelre, majd persze a bankivisszavételkor a piaci ár 20%-án visszavett autót sokszor a hitelfolyósító bank menedzsmenti rokonságának nevén szereplő dossziécégen átszámlázva veszteséggel adták el. Mindeközben pedig sajtómunkásságunk legtehetségesebbjei [ a jóoldaliak, a politikailag megfelelőek] feltárandó tények és okok hiányában hüvelykujjacskáikkal malmoztak szegénykék…

Mókás vót az is: Minden jógyerek felhőtlen boldogan hahotázott az aggódó járaista fideszbunkó barmokon, akik károgtak a kettős adósságspirál elszabadulásán, vagy azon, hogy nőni kezdett a mezőgazdasági import. A gagyiáruházláncok import áruinak megvásárlására "import" gyorshiteleket lehetett rögtön a pánztártól való távozás után felkapkodni otthelyt. Bunkóparaszti egyszerűséggel, importáruhoz importhitelt lehetett fölkapkodni. A láncolat így néz ki: a hitelfolyósító bank hitelt vett föl s abból folyósította ezeket a kishiteleket. Az amúgy is féloldalra dőlő külkereskedelmimérlegen még boríjjottak is a jópofa, kedvesarcú, szépbeszédű és elegáns úriemberek, akiknek a feleségei nemhogy nem fialnak, de nemigen szülnek. Maxx a még tolerálható kettő-t szülik, ami nem frusztrálja a nembüdös vagyis jóoldali, politikailag megfelelően gondolkodó értelmiségi háziasszonyainkat.

Európában példátlan módon uzsorás"bank" (hitelközvetítő, nem teljes banki jogosítvánnyal rendelkező "pénzintézet"!!) működését engedélyezte a Reformok Egyetlen Letéteményese és az Igazgatótanács & Co. [a korabeli Kamarilla].  Ennek szociális és bűnügyi hatása is lett: a kamatolók, akik a 90-es években még rejtetten, titokban tevékenykedtek, nyíltan léptek föl és erre a "pénzintézetre" mutogattak ha lebuktak. Bezzegónijós területen Nagy-Britanniában lés Hollandiában jelentéktelen irodácska szinten képviseltet magát ez a bűnszervezet.  A kamatolásról először újságírótanoncok [a slapaj] próbáltak riportokat írni illetve a gagyitévék riportsábjai estek hasra véletlenül ilyen sztorikban. A jóoldali, politikailag megfelelő Felnőtt Bácsik [akik  Reformok Egyetlen Letéteményesének tízszer annyit engedtek meg, mint a Vidéki Szőlőbányász Cigány-nak]  a szerkesztőségekben azt hazudták a kamatolókról szóló riportokkal bepróbálkozó slapajnak, hogy a könyökükön jön ki ez a téma és száz éve megírták már.

800 ezer család köszönheti a jóoldali megfelelőkormányzásnak[2002-2010] az új autóját, tökre igazat adok Lendvai Ildikónak, és ezekben az autókban még ma sincsen 50ezer km, miközben a vételárukból egyszerűen elillant több, mint egymillió. DE  ne hozzam a szívszélhűdést arra az Occsó Kis Cuzzúkis Családra aki nullaszázalékra megvette a kocsikáját 2004-ben 3 millióért, hogy ma egymilliót se ér az 50ezer km-t se futott autója [ha van benne klíma és metálfényű]... Számoljak csak egymillióval. 800ezerszer egymillió Ft pukkant el úgy, hogy a hitellánc végén euróban vagy svájcifranban vettek külföldön marzsot. És a magyar bank marzsa is hitelalapú!! A büdösparaszt fizeti persze a hitellánc terheit. A mai modern, üde, jóoldali, politikailag megfelelő sajtómunkásság gyógyhatású lehellettel [nyáron is hókristályok fagynak a laptopjukra  ] egyértelműen és kizárólag a hitelfölvevők saját maszek kicsinyes bűnének
(ilyen bűn pl az olvasási készség hiányossága.. höhöhö…) tudja be a hitelválságot, ezt kommunikálja.

Nem bezzegkülföldi-példa-nélküli a hitelválság. Lehet hivatkozni arra, hogy amerikában szociális segélyen élő nemtermelőrétegek is beugrottak már a hitelspirálba (az amerikai ingatlanhitelösszeomlás ugyebár). Egy kis szelektívténykezelés, némi hallgatás arról, hogy bezzegamerika és az usákokok már még az igaziválság idején is autóval állták a sort a munkanélkülisegélyért és máris el lehet bagatellizálni a saját szarunkat, rátolni az ostoba büdösbunkókra, azok úgyis maxx fácsézásra használják a netet vagy vateráznak.   Sok-sok külföldi példa arról, hogy igen-igen, de von Fettscheiße szomszédéknál is verik az asszonyt, vagy ha az asszony hordja a kalapot, akkor a kutyát vagy a lovat. Lehet globális trendekre hivatkozni -én meg arra hivatkozom, hogy kevesebbe került volna a mi még prae [~előtti] félszűz állapotunkat megőrizni. 2006-ban rajtunk röhögött Európa azért, hogy hitelből élünk túl jól. És akkor érdekes, hogy az ország főbb eszetokjai ennek az elbagatellizálásán ügyeskedtek úgy, mint ahogy most egy vállrándításal a büdösbunkókra hagyják a felelősséget.

 

Tegyük félre a politikát egészen és vizsgáljuk meg tisztán esztetikailag, a magyar sajtómunkásság visszapillantó tükörében hogy néznek ki a hitelválság felelősei. Előszöris még nyakkendő sincsen rajtuk, nemhogy öltöny.

Ők a felelősek, miért nem olvasták el az apróbetűs részt. Ők a felelősek, miért nem olvasták el 2006. március 27-én a gazdasági minisztérium honlapján a való mérlegadatokat. Jóoldali megfelelő sajtómunkásságunk Mauónikasauó-szereplő szerűen ábrázolja a büdösbunkónépet, akik nem elég, hogy kétharmadokok, de akik miatt szenvednie kell a vékonyka, ámde igen okos rétegünknek, akik hoóógy-de hoóógy tudták ám, hogy milyenalapú hitelt kell fölvenni 2005-ben vagy 2006-ban. „Mindig abban a valutanemben adósodj el, amiben jövedelmed keletkezik!” –tanítják MOST népünk nagy tanítói, de próbálja csak valaki zseniális keresőmotoros ezt a jótanácsot előguglizni 2005-2006. mélységéből!!

Rossz hasonlat, de ugyebár egy óvodában a késvillaolló nemegfelelő szabadalkalmazásáért ugyan az óvodások is felelőssé tehetőek -de ki a picsa hagyta a kezük ügyében? -hogy büdösbunkó módon elkezdett hitelbőljólélni a nép, ha 2004-től ezügyben végképp -de a bűncselekménykig(= az ingatlanjelzálogos "használtautóhitelek" ilyenek pl...) bezáróan!! A sok népnevelő, akik most ki vannak akadva a büdösbunkókon, egy riportot nem szerkesztett be hírgyárában az ilyesmikről!!

 

Aktuálpolitikai levezetés: Figyelemelterelő hadműveletnek tartom azt, hogy a Kamarilla most újra megnyitni hirdeti azt a felelőskeresési játékot, amire pedig egyszer már felhorgadt. Az „óvónénik” azaz a zónijó tojik az árulkodásra, tojt is. a „médiatörvény” körüli kommunikáció, az erőből kormányzó Kamarilla felfuvalkodott ostobasága illetve a jóoldali politikailagmegfelelő (és nemmellesleg cinkos) sajtómunkásság interpretációi ( dehogy is mentek Brüsszelbe árulkodni, sokkal inkább személyes kapcsolatrendszerükbnen informálisan tájékoztatták befolyásos médiamunkás ismerőseiket arról, hogy magyarországon derék becsületes gerinces régijó sajtómunkások veszítik el állásukat , amiért tiltakozni mertek… ) Én valóban gumicsizmás vidéki negyedművelt büdösbunkó vagyok az isten háta mögött. Van valami kommunikáció-vizsgám, kinek nincsen, egy bicskaügynöki gyorstalpalón szereztem napfényes féldélután. Mondjuk a politikához ötször olyan jól értek, mint egy mai 30 éves politológus diplomás, de ez sem a zsenialitásomnnak köszönhető, hanem annak, hogy hat éves koromtól részesültem poltikai képzésben, így tökéletesen tisztában vagyok azzal, amivel viszont sokszázezer magát materialistának (és ateistának) gondoló jógyerek nincsen, ti. hogy idealista a világnézetem. És még ilyen elavult ócska idealista világnézettel is poltikai kérdésekben sorompóba mernék állni vénszarosként egy 30 éves politikailag megfelelő [matulista fikaista] politológ’ jógyerekkel. Annyit azért nem tanultam, mint a Kamarilla jelenlegi főemberei, akik  még A Felnőtt Bácsik Legfényesebb Elméi-nek egyikét, Kéri Lászlót is hallgathatták szemináriumon. Mindezek homályában pedig hogyan is tudnám megérteni, hogy a jelenlegi Kamarilla mégis, mire számít? Kinevez egy olyan teljhatalmú rendeletalkotási joggal rendelkező főembert 2010-ben , akinek lövése sincsen az internetes médiáról vagy arról, hogy az internet hogyan döfi kegyelmen napjainkban a hagyományos televíziózást (a digikorszakban a televíziózás internetes médiaág lesz, legalábbis internet-alapú, képernyőre vitt kezelő-menüsörral…) Mint begyepesedett vén szar vidéki büdösbunkó, aki még egy saját HTML-hártyát se tud kupálni magának, tudok felhőtlenül kacagni a stréber jógyereken, aki azt hiszi, hogy az internet valami múló betegség, de most köhögjem ki még a belem is azon, hogy létezhet ennyire naív médiafőhatóságvezető is? (Iskolapéldákat mutattam arra, hogyan jizzelheti akár pofán is egy internethírgyár közepes képességű slapaja akit csak akar, tettenérhetetnül és rábizonyíthatatlanul… A papírújságírók rinyálása gusztustalan, de az internetes hírgyártók viszont felhőtlenül hahotázhatnak ebben a takony-és nyálzivatarban: azok a papíralapú újságírók vetnek vélük vállat, akik szája elől kibasszák a kenyeret is, nemhogy a mazsolát a kalácsukból… Röhejes tényleg a régi elavult médiaháborús eszközök megkaparintásán érzett fideszvezérkari győzelmi mámor … de ugyanilyen nevetséges a jóoldali megfelelősajtómunkások múltidéző, nosztalgikus rinyálása is, mintha még 1993-at mutatna a naptár és mintha még érne valamit egy 92M [olv. kilencvenkettő mintájú] „fegyver”  Nemhogy profi tanult diplomás és nagy gyakorlattal rendelkező újságíró, de unatkozó tüchtige hausfrau-k, félmunkanélküli, lézengő értelmiségiritterek félkéz csuklóból kijátszák ezt a „médiatörvényt”

 

És miközben erről zsezsegtetik itt a fecsegőfelszínt, a hallgatag mélyben csöndben szó[médiavisszhang] nélkül csöbetűvel kezdődő és őddel végződő helyzetbe kerülhetnek városok és falvak, történik megint, ami történik és nem tudunk semmit, mert a sajtómunkásságunk megint a sajátbajával van elfoglalva, a sajátmazsoláját félti a sajátkalácsából és még tud csudálkozni , hogy ennyi szakszerű kocholás, uszítás, gyűlöletkeltés alig mérhető ki a büdösnéptömegek preferenciáiban. Bevallom az őszintét, itt, a Mauóniokasauórétegeket elsősorban az foglalkoztatja ezekben a napokban, hogyan tudnák beindítani a falopó ladát, ha a benzin néven vásárolt izé belefagyott, jéggé!!, az üzemanyagvezetékbe. Tippeket cserél a büdösbunkaja arról, hogyan lehet az autógumit könnyebben fölaprítani a szeneskazánban való eltüzelésre. Iszapszivattyút tojt a büdösbunkócsaládnak a Jézuska és most azzal szivattyúzzák a derítőjükből a szariszap fölül a vizet, és akkor így három hónap múlva már megspórolták a szippantás költségét is. Azokban a boltokban, ahol a legmaúónikasauóalakúbbak vásárolnak, nincsen már dobozos, gyáritöltött cigaretta, mindenki magának csavar vagy tölt. Pusztatahófalva boltjai  (ahová vidékiaffinitása van egy Jelentős Felnőtt Bácsinak, a Magyar Sajtó Vonata Kereke fő pumpálójának…) egymással fociznak a kenyérárakon keresztül a vevőkkel, mert a büdösparaszttya, az ajjas, aki nem tud apróbetűsrészt értelmezni, aki beszopja Csodálatos Testünket, a Jó Ruhánkat, A Kellemes Modorunkat, akit jó kommunikációs képességeinkkel rábeszéltünk kis, szabadfelhasználású hitelre, meg új autótra, meg új házimozira, meg arra, hogy az globális trend csupán, hogy a magyar műtej dobozára nem szabad TEJ feliratot nyomni, de az import műtej forgalmazható TEJ MLEKO MILCH cimkével, a barom, akivel mi, jó írás és beszédképeségüek azt szopatunk be, amit akarunk, a barom csak a maga hasznát lesi, ahelyett, hogy most országosa háborodna föl pl a sajtómunkásság bújánbaján és FREE JÁSZBERÉNYI SÁNDOR táblákkal vonulna a Kossuth térre leragasztott szájjal.

 

SZABADSÁGOT MONGNAK!

 

Hirdetés:  Ki tudja, mi van valójában

ezzel a Monggal MOST??

kérem, kommentben

írja meg, hogy bebörtönözték

már vagy csak

elhalgattatták

szegényt teljesen?

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr112547518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.12.30. 09:43:10

A kamatmarzs, másnéven kamatrés a betéti és hitelkamat különbsége. Nem a betéten marzsol, hanem hogy azt kiadja hitelre.
Ha csökken a lakossági betétállomány, az csak azt jelenti a banknak, hogy más forrásból szeerez pénzt a hitelekre. De ez nem függ össze az ország eladósodásával, tekintettel arra, hogy a bankok nagyérszt külföldi tulajdonú rt formájában működő magáncégek.
sőt, ha a bank többet hitelez ki, nő a nyeresége, tehát több adót fizet be, illetve, aki felvette a hitelt, az előrehozza a vásárlást, és most fizet be áfát a költségvetésbe, nem évek múlva.
túl szakszerű voltam?

magyar-magyar szótár 2010.12.30. 09:58:53

@Budai Hella: majd kicserélem a marzsot (amit nem kamatmarzsként szakszó szerűen, hanem köznapian [haszon] használtam, MARKolásra.

magyar-magyar szótár 2010.12.30. 10:02:23

@Budai Hella: Kösz egyébként, pont erről van szó, amit itt fölvázoltál, csak abbahagytad ott, hogy ez lényegében egy állami piramisjáték volt azzal a veszélyel, amire a "károgók" akkor is figyelmeztettek. Napiköltségvetési (éveszárási) szinten eleinte haszna volt ennek a trülnek, bár szerintem a fő haszna az államadósság nővekedésének gyorsításával az eurocsatlakozás lehetetlenbe eltaszajtása.. ezutóbbi csak amolyan kis maszek cél volt, viszont be is jött csummára!

Nem mondod, hogy még az idén is "szakmailag ünnepled" a trükknek a 2005-ös költségvetésben jelentkező látszateredményét??

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.12.30. 10:13:12

@magyar-magyar szótár: a kamatmarzs abszolút szakszó, és a kamathasznot jelenti, így felesleges kicserélni

az államadósság nem emiatt nőtt, hanem mert az ÁLLAMI kiadások (eü, oktatás, közigazgatás, segélyek, nyugdíjak, állami beruházások, támogatások) összege jelentősen és minden évben meghaladja az állami bevételeket

gerasz 2010.12.30. 11:45:17

Magyar műtej-import műtejre van forrásod? Érdekelne

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.30. 12:15:16

Dikk, most egy picit beparáztam, ui. az utolsó képen az a szemüveges csávó (ki ez amúgy? a Mong? vagy a Jászberényi?) tök úgy néz ki, mint én. Mondjuk, ilyen pizsamaszabású inget nyilvánosan soha nem vennék fel.

De ami miatt itt vagyok: nagy fasság leparasztozni a hitelből élést, mint olyat, mert a hitel az nem rossz. Nyugodtan lehet hitelből akár fényes luxuryban is dőzsölni, AMENNYIBEN a hitel törlesztéseit tudjuk finanszírozni. A córesz itt az, hogy a magyar paraszt úgy vesz fel hitelt, hogy amint kézhez kapja, úgy tekint rá, mintha az a sajátja lenne, és elfelejti, hogy ezt MINDIG vissza kell fizetni.

magyar-magyar szótár 2010.12.30. 15:05:56

@Budai Hella: igen és a meghaladás-ra HITELT vettek föl (tapsoljunk)

@gerasz: én is csak guglizni tudnék így hirtelen, itt a bloghún is kallódik tejes szakember írása. ekkerjoz is írt erről. Több időm lesz, motórzok neked pár linket. A tejleadás viszonylag ciklikus, mert egyes "elavult vidékiparasztok" meghatározott időben apasztatják [előkészítés a peteérésre avagyis a folyatásra] a teheneiket (amikoris tehát kevés a tej) Régente a tej porításával igyekezett a tejipar kibekkelni azt, hogy tejínségesebb évadokban legalább időben kelljen fizetnie (amúgy 3 hónapos késéssel fizettek vagyis a terméket rég pénzzé tették, az alaptej [1,5-2,8%], amit már lefölöztek, kétszerese a nyerstej [3,8-4,2%]átvételi árának de a büdösparasztnak még mindig nem fizették a tejet) Később az ostályharcot úgy élezték, hogy a tejgyűjtőket megszüntették, de a büdösparaszt ezt is kijátssza, összedobnak valami vacak kisteherautóra meg alutartályra pénzt és képesek beszállítani így is a feldolgozóba. Viszont az a vidéki kisparaszt, aki egyszer felhagy a tehéntartással , még egyszer nem áll neki , a bezzegónijós piacon meg akkora a tejtöbblet, hogy simán kibekkelik azt a pár évet, amíg a dömping[MŰ!!!]tejjel tönkreteszik a maradék magyar büdösparasztot. Láttam már az M0-áson lengyel tejszállító tartálykocsit is.

Na, majd még a linkek -azokat hozzáértőbbek írták.

magyar-magyar szótár 2010.12.30. 15:16:20

@efes: Jászberényi a bevarrt szájú, szegény. Jaj, úgy aggódom, mi lehet vele azóta. De Monggal mi lehet? Tudunk róla valamit ?

magyar-magyar szótár 2010.12.30. 15:18:55

@efes: Ezt kapd ki:
Mong á twittero: A cikkekre reagálva Mong Attila a tumlbr-felületén a következőt írta a honi újságíróknak: „Egyébként elképesztő félreértésekkel, hamisításokkal, ferdítésekkel, sőt hazugságokkal van teli a sajtó rólam. Tények, elvtársak, tények, makacs dolgok. Milyen kirúgás? Milyen meghurcoltatás? Egy szó sem igaz! Megérdemlitek a törvényt."

magyar-magyar szótár 2010.12.30. 15:20:50

@efes: Ez csak fokozza Jászberényi hősiességét , hiszen végülis egy nemhősért lett civilbátor.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.30. 16:39:55

@magyar-magyar szótár: Mong szerintem még mindig állásban van a Rádióban, csak a műsorengedélyét vonták meg. Jászberényi meg hát szabadúsz.

nagyon_buta 2010.12.30. 17:38:14

Csak a cukorrépa, cukorgyártás junios sikerét szeretném felmutatni a tejtermelőinknek. Vajon miért is?

magyar-magyar szótár 2010.12.31. 05:43:18

@nagyon_buta: Igazából a teheneseink maguk a felelősek. A falumban egy ősparaszt alanyijogú kárpótoltan legelőt igényelt ki és kevesebb, mint fele, az addigi 40%-a fűpénzt kért volna. Míg a tehenesek víídáman fizették a 100-rész fűpénzt a 40 részt már nem adták vóna, hogy rajtuk ne gazdújjon a búrzsújj! Nincsen összefogás, a szövetkezést komenyista ármánynak gondolják (hiszen azt, ogy a termelőszövetkezetek szövetkezetek voltak, ma már csak bús baloldali donnák hiszik el, de a barna alkonyon is csak akkor, ha a balkonon már megitták a második üveg tekilát. )

Most ugye karácsony táján óriási nagy szencségelésekbe és káromlásokba tört ki a magyar háziasszonytársadalom, nótbukjaikon niytva a Chili és vaniliától a Macikonhán át az összes jó főzősblog, nyitva a sok cukroszacskó és az egyikből a két kanálnyi is kevesebb, mint a másikból a félkanálnyi. És akkor még a sózás nehézségeiről nem beszéltam (a nagymamiknak van csak annyi esze, hogy régi bányakősó tartalékjaikhoz nyúlnak)

magyar-magyar szótár 2010.12.31. 05:47:53

@efes: Tiltakozom a parasztság nevében. Igen-igen kevés ma már a paraszt, nagyobb számban a Jászságban Jászberény környékén (Pórtelektől-Nagykáta felé) , Bácskiskunban, aztán Dévaványátol Békešská Čaba-ig erre-arra, aztán még nagyon kutyaparasztok tengődnek Szentes-Hódmezővásárhely vidékén. Aki igazi magyar parasztot akar még látni, annak Feketič re vagy Wulkaprodersdorfba vagy Dunajska Streda környékére kell kirándulnia.

magyar-magyar szótár 2010.12.31. 05:51:00

@efes: A budapesti parasztra szép példa Hajdú Péter vagy Bede Márton.

I_Isti 2010.12.31. 05:55:48

@magyar-magyar szótár: Amíg ltp-n laktam _minden_ szerdán, és szombaton hosszú sorok kígyóztak a magyar termelői tejet (egyébként elég drágán) rozsdamentes acéltartályból áruló kisfurgonos családivállalkozók előtt.
Sorbanálltak az emberek a snassz tejért!
Akkor mi a frászért sírnak a tejtermelők?
TÉNYLEG nem értem!

magyar-magyar szótár 2010.12.31. 08:05:37

@I_Isti: Most is van furgonos vállalkozás, pl Bp Szigony utca elején a metrómegállónál egy Ford Otosan ("Transit") -ból mérik. Sok büdösparaszt otthonról elméri naponta hektójával. Aludtej, tejföl, túró is lesz az ilyen tejből, ráadásul olcsóbb, mint az UHT műtej. A tejtermelők nem az a sírós fajta, a magyar újságírótársadalom sokkal kisebb dolgok miatt rinyál nyálhabosan meg sunnyog külföldi haverokhoz árulkodni, miközben kb (és nagyjából) ugyanúgy szíjja meg , mint a tejesparaszt.
Buta a magyar paraszt, nem fog össze, nincs szövetkezés, érdekképvislete (sok un "termelői tanács" felvásárló nepperk markában van ... höhöhö) Minden magyar paraszt úgy van vele.
"Maj' eén túúdom micsinálok, kibaszok a sok ókosokkal, maj én egyedeűl megmutatom, jeén oszt nem közösködök senkivee se!" Tanképpen megérdemli a sorsát, csak a magamfajta elbaszott félértelmiségi rinyál miattuk, ők maguk mindHALÁLig kitartanak.

A föld azé, aki jelzáloghhitelt kap rá
a barom hülyeállat az, aki műveli"
Kb ez a jövő. Lesz majd persze jóoldfali megfelelő értelmiseggi rinyálás is úgy 20 év múlva, amikor az akkori főeszetokoknak leesik a mérhagytukhogyígylegyen.

Tanképpen, ha belegondúsz, máma, ha minden megmozdulna (a Semmibe!) Budapesten, ami a paraszti szülék munkájából (-> takarékbetétek) van, sokan csupasz seggel ülnének a treszkóparkolóban a buliba való vásárlás után. És a lakótelepi lakás helyén is nagy lyuk tátongana a levegőben.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.31. 10:52:50

@magyar-magyar szótár: Akkor huje kocsog. Nem kell mindent szó szerint venni.
süti beállítások módosítása