A dramaturg a rendező barátja.

A dramaturg képes a mellékelt dráma INNEN KLATTYAN szövegkönyvét 50%-kal megvágni.

A igazi dramaturg, mint a príma sampon: 3 in 1: olyan, mint egy fűnyíró, ami megfelelő-, de osztályozógép is. Vagy szétszerel, rendsodor, de otthon mosogat is. (De ne adj’ isten a karrierünknek, ha rányitnánk az ajtót egy mosogató dramaturgra!) Azelőtt nem voltak dramaturgok, vagy Shakespeare egy dramaturg is volt, de mióta lehet szerezni ilyen képesítést, megszaporodtak. „Az igazi író dramaturg is” – de ezt Könczöl Csaba tévesztette ígyen. A jelentkezőknek csak a töredékét veszik föl a fősulira, egyetemre, azután pedig a végzetteknek igenkisszázaléka lesz ténylegesen is az. Az igazán jó dramaturg a vágást szereti. Elkámpicsorodik, ha a Tragédiát csak harmadával húzhatja meg – bár Madách jó szerző, mint egy jóindián: halott. Az igazán boldog dramaturg levésheti az egész Cukortorta homlokzatát s egyebjeit, és csinál rá acélüveg kombinációt: pokolba a XIX. század nyelvezetével, nem múzeum ez! Ha van épület, pénz és játszó személy meg öltöző meg díszlet meg büfé, még mindig ott a baj: a sok hülye szöveg, amit a színésznek tanulnia kell. Ilyenkor kapcsolódik be a dramaturg. Egyes törekvő, ügyes szerzők már eleve adaptációval jönnek, hatszáz oldalas regény egy felvonásban és csak három szereplővel. Gondolta a róka! – gondolja a dramaturg: majd ő kézbe veszi. A dramaturg a rendező barátja – ezt azért írjuk ide, mert a hagyományos felfogás még mindig azt várja el a dramaturgtól, hogy képernyőre vagy színpadra alkalmazásban a szöveget gondozza. De! Majd! A rendező pedagógiai okokból nem mondhat ki mindent. Majd barátja, a dramaturg – azt úgyis utálják! A mai sikeres dramaturg írmagját se hagyja a szövegnek. Gyakori megoldás, hogy a cselekmény foszlányaiból a színészek a főiskola/egyetem másodéveseinek szemináriumain bevett szituációs gyakorlatokra emlékezve mímelnek előadást, ezt nevezik formabontó kísérletnek, vagy ilyesmi. Egy kommentárt nem igénylő gyönyörű példa: Petőfi: A helység kalapácsa – monodrámaként előadva. Kérem, ne tapsoljanak! (Lásd: gépizenekar.)

A dramaturg amennyire gép, csak annyira ember is. Jó jóba lenni vele. Mindenesetre is ajánlott. Szerzőknek főleg. Alkotóknak se árthat. Ha mást nem, legalább ne írjanak róla, ne humorizáljanak a rovására, ha van elfekvő kéziratuk.


Most pedig mindenki igazítsa be az inkontinenciabeztétjét, mert wikipedia szócikket másolok be változtatás nélkül, csak Démétér istennő szobrát hagyom le.
 

A dramaturg szó jelentése drámaíró.
A dramaturg olyan személy, aki ismeri a kultúra írott és íratlan történetét. Átfogó színház és irodalomtörténeti ismeretei révén, tevékeny módon részt vesz az alkotó folyamatokban. A rendező munkáját segíti, adminisztratív és menedzseri tevékenységével támogatja a létrehozandó produkciót. Az igényes dramaturg idegen nyelveket is kiválóan értő és beszélő, fordítói munkára is alkalmas. Feladatai közé tartozik a bemutatandó színjátékszövegek lektorálása, véleményezése, átdolgozása. A jó dramaturg ráhangolódik társaira, együttműködik a rendezővel és a színészekkel. mintegy hidat képez az alkotók és a mű között. Bábáskodik a drámai mű mellett, szakmai segítséget nyújt az írónak anélkül, hogy a műbe túlságosan beleavatkozna. Az irodalmi alkotó művészek nagy része pályája kezdeti szakaszában megismerkedik a dramaturgok munkájával, aktívan gyakorolják is, így nagy tapasztalatot szereznek későbbi műveik megírásához, színpadra állításához.

4 komment

Címkék: dramaturg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr81367500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.22. 17:11:19

Azért van különbség színházi, tévés, és filmes dramaturgok között, sőt bizonyos értelemben a zenei rendező is dramaturg, pedig az aztán nem foglalkozik szöveggel... De páldának okáért a színházi dramaturgok között sincs két hasonló, már tevékenységi területek lefedettségét összehasonlítgatva: van aki szó szoros értelmében a drámaíró tolmácsa, igazi bölcsész, sőt kékharisnya, aki a drámaíró érdekeit védi, irodalomtudományossági szempontból. Van, aki éppen hogy modernizál, átír, aktualizál. Van aki a rendező élet-, beszélgető és szinte egyenrangú alkotótársa, csak azért dramaturg, mert a színházban csak egy rendező van. És van olyan dramaturg, aki nincs. Neve van, kinn is van a színlapon, de nincs a világon, aki megmondaná, hogy effektíve mi a jó lófaszt csinált. Viszont a gázsit felvette, és a premieren ő volt leghamarabb a legrészegebb.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.22. 17:20:04

Faszomat a blogmotorba.

Szóval arról írtam, hogy többféle dramaturg van, színházi, tévés, filmes, sőt bizonyos értelemben egy lemezfelvétel zenei rendezője is dramaturg, pedig az aztán nem foglalkozik szöveggel.

A színházi dramaturg is sokféle: van aki az író érdekeit védi, az ilyen általában igazi bölcsész, gyakran kékharisnya, köze nincs ahhoz, ami kinn folyik az utcán, köze nincs a színházhoz, de foggal-körömmel ragaszkodik egy háromszáz éves kifejezéshez, mert az szép. Igaz, csak ő tudja egyedül, mit is jelent valójában. Van ennek ellentéte, aki mindig aktualizál, modernizál, átír, átkölt, még Garaczit és Téreyt is modernizálná, ha rá nem szólnak. Van, aki pedig a rendező élet-, háló-, beszélgető- és egyenrangú alkotótársa, aki csak azért mint dramaturg szerepel, mert a színházi előadásnak csak egy rendezője van. Aztán van az a dramaturg, aki valójában nincs is. Ott a neve a színlapon, de hogy effektíve mit csinált, azt senki sem tudja. Viszont a premieren ő a leghamarabb a legrészegebb.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.22. 17:20:43

Na akkor tényleg faszomat ebbe a kibaszott fostaliga blogmotorba.

magyar-magyar szótár 2010.01.23. 07:02:59

@efes: Hm, ebben nagyon igazad van, ez a téma megfelelő árnyalása, ha majd a blogmotor engedi, egyszerűen főszövegbe másolom a kommented.
süti beállítások módosítása