Mint ipari népieschkifejezéseink zöme, ez is német eredetű a magyarban. XVII. századi emlékiratokban már slejtes -alakban felbukkan. Először óvodás koromban találkoztam ezzel a szóval. A nagyfiúk az utcánkban a kocsiút jóillatú sarából kis téglányokat készítettek, Apró vályogvető ládikát fabrik[szint.ném]áltak ehhez. Amit viszont én csináltam volna, azt a tottyadmányt tenyérrel ráütvén széjjellapították: EZ SELEJT! 

 

A 30-as évek europid balos értelmiségiei mint Mekkájukat keresték föl Moszkvát, mint kerestesvitéz a Szentföldet, ohajtották a Velikojét. Aztán ottjárván (a mieink közül pl Illyés GYula) rádüböröghettek. Volt teherautógyár, ahol már a végszereldéből kiguruló teherautóknak látszó izék 75%-a selejt volt, a rekordot egy füzetgyár tartotta 90% gyáriselejttel.

 SELEJTEZÉSI JEGYZŐKÖNYVE ………………/……………. ÉV. Készült:……………év…………….hó……………napján a ………………………………………………………….. gazdálkodó szervezet helyiségében. Jelen vannak: ...

Persze nem minden selejt, amit annak jegyzőkönyveznek. A Magyar Néphadseregben pl elterjedt, hogy a szarfaszújaknak szánt mosógépeket és centrifugákat nem adták ki, hanem betárolták és aztán 5 év múlva szabályos selejtezési jegyzőkönyv készítése után a bontatlan gyáricsomagolású eszközöket a salamontöke-fénnyeselméjű tiszti és tiszthelyettesi kar megvehette. Gyűjteményem ékessége az az ÁFÉSZ-Barkas, ami szín alatt lezsírozva várta 157 km-rel, hogy leselejtezvén a gk-vez megvehesse (jutalom gyanánt).

1 komment

Címkék: selejt

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr631477867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PesszimPista 2010.09.12. 20:46:20

Nálunk már egyszerűbben ment a dolog. PL. a már kint lévő mosógépet leselejtezték, az újonnan érkező váltást, azonban csak papíron láttuk (a papírok mindég rendben voltak), hanem az új masina egyből kiment ott ahol bejött.
Így fordulhatott elő, hogy leltározáskor soha nem látott újdonságok mellé került "pipa". Csak csodálkoztam, hogy a századnál mi minden újdonság van, miközben a keverőtárcsás hajdú még -némi rugdosás után- vidáman tépte cafatokra a mundért. Muhhahha.
Ennél egy fokkal jobb volt, hogy -mint egyszer majdnem írnoknak- le kellet gépelnem egy jegyzőkönyvet, miszerint a téli karbantartás előkészületei során konstatálásra került, hogy elfolyt vala sajnos 200 liter tömény fagyálló.
A mintaként kapott jegyzőkönyvön, melynek alapján a frisset kellet legépelnem, ceruzával, tollal, kiradírozva, kikaparva, már vagy 5-6 év dátumai szerepeltek. Muhhahha2
süti beállítások módosítása