"Tizenötezer píz és beszílek, húszezerér aszondom, amit hallani akarnak!"

/lyukmagyarországbéli póletárr ajánlkozása a mátékrisztinák*oknak, 2000./

mónikasó Lyukmagyarországban és Pestország szlömjeiben a póletárrjátus asszonyai így nevezik azokat a kedélyjavító önszórakoztatásra eljátszott jeleneteket, amikben pl a bolón' magyarasszony idegeit akarják (már megint) fölbaszni, a romándoktornőjét vagy a kínyes kifent picsáét a tanács [önkormányzat] cocijálisosztályán. Cucujológijusokkal, főleg frissen lerándulókkal, fókuszokkal [gagyitévé riportbrigádja, akiket nyilatkozataikért igyekeznek pénzre levenni].

A séma igen hasonlatos az egykori & igazi Mónika Show-éhoz, csak itt nem pénzért adják elő, bár néha a ~ segítségével sikerül ráijeszteni a cocijáliselőadóra vagy a bolon' romándoktornő csak előreveszi őket a többiek elé és akkor hamarabb végeznek.

Segélynapon nagyon sokan vannak a boltokban , sorba kéne állni: az győz, aki faszább mónikasó kereteiben tudja előredúrni magát. A legjobb mónikasót a dilajok, a sárgapapírosok (pszichés okokból leszázalékoltak) tudják előadni . Vannak olyan vamzer bótosok, akik kihíjják a rendőrséget pl ha még kopasz (= naív-hülye, tapasztalatlan kezdő) az őrsparancsnok, akkor ki is küldi a beosztottakat és ha azok akkora marhák, akkor még képesek is bemenni a boltba... Ezeknek többnyire a játékosok az idegeikre és az otthon éhesen rívó kicsikre szoktak hivatkozni (agyonig is verné, szana-szíjjel haséjtaná a lyányt, aki a kicsikre vigyáz, ha rínának... ilyenkor nem mehet iskolába a nagy [pl már 7 éves] lyány, mert dóga van).

Szintén mónikasó kereteiben harcolhatja magát előrébb segélynapkor a posta előtti térségben vagy utcán a megfelelő képességekkel rendelkező asszony. Pornyószájú Lidi pl azt részletezi, hogy bár éppen javában mestáll [menstruál] az este nem csak az ura [síp!]ta meg, hanem a vejkó is egy lyukkal arébb gyugott és ezért még most is dűl belűle [síp-síp-síp˘˘˘˘] -ezt vééééletlenül éppen akkor mondja, amikor a kínyes postás magyarpicsa lyány kigyün és azt mondja, hogy addig nem engedik ki a postást az ajtón, amíg a tömeg szabadon nem hagyja a járdát vagy kihívja a polgárőrséget (a polgárőrséget síp nélkül küldik el a jókurvannyába, abba pontosan oda, ahol már a posta biztonságiőre negyedórája vérverejtékben, reszketve kucorog...). Pornyószájú Lidi ilyenkor elrikatja magát: "Ne ríjjá te lyány, majd mingyá híjjom az uramat oszt ad neked egy kis víres kaóbbásszát, teeee [SÍÍÍÍP!!!]!!! Mónikasózó férfi ritkább, viszont a trükkjeik  ősibbek, pl levesbeköpés vagy pohárbabeleivás. (Beleköp a levesbe a kerti vendéglőben, amitől a vendég megundorodik, viszont ő meg gyiorsan bekanalazza -Tersánszky Józsi Jenő gyűjtéséből). A Mónika Show műsorkészítői dramaturgiai okokból picit vagy nagyon, belehamisítottak a történetekbe, összekeverték a szereplőket (mégis izgalmasabb, ha az unokalyányt dugja a nagypapa, mintha az unokamenyet...) , na, akkor én se leszek különb és Pornyószájú Julishoz nem a helyi posta tapasztalt vezetőjét, hanem a xyw-i postáét rendelem, aki imígyen szól a tömeghez: "Kérem, legyenek szivesek otthonaikba távozni és ott várni a postást. A postás nem köteles az utcán kiszolgáltatni a pénzt, menjenek haza és várják türelemmel, amíg odaér!" -na, hogy erre a naívan bájos pampulázásra mibe tör ki a tömeg, főleg Pornyószájú Lidi, azt most kisípolom, jó? [SÍP!!!]

 

Pompás mónikasók zajlanak kórházakban. A sok gizda gernyózó hüppög ott, már sok az, ha valamelyik halottnak összesen van három hozzátartozója. A ~ kereteiben csak autó több van, mint a parasztoknál temetést intéző, ótónként egy embert, és legalább négy asszonyt számolhatunk, sajnos sokszor a kórteremben a sok beszari paraszt kussol, ilyenkor unalmas, de néha elkezdenek pampogni, hogy ne hangoskodjanak meg lökdössék az ágyat, meg felborul az infúzió, a legjobb az, amikor bejön valami csípasz [=fiatal tapasztalatlan] nővérke vagy takony kisgeci orvosféle és elkezd ott frigyesmester dumákkal viríkolni,  csöndesebben kérem, itt gyógyító munka folyik, másoknak is vannak... na, akkor azt falhoz kenyik, meg minden, nem nem igazi a harag, csak úgy rá akarna ijesztegetni egy kicsit. Csak játékból üt, nem rendesen, pont ugyanúgy, mint a  tévébeli Móniká'ban, csak meglegyinti ippeg, alig csattan... A temetésiiroda előtt meg ott nyomorognak , főleg hetfűnkint, amikor sok halott van, az ílhetetlen balfaszok, ezeket valamire való asszony öt-hat sógornővel secperc elintézi a papírokat, ezek a bolond fososak meg ülhetnek addig, hogy már a dílibusz is elmegyen. A paraszt olyan, mint a birka, ha aszonygyák neki menjen, megy, álljon sorba, sorba áll. Az ember (mármint az asszony) nagylevegőt vesz, dejoszt nem kopog, hanem úgy bassza be az irodaajtót, hogy a fénymásoló jaggya a másikat vagy a mosdókagylón összeütődnek a kávéspoharak... oszt a hamarvégzés után akkor irány a treszkaó, hetfűn nincsenek annyian... a kutyabaótban meg 10% a kedvezmíny és még a dílibusz érkezése után be lehet menni az önkormányzathoz intézni a temetésisegélyt.

Ha a filmet visszapergetjük, még a haldoklás időszakára: A beteghez, mikoron haldoklásának híre kél a rokonságában, igens sok látogató kezd érkezni, szegény már ebből sejtheti, itt a vég, még pörköltet is hoznak neki, gyárisüteményeket, nincsen pillanat, amikor legalább egy gyereke, aztán vagy két-három lyánya s onokái számolhatalanul, még a sógornői is ott vannak, lesik, hátha most hal meg s akkor lehet rongyóni a temetésiirodába meg a temetésisegélyért. A sürgősségi műtőjében is ott vannak a legmakacsabbak, a pozitéjv diszgrinimácijaó jegyében senki nem mer rájuk szólni, csak a parasztokat vágják ki, mint macskát szarni.

 

Szünet: Valóban liberális szemlélet szerint a jogegyenlősséggel megbecselülöm felzárkóztatandó és fölkarolandó embertársamat: azzal, ha tőle is azt várom el, amit magamtól. Érdekes módon Dezső bácsi, a nyugdíjbaküldhetetlen körorvos, ha helyettesít a romándoktornő körzetében, csak kinéz az ajtón, ujjával int és mindenki elneszül, csak persze Pornyószájú Lidi nem birja tartani a pofáját: „Ja, igazi orvos van itt? -mér’ nem szóltatok!”

Mónikasót már ötven kg-val ezelőtt már akkor rendeztek, amikor még Igazi Mónika (48 kilósan) éppen azzal volt elfoglalva, mire jó a fürdőkádban, ha a kézizuhanyt a legerősebbre állítván a lába közé irányítja a sugárnyalábot ( vö. fiúknál: ”pöcsével játszott a porban”) Így aztán nem is mónikasónak nevezték. "Gyere Rozi, mísorozzunk,   ereggyünk be az iskolába oszt idegessíjjük föl a bolontanétóasszonyt!"

Marika néni érdekes hangsúllyal kérdezte meg, keresnek-e valakit tanítási időben, óra alatt?
"Á, tanárnéni, nem kabarézni gyüttünk mink ... óra van? Bocsánat, akkor majd szünetben visszagyüvünk!"

Roziék azért szerettek a bolontanétóasszonnyal kabarézni, mert mindig olyan szórakoztatóan ríbakolt ("Kérem, legyenek szivesek távozni, tanítási idő alatt nem tudunk kérem a szülők problemáival foglalkozni!") A "kérem, legyenek szivesek" szófordulat kb olyan hatással van az üresüveges szatyraikat a fejük fölött forgatvást dühöngő őrületet tettető (ámde röhöghetnékjükben fulladozó) asszonyokra, mintha tüzet használt sütőolajjal szeretnénk oltani... Az ájvájdzsuvájj [ kabaré, mónikasó] kb addig tartott, amíg Marika néni vagy Jozsó bácsi (-> igazitanétók) ki nem néztek a folyosóra. Idővel azonban már annyira megúnták a kolléganő szemforgatóan farizeus dumáját, hogy egészen addig vártak a folyosóra kinézéssel, míg a kolléganő sírógörcsbe kitörve el nem csattogott az igazgatói iroda felé...

A Maóunika Sauó Attitűd leglényege a piaci szereplők egymást totális tök'hülyének nézése.
Meghiszem azt, hogy a kezdetekben a népszopatóknak még könnyű volt a dolga. Fogták a Ratinho-tól származó, zónijósnormáknakmegfelelően verliebt-in-berlinesen lebutított* verzsönt és fabrikáltak egy fasza szerződést apróbetűsrészekkel. Eleinte meg is szopatták a pólettárt (a Balázs-só is ezt mívelte) de aztán egyre kitanultabbak lettek. Méghozzá jogi segítség nélkül. Mert hiába fordultak a faluba LEjáró kisvárosi ügyvédhez, vagy az egyébként a lakásmaffiának dolgozó koszlott eszterházykockás-jakós mindekiügyvédbácsijához a ferencvárosi kocsmában. Nem azért, mert dögkeselyű se vájja ki a holló szemét. Hanem azért, mert ezek még ezek az alja-zugügyvédek is tisztában vannak a magyar jogrendszer filemileizmusával, ugyan, honnan lenne az ügyvédurak tévhiedelme szerint is „ostoba cigány”-oknak annyi pénze, hogy a filemile nékik tetszően fütyölhessen...

A Mónika Show -hoz vizsonyulás lényege, hogy a nézők (és a nemnézők, akik a legdecensebben elutasító Kritikus Tömeg részei…) minden szegmense lenézi a huzattal vont lomifotelekbe kiültetett szereplőket. Egy highfej értelmiségi, miközben persze képes fölzsolzsomázni a legkifinomultabb álliberális jógyerekszövegeket cigány testvéreink felzárkóztatásától, abba a tévedésbe esik, mint a Retek Klub műsorkészítői is, hogy ezek a primitívnek látszó emberek szinte már az imbecilitásig hülyék is. Bár, aki sejti, hogy a történetek, amiket eljátszanak, kitaláltak, meg is borzonghat a színészi képességeiken. Mónikának azt a pár mondatot („Józsi?-ugye?”) puskából kell kiolvasnia… de vannak nagycsaládok, akik a kamerák elé kerülés titkait egymással megosztották , sőt páran többször is bejutottak… hosszú passzusokat tanultak meg a hazugságokból, amiket a storyboarderek kitaláltak. A masszív törzsközönség attitüdje a legegyszerűbb: Mindenki szeret magánál alávalóbbat lesni. Az alkoholista is mindig afelé tekint le, akit magánál részegesebbnek lát. A csürhetúrizmus –avagyis az, hogy 300 jólélek nézi érdeklődő arccal, hogy hat faszistának öltözött barom fölborít egy kis jajkék Fabiá-t – tehát a katasztrófatúrizmus egy ágazata is erre alapszik: Nézzük már meg, a tahók mit csinálnak. Bubornyákné hogyne is nézné koszette lakásában fél-kóma részegen, a büdös cigányok mikeket csinyának má’ megin a Maóunika Sauó kereteiben: A Leszakadó Rétegek magyar szegmense a fasorba se nincsen az érdekérvényesítésben a cigányokhoz képest… Már a Boldog Kádári Érá-ban elkezdődött az akkor még kripto’ valódiproletáriátusban a züllött magyar családok ceruzás „C”-ért való küzdelme.

 Az aljanép Mónika Show-zabáló szegmense így vesz elégtételt, hogy a közelébe nem jut a pénzespostásnak nyugdíjkihordáskor. mert ezek az öndefiníciójuk szerint Becseűűűlettes [mert] Magyar Emberek is lefosztják ám öregeiket rendesen: Lyukmagyarországban érezhetően nő a fogyás nyugdíjnapkor és nem azokban az árucsoportokban, amiket nyugdíjasok vásárolnak föl (ilyen  pl fosonykinyér 139 Ft-ért). Ratinho sokkal böcsületesebb médiageci, mint a Mónika Show láthatatlan [szakmaiszóval: kameramögötti] médiagecijei. Ratinho nem hazudik, nem teszi a fejét. Az emberek nem is annyira titkos élvezete mások nagyobb szenvedését lesve önvigaszt keresni. Ratinho behívta tehát az asszonyt, aki hasán kívül hordta a beleit, jó sok közeli’ben megmutatták a selymes beleket, majd bejelentette, hogy a tévétársaság azt a párszáz millát rááldozván megműtteti… ésmert időnként pityeregni is szeretnek a meghatottságtól, hát ugyanazzal az asszonnyal rívattatta őket: a borzasztónagy műtéti heggel a hasán (és spórolósan visszajátszanak az első sóból legalább másfél percet…)

Boborlyákné nem csak azért adta be a menyét a mónikasóba, hogy szétszopassa a magyarpicsa agyát és megszégyenítse a telep előtt. A mónikasó délnapjaira már listával ültek neki a tárgyalásoknak a műsorkészítőkkel. Adjanak készpénzt és jó ruhát is. Meghatározták, hogy mennyi pénzért rendeznek műverekedést. Aki ismerte Boborlyákékat, csudálkozott is, hogy a menye hajának leszakgajtásával mit vár annyit a Piros? Amikor odahaza az utcában lerántja félpillanat alatt. Hát arra várt, hogy a stúdió sarkából előrongyolhassanak a lajhármozgású és medvetermetű biztonságiak, hogy úgy tegyenek, mintha lefognák. Borbolyákné a múltkor Tucskó nyénnye, a boszorkány temetésén a sírgödörbe akart ugrani, de a lyányai nem figyeltek, szegénynek negyed percet kellett lesnie ajvíkolva, hogy "Fogjaaa…aaa…too…oo… [Naa, gyüttök mán? –mingyá tényleg beleesek!] oook meg fogjatok meg!" -majdnem ténylegesen is belesett. Az ismerősök nem a fal sztorin szórakoztak, amivel Boborlyákék a műsorkészítőket, ismétlem, készítőket beszopatták. Tudták, hogy semmi nem igaz belőle..

Újabban hozzá lehetett alkudni a gázsihoz a DNS-vizsgálat költségét is. A storyboarderek aztán fogták ezt az ötletet s már elevenen [= eleve] arra hegyezték ki a sztorit, ki a gyerek apja. A vejkót ugyan a portára be nem engedik lépni, de három mondattal arrébb meg az anyós hibázza, hogy meg se nézi a kicsit (viszont, ha a portára behúzná a bokáját, a sógorai levernék, mint vak-a-poharat…) … a balfasz vejkó arcán öröm is, övé a gyerek.. meg félelem is… (ezek nem elégszenek meg a segélyekkel, amiket a gyerek után felvesznek, majd már tartás’t is követelni fognak s ehhez hivatkozás lesz, hogy a Mónika Show-ban is szerepeltek…)

Amit láthattunk a Mónika Showban, annak nagyjából a 40-50%-a nem volt igaz. Vagyis jobb a Mónika Show igazságaránya, mint az elmúlt 10 év néphülyítésében élenjáró három legnagyobb nézettségű tévéhiradóé (4,2-4,4 milliós ösznézettséggel… a HírTV, ami a versenyben seholsincsen a három piacvezetőhöz képest, kb 500ezer nézővel kullog a fasor közepe táján…) … tehát a tévéhiradókban látható un. „hírek” és „riportok” igazságaránya a 40%-ot se éri el… És még az eljátszott történetek is betöltik a Manés Sperber-i Kellő Distancia Elvé-nek mértékét, soha nem történtek ugyan meg, de megtörténhettek volna. Vagy óhatatlanul is megestek máshol, más szereplőkkel és meg is fognak esni… jövőre is…

Mely megható , amikor a Joshi Barat-ban is gyermekelhelyezésről van szó. Szarik bele a gyermek lelkébe is a legtöbb szereplő, ismétlem, szereplő. Elissza és gépezi a családipótlékot, kizabálja a tálból előle az ételt. Az utolsó, aki jóllakhat a fedél alatt, az a gyermek, méghozzá erősorrendben. A gyermekek egy része alultáplált, főleg a család nemkedvenc gyermekei. A póletárrcsaládokban mindig van egy gyermek, akit kutya helyett is rúgdosnak. Afféle "ki-a-macska", mindenki lábtörlője, aki az eriggyarrébb és szíjjelváglaaak-on kí'el mást nemigen hall. És az is előfordult, hogy ilyen gyermek elhelyezése körül igéztek a szereplők nyálazott kisujjukkal könnyeket a szemeik sarkába! A legtöbbször ugyanis nem a gyermekről, hanem az utána járó pízekrű van szó. Amibe eddig, míg volt, beleszámított persze a maónikasaó gázsija is. Ez nagyátlagban 100000 Ft. Volt. Thx ORTT! Mennyi százezer Ft Lyukmagyarországban? – napi Másfél+másfél azaz három órát buszoznak tizenegyórás műszakba parasztok 90ezerért. Pestországba járnak föl 100ezerért, ami a munkaadótól kifizetett nettó 200ezerből zsebben marad nekik, mert Pestországban akkora a jólét, hogy 200ezerért senki nem áll be dolgozni Ilcsi Mami csirkebelezőjébe, inkább ül treszkópénztárban 90-ért vagy polcfeltöltő fosonyban 80-ért.

Meg szeretnék itt állni tisztázni valamit, mert a naivan butus ORTT éppen a Mónika Show „verekedései” miatt is basztatta a Retek Klub-ot. Ha megkérdezzük Borbolyáknét, hogy verte-e valaha a gyerekeit, az anyja életére, torka operálására esküszik meg, hogy soha, az esetleg előfordult, hogy a lyányt (az elsőszülött lányt.. –szerk kieg.] nyakonlegyintette. És nem hazudik Borbolyákné, mert az ő mércéje szerint az, hagy látván, a lyány megint felsütötte az összes eldugott lisztet bodagnak (1984.) és erre ő letaposta a földre és megrúgdosta, ez nem verés. Hanyattrúgta –de nem verte fejbe a kotlival. Az se verés, ha kézzel úgy üti nyakon, hogy előrebukfencel négyet. Ugyanis Borbolyáknéék során verésbe az eszközhasználat számít. [ Gyűjtésem: „Nem szeret mán engemet az uram: meg se ver!”]  Borbolyák a család fekete bárányát húskampóra akasztott gabancán  lógatvást hentes lánckesztyűvel verte, ha az apja karjai elálltak már a fáradtságtól, valamelyik nagyfiú folytatta… na, ez már verésbe számított. Attól, hogy a cucujiológus fosik beszélni róla, lent a terepen maga is, első ránézésre elkülönböztetheti minden családból a nemszeretem -gyereket, akin a család leveri minden gondját-búját: ő a krumplira vert fejű gyermek, aki még a mai világban is rongyokban jár és a szája nyégeres a széjjelveréstől, kisgilisztányi fehér hegek szabdalják. Akkor eszik, ha lop magának valamit a boltban. Az ORTT-nek meg kellett volna hallgatnia a döntés előtt Borbolyáknét, ő maga megmondja, hogy ha ő igaziból elkapja Poccos sógornőjének a haját a kutyabót előtt, akkor csomókban már ki is tépi: Látott ilyet valaki a Mauónika megjátszott verekedései között? Jaaaa? –hogy délutánifőműsorsávban a gyermekek, a harmatoslelkűek? Csak nézze meg a nyanyó a kedvenc mísorát, már kapcsolnak is vissza a DVD-re, hullaevós, zombis vidijaók, láncfűrészes gyilkososak.. Hogy a trágárság? –kérem, már odafönt részleteztem Pornyószájú Lidi repertoárjának lájtosabb fordulatait…

Javallat: Jobbat nem tudok, majd  a Mónika Show hijján a Magyar Póletárrjátus igaz életét a harmincennyihány éve forgatott olasz, Magyarországon Csúfak és gonoszak c film alapján képzelheti el… aki akarja. Aki nem akarja tudni, az hallgassa Horváth Aladár & Co. rizsáját. (A szerző már megint, a szokásos egzaltáltságában túlzóan ragadtatja el magát -természetesen több más és magyar film is alkalmas, pl Kamondi Zoltán  Kisértések c. munkája -a szerk különv.)

 Annyi könnyek nélkül, de ordéjjva rívó embert, mint a Mónika Show-ban, csak a Joshi Barat-ban látni. A kezek, ahogy finoman, kellő óvatossággal, csak baja ne legyen, szakgajják a mellykaskákon a gázsiruhát. (Az Ázsia Center támogatásával.) A storyboarderek megegyeznek a szereplőkben a trágárság netovábbjában, aztán Joshi úr álságos pofával inti őket a kamerák előtt, holott éppen ezért kerülhettek kamerák elé…

A póletárr is hülyének nézte a maónikamísor készítőit. Úgy voltak vele, ezek is csak akkora picsák, hülyék és ostobák, mint más bolon’pestiember, riporterek, faókusszok, cocjológijusok. Maónika meg? - sokszor néztem a műsort hang nélkül. Minden riportstáb mellé kéne még egy riportstáb: Akkor járna a kamerájuk amikor ezeknek még kikapcs van: Minden konkurens médiagecit gyönyörködtetne az a lenézés, ahogy az ilyen stábokkal a póletárjátuss bánik. Ahogy felrongyolnak vissza a faluba, mert a riporternőnek pisilnie kell (a Kisvadászban, a presszóban az ő kedvükért kinyitja a budit Presszós Pötyike…)  Hiszen nekem nem is kéne tévében látnom ezeket az embereket, akiket pedig finoman & magossan kiművelt értelmiseggjeink meg jaj annyira nem akarnának látni. Nem is nézik a Móniká’t, csak fikázzák sablonok eránt, mint a Stahl konyháját is. Persze, hogy nem vág egybe azzal a hamis képpel, amit cucjográffusaink szánt szándékkal vagy még naív jóindulatból hazudoznak össze nekünk a póletárrjátuss életéről!

Életem egyik nagy vágya az, hogy a Frick László Emlékzenekar által fölvázolt cigány életmód táborban [A Frick Zenekar idétlen ötlete lényegében egy minősített mónikasó lenne.. ha megvalósulna.. –a szerk. megj.] egy cigányt alakíthassak: megvendégeltethessem Sík Endre tanár urat. Életem másik nagy vágya szintén Sík Endréhez kötődik: elvinném a "Legkisebb Vásárlóerejű Falu"-ba segélynapkor, osztástól a [város neve]-i lidliig, ahol televásárolják az ótó csomagtartóját mindenfélejóval. Sőt, Sík Endrének végig is kéne azt ennie, este, a három vacsorát, a zsírpörkölteket, a gyárisüteményeket, danyonthegyeket mind és a dobozossöröket bevedelni kartonszám az emberekkel. De ám hányni nem szabad, mert aki hány, az részeg!

Bevallom, pompásan szórakoztam a Mónika Show-n, mert én abból a szemszögből láttam, ahogy a szereplők odahaza, főleg a végefelé, amikor már kitanulták a dürrgést, a csíziót. Hang nélkül. Ahogy a félelmes cigánygyűlölet kiül Maóunika arcára. (Valamivel lightosabban, félelem nélkülien, csak sima útálatban Soma Mama Gésa arcáról szedtem le efféle képmutatást hang nélkül, mert beszélni persze a highfejértelmiseggek malasztossát nyomatta a dúskeblű ügyimami!) Ostobább médiapicsa aligha van Mónikán kívül -és akkor azt kell látnom, hogy szakkritikus a Jay Leno-éval egy sorba írja a nevét. Vagy egyáltalán, bekezdésbe. Mónika szerepe kb az, mint a taps-és hujjogtatógép. Egy buta nő, aki elképedt, bamba arccal bámul bele a puskákba, amiket a stoyboarderek íratnak neki. Néha kiderült, hogy a szereplők színészi képességei pocsékabbak annál, ahogy alkudozni tudtak a gázsin. Nem tudták megtanulni a történet fordulatait, gondolkodniuk kell azon, amit a storyboarderek az övék helyet kitaláltak s az asszisztensek pár szóval betanítottak. Én az ilyen csonka-bonkán maradt 4 perceseket is szivesen lestem: jó volt Mónika arcát nézni, mennyire nincsen képben szegény. Sikertelenségem frusztrációit éltem ki a Mónika médiapicsaságán való élvezkedésen. Egy-egy jólsikerülten megjátszott alakítás után a család „ellenséges” tagjai elégedetten összenéztek: Megint jól levettük a parasztokat párszázezerre a semmiért! Én ilyenkor a szereplőkkel együtt élveztem azon, hogyan szopatták meg a médiageciket.

Száz tehetségesebb embert ismerek Mónikánál és akkor még magamról nem is beszéltem.  Még a vacsoracsatát vagy mit (hal-a-torta’ volt? ezeket mindig összekeverem) megnéztem Mónika miatt: Mónika ezzel a "munkával" olyan egzisztenciát teremtett magának, amit középiskolai tanár soha, egy élet munkájával sem képes. Márpedig arra melyik középiskolai tanár nem képes, hogy egy puskából fölolvasson pár mondatot és naivan kerekítsen szemet bamba életvezetési tanácsocskákhoz, amiket nyilvánvalóan egy teljesen tapasztalatlan, médiasulit frissen végzett próbaidős leányka szopott ki a kisujjából… Ratinho személyiség -Mónika meg nemszemélyiség. A médiakritikus azért a Springer-show-t írja ki, hogy műűveltségét fitogtassa –és azért hallgat Ratinho-ról, mert a médiageciszolidaritás ezt megköveteli. A színre fikázó kritikus a leglényegesebb kérdésekben (gázsi a szereplőknek) szolidárisan falazott ám a retek klub-béli kollégáknak.

Biztos emberből van Mónika, anyuka ugye, most majd főállású   lesz (a két gyerek mellett... szül majd még kettőt? –a szerk. gonoszk.] ) jól teszi... Mónika meg is testesítette és egyre nagyobb testtömeggel, a magyar médiaértelmiség Dr Prokopp Dóra emblematikus mondatával***  pompásan zanzásítható attitüdjét. Létezik az a pénz, amiért a magyar médiaértelmisegg bármire képes. Nem arra utalok ám, hogy elmegy „celeb”-nek egy gagyiműsorba [Fiala János Afrikában]. Hanem arról beszélek, hogy ki is szolgálja a legszemetebb médiagecizmust, de aztán ugyanazzal a szájával, amiből kitolt nyelvével a gagyitévék kameramögötti médiageci állományának kövér seggeit nyalja, szóval ugyanazzal a szájával meg még köntörfalazvást fitymál is… Highfejű értelmiseggjeink teljességgel igaztalanul fikázzák Erdélyi Mónikát s ezalatt céhestársaik, a kameramögöttike, a műsorkészítők lapulhatnak. Az ORTT ha büntetni akart vóna, kamera elé rendeli a sok médiagecit, hogy ország-világ láthassak, kik míveltették ezt a népszopatást. Természetesen a banánpempőn érlelt orgánumú exfókuszos  góréval egyetemben… Vitray-iskola, aháááá! 

Ha választani kellett , én az utóbbi időben a szereplőkkel voltam. Súlyos pénzeket vett ki a balfasz ORTT a szereplők zsebéből azzal, hogy a műverekedések és "trágár beszéd" miatt agyonbírságolta a  RetekKlubot. Ezek az ORTT-s pempőagyúak nemigen hallottak még a Telepen, A Sor-on, az utcákban, ahol a mosott ruha a kerítésen szárad, trágár beszédet. Nem is hallhatnak addig, amíg talicskán oda nem tolják a széles képernyőjüket, amin a fileket is viselik. Verekedés? -egy igazi verekedést láttam, az nem is került adásba, valaki álnok a YT-ra tette föl. (az online-változatból? –a szerk. kérd.) A biztonságiőröknek annyi érkezése nem volt, hogy fölnézzenek a rendezőasszisztensre, int-e, meg volt-e beszélve ez a… DURRR! a cigányasszony már be is mosott a pedofil állatnak, de egyben térgyelt is belé rendesen, rúgta-csípte, marta-harapta. (Meghagyom, szakmai okai is vannak levételének: a Mónika nem hozhatna nézettséget abban a későesti műsorsávban, amiben élvezői már hátranyaklott fejjel horkolnak a hollandbútorbótban vásárolt műbársony kárpitozású tévénézőfotelben… és a Joshi Barattal gátba állítván meg tartósan alulmaradt…)

 
Sajnos a búcsúműsort nem leszek képes megnézni, mert a médiagecik ilyenkor lelkiismeretük ápolása és a búcsúzó közönség megrívattatása végett is mindenféle nyálas és könnyfakasztó cuccost pakolnak elő. (Joshi Úr pl pusziltatja a „hálás gyermek”-kel a  ”jótevő”-t) Így is kénytelen voltam megnézni egy snittet, amin  Erdélyi Mónika a bankszámlája várható állapota miatt potyogtatott valódikönnyeket.

Az én búcsúmaónikám odale forgatódna Lyukmagyarországban a Boxi Szinesfém utcájának az elejitű kicsit srégast lefelé az aljba. De ám az ORTT testülete is legyen ott! -aztán a többit majd LIVE!

 És lehetne még ezt űberelni is? Igen. Még egy búcsú mauónikát rendeznék, ezen azonban a gyermekek lennének a főszereplők, akiknek a "gondozásán" veszekedtek és verekedtek nagymámék, menyek és vejkók meg elkurvult részeges anyák, tróger apák és a többiek. Lehet, hogy a balfasz ORTT-testület szerint védeni kell a gyermeket, de ezek a gyermekek hét esztendős korukra már mindent láttak, ami emberi ürítéssel, üzekedéssel erőszakkal kapcsolatos, és nem képernyőről. Így-és így, mutatom, ülnének karély****ban a gyermekek és szépen elmondanák, mennyire csak játszotta és tette a fejét a nagymama.. éshogy menyhelyes zabinak csúfolja őket és csak a segély kell neki, ami utánuk jár... Az ORTT díszpintyeit is persze beültetném a körbe. Mert megérdemelnék!

 

*Forró nyomon Máté Krisztinával -A Megoldások Magazin-ja volt. A póletárjátuss nagyjából a fókuszokkal legyintette egybe: hülye picsák, akik még fizetnek is azért, amivel bebolondíjják őket.

**Az un kereskedelmi vagy bulvármédiában , a mélymagyar médiarohadmány titkos bugyraiban lehetetlen saját ötletet eladni.Csakis az import a jó: ez a médialidlizmus. Példa-vesszőparipám a Fábry Show, ami elismertebben a legeredetibb sajátötletű műsornak számít, arányaiban ez az eredetiség akár az egy (1) egész százalékot is elérheti (???) A bezzegóperenciás médiagecik tudatlan primkó őstulkoknak nézik a magyar médiamunkásságot –hogy a nézőket minek vélik, arra éppen a legjobb példa a Mónika Show és überváltozata a Joshi Barat a legjobb példa.

 

Akárhogyan és akármilyen dramaturgiai okokból hazudozták szét-és  össze-vissza, le-föl-át -és rá a valóságot, a szabdalványokat akárhogy mozaikozták a gyártók, mégis egy lehetséges valóság azért fölsejlet. Kicsinyke nyílás  - de ha  arra gondolok, hogy Kertész Imre, Esterházy Péter vagy Nádas Péter öt mónikasóból többet tudna a magyar valóságból, mint amit nyálanccaik bemesélnek nekik  éttermi asztalok sarkainál affektálván dudogvást... hát akkor... talán mégis kár ezért a műsorért...

 

És ha valakik ismerik ennek a társadalomnak a mélyrétegeit (-> lyukmagyarország), akkor azok nem cucojológussaink sokkal inkább a fókuszbrigádok, a mónika láthatatlan stábja, akik tudják, mi szövegek mennek, ha a kamera kikapcs... amiket jaj, annyira nem akarnánk hallani, azok...

*** A szerző egyszerűen ly-buzi, elnézést kérek, de úgyse engedé j-vel…

**** Létezik az a pénz, amennyiért korpás a fejem.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr901895348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.07. 09:31:34

Most megy kinn a mozikban Dömötör Tamás Czukor-show című filmje, melyben Füst Milán Boldogtalanokját próbálja megoldani egy ilyen maunikasó stiláris és valóságos keretein belül. A film egy színházi előadás alapján készült, ahol ez sikerült is, ütött a cucc, mint a szívlapát. A film se rossz, csak ott már a drámát kicsit elfedi a kertévé-paródia (amiben viszont Árpa Attila remek).

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.07. 09:36:30

A Fábry-showt nem mondanám eredetinek semmilyen tekintetben, hiszen népes gagmengárda működik a Sanyi alá, akik javarészt a Jay Leno és David Letterman sóinak poénjait próbálják átültetni magyarra. A Fábrynak persze, van egy egyénisége (akikből mégis szaladgál néhány ezer itt a Hunyadi tér környékén...), de az egész show mégicscsak egy szimpla licencműsor. Kis tréninggel bárki (értsd bárki) le tudna ilyet vezetni, aki képes közönség előtt néhány mondatot összefüggően elmondani, fejből. (Én mondjuk nem...)

Barát József guru 2010.04.07. 15:44:39

Több megjegyzésem is lenne.
Mónikát ne nézzük le, pont annyira nem könnyű egy ilyen műsort megcsinálni, mint bestseller – libaregényt írni.
Hogy szétszopatták volna Mónika agyát a szereplők? Ugyanmár, szerinted Mónikát azon kívül, hogy megkapta a gázsit a műsorért, mit érdekelte, hogy ott igazat – nem igazat mondanak, vagy műbalhét csinálnak? Ha csengetett a kassza, akkor OK neki. Az, hoyg papírról olvasott fel, nem a gyenge szellemi képességeit jelzi, hanem hogy szart bele a műsor minőségébe, a tahóknak ez is jó lesz.
És egy nyertes ARC plakát is eszembe jut a dologról – most tapsoljuk meg Bélát, aki veri a feleségét – szóval, a népeknek még mindig a TV a megmondó fórum, ha abban ezt látja, akkor az úgy van rendjén.
A retekklub főnöksége meg kurva, de nem az olcsó fajtából.
És a visszatérő teóriám, ha lenne LIVE műsor kerékbetörésből, felnégyelésből, boszorkánypróbából (ezotéria!!!!), arra is meglenne a nézőszám.

magyar-magyar szótár 2010.04.07. 15:51:06

@efes: Erről beszéltem, ti. hogy MÉG EZ a legmagyarabb eredetibb só, kábé ezt az 1%-ot lehet átpaszírozni a műsorigazgatóságon.
Van egy pompás anekdot, Buza Sándor mesélte , amidőn ő volt a magyarigazgatója a Danóbijosz rággyónak és szőnyegszélére rendelte a fejlettónijósigazgató (akit azért nevezte a Danóbiosz teteje tetejére, nehogy a barbár bunkó magyar valami normátóleltérőt csináljon.
Buza áll a szőnyeg szélén, a zónijósigazgató meg bejátszik egy részletet a Dolly Rolltól (vagy a Hungáriától??? elfelejtettem..., mind=egy)"Mi ez, ez az 50-es évek zenéjeee!!" -bömböli a zónijósigazgató. Buza elkezd magyrázkodni, hogy NEM, ez a 80-as évek zenéje és ez még megengedett. NEMMM -ez az 50-es évek zenéje RAUS! (Buza már nem juthatott el Shakin Stevens vagy hogy kell írni, a seggfej, aki 12 éves gyerekeknek játszott prae-elvistikus rákenyró't)
És ez a Buza anekdot mindent elmondt az iszonyokról. Én már 1975-ben láttam heteken át nyugatnémet tévéadásokat és elmondhatom, hogy gagyi és lidli volt még az akkori kopponcs viszonyok között is. Azért a magyar televíziózásnak vannak olyan eredményei, mint Rockenbauerék milljólépései vagy a minap az Életképek című szappanoperafolyam, ami szerintem abban az egyedülálló, hogy a maximális bűncselekmény egy autólopás senkit nem ölnek meg, nincsen benne emberrablás, túszejtés és gyilkosság. Bezzeg Csillagkút túltesz a Gubacsi út - Illatos út sarkának környékén...

Azért a magyar televíziózásban néha kap öt vagy tíz percet Szemző Tibor... Ott van a TérKép pl
És a retek vagy az excsiga?? uis táámogatta a magyar filmgyártást, a Meseutó-ujra(odabassva, nesztek) melyik támogatta?

Fábryt geil dolog fikázni, nem tudom, mi a baj vele, jóformán az egyetlen jobbos humorista, ennyire irigyek erre az egyre is a jógyerekek, amikor a humoristáink krémje mind egytől egyig hű A Párthoz, A Néphez és Szegény Ferihez ott van a Heti hetes, Hajós András kb a MaSZOP NYugdíjas Tagozata szintjén él ábrándok közette, hogy a békávébotrányt a büdös fidexxekek csináták.. megvették a zügyésséget (nevetés, taps) ... ezt az egy (mű)bunkót sajnájátok a tahó jobbosoktól? Ha én lennék Csili-Csala bá', kibasszusgitároznék veletek, piri-a-parádé elvenném Fábryt, oszt leshetnétek... Maradna a jobbos humoristák közül Rogán.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.07. 17:35:11

@magyar-magyar szótár: Fábry nem jobbos, csak most úgy tűnik, arról beszél errefele. Tipikus pesti belvárosi kekec, akinek az a lényeg, hogy legyen kekeckednivaló. El tudod képzelni Sanyit templomban ájtatoskodni, mint Viktort? El tudod képzelni hagyományőrző fonókörben zsolozsmázni? Nem. Sanyi alapvetően vadliberális, akinek a karácsonyfában az a lényeg, ha ferde, sőt felborul, a beteg nagypapában az, hogy már megint nem tette be az inkontinenciabetétet, ráadásul a protézisét is megint ottfelejtette a lábaskád szélén, szóba áll és elpoénkodik az exnyilas, exávós házmesterrel is, éppúgy, mint az ortodox zsidó rabbival a szomszédból és a hájas cigánybáróval a másikból. Egy igazi jobbos ilyeneket nem tesz (Budán nem laknak ilyenek, de ha laknának is, akkor sem, és ezen nem változtat az sem, hogy ma már Fábry Csillaghegyen lakik, vagy hol). Egy igazi szélsőjobbos pedig végképp nem - nem is tudnak mit kezdeni Fábry finom poénjaival. Azért mondják, hogy Fábry jobbos, mert nem balos, ennyit képesek levenni az egészből.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.07. 17:41:28

@efes: Amúgy pedig megöregedett, ergo elfáradt, és épp tegnap dumáltuk a csajommal, hogy úgy néz ki, mintha piázna is: unikum+sört, vagy whisky+sört. Ami nem baj, csak méreg.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.07. 21:35:42

Nem lehet, tisztelettel kérdem, hogy ami libának néz ki és gágog, az azért valószínűbben liba?

I_Isti 2010.04.07. 21:49:10

@vészmadár (pica pica): Vagy libának álcázza magát...
Én momentán hálát adok az Istennek azért, mert soha egyetlen egy maúnika sót se láttam. Nincs is tévénk. (Pontosabban van, csak DVD van beledugva, - pedig nekem nagyjából igyen volna a legtörpösebb tv előfizetés is.)
Fábry pedig egyszerűen közönséges.

órarugógerincű felpattanó 2010.04.07. 23:25:58

Ezmijez és miért ilyen hosszú? Mondjuk az nem lenne baj, csak unalmas.

kúrórudi 2010.04.08. 00:12:09

Kibaszott szar poszt.

Tele tárgyi tévedéssel, médiához, azon belül kertévéhez való 0.0 hozzáértéssel, natúr kispolgári hőbörgéssel, sztereotíp kocsmabaromságokkal.

Mindez hossza, unalmasan, kurva szar stílusban, olvashatatlanul elszarfejkedve megírva.

kúrórudi 2010.04.08. 00:16:29

@Barát József guru:

Van sok jó abban, amit írsz. A posztolónak köze nincs a tévézéshez. De még natúr iq-ban is hátrányos helyzetű.

A műelszarfejkedő stílusától meg sugárban hányok.
(azon kívül, hogy olvashatatlan)

gyanítom, a szerző a remek stílusával és blogjávla valami autómata szűrő miatt kerülhetett index főlapra. Benne volt a címében, hogy mónikasó. Ezzel már ki is került...

De azt már végig se tudta a 80-as iq-jával gondolni, hogy ez mit jelent.

Az viszont kiderült, hogy nézni azért nézte titokban:DD

Murderface 2010.04.08. 01:22:39

A posztíró hülye volt, jelenleg hülye, és hülye lesz.
Q.E.D.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 04:57:58

@Murderface: Nem kell bizonyítani. A posztíró még kilenc esztendős korában, az isibe menet ickázván határozta el, hogy hülye lesz, bár ez egyébként is -azt hiszem...- sikerült volna neki. Eleve a blogfejléc jobbfölső ficakjában egy legendás hülye ábrázolása látható.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 04:59:36

@kúrórudi: Drágám, én viszont csemegézni akartam volna az Ön stílusában és tárgyitévedésektől mentes gyönyörkeltően pompázatos írásaiban és ezt találtam:

kúrórudi 0 bejegyzést írt és 127 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 05:03:32

@efes: Mi a baj Fábryval? -Semmi, ha Orbánt gecizte volna eszelősen, mint mondjuk a HetiHetes, akkor nem lenne baj az "altesti humorá"val sem. Szakmailag semmivel sem rosszabb az, ha egyébként a nem is titkolt, sőt, futtatott ötletcsapat is bedógozik, ki nem tudja, hogy Fábry magától is tud és olvasószemüveg meg néger nélkül is.
Az jobb, ahogy a HetiHetesben olvasószemüveggel bagadozva olvasgatják ki a papírkákból az otthon nagynehezen kivérizzadt poenokat "promt"-nak? -és még volt egy hazug ál[PR] riport, miszerint a poenokat közvetlenül a műsor előtt Farkasházy (producer??) találja ki a stábbal.

Valamint : Szentkuthy Miklós beszélgetett kamera előtt Fábryval. Hm. Szerinted.. Teddy Mafflancs bá'?? Mit tudott volna kérdezni tőle...

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 05:11:00

@Barát József guru: Mónikáénak semmi köze a műsorhoz, egy arc, akit a médiagecik odalöktek a tahóknak, akiknek LEnézik a népet. ényegében ez a tahónaknézés nem jött be Somogyiáknak a második Ibolya-projectben és persze így is tahó a nép, hisz nem szopta be a trükköt.

Mónika nem tudott belekakilni a műsorba: ERzt se tudjátok: zsinórban, egész nap, folyamatosan szinte, félórás-háromnegyedórás szünetekkel, vették föl a műsort. Mint a pornó esetében én a hátteret, a szobát (ha nem stúdió...) szoktam nézni (magyar helyszín, diáklány albérlet, egészen jó könyvek!! olyanok, amik kellenének nekem!!!) úgy itt is: ugyanazok a nézők ugyanazokban a ruhákban és helyeken ülnek adás"napokon" át... Egyszerűen a médiagecik nem hagytak időt a Beszélő PicsaFej-nek, akinek lenézték Mónikát, felkészülni, majd kiolvasod a puskából .. alapon...

Akkor itt is elismétlem: A középkori boszorkányégetések nézőinek 80%-a nő volt és ezek is az első sorban. Ha a bíróság a kegyelmes nagylángon való gyorségetésre (mindössze 10 perc alat megmúrelt a boszorkány) itélte, akkor LIVE! a tömeg követelte a szokásos lassú.. tulajdonképen nem égetést, hanem párolást: A profi hóhér olyan lassú tüzet táplált, hogy még élt az égetendő, amikor már 2-3 cm-re átsült. .. vagyis párolódott vagy hogymondjam. És nők, nők, csupa nő, nők sikolytoztak a kegyetlenebb halálÉRT.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 05:22:09

@efes: Itt a tévedésed lényege, sziveskedtél meg is fogalmazni. Az alapvetően a műbaloldalnak szopónyaló szajkómunkásságunk kriptomaóista (bunkó jobbos def.: "komenyista") hozzáállása miatt jobboldali, az egyenlő templombajáróssal, aaki templomga jár, az csakiséskizárólag bigott áááálatt lehet stb, mint a zattejjista broboganda volt kisdiákkoromban, amikor Karesz bá (lásd ifjúságvédelmi őrjárat) lesből felírta ki merészel menni elsőáldozós oktatásra.
Szóval Fábry jobboldali, mert van ateista jobboldal, sőt, súlyosan egyházkritikus és még szekularista jobboldal is. Van liberális konzervatív ugyanis, csak nem nálunk. Magyarországon el vannak cvsúszva, hogy esterházyassan fogalmazzak, a kategóriák. Nálunk egy lényegében az 1989 előtti történelem tankönyvek anyagát fújó jógyerek akár még liberális is lehet, de újbaloldali meg nagyon. Amiket írsz Fábryról --kihagytad a házát, amiben minden 1957 előtti (és nincs benne TVkészülék...) mind jobbos. Van zsidó jobbos is, sőt, zsidó apáim, példaképeim jobbosak. Egy jó zsidó alap-attitüdjében jobbos. A vallástalan (ateista) zsidók között akadnak baloldali ÉRZELMŰEK. És persze sok igazi kommunista is lehetett zsidó, amikor még voltak kommunisták. Én az utolsó élő kommunistát.. azt hiszem.. úgy.. 1987 körül láttam. Valamennyire én is baloldali érzelmű IS vagyok.. az ember összetett személyiség. Ha Bálint Györgyöt olvasok, akkor baloldali vagyok.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 05:23:18

@efes: A szenteskedésről. Pl Tóta W, amikor nyalt Gyurcsánynak.. nem szemforgatóan farizeus szenteskedés volt az? Akármely eszméhez (vagy bulizmushoz) lehet nyaló stréberen, azaz szenteskedve viszonyulni.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 05:28:22

@kúrórudi: A címlapmarketing egyik lényege a VITÁZÁS. A vita kattogást termel. Ha sok fikát gyanítanak .. pl azt gondolják, hogy a músor készítői vagy más médiagecik is olvassák a bejegyzést, majd utolérhetetlen kommentnicket alapítva (ilyen is volt már, hogy csak a kedvemért alapított egy kommentnicket a troll)tét nélkül (azt mondja pl, hogy tele van tárgyitévedéssel, de egyet sem mutat meg...) fikáz, ezzel kattogást termel, ha meg kommentnicket is alapít, akkor pláne fasza. Szerintem címlapmarketing számításban nem jött be ez a kikerülés, a szokásos jóbarátaim kommenteltek meg.. két kommentnick?

Murderface 0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 05:31:45

@órarugógerincű felpattanó:
és @Murderface: @kúrórudi:

Most komolyan, Önök olyanok, akik tisztafehér homlokpánttal mennek a számháborúba és persze győznek. Él-ből, alapból Kis Lovagjaim az önök hozzászólásai nullaértékűek, nem csak azért, mert nem MUTAT-nak az indokaik alapjára rá, hanem úgyis a levegőbe beszélnek, hogy nullaposztos kommentnicke.. és még büszkék is, de mire? ( "miértis-miértis?")

Barát József guru 2010.04.08. 05:59:31

hmm...én is nulla posztos kommentnick vagyok:)))
Hogy jön ide, hogy nők vagy férfiak nézték a boszorkányégetést? Arról beszéltem, lennének nézők, de nem szegmentáltam őket.

@kúrórudi: nekem tetszik a post. Általában nem értek egyet az íróval, de a stílusa pompás. Hogy értsed: kuróvajó

Unter Bahn (törölt) 2010.04.08. 07:34:34

Üdv! Végigküzdöttem magamat a hosszú szövegen és közben majd behalva röhögtem... mert ez az egész annyira igaz, olyan szánalmasan szomorú:-(((

Nem tudom, hogy más stílusban is ennyire kontrasztba állítható-e, hogy hol gyökeredzik a "magyar-kultúra" és a "cigány-kultúra" illetve mentalitás.

És igen, itt áll az, hogy a ker.tévék melyik rétegnek készítik műsoraikat (értsd: IQ>=90 kilőve), és engem pl. vérig sért az elém lökött műsorpaletta, mert ennyit néznek ki belőlem (délutáni műbalhék fogatlan/ápolatlan(=átlagmagyar???) szereplőkkel, esti sorozatok gyorsan bemagolt szövegekkel (hangsúly, hanglejtés ohne), majd 99 %-ban valami 15-20-25 éves mozifilm, x+n-dik vetítése...

Maunika - gondolom szándékán kívül - nekem csak annyit mutathatott volna (ha bírtam volna nézni), hogy az a néhány cigányságon belüli kisebbség hogyan határozza meg a maradék, normálisabb cigányok negatív megítélését, amit a szociológusok, faj- akarom mondani jogvédők képtelenek felfogni vagy álszent módon elnéznek a probléma mellett, RÁM és RÁNK - 9 millió emberre - mutogatva, akiknek egyáltalán nem akaródzik kb. 100.000 igazi türhő bunkó szubkultúráját se megérteni, se eltűrni, élvezni meg végképp.

Hogy útálom-e a cigányokat??? Hát meg kell kérdezni tőlük, itt élek közöttük, körbelaktak évek alatt... igaz ez itt sosem volt gettó és akik ide akartak kerülni, gondosan ügyelnek is arra, hogy nehogy miattuk váljon azzá. Némelyek tőlem tehetősebbek - nem zavar, még az sem hogy miből, lényeg hogy ha elítélendő, akkor sem itt végzik - és vannak kevésbé tehetősek, de szorgalmasak, akiknek az ember nem pénzzel, hanem kinőtt ruhákkal, fölöslegessé vált tárgyakkal segítek/segítünk. Aki "olyan" volt, egy év alatt kiútálták és felvásárolták a házát, rendes családnak eladva (igen, ők adták nekik a kölcsön egy részét is), mert van közöttük olyan, aki megválogatja, hogy kikkel szeretne egy utcában lakni.

No, ezeket nem fogja semmilyen só megmutatni és kétlem, hogy nézik ezeket a műsorokat, mert élőben láthatták eleget vagy most is megtekinthetik 24 órás LIVE! előadásban a falu alsó végén...

Visszatérve dr. Prokopp Dórára: egyikünk téved. Van az a pénz, de normális embernél van az a szint is... ami alá semmi pénzért nem megy.

Aki nem ért velem egyet, írja meg, hogy mennyiért törné el élő adásban a 3 éves gyereke kezét! Aztán tegye a saját nyakát az élhajlító gép kése alá...

Unter Bahn (törölt) 2010.04.08. 07:36:32

Hát igen: előbb átolvasni kellene:-(

"...hol gyökeredzik a "magyar-kultúra" és a "cigány-kultúra" illetve mentalitás."

...KÖZÖTTI SZAKADÉK.

Biztosan a cenzor vette ki, direkt...:-)

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 07:44:44

@Unter Bahn: Sőt eredetileg csaócsállaós alföldimentalitásúmagyarban cigánykúttúrákok szerepelt, azt a szerkesztő átírta kultaúrának...
a kemény z-t (dz) most hagyjuk...
(zene: Room Full of Mirrors www.youtube.com/watch?v=wXbtf-7XSTQ&feature=PlayList&p=D853CB6AB1D2C736&playnext_from=PL&playnext=1&index=42 )

magyar-magyar szótár 2010.04.08. 07:58:01

@Unter Bahn: Az, amit cigány kulturaként ismerünk: A száz-százötven évvel ezelőtti magyar. Pl az aranyszőrűbárány-kikérős lakadalmi (szépmagyarul lakodalmi) szokás ősi türk hagyomány, amit a türk sógoroktól tanultunk el odale Etelközben még. Ha cigányra nézel, nagyapáid-ükapáid látod, ennyi. De ezt máshol kifejtettem A cigány lop, a magyar becseűűűűlettes, ő szerez ill. a "kamionról leesik neki". A cigány viszont a lopást 'találás'nak, a rablást pedig lopásként eufemizálja.

Útálom azt a hamis, éneklő-diktálós hangsúlyozást, amit A Beszélő Fejeikbe belevernek.

A türhőség szubkulturája -éppen erről szól a bejegyzésem, megmutatja, hogyan játszák el. A zsírmagyarok közül is sokaknak van otthonhasználatos nyelve meg ünneplős.Amikor hivatalba megy intézni, akor a szépet használja, dolgozom, voltam így beszél. Máshol már írtam: Szemérmes, amikor a védőnő kérdezi a kamionparkolók szopóbajnokát, hogy jól szopik-e a kicsi, akkor a sz'nél lefékez, vissza és ezt mondja pirulva "rendesen kéri a didit".

Sértő is, hogy ezt tálalják, de mégsértőbb a hivatkozás amiszerint ez kell az ergya barmoknak.

Győzike tudfott megmutatni többször is olyan cigány királycsávót, aki Győzikét hülyének nézte... de közben meg olyan helyre pillanthattunk be, ahová szociológus se jut el. Én sofőrként jártam olyan királycsávópalotában, amit az asszony feszt takarított, egy ronggyal az egész házat, az előszoba fekete márványburkolatát azzal, amivel az elébb az aranyszegélyes fekete garroni WC-csészét körbeDÜRŰLLÖTE. A cigányok zárkózotta, befelé a közösség felé nyitottak, kirekesztőek, idegengyűlölőek még a másik falubéli cigányságot is kirekesztik. De ha át tudja lépni valaki a láthatatlan határt, akkor jó barátok, mélyérzésű igaz emberek... akik keresztüllátnak az emberen, be a lekéig. Hiába teszi a fejét a szociológus, belelátnak és észreveszik, hogy viszolyog tőlük és fél. Sokféle cigány van, én a shudrákat nem szeretem, nincsen önbecsülésük és ez frusztrálja őket.. de pl magasabb kasztbéliekkel már szivesebben beszélgetek. Pl nem szokásuk magyarnak köszönni, még volt osztálytársnak sem, de nekem köszönnek, mintha cigány lennék, rendesen. A cigány... gyűjtőnév, kb, mint az európai, vannak svédek, albánok, bolgárok Európában, oroszok, németek ... ibérek hányféle nép is az ibér... Vannak teháét cigánynépek, akikkel jól kijövök. Bizonyos kaszt nem ülne be a mauónikába.. még milljópézért sem.

Unter Bahn (törölt) 2010.04.08. 08:13:32

"...A cigány lop, a magyar becseűűűűlettes, ő szerez ill. a "kamionról leesik neki"

Minő véletlen: tegnap dolgoztam egy idős fickónál, mutatja, hogy milyen ötletes, összecsukható széke van, "milyen leleményes a székely" dumával.

Eszembe jutott, hogy rákérdezek már, hogy árulja el: mire alapoznak a székelyes viccek, én nem ismerem jól ezt a népcsoportot, de a cigányvicc szerint a cigány ravasz és lopós, a zsidó álságos és haszonleső, a rendőr hülye... nos a magyar meg: iszik, kurvázik, gyereknemnevel, szabály-kijátszós, adómegkerülő, 'okosabb' minden orosznál-németnél-amerikainál... azaz csupa "pozitív" vonás, hogy csak a hirtelen eszembe jutó vicceket említsem.

Aztán kiderült, hogy jó hogy nem kérdeztem: a főnököm szerint "valami zsidó"... tény hogy van pénze, és este nem kérdezte meg, hogy ami már beépítésre került, azt elszámolják-e vagy majd a végén... persze ettől még lehet 'góbé':-)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.08. 09:33:07

@magyar-magyar szótár: Nem vicces, hogy ugyanazt mondjuk? :D Én Fábry showműsorát leszarom, rossz, unalmas tévéműsornak tartom. Fábry aktuálpolitizálását szintén, ebben nem különb pl. Tóta elvtárstól, vagy Teddytől. (A HetiHetes is szar tévéműsor.:) Fábryt én még filmírói és dramaturgiai tevékenysége okán ismerem (el) és tisztelem. Meg a Merlin-béli Pincér közbeszólért. De ez a showderezés szar, éppen annyira mint a tehetségtelen hetihetesezés. (Látom, kinn voltál a zindexanya címlapján..:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.08. 11:10:38

@magyar-magyar szótár: amit itt leírsz, a mónikasózás, az számomra viszolyogtató. Valamim olysami érzés, amit Vonnegut úgy nevezett, nyúlkálnak a testzsákomban... mert hangos, és tolakodó, betüremkedik az életembe, a testi közelségével, szagával, verejtékével, és nem azért, mert a verejték szagától irtózom, hanem mert vele én nem tudom és nem is akarom magam megértetni, másik bolygón lakunk, és ha én békében hagyom őt élni, akkor ő miért tolakszik bele az életembe, furakszik, köp, nyáladzik és verejtékezik, pedig nincs hozzá közöm...

jobbos 2010.04.08. 11:54:39

@magyar-magyar szótár: Ne haragudj meg de tényleg eléggé olvashatatlan ez a post, tökéletesen igazat adok kúrórudinak annak ellenére is, hogy ő még nem írt blogbejegyzést.
Egyáltalán hogy függ ez össze? Ha nem ír blogot szarsz a véleményére?

kúrórudi 2010.04.08. 12:27:07

@magyar-magyar szótár:

Már ne haragudj, de annak, hogy én írtam-e posztot vagy csak kommenteltem ugyan mi köze ahhoz, hogy szar, amit te írtál?

Semmi. Logikából is bukta.

kúrórudi 2010.04.08. 12:33:03

még kurva nagy önellentmondások is vannak a szövegben.

a legnagyobb:

állítás: kamu az egész (sokszor leírta)

állítás: "öt mónikasóból többet tudna a magyar valóságból, mint amit nyálanccaik bemesélnek nekik éttermi asztalok sarkainál affektálván dudogvást"

most akkor magyar valóság vagy kamu????

nettó seggfej a posztoló. csak iszonyat szar stílusban hőbörögni tud. és fel se tűnik, hogy egyszer a sapkán, egyszer a sapka hiányán hőbörög. ugyanabban a posztban.

Crouch 2010.04.08. 16:53:25

Az hogy nem történt meg pont akkor, nem biztos hogy nem jelenti azt hogy ez máskor nem esett meg vagy nem fog előfordulni a jövőben. Mondjuk ez is le van írva néhány sorral lentebb, de hát olvasni nem mindig könnyű...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.08. 18:53:45

@kúrórudi: dudenbuch valami olyasmit jelenít meg a blogoszférában, aminek nem hogy párja, de szinte vonatkozási rendszere sincs... mert az, akit ő képvisel, nem internetezik és nem blogol. De ő megteszi.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.04.08. 20:23:03

@kúrórudi: van valami finoman ironikus abban, amikor a magadfajta orrvájó filléres kretének logikát emlegetnek...de amúgy jófej hapsi vagy, aki szereti a jó zenét, a szép csajokat, és a tengerpart-fílinget, iga?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.08. 22:09:29

Hát direkt nézem ezt a Sanyit, de ez a hagyózás, meg fletózás semmivel sem színvonalasabb poénkodás Teddiék lihegésénél. A buzivicc pedig olyan ovis volt. Tehát ez egy szar műsor, de még a Hajóst megvárom. Közben körbenézem a blogokat...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.08. 22:10:09

@efes: De most kivi leszek, hogy két hét múlva ő hogy fog lihegni....D

kúrórudi 2010.04.08. 23:13:25

@Nyunyóka:

Biztos baromi jó a szöveged, csak nem értem, amit írtál...

De azért csontig kellett nyalnod blogtársadat hátha egyszer te is kikerülsz a főlapra valami ultragagyi poszttal. Csak legyen valami hangzatos címe, igaz?

A nicked külön megérdemel egy kérdést. Buzi-e vagy?

Nem baj, csak kérdzem:)

kúrórudi 2010.04.08. 23:17:04

@vészmadár (pica pica):

Szerintem maradjon meg annál, amihez ért. Ha ez a betépve fűbeszarás, akkor az.

Az íráshoz nem ért. Ne is erőltesse... Én pl. - ellentétben veled - csak mert blogtársam, nem nyalom a seggét. Mert én meg ehhez nem értek. De te pl. csináld, mert megy neked:)

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:20:44

@jobbos: Ismétlem: A kommentnicken fiokázók affélék, min a tisztafehér homlokpánttal a számháborúba beszállók. Ilyen kommentekből, hogy " Szar. Mi ez a fos. Olvashatatlan. Ilyen szart is az index címlapjára engednek?" -lényegében minden "címlapos" bejegyzésben találsz. Vannak újságíróiskolásan, szépen, műfajtisztán, gördülő, kerek, szabatos mondatokkal hibátlanul megírt újságcikkek a blogokban, ezek közül is véééletlenül kerül föl pár, pl ha a címe jó ( ->magyarfikázás -nak látszik) jönnek a trollok és böfögik ez szar, túl hosszú, zavaros..
Semmi kifogásom az alapos kifogások ellen. Pl mutatom egy hibáját ennek az írásnak: Indokolatlanul indulatos benne Mónika lepicsázása. A szöveg az elragadtatott indulatossága miatt szinte mónikasószerű... Tehát egy rendes fikakomment EZT meghibázná. Viszont pl a meghibázná furcsa a mai olvasónak -de nem "helyesírásihiba, csak ma már szokatlan (archaizáló) szófordulat.

Most komolyan, Cyrano helyzete ez... énnekem magamnak kell egy rendes igazi hibát mutatnom??

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:23:55

@kúrórudi: @jobbos: És a címlapirigységről. Ez a kibaszott "címlaposság" .. rendszeres olvasóim jól tudják, hogy címlapra az olyan förmedvényeimet bassza föl a szerkesztő, amiről azt sejti, hogy na, ezzel majd beég ez a fasz jól (aki szerinte vagyok...) De nem újság ez, a régi papírvilágban, ha egy slapaj nagyon publikálni akart a papírorgánumban, és már únták az ostromát, beszerkesztették egy gyöngébb írását, meg a Visszhang rovatba az olvasói levelet arról, hogy milyen szar. Alkalmas volt lekoptatásra.

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:26:45

@kúrórudi: @jobbos: Volt már írásom, amit levettem, mint a rongyot... Olyan ember szólt miatta, akit respektálok.. és ez megint válasz a kérdésedre kedves jobbos... Szóval tudom, hogy ő mit csinál, miket ír, milyen a munkája.. Sőt olyan barátom van, egyet szólna, az egész blogot törölném. Most egy általános deszar defos mijezz?? hőbörgővel mit csináljak? Egy alapos kritikai oldalvágása nincsen, mire emeljem spédám?

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:29:59

@efes: Sokkal nagyobb -és ez ül- bűne Fábrynak, hogy a Cadillac-et elrontotta. Az igaz, hogy Wahorn mellé kellett kontrapunkt dramaturgiailag egy bohóc, meg kellet etetni a bulvártévédisznajait valami moslékkal, de Fábry tulsággal benyalt.. mondjuk ha ez kellett, hogy adásba mehessen. A Cadillac foltonkint nagyon jó volt...

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:32:34

@Unter Bahn: Nagyon tetszik az a magyarvicc (amerikai jómondás a magyarról) miszerint nincsen szükséged ellenségedre, ha a barátod magyar.

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:36:52

@kúrórudi: Neked buukta logikából, lássa a kommentemet, amit jobbosnak írtam. Elismétlem Önnek is: vagdalózik... de mire is emeljem a spédámat? Avagy számháborúzik -de szám nélküli tisztafehér homlokpánttal. Tét nélküli a fikázása.. azt tudom, hogy kommentelt már ide Egészen Nagy Név is a kommentnickjével, mert ugye.. ezesetben arról van szó, hogy nem égeti a piacibevezetett Nagy Nick -jét azzal, hogy egy ilyen fosba kommentel, de Önről ezt nem hiszem el.
Ha Ön annyira jó, hogy van alapja fikázni, legalább kommentiálisan csillogtasson szellemet. Az még nem logika, ha felállít egy lapos kétdimenziós szillogizmust (logikából bukta.. Önnek... hehe)

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:43:10

@kúrórudi: Nem önellentmondás... Dramaturgiailag hiába variálja rá, az új, a hazug verzió is igaz (csak egy másik falu másik utcájában, más időben történt meg) Csak Síkbolygón, ahol Ön él, vannak feketék meg fehérek, IGEN!ek meg NEM!!!ek.. .. a valóságban ambivalensek a választások, melyikujjamat harapósak...
Útálom én is a Mónika Showt-t.. de még mindig alkalmasabb... és ez nem erénye, hanem önkéntelen értelme (a műsorkészítőknek más célja lenne, ők lenézik baromállatnak a nézőt és azt hazudják maguknak azért, hogy ne okádják le tükörképüket, ilyenek a mocskok, ez kell nekik, zabálják...) Szóval véletlen, nem a készítők szándéka szerinti értelme, hogy mégis, így legalább a valóság réseibe pillanthat be.. akinek mersze van... a médiaköd résein... Ismétlem: Sokszor levettem a hangot, úgy néztem. Egy 32 éves de 45-nek látszó proletáranya nyakbőre.. fogazata... Milyen ruhát választott gázsinak a DDDDÚrkálóban...

magyar-magyar szótár 2010.04.09. 03:51:04

@vészmadár (pica pica): Igen... ez az oka az útálvaszeretem-nek... Én (szemben mondjuk Kúrórudival) oda is tudok menni.. még be is engednek a házba... találkozom a lányával 25 év után, persze nem ismerem föl , 8 éves volt akkor... Magáz (ami az ő törzsében szokatlan.. volt fiú osztálytársa inkább nem szólít meg, mert...magázni nem tudna már, de letegezni meg nem akar...) és azzal kezdi, hogy "Három gyerekem van, egy tizennyolc éves és két kicsi..." Patyolat tiszta, egyszerű ruhában, még a körme is tiszta, a füle is... Azz anyja az őrjöngő Retek Juliss volt, a buszhátulja-réme... Neki hát sikerült szembefordulnia az anyjával...
Szóval nekem nem lenne muszáj lemennem a Móniká'ba ...
Így lett Kirakatmagyarország[Pestország] meg Hátsóudvarország [lyukmagyarország].. hogy.. nem akarnánk látni ezeket...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.09. 10:10:56

@kúrórudi: az elméleted mondjuk megállná a helyét, ha egy olyan blogon cserélnénk az eszmét erről, amelyik alsó hangon 15ezer letöltést produkál posztonként. Hogy miért lett címlpaos, azt nem tudom, de ha figyelsz, láthatod azt is, még így is afőleg a szokott népek kommentelnek. Meg ha olvasni is tudsz, akkor az is feltűnhet, hogy elég ritkán értek egyet dudenbuch-kal. Az általa képviselt alföldi szegényember pedig személyes okokból viszolyogtat. Viszont hiánypótlónak tartom, ettől függetlenül...

De csak elmélkedj bátran a seggnyalásról, nem árt, ha gondolkodsz:)

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.04.09. 12:09:37

@kúrórudi:
remélem tudod, hogy a személyeskedő mocskolódás sosem tartozott egy értelmes beszélgetés eszközei közé, te bunkó állat!
egyébként szerintem egyáltalán nem számít buziságnak, hogy néhanapján hagyom, hogy apád elémtérdeljen-ugyanis kifejezetten ellenszenvesnek találom az öreget!

kúrórudi 2010.04.10. 21:55:02

@Nyunyóka:

Hát nyunyókám, most aztán megmutattad, milyen az intelligens beszélgetés:)

Úgy érzem érzékeny területre tévedtem szexuális orientáltságod kérdésében...

Megjegyzem, hogy ha elolvasod az én hozzászólásom és utána a tiéd, akkor rájössz az alapvető különbségre: az én dumám geci volt, de szellemes, te viszont otromba, ordenáré, mindenfajta intellektust nélkülöző natúr alpári sértegetést produkáltál.

Ha csak ez megy, akkor nem csak a szexuális orientáltsággal van gond... Egy coming out lehet, hogy oldaná a frusztráltságod:)

Egyébként apám meghalt pár éve. Az olyan férgek, mint te, a nyomába se érhetnek. Úgyhogy ne vedd a szádra, oké?

magyar-magyar szótár 2010.04.11. 03:53:22

@kúrórudi: Uram, a hiba az én készülékemben lehet, de az olyasmi, mint szellemesség.. sőt.. hogy az Ön dumája "geci" lehetne... Különböző nickek alatt az Ön dumájából úgy hat gépelt oldalnyi terjedelemben van a kommentoszlopaimban. Ön tucattermék.. a "gondolataiból" meg a "szellemességeiből" azért elvárnánk valamit, legalább flittereket csillogtasson már meg, legyen szives...

Nyunyókával pettingelni szoktunk, csak szólok, mármint egymással persze.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.04.11. 12:29:55

@kúrórudi: most szólok, itt a magadfajta kekec kötekedőknek nem terem babér! bár az egyszeri blogger már kezd hozzászokni, ha valamiről érdemi vitát akar folytatni másokkal, előbb-utóbb a hozzád hasonló közönségeskedő, alpári prolik is beköpnek valami "szellemeset"...ezért tart itt ez az ország!

jobbos 2010.04.15. 10:07:42

@magyar-magyar szótár: Semmi bajom nem lenne a bejegyzéssel, ha az valamennyire követhetőbb módon próbálna vicces, vagy görbetükröt mutató lenni.
De amikor elolvasok egy mondatot, és percekig kell agyalni rajta, hogy egy-egy szó minek az elferdítése lehet, az már gáz, és borzasztóan erőltetett.
Pl. a "fosonykinyér" mi a túró akar lenni? Ok, valami kenyér, ez lejött.
Pedig hidd el nem vagyok se nem hülye, se nem tudatlan, talán még ordenáré paraszt sem (a rossz értelemben vett paraszt).

jobbos 2010.04.15. 16:03:04

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Hm, ezt objektíven kellene megítélni. :)
Tegye fel a kezét aki szerint mégis az vagyok, tartsa lent aki szerint nem.

Összeszámolod? :)

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.04.15. 19:07:34

@jobbos: Az abc-t ismered. De ez nem jelenti azt, hogy tudsz is olvasni:)

jobbos 2010.04.16. 11:47:26

@easykarma: Kikérem magamnak, az abc-t a K-ig ismerem, és simán elszámolok akár 135-ig is.

De egyébként a kérdés még mindig fennáll, mi az a "fosonykinyér"?

Aki megmondja, annak a nyereménye egy alighasznált rózsaszín hangszóró.

elsevero 2010.04.16. 12:56:05

@jobbos: Auchanban sütött, vásárolt pékáru. Egyébként, annyira nehéz rájönni, hogy te voltál az első bátor, aki megkérdezte! :)De, ha nem tetszik a válasz, asszociálhatsz bármire, legfeljebb az a te szótárad lesz.
süti beállítások módosítása