Képlopási szándékkal sunnyogván a Mindenhatooooo Őszencsége oltárja alatt dübörögtem rá, hogy jó alaposan összekeveredik már a netoszférában a suba a gubával.

 

A cucjáliajizmusban pl a népiesen naív maakszizmusalapjai felől erre a retrográdnak mondott, maradi begyepesedettséget kifejező mondásra mutogatott a szemiránijomon a gyorstalpalt tanéjtó az aktíváknak, hogyaszongya suba a subához, guba a gubához. Pedig mennyire nem igaz ez, hiszen milyen fasza házasság lenne az, ha menő Bede Márton négyszáz hektár feődgyéjért meg a bornitmetál A3 quattro 2.0 PDTI-ért elvenné nőül a nemmenő (ti. picsa) Szalánki Szilviát. Ugye, mind a ketten népidemokratikusak, sőt, Bede über, még annálisinkább, Szilvikét pedig a barátnője, akit egy tízszobás loárkastélyért eladtak feleségül a csiganyálat izzadó kopasz perverz 59 éves orvos vállalkozóhoz az édes szüléi, elmagyarázta, hogyan kell a végbelet gyorsan és egyszerűen kipuceválni az anális előtt és milyen zselét kell használni. (Sok kislány ugyanis pornófilmek alapján próbálkozik az análissal és aztán csudálkozik, amikor lesz rá-debbi-herri, hogy még annálisnagyobb mese a pornó, mint amekkora... Szilvike barátnője ráadásul egy furgon rakterében kezdte a gyakorlást egy olyan fiúval, aki csak hazudta, hogy análisan is megvolt neki a Két Pizzus Martina..  )  És Bede milyen fajinat mutatna Tamás Bence Gáspárral Szilvikéjék parsztházatvettünkvidéken stílusban épéjtett, de vadiújan ám, vidéki tanyáján a műdisznóvágáson, ugye Subba Dadda tartaná a tálat, Bencus meg fogná a malacnak (ez pestiül a 200kg-s mangalitsa wooly pig neve) farkát, azt!

Viszonylag módos paraszt rackából való gubában. Onnan veszem, hogy módos, mert gazdacsizmája van, ami abban a korban kb 12-20 P-be került, míg a cselédek kommenciós csizmája megvolt már 6 P-ből, annyit is ért, alig 3-4 évet bírt ki télvízben, hóbanfagybansárban állandó hordásban. [1 P volt nagyjából a férfi napszám...]

 

A suba, az mindenképpen talpigérő, lényegében hordozható őrbódé alakú , leginkább rackajuhból való, szépen kifésült téli védőöltözet, míg a guba parasztnak, jobbágynak való, robotban akár futkoshatni is, valamivel a segg partjai alatt végződően, ha már rossz birkabőrből, régebben farkasbőrből való volt (a kacagány, az csak amolyan hátra való bűr ) , újabban, a XVII. századtól aztán abagubák, azaz abaposztóból valóak (semmitérőek, eső ellen faggyazni kelletett, amíg a tahóság annyira által nem ütögélte, hogy nem ázott át) .

 

Suba - rackabáránykáról való perzsgallérral

Eben gubát venni azért, akármilyen olcsó is volt a guba, nem lehetett, annál is inkább, mert ebben a mondásban a népi rigmus szüksége mellett a vétel nem vásárlást jelent, hanem levétel, azaz kutyáról nem lehet gubának valót lenyúzni, pedig dehogynam, a legújabb kutyabunda-szűcsök is, nem csak németjuhász meg rotweiler kutyákból készítenek nercbundát (nyírottat) hanem komondor s kuvasz kutyákat is lopatnak erre szakosodott HHH emberekkel (maguk a kutyaszűrszabók is vagy HHH-k vagy román állampolgárok, akik kis pulikölykökből pl perzsagalért készíttenek vagy perzsaprémet nőikesztyűre..) A kutyamívesség régi üzletág, Jaroslav Hasek-Svejk is ezirályból érkezett az irodalom olympi magassára...

 

A naív népi jólélek szülte tehát a mondást, miszerint nem lehet eben gubát venni. Minden lehetséges már itt, mint vót 20 éve az ausztrialottóban. Ha valami eszembe jut erről a nyomorolt 20 évről, ez a reklámszlogen:

 

MINDEN LEHETSÉGES! -AUSZTRIALOTTÓ!

 

Na, de még egy kanyar a szakszerűségben, mielőtt a netokratív élveztetés trágyájában visszacaplatnék Szilvike csudálatos életéhez. (Az lesz majd egy faszománytos jelenet, amiben Bedét az após megkérdezi, mi a foglalkozása és miben áll az, amit csinál, Bede pedig majd jól azt hiszi a vidékiparaszt vállalkozóról, amit magasan művelt kvalifikált értelmiségiek szoktak hinni szigorúan előítéletmentesen a vidéki mezgaz. vállalkozóról pl hogy tóggyánnnyista fideszes fasisztaállatfajta  )

A globalizmus nem mai találmány ám kedves heőjjdemogyorókjaim, már a sumérok, már az akkádok is tökugyanilyen subákban álltak a tűző napon a jaószággal 50 fok melegben, ezalatt a suba alatt ugyanis télen-nyáron egyaránt testhőmérsékletközelben marad a lég, tehát olyan, mint az én amerikai kecskebűr II. vh-s pilótadzsekim volt téeszparaszt koromban, amit 28 fokos melegben se vetettem le, amikor hűvösebb volt benne, mint félmeztelenül. Sőt, sumér főpapoknak is volt ilyen subája.

Egyszerűen vannak dolgok, amiket a mívelés maga ad, pl ezért tökegyforma az indiánok és a magyarok kukoricamorzsoló micsodája, bár sose találkoztak és semmilyen kulturális öszefüggés magán a tengerin kívül nincsen. De sok más tárgy is ilyen lehet, ezt akár figyelembe vehetnék a statisztika meg cocjológija tudósai, de nem veszik figyelembe s így aztán olyasmikre hülyerékáznak rá, amik pedig szezonálisan se igazak, bár fazonálisan hasonlóalakúak.

 

Namost akkor Szilvike még, ha lenne időm, akkor írnék egy inverz izomtibort, amiben Szilvike lenne a főszereplő, egy mellékszereplő pedig a barátnője, aki már majdnem érett asszonykorú, 23 éves. Ha valaki azt hinné azonban, hogy a SYLVY-[szám] frsz-ú vajszínű beetle is a Szilvikéjé, nagyon téved, mert Szilvike apukája magánfuvarozóként megtanulta az Arany Volános Főszabályt: Semmi ne legyen az autón, ami segít az elkülönböztetésben, tehát se matrica, se ne limbózzanak kabalafigurák a belsőtükrőn...

5 komment

Címkék: guba suba

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr751471094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.29. 09:20:13

Hogy ez a subadolog mennyire így van: népművelőkoromban egyszer egy gyermeknapot rendeztem, olyan húszezer fő körüli mértben, és ilyen külsős rendezőim voltak hozzá. Többek között egy komplett heavy-metál zenekar is, akik éppen koncertlehetőség híján így keresték meg az aznapi sörre valót. Full szegecses bőrszerkóban, május utolsó vasárnapján, árnyékban volt 30 fok, napon 45. Kiállítottam őket -mintegy elrettentésképpen- a munkahelyem előtti parkolóba, hogy irányítsák a sok ostoba autóst leparkolni. A tűző napra. Aztán a rendezvény hevében jól ottfelejtettem őket, és csak estefelé jutott eszembe, hogy ezek szét főttek kinn. Kimegyek a parkolóba, az autók mértani rendben sorakoztak, logisztikailag pöpecen, a csávók, még mindig full bőrben, a helyzet magaslatán álltak, még nagyon be se rúgtak. Megkérdeztem, hogy miért nem főttek meg a fekete bőrszerkóban, erre mondták, hogy azért nem, mert a bőr kiváló hőszigetelő. Nem hittem el, de így van.

A másik dolog, ezt meg Marokkóban tanultam meg az Erfoud oázisban, hogy az 50 fokos hőségben fel kell öltözni, nem pedig levetkőzni, ezért vannak az arabok, tuaregek, és egyéb sivatagi népek mindig bebugyolálva. Igaz, nem bőrbe, hanem finom gyolcsba, de az is olyan jó hűs, hogy elmondani nem lehet...

magyar-magyar szótár 2009.12.29. 12:32:18

@efes: Életem nagy élménye volt... pedig nagyon gulaschos feeling is ... volt.. egy beduin falu.
Alsóruha fekete (beszívja a test hőjét, felül világos visszaveri a napot, valahogy így működik

Melyik típusú népművelő voltál?
Tudod, van a részeges
meg az idegbeteg
(vagy mindkettő)
Én a részeges voltam, enyhe dilivel..

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.29. 13:09:10

@magyar-magyar szótár: hehe, a mindig másnapos, énnemakartamezlennicsakidevettekfel-es. De annak jó voltam...:)

magyar-magyar szótár 2009.12.29. 17:28:19

@efes: Jaj. Én az akartam lenni. Életcélom volt. Ahelyett, hogy gyors-és gépirni tanultam volna...
süti beállítások módosítása