"Rogán az V. kerület Hunvaldja."

"Rogán MÉG nem az ötödik kerület Hunvaldja...:P De igyekvő fiú az."

 "Csernobil is állami tulajdonban volt, mégis felrobbant!"

 

Kertásás közben mindenféle férgek fordulnak elő http://www.kertpont.hu/uj/kepek/583_5005_4.jpga hantokkal, némelyekból cserebogár lesz, másokból  meg nem. A rózsabogárnak szebb a neve, mint a cserebogárnak, a pajorjaik egyformák szinte. Nem csakhogy jobb a neve a rózsabogárnak, de metálzöld, aranyba játszó, a cserebogár meg középparasztbarna   (ómagyarul sárga, mint a sárgacsikó) , és most hogyan tudnám érzékeltetni a rózsabogarak (szebb a nevük és szebbek őkmaguk is) és a cserebogarak kártételének különbségeit, a rózsabogár nem csak a rózsákat rágja széjjel , de a cseresznyétől az őszibarackig, májustól októberig mindent, nagy kerekded hiányokat hagy bármelynövény levelén, sose látni, csak a hiányok mutatják, erre jártak. A rózsabogár állítólag néha már annyira únja a változatos táplálkozást és a rózsabaszó víídám életet,   hogy puszta stálkonyhájaizmusból állatifehérjére is vetemedik, de erről nem mutatok képeket.

A rózsabogár és a cserebogár is a ganajtúró -félék(Scarabaeidae) családjába tartozik - csak szólok! A cserebogár-sárga-cserebogár-t szeressük, mer’ jaz ugye a Petőfi bogara, a rózsabogarat meg útájjuk, mer’ jaz jösszerág mindeneket, budapesti rokonainknak meg a rózsabogarak cukik, csak nagyon nehéz rózsabogarat fogni, esetleg ha belakmáz’tak hullott cseresznyén vagy más gyümölcsön és már alig képesek mászni, akkor könnyedén elkaphatjuk őket.  

 

Inkább hallani: éjibogár a rózsa, ahogy zúg el, nagyot koppan, aztán repül tovább.

http://akvarium24.hu/images/termekek/3518n_80.jpgeladó rózsabogár lárva,tücsök,lisztkukac, Ingyenes akvárium tanfolyam kezdőknek és állatkereskedés.
akvarium24.hu/?oldal=14...eladó rózsabogár lárva.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr712380037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.10.18. 10:38:18

Gyerekként rengeteg ganajtúróféle cserebogarat pusztítottam.Sok juharfa volt a környékünkön,azt nagyon szerették.Korán reggel,napkelte előtt, amikor még dermedten gubbasztanak a friss hajtások közelében,ha megrúgtuk a fa törzsét,szó szerint kilószám hullottak.
A cserebogár szárnyát a patikában megvették pár fillérért kilóját...Nem tudja valaki, hogy mit kezdtek vele?

A mai ganajtúró bogarak és férgek elleni védekezés módszereit nem ismerem.Esetleg tudna valaki segíteni?

kIára 2010.10.18. 11:04:37

Hozzátartozik, hogy székelymagyarul a pajor = „csimasz”
a helyes kiejtés:
www.youtube.com/watch?v=3wFDhYaB6FM&t=00m22s

klárának azért tetszik, mert akármelyik pajor elvtársból könnyen lehet fehérgalléros bogár úr, de csimasz elvtárs bármennyire is próbálkozik, nem lesz belőle újdonatsült féregbőlvedlett cserebogár úr

magyar-magyar szótár 2010.10.18. 15:34:15

@kIára: Hát szebb is ármányöltönyben mint eszterházy-kockás (újnantan is koszosnak látszó) KISZ-titkár trapinaciban, zöld gombos gardigáőnyban, barna [műbőr] DT-táskával [dététáska] Granvisus[menő]szemüvegben. Az az ártatlan kisfiúfrizurcsi. Éshát egy fess ember. A[z audizó] takny[kisgecik]ok akkoriban tisztára egy csövesek voltak szinte ricsés megjelenéssel. Kivéve Stumpf jófiút.
süti beállítások módosítása