Nagyjából a kasával egyidős kifejezés, ami a fajin [fein, feines] és a  fasza [passend] szinonimje. A cseszkó cuccok bezzeg Csehszlovákiából származtak.

Csehszlovákia bezzeg a Legutolsó Békeév-ben [1939. a magyar közgazdaságtanban máig használt talppont] is jobban állt, mint Magyarország.

Az első hivatalosan, államilag forgalmazott füstszűrős cigaretta Magyarországon viszont bolgár importból származott, ez az Arda volt.

 

 

 

Már 1945. nyarától az akkori határőrség közreműködésével babkávét lényegében Cseszkó-ból lehetett csempészni. Zsilettpengét, nejlonharisnyát, ballonkabátot. Öngyújtót. Ezek afféle tárgyi valuták voltak a múlt század 40-es éveinek végén és az %0-es években.

http://img.auto.cz/auto//magazin/predstavujeme/195/img/sksb90_404ddcab6afb8.jpg

Az '50-es évek végén a gépkocsik magántulajdonlásának felszabadításakor kellően ravasz maszekok inkább egy ilyen használt (leadott vállalati) Skodát vettek.

 

 

A Skoda gépkocsik márkaimázsa valamivel magasabb volt, mit a maiaké, amikben pedig brazil nyerstömbből való  győri motor is lehet.

 

Az egyik legmélyebben magyar vonás a bezzegelés, és természetesen, ahogy erre már többször is utaltam, a jóoldali megfelelő magyar is mély ám , nagyon, Lehet Germsperger, és minden felmenője csupa őspesti név, úgymint Zeidlitz, Krivács, Jeszenszky, Bauer, Topolák, Wagner, Mráz, Higler, Kurtz, de csak egyetlen egy vonóval legyen benne magyar ( 1803-ban frau Frantz Glieschl-t valójában a lovászfiú Mirek Prhada ojtotta meg, s Prhada anyját pedig az egyik kundschaftja, egy komáromi szekerező, Jancsó István...) máris bezzegel, mint az indexes gecógyerekek, ezerrel.

 

A cseszkót ma úgy fordítanám, bezzegazónijó, bezzegamerika. Bezzegcsehországozni pedig nem szeretünk, ugyan miért-is - miért-is??

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr431517100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása