"Aki sír, attól el kell venni. Aki hallgat, annak adni kell."

/német népi jómondás/

 

Elnéztem a minap a hiradót: A vörösiszapár sújtotta területen bontották azt a jobbára szerkezeti-kész új házat: a tetőt markoló falta el. Egyből tesvér-jó-barátnőm jutott eszembe, a tető a fejük fölött. Meg az, hogy a Sík Endre statisztikobabonásan ostoba magánhiedelme szerint "legszegényebb falu"-ban jó tíz éve, amikor szezonja volt, valamely bolonpesti' nyaraló műparasztház-áról a tetőt pikk-pakk, a cserepeket lekapkodták a "rászorulók" egy éjjel pár óra alatt. A cserepet persze "becseűűlettes magyaremberek" vették meg, ha nem cocpoltházra került. A legszegényebb faluban a két árvíz lehetőséget adott arra, hogy még aki [pénzzé] tehette [a házát], elmeneküljön.

 

Az én falumban nem is kéne tökölni, egyből a településtáblára lehetne kiakasztani:

Minden ház eladó!

Ami házat még úgy-ahogy el lehet adni, 2-3 millióért, az a szobakonyha kétszoba-konyha kategória. Nálunk a belvíz volt az a buli, aminek segítségével kiszabadulhattak emberek az útálatoss környékről és mehettek a másréttyeződebb-be. Az én falumban triplakomfortos négyszobás villakinézetű háztól szabadulna a gazdája, ha megmutatnának neki 10 milla kápét. Itt, ha valaki épít egy könnyűszerkezetes házat, az a kuttyának nem kell, ha "tartós anyagból van" akkor egy vadiúj 20 millióba került viskót eladhat talán 8 millióért. Sóhajtoznak is jópáran, hogy a következő árvíz kanyarodhatna erre, hátha talán szabadulni lehetne innen.

 

Én is bontottam már tetőt, tudom a menetét, egy becseűűűlettes magyar építésivállalkozó brigádja így szezonvégén elszedegetné egy hétig is a cserepeket, Megyeri-híd típusú fél-állami nagyberuházsában meg három hétig, ha az a faszi felügyelné, aki a négyesmetrót havi nyolcmilláért, akkor hat hétig műtéti körülmények között szedegetnének, persze gázálarcban és "ónijóselőírások"-nak megfelelve. Gőzberetvával mosnák le a port. Én baráti kalákában egy platós IFA, pár létra kell, leszedem négy óra alatt négy rágyújtással. Még a faszerkezet is menthető, egy ilyen modern korszerű tetőt szétkaphatni á foxi a lábtörlő avagy indexes stílusban fél nap alatt. Régi, még igazi ácsok által ácsolt tetőt bontottam el nettó négy nap alatt jóformán egyedül, pedig szög csak annyi volt benne, amennyi a tetőléceket rögzítette.

 

A tető a feje fölött  néha nem is annyira népiromantikus kifejezés. Vannak, akiknek nem is kéne egy másik ház, vagy új, megelégednének azzal, ha valóban egy új tető lenne a fejük fölött.

 

Az egyik károsult középpolgári háromszobát veszített és elégedett a laktanyai szükséglakással, egy másik károsult háza-portája a vörös szín kivételével nem sokban különbözik, bontásra szorult azelőtt is, neki semmilyen megoldás nem felel meg, neki a pénzt adják, majd ő tudja, hogyan használja föl.

 

Végmottó:

"Mindenkinek a maga seggelyukáig ér a keze."

/magyar nép jómondás/


A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr382390052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása