magyar-magyar szótár 2010.01.14. 04:46

surc

surc- Lám, én a német schue-putz ból eredeztettem vóna, erre kiderül, hogy a szláv keskeny-ből származik. tt-ott még látni surcos embert, és aki a Magyar Néphadseregben katonaként szolgált, tehát akár 1968-69-es évjárat is, kopasz állattként kapott ilyen kék klott anyagból való kötényt is, leginkább konyhamunkásokon lehettt aztán látni, surranóbokszoláshoz (én már kopasz sivárállatként október végén lefeketítettem, azaz kb egy tubus feketét éjszakára vastagon rákenve festettem feketére a csokibarna katonai bakancsom, ami ráadásul kétcsatos volt, azaz eredeti 65 M design!!)

szakszerűen és bővebben

matyaó legínyek ünneplős surcban

A surcos öregek kihalnak, Tölcz bácsi, a nyájajuhász még menyecskehú szagláshoz is azért felkötötte a surcot, bár a dohánybarna kord csizmanadrágjában a Jankó már aligha ágaskodhatott meg. A menyecskehúst is leginkább garázsboltokban (faluhelyen üvegesverandából is alakítottak ilyeneket...) szaglászta az öreg, isten nyugossza.

2 komment

Címkék: surc

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr381471091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.14. 12:38:56

A 'surci', az egyértelműen a surranóból, tehát a 65M katonai bakancsból jön, nem a schuputzból és nem a matyó surcból.

magyar-magyar szótár 2010.01.14. 17:48:18

@efes: A surci, az pestiül a surranó. Mint ahogy Bugyi község neve a bugyet/bugyit szláv szóból.
süti beállítások módosítása