[Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd ill Thomas Pynchon Súlyszivárvány című regényeinek margóira, ceruzajegyzet:]

 

A matekozás a drezdai terrorbombázás áldozataival mondolat a hollókosztra. A hollókoszt tipikus tomgeciánus baromkodás, és nagyjából jellemzi a matinéfasiszta és nejlonnáci ökörködés szintjét a halotti matekban. A hiv. áll. tám. elf. jógyerekértékelés szerint a bunkóság tagadása nembunkóság, hanem menő , szerintem meg a bunkót bunkózó is lehet bunkó, ládd a Bede Márton & Co-t, de ez a nézetem a netokratív síklogikus néphülyítés szerint azonban egyre tarthatatlanabb fasság.

Kurt Vonnegut szerint a művész, az kb a kanári a bányában, régente kalitkában levitték a bányászok, és ha megmúrel*t, akor már tudták, gáz van, irány fölfelé, lehetőleg szikrázásmentesen.

*mörder ->  mordál[y]tatás [legyilkolás], mordály, gyilok-ból a magyarországi cigány nyelvjárásokon általszürelmett nép szleng, megmúrel=  meghal..)


Ezt véleményét Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regényében adta elő. Ahogy ismerem, nemelőször és nemutoljára. Mint az így megy ez-t. Így megy ez.

Vonnegut annyiban náci, amennyiben német származású, egy , az I. világháború következtében végképpen asszimilálódott német családba született, egyik nagybátyja amerikai németek közé küldött kém volt, kollaboránsokat kellett volna lelepleznie a boston-i német kolóniában 1916-18 között. Vonnegutot nem tanították meg németül, még a  Meine Kleine Christkindl  imádságot sem tanította meg neki az omamija. Ha a "német" imázsú autók nácik (a Kölnben szerelt Ford azonban amerikai imázsú akkor is, ha 7 évnél és 250ezer km-nél tovább húzza, pedig Henry Ford kriptonáci volt és felnézett Hitlerre) , akkor persze Kurt Vonnegut is náci. Gyűjteményem éke jóoldali megfelelőújságíró, szinte liberális, aki azért vásárol kétévente franko-latin imázsú autókat, mert ő náci autót nem vesz, inkább kétévente kidob az ablakon 300-400ezer Ft-ot. A legnácibb imázsú autó a VW, Izraelben presztizsautónak számít, klónja pedig, a Skoda, amiben sok-sok idegen alkatrész, nem-cseh van, csak a lényege is, a brazil alumínium nyersöntvény blokk-és hengerfejtömbből   Magyarországon végre szerelt motor. Izraelben a Skoda ma az egyik legnépszerűbb márka a feltörekvőek között. Amúgy a lengéscsillapítókat pl Dél-Afrikában is gyártatja a VW, mert ott jön ki a legolcsóbban, egy nagyrakás alkatrészt pedig a kínai V.A.G. divízió gyárt. A pompás gyárihifi hangszóróinak javát Tunéziában szerelik muzulmán nők. (A V.A.G. a Volkswagen márkanév tulajdonosa, most nem bonyolódnék az Allegemeine elemzésébe, de az óccsósított Porschék-nak már 1982-ben Audi 100-as-ból való futóműve meg fékje meg lösung u. etwas-a volt...)

Vonnegut ott volt Drezdában 1945. februárjában. Ha az egysíkra, de két oldalra felsorakozó halottimatematikusok felől tekintjük, akkor az áldozatok  mennyiségére Vonnegut mond  egy 135000-et.

 

Drezda nyílt város volt, kb 630000 lakossal, volt párezer vagy pártízezer keletről menekült "népinémet", etwas, hadifogoly, hasonlóak. Vonnegut, mint hadifogoly,   az egyik külvárosban, a drezdai nagyvágóhídon, az ötös szekcióban, földalatti húsraktárban vészelte át a terrorbombázást. Már akkor feltette, regényt ír az élményeiről és ezzel világhírű lesz. Húsz évig kínlódott a témával, addig-addig farigcsálta, míg végül - most lelövöm a sikerregény egyik poenját- magáról a drezdai terrorbombázásról alig ír a vékonyka, zsebrevágható regényben. A legizgibb részeket pl teljesen kihagyja, mert hullabányászásban foglalkoztatták, mint 22-és féléves szüzet, egy későkamasz hülyeségeivel megvert hadifoglyot. Így annyival elintézi, hogy a felszíni, romokkal gyöngéden fedett hullákat  elszenesedett tuskókhoz hasionlítja, találtam egy képet, ami  ovál vajlingba helyezett ilyent mutat. A Mindenhatoooooo meglehetősen szemérmes ezügyben, az a pár kép, amit kiad, jórészt "jobbos" meg kripto-félfasiszta [jógyerekül szalonnáci vagy nackó] meg nejlonnáci meg tomgecista agent-provocateur szájtokon található.

post it lapka: Ez is azt mutatja, hogy a sikamikában amennyit a fűrészen tolunk, a visszahúzáskor annál többet még vág is. Ez egyébként a "jobbos bunkó"-ság végzete: képtelenek megfogni a maguk igazát, ahogy nyúkálnak, úgy apríjják... mint higanygolyóbisokat... Határozott agitációspropaganda-cél a kényszerjobbosokat provokálni (fazonfaszisták, akik nem találtak szavakat mondolatként Szegény Feri hyperprofi gecizmusára és ezért inkább kopírozgattak felháborítóakat, kündüiánussan, afféle politikai koproláliásan...)

 

post it lapka: A mai legkorszerűbb agymosoda, az agitációs propaganda főkondérja a Political Capital a választások elé időzítette az irányított lekérdezésekből koholt hazugságkásahegyét, miszerint (és lényegében) a magyarok ötöde szélsőjobboldali nézeteket vall. (Azaz az én definícióm szerint nejlonnáci , nackó avagy félfaszista.) Mindeközben az átlagmagyar-átlagválasztópolgár az elmúlt 20 évben volt már minden, visszaaszocializmusbaakaródzó (1994-ben) tóggyányista (1998-ban) meginvisszaacucjalializmusst! (2002) máma meg jobbhíjján MDF-es, és hogy miért pontosan és pláne hogyan lett "MDF"-es, azt éppenséggel leginkább a Political Capital -nál tudják, hiszen ők mosták & nullázták le Bokrost a magyar politikai "porond"-ról és pincsizik föl Ibolya nénit már megint (úgy, mint 2006-ban is).



Vagyis a halottakkal való pinpongozás 'A drezdai terorbombázás' című meccsét a nejlonnácik és a félfaszkók bebukták. Nyista palacsinta.

 

Mára az áldozatok száma 50000-re zsugorodott az un. "józan tudományos értékelés" szerint is. A jóoldali  legmegfelelőbben pingpongozók viszont úgy a 20-as alá valamivel, mondjuk 17819-re jutottak már. A rosszoldalt frusztrálja az ilyen mértékű vereség, s ez az irracionalitásba tossza el el őket. Az  ám nem, ó, dehogyis nem irracionális, ha egy 600000-es, tökéllyel lebombázott és kiégetett város lakosságának 2,5%-a vész oda, miközben az óvóhelyek zömében órákon át nem volt oxigén. A halottak egy része nem elégett, hanem csak megfulladt: a tűzben álló minden elszippantotta a levegőt a földi üregekből is. A pingpong szünetében azon folyik a vita, hogy azután a folyóparton menekülő maradék civileket lőtték-e vadászgépekről. Vonnegut szerint lőtték, mert ő látott ilyet, valami  pár áldozatot. Mivel én is szeretnék jógyerek lenni, azt mondom, hogy akkor összesen egy embert lőttek le a pásztázó gépekről, azt is azért, mert hülyeségében magán tartotta a fogolytáborban kapott, egy katona hullájáról lehúzott kabátját. Tetszett volna neki nem kimenni a folyópartra, ha felbúgtak már a repülők. Márpedig az egy kevesebb, mint 600.

Akkor ezek szerint Kurt Vonnegut nem jól tudta a számadatot. Pedig még pályázati pénzen oda is repült Drezdába, sőt, hozzáférhetett betekintésre az amerikai légierő vonatkozó adatbázisának egy részéhez. Valamint hullákat bányászott, azt hiszem, hogy a hullákra összesen öt mondatot áldozott (nem fogok utánaszámolni). Szerinte a bányászással egy idő után felhagytak és lángszóróval intézték el a pincék tartalmát.

Az ötös számú vágóhíd című regény-ben bevégezte a drezdai munkát Vonnegut, ha kiszámoljuk, nemigen jön ki neki a 16 Ft-os órabér (ami azért jóval több, mint Hajnóczy 16 fillérje…) Főleg, mert Trafalmador bolygó lakó nem ismerik a földi képzetesidőt, ők az egész tölcsérgombaalakú micsodát (amiről majd Az ötös számú vágóhíd után 20 évvel Stephen Hawking is ír) egybenlátják, tehát pl egy földiemberegyed létét olyan százlábúként, aminek farka magzatként kapálózik az anyja hasában (vagyis érintőlegesen metszi egy másik szálábú testét…) másik vége pedig az égéstől zsugorodó izmok rángatására kapálózik az égetőkemencében… vagy nem, míg bomlik szappanos sárrá a sírgödörben… Vagyis Tralfamador bolygó lakói nem hisznek sem a véletlenekben, sem a végzetben, és tudják, hogy ami lett, kell legyen és kész. Pl saját végüket is tudják, ami egyben a világegyetem vége is, mésem kutatják föl a majdani berepülőpilóta édeszüleinek édeszüleinek édesszüleit ésígytovább, hogy agyoncsapdossák vagy elaltassák vagy speciális készülékekkel merő jótékonyságból halálraélveztetvén  likvidálják.

Ötödjére olvastam Vonnegut regényét, pl szűzen olvastam 20 éves koromban is, meg mégszüzebben 16 évesen, ésígytovább, családos emberként harmincvalahány évesen. Mondhatom, egyszer sem tudtam ugyanazt a regényt olvasni.

Az emberek nem szeretik a bonyodalmakat. Így a párhuzamosvilágok olyan látványos kitüremkedései, mint az a hadifogolytábor, ahol az angol foglyokkal fényesen bánnak, hawájj barakkjában az 50 ember 500-nak szánt Vörös kereszt segélycsomagokat kap, annyi konzervet, hogy az üres dobozok kikalapált oldalaival páncélozzák a patkányok ellen a náci Németország 1945. januárjában leggazdagabbnak számító éléstárát, egy fabódét. Ötven méterrel arrébb pedig lassú éhhalálban gebedő orosz hadifoglyok éhezéstől holdvilágos képe fluoreszkál a sötétben.

post it lapka: Na, ez az az ábrázolásmód, amit már a netokrácia nem visel el, tehát Polanski pedofil állat, a kis lolita ááártatlanka, anyukája nincs is a listán, és a 76 éves Polanski bűnhődjön egyenletesen, úgy, ahogy Warren P. Bleachfinger 76 éves pedofil állat, aki, korára tekintettel, mely életkorban egyébként a pedofilnak már tökmindegy végképp, milyen nemiszerve van (vagy van-e) a vágyai tárgyának, megmogyorózza ő a férfibörtön júliáját is és megtocskolja a végbelét, miközben ugyanazt az életfogytig tartó büntetést Polanski, mert telik rá neki, magánzárkában hawájjza: tévé, klíma HiFi .Vagyis Polanskit büntetésből fertelmes élete miatt ne küldjük le a bányába kanárinak, hanem zárjuk egy csirketelepre kannibál csirkék közé, hogy ő  is úgy szenvedjen, mint más kannibál csirke. Egyenlően. Ja, hát egyébként a börtön, mint a laktanya, a világ leképezése kicsibe, ugyanazt csinálja a naccsibe, mint a kiscsibe csak sokkal-sokkal nagyobban, ámde nemhogy nem bűnhődik, hanem már szinte hawájj neki ugyanaz a két év, ami egy halálosan gázoló könyvtárszakos tanárnak egy lényegében mezőgazdasági jellegű munkatáborban kibirhatatlan , mert persze abban a börtönben könyvtáros a bankárból lesz…


A lényeg az, hogy a matinéfaszkók és nejlonnackók tapló bunkóságai miatt egyre inkább elfogadott Drezda terrorbombázása, holott, ha ugyanolyan jogos lett volna 1946-ban, akkor az amerikaiak nem titkolják annyi évig, a 60-asok elejéig. Pedig a bombázások dandárját az angolok végezték, a matekban az egyenlet másik oldalára tehát Coventry-t és a V1 meg V2 támadásokat (rakétameghajtású robotrepülőgép ill a V2 már rendesen rakéta volt) tolják.

 

TIPP.: Szerintem olyan mélyfilozófiai gondolatok, mint bosszú Coventry -ért nem vezérelték az angolokat. Az amerikaiakat pláne nem. A bombázás indoka pusztán haditudományos volt: a háború végének vészesközelsége: még ki kellett próbálni egy új bombázási technikát, mielőtt, azelőtt... és olyan városon, ami esetében a vizsgálatot eredményét a korábbi bombázások nem fakítják. Több embert lehet megölni így, és ha az atombombafejlesztés bruttó ktg-eit nézük, olcsóbban. Az elégett emberi maradványok magas foszfortartalmúak. És Drezda amúgy is a megegyezés szerinti szovjet zónába került. A gyújtóbombázást Tokio-n próbálták be, az atomtámadásokat meg tudjuk...



Vonnegut kanárimadara itt még rúg egy jelentőset a lábikójával, ami aztán a ping-pong zajában nemisigen hallik… Pynchon másképpen közelít, a Súlyszivárvány már eleve Werner von Braun egyik bölcsességével indít. V1 ide, V2 oda, az atyja simán átállt az amerikaiakhoz 10 komplet rakétával és más cuccokkal és az amerikai rakétaprogram atyja lett olyannyira, hogy 1962-ben kezelt véle John F. Kennedy. Így megy ez. 

Elmehet Vonnegut kanirmadara és megbasszusgitározhassa-ja kurvaeget a göncölszekértől a telihóóóódig.
Nem haladt a könyvek által elébb a világ, mert ide is egy könyvtorony, meg oda is, valamint ezentúl az olvasásalapú tudásnak befütyültek, mint a vonatnak is. Kampó, kalap kabát.

Az idő előrehaladtával egyre kevesebb olyan magasfokú értelmiségi él, aki még volt katona és tudja hogy Drezdának, Tokio napalmbombázásának vagy Hirosima-Nagaszaki (kétféle)atombombatámadásának simán katonai-logikai magyarázata van, nem pedig történelmi[politikai]. Magánvéleményem, de szerintem a haditudományos kisérletek kitervelőiben semmiféle indulat nem munkált különösebben. Von Braunékat sem az érdekelte, hány embert fognak megölni a robotrepülőgépek vagy a rakéták, hanem a rakétahajtóművek problematikáján agyaltak, amihez a haditudományos háttér kiapadhatatlan anyagi forrást biztosított. Nem írtak még háborús regényt soha (talán) a Súlyszivárvány-on kívül, ami a haditudományos érzelemmentességet íly tökéllyel ábrázolná.

Mindennekellenére Vonnegut szerint le kell menni a bányába, be kell ülni a kalitkába, szikkadt kézzel a rácsosajtót magunkra húzni és feldobni a pacskert, így s így.

Az ötös számú vágóhíd ugyanis a vietnámi háború tomboldája háttérzajában készült, emitt a békeliba hippi faszok & picsák, ugye, akik máma egyenlőek azzal, amivé a jógyerekeink tótawérizálják őket a diálektikus matulista fikaizmusnak megfelelően, virágbaszó élősködők, kurvannyukat, ugyebár. A hippifikázásban főtéma a písz és a láv picsábakűdése, pedig valójában a hippizmus legnagyobb veszélye az, hogy a maradék vén fasság elutasítja a mai tudományos (bezzegamerikai) háborúsdoktrinát, pl Irak'ot vagy Afganisztán't. és ez a baj IGAZÁNDIBÓL a hippikkel.  A társadalom igazán rendes tagja ugyanis nem a lábával kapálózik a bányakanári kalickájában, hanem közpénzből egy párt javára tanítja népet a demokrácia, a társadalmibiztonság és a megfelelőbb, pl szebb jövőkép kesztyűjébe dudálni , ámen.
   
Hogyan lehet egyszerre szkeptikusnak, de mégsem relativistának lenni, ámde meg önként beülni a kalitkába s fáradságot nem ismerve folyton meggebedést mímelni égbekalimpáló lábakkal? - hát ehhez a kulcs pl Kurt Vonnegut művében van benne, de a jóöreg még éltében előre gondoskodott arról, hogy röhögve beszélhessünk erről s ne pedig pátosszal, ámen, így megy ez.

Egyébként pedig nem kell megtanulni a dudát fújni, ingyen tölhetőek le dudadallamkák midi fályokban a Mindenhatoooo ajándékaként, da capo al fine, jojszakát.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr631448909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.13. 16:00:42

Nem csak 'megmúrel' hanem 'megmurdel' is.

Az általad matulista fikaistának billogzott bagázs szvsz nem feltétlen ideolgóiai okokból fikázza a hippiket, bár nyilván az is van benne, ennél lényegesen egyszerűbb a szitu. Új Péter rocker, és a szerkesztőség nagy része is rocker, az értelmesebbje Motörheadista vagy Clashista, az ostobábbja angol gitárzenehívő. Normális zenét ezek már nem hallgatnak, az nem trendi. A rock az kemény, odamondós, a hippi az vigyori, konfliktuskerülő (legalábbis ezek annak hiszik - a behívóégetéstől Berger asztaltáncáig azért sok nem kifejezetten békés gesztust írhatunk a számlájukra), tehát egy indexsita fikaista rocker, mert odamondós.

Tokfalv 2010.02.13. 16:50:51

Szerintem _Tralfa_mador.
Egyébként felhívom a figyelmet a Súlyszivárványból Lübeck (Thomas Mann -> Buddenbrookék városa) virágvasárnapi bombázására mint Londonnak a fallikus V2-t "basszál meg" gesztussal lehívó felajánlkozására.

magyar-magyar szótár 2010.02.13. 18:20:48

@Tokfalv: Kösz, javítottam.
Ez a "basszál meg" gesztus Dovlatov szavával "ornamentikus" kicsit, egy másik hejehujaszlalomszerpentin a sex a Gravity'ben.

Kenguru 2010.02.13. 23:05:37

"V1 ide, V2 oda, az atyja simán átállt az amerikaiakhoz"

Átállt. Aha. Mert gondolod megkérdezték van -e kedve, mi?
Nyilván pont úgy, mint ahogy az oroszok is
tök demokratikisan megszavazatták a többi(maradék) német rakétatudossal hogy ők meg mennek a SZU-ba szputnyikot fejleszteni.
Nyilván monhattak volna nemet, persze.

Pont ugyan olyan hadizsákmány voltak mint a Leica gyár gépsora.

Kenguru 2010.02.13. 23:13:17

Hippifikázás. Látom nem érted. A 60-es években még menő volt hippinek lenni.
Aztán a 68-as hippi generáció felnőtt, és pont olyan "náci" lett mint ami ellen harcolt, csak más előjellel.

Dokrtíner, arrogáns, intoleráns, és ráadásul meg jófejnek is gondolja magát, mert öltöny helyet farmerben megy be a parlamentbe.

Illusztáció: California über alles, IPCC + nemzetközi klímamozgalom, "Vörös Danny", itthon pl Magyar Bálint.

Intizar 2010.02.14. 00:58:38

Most úgy igazán... ki a pöcsöm mondta Vonnegutra, hogy náci?
Azért, mert írt Drezda lebombázásáról, és nehezményezte?
És ezt a németországi tényleges nácik is nehezményezik?
Ez talán csak annak jele, hogy mindnyájan a homo sapiens fajhoz tartoznak.
Bár utóbbiak sapientiáját erősen kétségbe vonom. Másrészről K. V.-nak sem vagyok rajongója.
De ennyi erővel már afelől is lehetne tajtékzani, hogy Radnótit nácinak tartják (kik???), hiszen ő sem helyeselte a német-szövetséges Magyarország bombázását, mondván, ő aztán nem tudhassa.

magyar-magyar szótár 2010.02.14. 06:29:47

@Intizar: Senki nem, talán, remélem, nem mondta KV-t nácinak. Van egy fajta lenácizás amiről nem beszélünk. KV-t inkább lektűrnek szokás förmedni. Arra utaltam odaföl, hogy 1914. után az USÁ-ban nem volt jó németnek lenni.
Az amerikaiakkal is történik most valami, egyre kevésbé jó amerikainak lenni.
Attól pedig égnek áll a hajam, hogy a háziaszonyszappanoperákban kivétel nélkül előfordul egy iraki vagy afgán veterán, egy nagyon emberséges veterán tábornok, a bátor őrmesterlyány, aki magos stratéga köröket pipál le és az "ellenszenves háborúpárti törtetőezredes" aki fogcsikorgatva enged. Emitt Donald P Bellisario, amott jóformán már a Doki sorozat is.. jaj.

magyar-magyar szótár 2010.02.14. 06:35:37

@Kenguru: Nem feltételezek én a korszerű matulista-fikaista jógyerkekekről ilyen magosfilozófiai műveleteket, minthogy a direkt morálból a rossz lelkiismeretbe punnyadt hippik romlása miatt gernyóznának... miközben maga a Matulista Fikaizmus hasonló utat jár be, agitprop nyalnokokká züllenek sorra. Jó, most nem köt nyakkendőt, mint tette a poszthippi nagyapja, de ez az erőltetett terndicsekség, melcsifelcsi, matróztrikó, hülyegyerekfrizura, miközben hightech agymosodát üzemeltet állami pénzekből, központi megrendeléseket teljesít..
Ajánlott olvasmány: Hamvas www.terebess.hu/keletkultinfo/patmosz1.html#_Toc38959456

Az ember semmire se megy. De százszor inkább egy nyakkendőt kötött öltönyös poszthippi, mint ezek a matulista fikaista bocigecik.

magyar-magyar szótár 2010.02.14. 06:43:43

@Kenguru: Inkább Joschka Fischer, százszor inkább.És nem Magyar Bálint, hanem Demszky. Ládd, Demszkyt körömszakadtáig, még ebben az 1945-április-berlini-bunker hangulatban is melymennyire védi a derék szajkómunkásság. A jobbérzésűek már undorodnak a maszoPPosoktól, de LIVE! én azon túl, hogy be vannak kurvára baszva, feszt tökrészegek, csupa vidám, reményteljes MaSzopP-ost látok magam körül, azelőtt is hóttkokirészegek voltak, amikor még ment nekik az üzlet. Itt, aki fosik, az fideXXXes meg a pár moróz ősSZDSZ-es, aki a sarokban támaszkodik az oszlopnak és szerinte mind geci és ajjjas (csak ő nem...)

És én is azt mondom, akkor még inkább védjük Demszkyt, aki volt egykor. (Számomra az SZDSZ- déli határait még mindig Kőszeg Feri bácsi tartja.. antul lejjebb már nincsen, nem lehet SZDSZ, így tehát.. öö.. mi is van a főfelelőssel, a bánthatatlan & nagypofájú Pető Ivánnal?)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.14. 13:49:43

@Kenguru: Úgy tűnik, te nem érted. Az a hippi, aki felnőve farmerben megy parlamentbe, sohasem volt valóban hippi. csak divatból növesztett hajat, divatból szívott füvet, de csak néhányszor, mert igazán nem jött be neki, és nem szerette a Grateful Dead 40 perces vagy még hosszabb számait, mert nem lehetett alattuk csajozni. Az igazi hippi az sohasem megy be a parlamentbe mert már régen Goán, Formenterán vagy koh Pang Nanon van neki egy kis büféje, ha nem valamelyik elmegyógyintézetben ül az ablak előtt, szájából csurgó nyállal, katatónná válva a sok szar barkácsolt LSD-től. Vagy idejekorán punk lett belőle, és azt ordibálja, hogy California über alles. Mellesleg Biafra is annyira volt csak fasza gyerek, hogy jelöltette magát Kalifornia kormányzójának. Mint ahogy Zappa is. Na mindegy, ez az indexes neokon csúsztatás egy orbitális fasság, hogy a hippi azért ciki, mert felnőve szdszes lett. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.14. 13:52:07

@Kenguru: Vörös Danny nem is a Demszky, hanem a Deutsch Tomi. Demszky inkább a Baader... :)

I_Isti 2010.02.14. 14:10:52

Ez a "jogos volt-e Drezda szét bombázása, vagy nem-e volt jogos?" kérdésen filózás fölvet egy egyszerű problematikát: hogy ugyanis az USA-tól bizonyos elemek szeretnek számonkérni olyan eszméket és magatartásokat, amelyek az USA nélkül nem is léteztek volna, és amelyek azon elemeknek még csak az eszükbe se jutottak volna, amelyek ezeket az eszméket és magatartásokat - vagy pontosabban ezeknek a hiányát - az USA politikájának a szemére hányják.
A hippimozgalom fikázása pedig egy egyszerű világvonulat: maga a hippimozgalom egy távol-keleti szellemi gyökerű félig vallási jelmezbe bújt kísérlet amerika szellemi gyökereinek a kitépésére.
(Amerikának egyébként két nagyon fontos szellemi gyökere van, amelyek közül egyik sem a köldöknézős-narkós indiai-távolkeleti vallásos ködben leledzik, de még csak nem is rokon azzal: az egyik nagyon erős szellemi alap a protestáns és neoprotestáns kereszténység, a másik pedig a szabadkőművesség. Egyikre sem az jellemző, hogy vonuljunk kommunába, és bámuljuk a köldökünket, mert akkor megtisztulunk és nagyon jó lesz nekünk.)

A V1 egyébként nem rakétahajtású robotrepülőgép volt, hanem egy úgynevezett "lüktető torlósugárhajtómű" hajtotta, aminek az érdekessége többek közt annyi, hogy mostanában kisérleteznek azzal, hogy ilyen elven működő hajtómű gyorsítsa föl a következő vagy az azután következő generációs űrhajókat a földi légkör felsőbb rétegeiben...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.14. 19:09:55

@I_Isti: A távolkeleti gyökerek mellett igen komoly marxista, valamint egzisztencialista (Sartre) alapjai is vannak a hippi eszméknek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.14. 19:14:29

@efes: Ez is szúrta az amerikai hatalom szemét, a sok maoista, kommunisztikus szólam. Nem is olyan rég, még komoly boszorkányüldözést folytatott a "legendás" Amerikaiellenes tevékenységeket vizsgáló kongresszusi bizottság. Erre itt vannak ezek a hosszúhajú, virágzabáló narkós söpredékek, akik nem mennek önszántukból Vietnamba harcolni a vörösök ellen, sőt, még Maosapkában vigyorognak a képünkbe - mondta McCarthy elvtárs és minden kedves követője, anno.

Kenguru 2010.02.14. 23:36:29

"Demszky inkább a Baader"
Hodosan Roza meg a Gudrun Essling, Sandor Klara mint Ulrike Meinhof?

Muhahaha.

Egy magyar 21.ik szazadi Baader Mesterhazy Ernot rabolta volna el Schleyer helyett.

Kőszeg Feri bácsi meg azért magasodik ki toronymagasan az ex-SZDSZ esek közül, mert van ÖNKRITIKÁJA.
Ugyanis a SZDSZ mindig meg volt győződve arról hogy NEKI mindig igaza van. Lásd Pető nyilatkozatai manapság.

magyar-magyar szótár 2010.02.16. 02:15:00

@Kenguru: Egyre gondolunk. Pető azzal a mondatával, miszerint az újak nem kérhetik számon a régiek hibáit, végképpen lenullázta magát nálam, meg a szétszervezéssel külön. Már eleve pofátlanság volt a vidéki SZDSZ magot szarbanhagyni: a kisvárosokban összeborulásra kényszeríteni a képviselőtestületekben a helyiMSZP őserőit a 80-as éveben még "nyugatimádó, felforgató, rendszerekllenes" értelmiségiekkel. Meghiszem, hogy Petőéknek nem volt gondjuk ezzel.. Vállat se rántottak arra, milyen helyzetbe hozták a vidéki bázist, sőt: hagyták odaveszni őket.

Azzal az erővel, ahogy a MASzoPnak lefekküdtek, éppenségel a másik liberális testvért is ballanszérozhatták volna...

Demszkynek vannak romantikus vonásai: még a 2002. utáni vagyonbevallásában az egyetlen autója a forgalomból kivont VW [typ3] Variant volt.

budai zöld 2010.02.16. 13:03:57

@magyar-magyar szótár:
Drezda széjjelbombázása valószínüleg tényleg haditudományos. De szerintem itt nem valami új fejlesztést akartak kipróbálni a háború vége elött, hanem mivel nyerésre álltak, a hatékonyságra/hatásosságra mentek rá. Minél nagyobb kárt, minél olcsóbban, régi, bejáratott technológiával (kilotonna/dollár).
Miközben a németek meg egyre kétségbeesettebben keresték a csodafegyvert. Lopakodó, képernyön joystickkal irányított rakéta, mittomén, miközben már fából készültek a repülök, ami egyáltalán megvalósult, amik fel sem szálltak, mert üzemanyag sem volt.

Hulláttakarítani tömegvérengzés után. Szerencsés, aki legalább meg tudja próbálni kiírni magából. A nagyapósom rakodott-temetett hullát Budapest ostroma után. Persze nem nagyon beszélt róla, de még kilencven fölött is kisértette.

Ja, és a matekozás is már egy magasabb szintje a múltfeltárásnak a semmihez képest. Budapest ostroma a 2.VH egyik leghosszabb és legvéresebb csatája volt (nyilván Sztálingrád, Leningrád és Varsó után, de pl. messze Berlin elött), ehhez képest itthon nemhogy nem matekozunk róla, de nem is beszélünk.

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.02.16. 14:07:36

azért a hippik en bloc, a másodgenerációs amerikás német írók, a zex matulista fikautódok, dr ezda hadtudományos és a többi egy posztba gyúrása nem semmi...:))

saclos (törölt) 2010.02.17. 00:54:04

Csatlakozom a megmurdel változathoz.

Drezdáról csak annyit, hogy egy dolog, ma, 60 év kutatás után hogy látjuk a dolgokat, és egy dolog, hogy a háborúban hogyan látták - abban a háborúban a CNN még nem tudósíthatott a másik oldal helyett. Minden emberi gonoszság mellett ott volt az Alpesi Erőd réme, illetve az okinawai partraszállás tapasztalata.
Amerikát fikázni könnyű Magyarországról, miután a szovjeteket kiszorították innen, aztán az egészet odaadták a németeknek, hogy azok nehogy megint háborúzni kezdjenek. Irakról és Afganisztánról pl. a komplett szaúdi uralkodóházat kell kérdezni, ők hálát adni járnak érte a mecsetbe.
Fikázásról meg még annyit, hogy aki a kigondoltamon publikál, csak annyira hiteles matula/subba bíráló lehet, mint egy Alfa a megbízhatósági verseny dobogóján.

magyar-magyar szótár 2010.02.17. 02:43:36

@easykarma: Nem jöttem volna rá, bár most esik le, hogy az új zk-név? Tipikus poszt-poszt-posztmodern megoldás ez a saláta... Ugyebár Pynchon beatnik-hippi-ként indult (de antiBeatles) hejh, amikor még együtt borozott Sandor Rojas mintájával, az emigráns (nekünk:_ ötvenhatos diszidens) magyarral egy házibulin! Vonnegut-ot meg korahippik olvasták, tüntetően, a scifi-lektűr, ugye...

magyar-magyar szótár 2010.02.17. 02:50:02

@saclos: Megengedő vagyok a Kigondoltam!-osok posztmatulizmusát betudom az ifjúi lelkekre jellemző még-tisztaságnak. A kis Pfisterer Mikolaus is a pap bácsijához ment panaszra , nála keresett lelkivigaszt, és hát Bede vagy Tóta atya is malaszttal teljes a kis ministrans-ainak, akik már azért bele-bele ásítanak az áhítatba. Sőt, a fikaisták is megengedőek, pl néha azzal égetik a 'szótárt, hogy beleteszik a blogsalátába (gondolom, elsősorban a kattogástermelés miatt)

Pl ha (papír)lapszerkesztő lennék, nem csak a látszat pofájába fröcsizett paszománytként szerkesztenék be díszpintyeket az "ellenoldal"-ról, ami számomra nincsen.
Az ember.. idővel igazodik... Van olyan író, aki ellen szónokoltam 20 éve. Akkori "apám"-mal meg ma... hogymondjam, hagyjuk...

Fenehorizont 667 2010.02.17. 19:59:13

@magyar-magyar szótár:
ez a hamvas-írás gecijó. vhogy úgy érzem, hogy egy rakás dolgot helyretett a kis agyacskámban :)

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.02.20. 15:16:35

@magyar-magyar szótár: csak ne toligáld el magadtól a kigondoltamot, te is megkaptad immár a mosómaci-bélyeget (örökké, és a mosó-névvel ellentétben lemoshatatlanul), közénk tartozol!

mellesleg nagyon szemét dolog a kigondoltamot Bedével és Tótával egy sorba (mégha nagyon görbe sor is az) állítani, mondhatni aljas, kicsinyes gonoszkodás. Az persze más kérdés, hogy a föntiknek lényegében tökmindegy, mit írunk, ha nem az arany csörgése hallik belőle, és ily módon csak egy irányba taszigálhatjuk-ha taszigálhatjuk- a Nagy Szekeret-de ministránsságról, mint általános jelenségről nincs szó, ezt nyugodtan állíthatom! Persze néha én is gyanakszom, főleg szörcsire, hogy több vasat is tart a tűzbe az a szemét állat, dehát ő is csak családtag, és nem haragudhatunk rá igazándiból, ahogy a blogot megtagadó gonosz íróúrra (aki nem Uj) sem.....

magyar-magyar szótár 2010.02.21. 06:59:18

@Nyunyóka: Az aljas, kicsinyes gonoszkodás a korral jár, a negyvenes ember (egészségesebbje csak 70 éves korában ennyire irigy dög, mint én) ilyen. Itt nyilvánosan azért nem lepleznélek le benneteket, mennyire is nem igazi a párhuzam[om], amit a Szent Ignatio Matula Társasággal erőltetek.

magyar-magyar szótár 2010.02.21. 07:05:58

@A Hannibal Lektűr-attitűd: A mai korszerű fikaisták szeretnék, ha kortünet lett volna. Nyilván a "hippizmus" mozgófogalom, az agyoncsapásához meg kell állítani . a legkellemesebb abban a pozícióban, ami egybevág a maimarketing konzum álhippijével (Dévényi Tibi bácsi mikrofonfejjel, RayBan szemüvegben s gerigliter trapi öltönyben) A hippizmus 1970. utáni tetemét boncolgatják s magyarázzák vissza a tetem mutatta jelenségeket a még élő-be vissza. Nyilván a konzumálás ölte le (s ezért támadható Woodstock)

magyar-magyar szótár 2010.02.21. 07:14:39

@Kenguru: Polcz Alaine Asszony a fronton -ja fontos lenne, együtt Saint-Exupery A hadirepülő -jével. Ezt szoktam szajkózni, szajkózom itt is. Ugyanaz a kéz ölt, amelyik a kenyeret nyújtotta, a rászikkadt agyvelő lemezkéjével a hüvelykujj tövén. Szabad is volt a rablás meg tiltott is, az erőszak ugyanúgy, ami megengedett volt, azért a szovjet katonát máshol, más napokban agyonlőtték. Ezt fölfogni... Az a lány, aki egy szelet húsért meg kenyérért lefeküdt a katonáknak, azt a történetét mesélte, amiben viszont megerőszakolták...

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.02.21. 10:34:41

@magyar-magyar szótár:jó, azért költői túlzásaimat kéretik nem felhasználni egy kikezdhetetlen önkritikálás alapjául...mondjuk, ami a Nagy Leleplezést illeti, attól tartok, nem lenne maradéktalanul teljes, mer nagy a mi takarónk, és ha innen emelgetnéd fölfele, akkor ott marad még fölös a túlsó felén, ami alatt sunyulva és leleplezetlenül csúnyálkodhatunk, ha onnét kezdenéd, innnejt maradna...és most nem védekezésből mondom! mert bár kétségkívül ildomosabb lenne, ha a társaság bizonyos konformista tendenciákat nélkülözne, és egységes látásmódot képviselnék, de ugye-mint mondtam-rokonságban nem illik gyomlálgatni. Ettől függetlenül és éppen ezért mi nagyon szívesen vesszük, ha néhanapján az íróúr is bedugja hideg lábait hozzánk...
a hamvas-linket köszönöm, most már a nyomtatott verziót forgatom! (növekvő elkeseredéssel)

magyar-magyar szótár 2010.02.22. 06:17:40

@Nyunyóka: Szerintem megnyugodhattok, netokratíve képtelenség azt a bonyodalmat átlátni, amit a Kigondoltam! eszmei metszete (ami "nincsen is" ) ad.

A Hamvas-dolgozatról. Gyanítom, hogy a Karnevál-béli figurális "hiba" mellett ez a dógozat az, ami leginkább hirigeli a hamvasfikázókat. A Karneválban Keszi Imre és más bizniccmenek tyúkszemére lépett.
süti beállítások módosítása