tollakat, hagyatéktollakat, dunnát, párnát, derékaljat-

bárkinek bármilyen tolla van eladó, csak tessenek szólni vagy kézzel inteni

és itt helyben a kocsinál átvételre kerül a sor.

 

Figyelem, figyelem, asszonyok! Megérkezett a tollfelvásárló. Mindenféle tollakat felvásárolunk. Kacsatollat, libatollat, régi használt tollakat, hagyatéktollakat, dunnát, párnát, derékaljat -bárkinek bármilyen tolla van eladó, csak tessenek szólni vagy kézzel inteni

és itt helyben a kocsinál átvételre kerül a sor.

 

 

Az 'álság már őket is utolérte. Nem csicska valami ócska opelkocsival vagy cuzzúkival, maga a fének a boltba-hivatalba járós Skodával. A fenti szöveget a fénekasszony olvasta be a magnóra, jó régen, harminc kilóval ezelőtt. Az CD-re valahogy más sebességben került föl, az asszonynak mókás csipetcsapat-hangja lett... A konkúréncija koppintja ezt a szöveget, kis változtatásokkal. Jogilag eléggé sikamlós a szöveg: nehéz megfogni. Hát majd meglátjuk. Kézzel intek.

SZALONNAHANG  Na, jó ember. Van valami jó tolla.

ÉN  Hagyaték. Dunna, párna. Mennyit hozzak?

SZALONNAHANG (érdektelen, unott, lilás szederjeges, behízott arc, vérágas  szeme se csillan) Hát majd meglássuk azt. Hozzon valamit.

 Hozom. Svájci bicskát vesz elő, szikeéles, felvágja a huzatot, lazacszín-fehér kockás vászon, erős, nem érett el, azaz nem foszlik könnyen még. Fehér pihék, fehér tollak...

SZALONNAHANG  Ez csirketoll. Nem kell.

ÉN  Kulák volt a nagyanyám. Büdös paraszt -ha érti. Mindenféle tollakat nem tömetett a cihákba.  Ez libatoll.

SZALONNAHANG (a büdös parasztra felnézett és átlátott a szitán. Látott ő már államigazdaság igazgatót kitérgyelt mackónadrágban és sárga tiszticipőben. Becsattintja a bicskát.) Lehet, még galambtoll is van benne.

ÉN (olyan méterest tépek a résen) Az összes tyúk fehér volt? Fehér tyúkot nagyanyám a portára nem engedett be. Hibrid csirkéje sose volt, egy deka tápot nem vett.

SZALONNAHANG Na. Van valami más? Ez nem kell. Libatoll kéne, azt megnézném még.

ÉN Ez libatoll.

SZALONNAHANG Ez csirketoll. És régi. Százéves, nem való semmire.

ÉN A puskapornak nem mindegy? (Húsz éve, amikor a cég hosszúszoknyás házalói először tüntek föl a pehelypárnákkal és palanokkal, amikor még a viselős zsigulival küldették a csicskákat, az volt a szöveg, hogy a tollból puskapor lesz. De a libatollat már akkor is csirketollnak mondták.)

SZALONNAHANG Milyen puskapor!! Na. Hozza azt a libatollat?

ÉN Mit adna ezért? Ha libatoll lenne.

SZALONNAHANG Attul függ. Meg kell azt azért nézni elébb. Mert nagyon nem mindegy.

ÉN Mondjuk olyan lenne, hogy mégis... hajlandó lenne megvenni.

SZALONNAHANG Háromszáz. (gondolkodást tettet) Ezér' adok kétszázat.

(húsz éve százötvenet akart egy dunnáért a csicska, az annyi, mint szorozva legalább néggyel... )

ÉN Kétszázat. (elkezdem kigombolni a cérnagombokat a huzat végén)

SZALONNAHANG Mit csinál, jóember! Hé! Hagyja csak rajta azt a cihát, hát tiszta pihe lesz az ótó, ha leveszi!

ÉN (kezdek kiesni a szerepemből, amit játszom...) Pihe? Kétszáz? Jó lesz kocsit törölgetni, egy negyvenszer negyvenes konyharuháért, ami felerészt műszálas, nyugat-kínai, kérnek a  fosonybótban százötvenet! Ez a ciha tiszta vászon, megvan négy négyzetméter!

SZALONNAHANG Na jó, faszom (elindul vissza az autóhoz) nem érek én rá itten hülyéskedni... (kászálódik be a kocsiba, az ajtó felől visszaszól, de nem néz rám...) Ötszázat adok az egészért. De benne hagyja a cihába-ja!

Húzom vissza a dunnát a bejáróra. Egyébként hőszigetelésnek használom a központi fűtés felszállóágát takarom vele a kazánhelyiség fölött. Nagygázzal lódul az útra vissza a Skoda.

unnát, párnát, derékaljat-

bárkinek bármilyen tolla van eladó, csak tessenek szólni vagy kézzel inteni

és itt helyben a kocsinál átvételre kerül a sor.

 

Figyelem, figyelem, asszonyok! Megérke

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr881949272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2010.04.25. 08:34:38

Hogyan lehet megállapítani a bótban 30kHuf+-ért árult libatollas dunyhában levő tollról, hogy nem "használt" hanem "új"?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.25. 09:06:12

hogy én mennyire utálom ezeket az alkudozós embereket, műfaterom ilyen sváb, hogy még a pécs-belvárosi műszaki boltban is nekiáll alkudni, mint valami vásáros cigány... nem is megyek már vele sehova... nagyon gáz

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.25. 09:07:42

@I_Isti: nem kell megállapítani...

1. ne vegyél 30ezres dunyhát, mert minek?
2. ha veszel, akkor hidd el és kész

Frick László Emlékzenekar 2010.04.25. 12:12:04

@I_Isti: A libán azért nő "fölöslegese sok" pihe, hogy a fészkét kibélelje. Ezt rendesen kitép magának, ha nem az ember teszi. Aki "véresen" tép a tollat, tolltépő, az mehet a gúnnyűájába, abba, n em kell az estét megvárnia.
Mivel a zónijóban (ahol a talajban nincsen mikroflóra s fauna ill bioparaszt a bioboltban zacskóban vásárolja s ássa be a szántón) tök hülyék már az ilyesmihez, valamint a kínai pehelygyártás reggelire megeszi a magyart de annyi piacirészesedést se akar engedni, ezért beszopatták a Valamennyi Mancs meg a bárgyú svéd állatvédőket ezügyben.
A használt tollat mossák. Ükanyáinkl a levágott kacsa tollát is letépték, kimosták, megszárították. A nagyon szegények tényleg tyúkpihét, csirketollat is tömtek a párnába (nagyon szúrt ám!)

A pehelypiac, a tépetés, a tisztítás, az egész üzletág magasabb kaszbéliek kezében van, shúdrákkal tisztíttatják a tollat.. fosztják.. fosztani kell azt is, amit a dunnából kiszednek, száll a por, a tollevő láthatalan piciny atkák, ezeket ezek az emberek beléleghzik és kiköpik .. a port.. a tüdőjükkel...

Szerintem a tépett libapehely s toll selymesebb, könnyebb, a mosott-szárított sárgásabb.. de nem merném azért ezt biztosra mondani.

A tollpiac új mezeje a kávétejszíngyártás melamimmal és a bionejlonszatyor meg biotejföl ("kannás") zacskógyártás. "Műanyagot" készítenek tollból. Állítólag a "puskapor" legendának is van alapja, a tollpor berobbanhat (az elszívóban?) vagy fojtásnak használ[t?j?]ák söréteslőszerekben???

Frick László Emlékzenekar 2010.04.25. 12:15:20

@vészmadár (pica pica): Érdekes, felénk meg a svábok éppen arról ismerszenek ki még magyarass varnyúbajszasan is, hogy nem alkusznak, mondanak egy árat, ha adják annyiért adják, ha nem, nem. Eladóként is mond egy valós középárat, persze a becseűűűletess magyar annyiért nem veszi, mert vélelmezi, hogy adná olcsóbban.

Frick László Emlékzenekar 2010.04.25. 12:18:01

@vészmadár (pica pica): A nagyonoplcsó kávéte3jsszínnel is ez a helyzet, erősen hinni kell abban, hogy nem csirketollból van. Szerintem Kínában a műmézkémia mellett ami hihetetlenül fejlődik, az a műtejkémia. Kínában ugyanis a lábasjószág ritka, de a disznót is úgy etetik, hogy a ketrece fölé kacsaketreceket raknak. Tehát az amúgy is jó takarmányhasznosító kacsa ürüléke az alaptáplálékuk... de szemest nem kapnak , abraktakarmányt.
süti beállítások módosítása